Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Samsung Galaxy S21 Ultra -puhelin ja Galaxy Buds Pro -kuulokkeet

Jere Tienhaara

02.03.2021 klo 10.03 | Luettu: 3711 kertaa | Teksti: Jere Tienhaara

Ultran kolmas yritys

Samsungin Galaxy S -älypuhelimia on julkaistu jo 11 vuoden ajan ja vuosi sitten julkaistiin ensimmäinen Ultra-nimeä kantava puhelin, Galaxy S20 Ultra. Puolta vuotta myöhemmin seurasi Note20 Ultra ja uusin tulokas Samsungin huippupuhelimeksi on Galaxy S21 Ultra. Kaksi ensimmäistä ultrapuhelinta keräsivät kehuja, mutta myös hieman kritiikkiä siitä, olivatko ne tarpeeksi edistyksellisiä suhteessa saman vuoden muihin malleihin, jottaansaitsivat annetun lisänimen. “Kolmas kerta toden sanoo” kuuluu kaikkien tuntema sanonta, joten testataan, onko S21 Ultra vihdoin se todellinen ultraluuri.

Speksit käsittelyssä



Samsungin lippulaivapuhelimen tiedoista löytyy speksilistaus, joka jättää kilpailijoita taakseen. Mukana on 120Hz näyttö, 5000 mAh akku, laadukasta näyttöteknologiaa, 12 GB suoritusmuistia ja huikeat viisi kappaletta kameroita, joiden megapikselimäärä vaihtelee 10 megapikselistä aina 108 megapikseliin. Sitten on vielä se kenties markkinoiduin numero tästä puhelimesta: 100-kertainen zoomi. Paperilla on siis hypätty tulevaisuuteen, joten vielä pitää selvittää miten puhelin todellisuudessa suoriutuu.

Hiottua muotoilua


Puhelimen muotoilussa yksi asia ainakin on selvää: se on iso. Puhelin on kuitenkin eri lailla kookas kuin vaikka iPhone 12 Pro Max, joka on melkein 2,5 cm leveämpi kun S21 Ultra. Tämä luuri on enemmänkin pitkä, melkein 5 cm pidempi kun kyseinen iPhone. Makuasiaksi jää, kumpi jättiluuri sitten sopii paremmin käteen. Kapeampi pysyy otteessa paremmin, mutta ainakin alkuun yhdellä kädellä käytettäessä itselleni näytön ylempi puolisko tuntui olevan ulottumattomissa.


Laitteen muotoilu on kauttaaltaan sulavaa ja laadukasta. Suuria design-riskejä ei ole lähdetty ottamaan, mutta kyseessä on ehdottomasti laite, joka onnistuu samanaikaisesti olemaan sekä kaunis, että jylhä ja jykevä. Reunat ovat alumiinia ja etulasi Corningin uutta Gorilla Glass Victusta. Usean kameran myötä kamerayksikkö puhelimen takaosassa on kookkaan puoleinen, mutta ihan tyylikkäästi muotoiltu vasempaan yläkulmaan yhdistyen sulavasti reunaan. Taustalasi on harjattu mattaiseksi ja testikappaleessani olleesta Phantom Black -väristä pidin todella paljon. Mattainen viimeistely tuntuu hyvältä kädessä, eikä taustalasiin jää lainkaan sormenjälkiä. Muut värivaihtoehdot ovat vaaleampi Phantom Silver sekä pelkästään Samsungin sivuilta tilattavat spesiaalivärit Phantom Brown, Navy ja Titanium.

Samsung on tunnettu laadukkaista näytöistään ja on tietenkin laittanut ultrapuhelimeensa parastaan. 3200x1440p -maksimiresoluutiolla operoiva näyttö on kirkas, tarkka ja toistaa värejä erinomaisesti. Vihdoin kaikilla resoluutiolla pystyy asettamaan kuvataajuuden 120 hertsiin, S20-malleissa joutui vielä valitsemaan täyden resoluution ja korkean päivitystahdin väliltä. Näyttö on huikeaa katseltavaa täydellä resoluutiolla ja nopealla päivitystaajuudella, mutta akkua säästettäessä pienempikin resoluutio ja 60-hertsinen näyttö ovat oikein kelvollinen vaihtoehto, joten on hyvä että tarjolla on vaihtoehtoja näyttöasetusten suhteen.

Kameroita piisaa


Samsungin huippuluurissa yksi myyntivaltti on ehdottomasti ylitse muiden, eli monipuoliset sekä laadukkaat kameraominaisuudet. Valinnanvaraa löytyy sekä laitteisto-, että ohjelmistopuolella. Kameroita S21 Ultrassa on yhteensä viisi kappaletta, neljä takana ja yksi etukamera.

Etukameran kenno on 40-megapikselinen, f/2.2-aukolla ja 26 mm polttovälillä. Selfieitä ottaessa kameraohjelmisto tarjoaa laajemman ja lähennetymmän rajauksen vaihtoehdot, mutta kyseessä on kuvadataa samasta linssistä eri rajauksella. Kuvanlaatu etukamerasta on kohtalainen, selkeä parannus parin edellisen vuoden Samsungeihin, mutta erityisesti prosessoinnin puolella selfiet ovat edelleen hitusen jäljessä muutamaa kilpailijaa. Nyt kuitenkin vihdoin pystyy asettamaan pois päältä selfieiden kaikki ihon pehmennykset ja “parantelut”. Itseäni ne eivät ole koskaan oikein säväyttäneet.





Zooooooom!


Todellinen taika tapahtuu S21 Ultran takakameroissa. Neljä kameraa tuo yhdessä laajan 13-240 mm polttovälin vaihtelualueen. Noin 10-megapikselisiä kennoja on laajakuvalinssissä, 3x-zoomlinssissä sekä 10x-zoomlinssissä. Puhelimen “pääkamera” on hurjat 108 megapikseliä, aukko f/1.8 ja polttoväli 24 mm. Oletuksena tämäkin kamera napsii normaalikokoisia kuvia, mutta erityisenä kuvausmuotona ovat 108-megapikseliset kuvat, joita kehtaakin zoomailla ja rajailla. Päälinssi tekee todella kaunista jälkeä ja selviää myös haastavimmista valo-olosuhteista. Muut linssit sen sijaan tarvitsevat kunnolla valoa tuottaakseen optimaalista jälkeä.

Samsung mainostaa kovasti satakertaista zoomia, mutta vaikka laatu on hieman parantunut viime vuoden mallista, ei näillä 100x-kuvilla vieläkään oikein mitään tee, sen verran suttuisia ne ovat. Sen sijaan vielä 30x-kuvat ovat yllättävänkin kelvollisia otoksia ja 10x-kuvat häkellyttävän laadukkaita onnistuessaan, ottaen huomioon että kyseessä on mobiililaitteen optiikka.

Kuvausominaisuuksia ja -asetuksia on lukematon määrä, muotokuvista aina uudehkoon “one shot”-kuvausmoodiin, jossa lyhyen klipin kuvaamalla saa läjän tekoälyn suosittelemia kuvia ja videoita valmiine muokkauksineen. Puhelimen kaikki linssit pystyvät kuvaamaan videota 4k 60 fps -asetuksilla ja pääkameralla pystyy kuvaamaan jopa 8k-resoluution videota, 24fps-kuvataajudella. Kaiken kaikkiaan kameroiden optiikka on ylintä kärkikastia matkapuhelimien joukossa ja kuvien prosessointi erinomaista.






Käytettävyyttä ja tehokkuutta


Paketista avattu S21 Ultra pyörii Samsungin päivitetyllä One UI -käyttöjärjestelmällä, joka pohjautuu Androidin versioon 11. One UI on ollut yksi kehutuimmista Android-versioista ja tunnetaan laajasta valikoimasta erilaisia ominaisuuksia. One UI:n kolmospäivitys toi mukanaan freesimpää käyttöliittymää, uusia kameraominaisuuksia ja lisättyä Google-integrointia.

Puhelin toimii huippuprosessorin ja suuren suoritusmuistimäärän ansioista erittäin vikkelästi ja 120Hz:n näyttö lisää sulavuutta entisestään. Mobiilipelit pyörivät moitteettomasti ja videoiden katsominen näytöltä on näyttävää.


Akkua puhelimesta löytyy 5000 mAh verran ja se riittää rennosti 1-2 päivän käyttöön, varsinkin jos hieman karsii näytön ominaisuuksia. Sormenjälkitunnistimen aluetta on kasvatettu, mutta muuten tunnistin on sama kun viime vuonna, eikä ole markkinoiden kaikista nopein, vaikka oikein toimiva ja responsiivinen onkin. Harmittavasti SD-korttipaikka on poistunut puhelimesta ja nykytrendien mukaisesti huippuluuri saapuu ostajalle ilman laturia tai kuulokkeita. Tämä on tietty vähän koomista, kun alle puoli vuotta sitten Samsung omassa markkinoinnissaan ivaili Applelle laturin puuttumisesta. Samsungilla sentään hinta tippui samalla hieman, toisin kun Applella.

Tuoteperhe korostuu


Pitkäaikaiset mobiilialan kilpakumppanit Apple ja Samsung ovat tuntuneen vuosi vuodelta tulevan lähemmäs toisiaan toimintamalleiltaan. Applen puhelimiin on tullut pitkään kaivattuja ominaisuuksia Android-maailmasta, viimeisempänä kauan kaivatut widgetit sekä mahdollisuus valita oletusselain ja sähköpostisovellus. Samsung taas on ottanut Applesta suuresti mallia ekosysteemin ja lisälaitteiden kannalta. Applen jalansija synkronoidun ekosysteemin uranuurtajana on liki kiistämätön ja Samsung on viime vuosina laittanut paljon rahaa kehitykseen sekä markkinointiin nimenomaan tuoteperheiden ja lisälaitteiden osalta. On älykelloa, tablettia ja tietenkin myös tämän hetken ykköstrendituotetta, langattomia nappikuulokkeita.

S21 Ultra on Samsungin ensimmäinen S-sarjan puhelin, joka tukee kynän käyttöä, ominaisuutta joka on tullut tutuksi Samsungin Note-puhelimista. Uusi S-Pen on suunniteltu nimenomaan tälle puhelimelle ja sen avulla voi helposti tehdä muistiinpanoja, piirrellä tai muokata kuvia.

Ultraluurille pro-kuulokeet


Muutaman sukupolven verran Samsung on julkaissut huippuluuriensa kanssa samanaikaisesti AKG:n kanssa yhteistyössä tehtyjä Galaxy Buds -kuulokkeita ja nyt S21-linjan kanssa julkaistiin uudet Galaxy Buds Pro -kuulokkeet. Saimme myös kuulokkeet testiin ja käyttökokemus oli nopealla testauksella oikein miellyttävä ja vakuuttava. Buds Pron kotelo on kaunis ja funktionaalinen, kuulokkeet napsahtavat paikoilleen mukavasti magneetin avulla ja kotelo tukee langatonta latausta.


Kuulokkeiden käyttöönotto on vaivatonta, kuten kuuluukin. Puhelin tunnisti nätisti että kuulokekotelo avattiin vieressä ja alle minuutissa kuulokkeet olivat yhteydessä luuriin. Kuulokkeiden sovelluksesta löytyy paljon säädettävää kuulokkeille, sekä aivan erinomainen toiminto, joka auttaa jos kuulokkeet ovat hukassa, sillä puhelimesta pystyy lähettämään kuulokkeisiin käskyn toistaa äänimerkkiä, jonka avulla esimerkiksi sohvatyynyjen väliin jääneet napit löytyvät helposti.

Äänenlaatu musiikkia ja puhetta kuunnellessa on varsin kelvollinen nappikuulokkeiksi, varsinkin kun oikea asento korvanapeille lopulta löytyy.Itsellä kesti hieman tajuta miten ne asetellaan käyttöön. Mikrofonin laatua on myös paranneltu edellisistä malleista. Vastamelutoiminto toimii myös vakuuttavasti Budseissa, ympäristön ääniä voi joko korostaa tai suodattaa kuulokkeiden sovelluksen asetusten kautta. Korvanappien kosketustoiminnot tuntuivat itselleni hieman turhankin herkiltä, monta kertaa koitin vain parantaa kuulokkeen asentoa korvassani ja onnistuin vaihtamaan seuraavaan kappaleesee. Kotelon muotoilu ja jämäkkyys jää myös hieman jälkeen muutamista kilpailijoista. Kuulokkeita saa mustan ja hopenvärisinä, sekä kuten testissä olleissa, erittäin nätteinä violettina.

Pitäisikö hankkia?


Jos omistat S20 Ultran tai jonkun muun vuoden 2020 huippupuhelimen, en näe että hyppy S21 Ultraan on kovin suuri tai tarvittava. Välttämättä tämä puhelin ei ole myöskään niin huikea, että se itsessään onnistuisi kääntämään kovinkaan montaa Apple-fania Androidin ja Samsungin maailmaan. Sen sijaan jos olet valmiiksi jo Android-fani tai Androidista kiinnostunut, etkä ole pariin vuoteen päivittänyt puhelintasi ja kaipaat mahdollisimman korkeaa laatua, on Galaxy S21 Ultra aivan erinomainen vaihtoehto sinulle. Se tarjoaa parasta vastinetta rahalle jos budjettia on käyttää paljon ja sen haluaa sijoittaa Android-puhelimeen. Puhelimen muotoilu, ominaisuudet, kamerat ja lisälaitetuki ovat kaikki erinomaista ja tällä laitteella tulee pärjäämään vuosia.

Samsung S21 Ultra



Hintasuositus: 1299e-1479e
Lisätietoa: Samsung

Hyvää:
- Kameran zoom-ominaisuudet ovat huikeat
- Mattainen viimeistely takalasissa erittäin miellyttävä
- Näyttö on taattua Samsung-laatua
- Erinomainen akun kestävyys
- Paljon pieniä käytettävyys- ja laatupäivityksiä edellisestä mallista
- Tukee S-Pen -kynää

Huonoa:
- Kallis kun synti
- Mukana ei tule laturia eikä kuulokkeita
- SD-korttipaikka poistettu
- Ei kokovaihtoehtoja

Galaxy Buds Pro



Hintasuositus: 230e
Lisätietoa: Samsung

Hyvää:
- Mukavat värivaihtoehdot
- Helppo käyttöönotto
- Kelvollinen äänenlaatu ja vastamelutoiminnat
- Kotelon langaton lataus

Huonoa:
- Kosketuspainikkeet turhankin herkät
- Korkeahko hinta
- Kotelo ei niin laadukas kun kilpailijoilla

V2.fi | Jere Tienhaara
< V2.fi retrokuvasi: S... V2.fi osallistui: Th... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova