Tuorein sisältö

V2.fi testasi: EPOS GTW 270 Hybrid -nappikuulokkeet

Manu Pärssinen

21.02.2021 klo 12.45 | Luettu: 2636 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Kahteen korvaan, kahteen käyttöön?
Pelaajille suunnatut nappikuulokkeet keskimääräistä korkeammalla hintalapulla varustettuna alkavat jo tuntua hieman trendiltä, sillä viime kuussa testasin Razerin Hammerhead True Wireless Pro -napit (joissa tosin on myös vastamelutoiminto) ja viimeisen pari viikkoa korvissani ovat vierailleet EPOSin GTW 270 Hybrid -kuulokkeet.


Razerin kanssa jo puhuin siitä, kuinka kyseessä ovat jossain määrin luksustuotteet, sillä harvalla on pistää 200 euroa nappiluureihin, ellei taustalla ole esimerkiksi Apple-uskollisuus. Hintalapun vaikutus näkyy kyllä siellä täällä, muun muassa heti kuulokkeiden paketoinnissa, jota käsittelin erillisellä videolla.

En tiedä olivatko testiin tullut yksilö poikkeus, mutta näinä päivinä oli yllättävää, ettei napeissa ollut paketista otettaessa latausta lainkaan, tai ainakaan niihin ei virtaa saanut kytkettyä. Muutaman tunnin käynti kotelossa latauspiuhan päässä auttoi asiaa. Jännä valinta on myös se, että napeissa on vakiona kaikkein pienimmät korvatulpat. En asiaan kiinnittänyt heti huomiota ja ensimmäinen kuuntelukerta päättyi siihen, että tuntui kun olisin viettänyt liian pitkään sukelluksissa - napit olivat liian syvällä korvissa. Mukana tulee neljät erikokoiset tulpat ja niistä toiseksi suurimmat olivatkin minulle sitten vallan sopivat.

GTW 270:n Hybrid-nimitys tulee siitä, että ne saa kytkettyä äänilähteeseen joko Bluetoothilla tai EPOSin omalla donglella. Testailin nappeja PC:ssä (USB-A - USB-C- konvertteri/jatkopiuhalla), kännykässä (Bluetooth) sekä Nintendo Switchillä (USB-C-dongle). PC:llä kuunnellessa (ja muutenkin napit käyttöön ottaessa) kannattaa ehdottomasti päivittää sekä EPOS Gaming Suite -ohjelmisto, kuulokkeiden firmware sekä donglen firmware. Aivan aluksi hämmästelin äänenlaatua ja äänen räpsähtelyä, mutta päivityksistähän ne olivat kiinni. Muuten homma toimi teknisesti mutkattomasti kaikilla alustoilla ja viiden tunnin akkukesto (kotelolatauksilla 15 tuntia lisää) vaikutti pitävän paikkansa.


Annan EPOSille ehdottoman plussan siitä, ettei napeissa ole hipaisukontrolleja, joihin on tullut monien muiden kanssa turhauduttua, varsinkin näin talvikeleillä. Sen sijaan toisessa napissa on ihan fyysinen pieni painike, jolla musiikin pystyy pausettamaan, sekä siirtymään joko edelliseen tai seuraavaan kappaleeseen (ainakin kännykällä kuunneltaessa). Sillä pystyy myös vastaamaan puheluun sekä aktivoimaan ääniassistentin. Jäikö jotain puuttumaan? Kyllä. Äänenvoimakkuutta ei pysty nimittäin lainkaan säätämään suoraan kuulokkeista, vaan se pitää tehdä äänilähteestä, mikä on outo ja käyttämistä hankaloittava ratkaisu. Pieni ilo on se, että toisto osaa automaattisesti keskeytyä, mikäli ottaa oikeasta korvasta kuulokkeen pois.

PC:llä käytän enimmäkseen ulkoista äänikorttia, joten kun kytkin lähetyspalikan USB-liitäntään, ääni toistui heikon ja halvan sisäisen äänikortin kautta. Perusasetuksilla musiikin kuuntelu ei ollutkaan kovin miellyttävää, mutta EPOS Gaming Suitesta löytyy taajuuskorjainasetuksia, joilla asiaa saa fiksattua. Yleensä olen EPOSien (käytännössä Sennheiserien, vaikka firmojen tiet ovatkin nyttemmin eronneet) äänenlaatuun ollut enemmän kuin tyytyväinen, mutta jostain syystä arvostellut napit tuntuivat sopivan hieman vaihtelevasti erilaisiin musiikkityyleihin. Vokaalipainotteiset raidat kuulostivat paikoitellen todella hienoilta varsinkin juuri lauluosuuksiltaan, mutta jos kappaleessa oli suuria äänivalleja, äänikuva kuulosti jotenkin ahtaalta ja bassopuoli mumisevalta.

Puheäänitaajuuksien selkeys viittaa kaikesta huolimatta esports-/puhelupainotukseen, vaikka kuinka EPOS mainostaisi, että tasapaino pitäisi olla kohdallaan. Kännykältä Spotifyä kuunnellessa sointi tuntui toimivan paljon paremmin, joten annan tässä hieman anteeksi ja syytän myös testilaitteistoa. Vastamelutoiminnon puutetta EPOS perustelee sillä, että mukana tulevat tulppavaihtoehdot tukkivat korvakäytävät tehokkaasti. Totta se onkin, mutta samaan hintaan saa myös vastamelunappeja - ja halvemmallakin. Pidemmissä kuuntelusessioissa suuremmatkin tulpat aiheuttivat minulle kuitenkin edelleen lievää sukellusfiilistä.


Pelatessa äänimaailma toimi kuin junan vessa, vaikka en taas ole se kaikkein kultakorvaisin esports-pelaaja teille kertomaan, onko erillisellä low-latency-lähetinpalikalla havaittavaa vaikutusta siihen, kuinka nopeasti (yleensä liian myöhään) tajusin, että vihollinen on lähestymässä. Luotan että sillä oli, bluetoothissa kun lagia on todistetusti olemassa. Varsin erikoista tosin on se, että palikan kanssa ei voi hyödyntää nappien (puheluissa ihan hyvälaatuisia) mikrofoneja. Näin pelit, joissa vaaditaan tiimikommunikaatiota jäävät paitsioon, ellei käytä hankalasti jotain muuta mikrofonivaihtoehtoa. FAQ-tekstissä EPOS-selittelee asiaa siten, että ‘olemme pyrkineet täydelliseen immersioon kokemuspohjaisissa peleissä’. Itse en verkkopelejä paljon pelaa, joten minulle tämä on enimmäkseen OK, mutta PS5/Switch-kilpapelaajat se karsii nopeasti GTW 270:n keskeisestä käyttäjäkunnasta.

Olen joskus näissä loppukappaleissa pohtinut sitä, kenellä on varaa ja tarvetta ostaa erilliset nappikuulokkeet pelikäyttöön. EPOS on tavoitellut ratkaisua tähän pyrkimällä tekemään napeista tarpeeksi hyvät myös musiikista nautiskeluun. Itselleni ykkösvaihto siihen ovat tietokoneella istuessa perinteiset kuulokkeet, mutta Switchin ja kännykän kanssa EPOSit puolustavat oikein hyvin paikkaansa. 200 euroa on silti aika tuhti summa ja jonkun verran hankaluuksia ja epäjohdonmukaisuuksia löytyi sieltä täältä, joten tähtimäärää pitää karsia.

EPOS GTW 270 Hybrid
Hintaluokka: 200 eur
Lisätietoa: EPOS Audio


V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi haastatteli: S... Tribes of Europa 1-1... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova