Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Nokia 3.4 -puhelin

Anne Kukkura

03.02.2021 klo 17.25 | Luettu: 3311 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Fiksu ja nätti puhelin fiksuun hintaan
Nokian tuotemerkin alla julkaistu 3.4 on osa sarjaa, jossa on tarjolla erilaisia ominaisuuksia eri hintaluokkiin vahvasti peilaten. Suomessa n. 160 euron hintaan myytävä malli sijoittuu siis malliston edullisempaan päätyyn, mutta mitä kaikkea tuolla rahalla saa?


Kotelointi on ohuen tuntuista muovia, mutta laitteen sisuksia suojaa metallinen runko. Painoa puhelimella on kevyehköt 180 g, joka jakautuu tasapainoisesti laajalle alalle. Ulkomitat kun ovat 160,97 x 75,99 x 8,7 mm, mikä vastaa kooltaan aika tyypillistä älypuhelimen keskikastia. Mallia saa kolmessa eri metallisen helmiäishohtoisessa sävyssä, joita ovat violetti (Dusk), turkoosi (Fjord) ja tummanharmaa (Charcoal). Violetti testikappale miellytti silmää, keräsipä se ulkona kuvatessani hiukan katseitakin, mutta pysyi myös otteessa hyvin takakannen kevyen kuvioinnin vuoksi. 3.4 ei tosin sisällä mitään erityisempää roisketiivistystä tai sääsuojausta, joten vähintään silikonisen suojakuoren hankinta on viisasta. Myöskään valmiiksi asennettua näytön suojakalvoa ei tule mukana, joten sekin kannattaa pitää mielessä lisätarvikehankintoja tehdessä.

Varsinainen myyntivaltti on Android One -standardi, joka lupaa puhelimelle tärkeät tietoturvapäivitykset kolmeksi vuodeksi ja muut ohjelmistopäivitykset kahdeksi vuodeksi eteenpäin. Lisäksi Android 11 on luvattu myös tarjolle, mikä on mukavaa laitteen koko elinkaarta ajatellen. Puhelimessa tällä hetkellä vaikuttava, lähes täysin puhdas Android 10 toimii vaivattomasti. Palvelut ja toiminnot keskittyvät Googlen tarjoamiin ohjelmiin, mutta niihin toki turvautuu moni kuluttaja muutenkin. Ohjelmistopuoli on siis aika helppo omaksuttava ja intuitiivinen käyttää heti ensi hetkistä alkaen, vaikka aikaisemmin käytössä olisi ollut jonkin muun valmistajan Android-puhelin.

Etukamera on upotettu pistemäisesti näytön vasempaan yläkulmaan ja takakamerat on aseteltu mustan, hieman kohotetun muovirinkelin sisälle. Toteutus on molemmin puolin siistin näköinen. Samaa tyylikästä, pyöreää muotoa edustaa myös puhelimen sävyyn sopiva sormenjäljenlukija takakuoren puolella.

Etukamera toimii 8 MP tarkkuudella, pääkamera 13 MP ja ultralaajakulmakamera 5 MP tarkkuudella. Kuten arvata saattaa, kamerat eivät edusta huippuhienoutta, mutta peruslaatuiseen arkikäyttöön niissä teho piisaa. Etukameran kuva oli jopa hiukan tarkempi, kuin mitä osasin odottaa. Värit tuntuvat usein taittuvan aavistuksen vihreän puolelle, mutta hyvässä valaistuksessa tilanne on parempi. Yksityiskohtien säilyttämisen kannalta pääkamera vaikutti usein laajakulmakameraa paremmalta, vaikka laajakulmalinssissä on siinäkin puolensa. Automaattitarkennus metsästää välillä enemmän oikeaa kohtaa, etenkin hämärässä, mutta paremmin valaistuissa olosuhteissa ongelmaa esiintyi harvemmin. Kameran sulkimessa on myös viivettä, mutta tämän havaittuani ennakoin pitämällä puhelinta kuvan ottamishetken jälkeen noin sekunnin verran paikallaan.

Korkein mahdollinen videolaatu on 1080p/30 fps, joka tuntuu kärsivän kovasta kompressoinnista. Siihen nähden odotukseni osuivat taas oikeaan, mutta jos videokuvaus ei satu olemaan vaatimuslistalla kovin korkealla, ei tämä tietenkään haittaa. Videota kuvattaessa valitaan ensin se kamera, jonka kautta kuva halutaan tallentaa. Tämä on mielestäni hauska juttu, jollaista en ollut ennen puhelimessa (muistaakseni) nähnyt. Kameraohjelmassa tyypillisten muotokuva-, valokuva-, yökuvaus- ja videotilojen lisäksi on myös Google Lens-pikapainike, joka toimii mukavan helposti ja nopeasti kuvahaun työkaluna.

Google on muutenkin saatettu helposti näppien ulottuville Google Assistant-pikapainikkeen muodossa. Nappi löytyy ruudun vasemmalta puolelta ja sitä painettaessa hakukoneassari kuuntelee toiveesi ja yrittää auttaa parhaan kykynsä mukaan. Painike on sormenpäällä kokeiltaessa hiukkasen matalampi kuin puhelimen toisessa sivussa sijaitsevat äänenvoimakkuuden säätö- ja virtanapit, mikä tuntuu käytössä helposti erottuvalta ja selkeältä.

Suorituskyvystä vastaavat Snapdragon 460 -prosessori ja Adreno 610 -grafiikkapiiiri. RAM-muistia on mallista riippuen joko 3 Gt (32 Gt tallennustilalla) tai 4 Gt (64 Gt tallennustilalla). Testissä olleen 32 Gt:n mallin RAM jäi kyllä ahtaanlaiseksi, sillä vaikka perusohjelmien käyttö, sähköpostien kirjoittelu, uutisten lukeminen ja Netflixin katselu onnistuvat vaivatta, avautuvat sovellukset aina pienellä viiveellä. Vakautta ohjelmien toimintaan prosessori silti tuo, sillä vaikka muistin määrä välillä hankaisikin, en kokenut ohjelmien kaatumista käyttöönottoon liittyvien päivitysten asennuksen jälkeen. Hitaus koskee myös sormenjälkien lukemista ja näytön lukituksen avausta suojakoodin avulla. Kasvojentunnistus toimii kuitenkin yllättävän nopeasti.


Hitaudessa on myös tietenkin se puoli, ettei puhelimella kannata odottaa voivansa pelata vaativampia mobiilipelejä. Fortnitet ja PUBGit toimivat niin tahmeasti, että tyytyminen on vain kevyempiin mobiilipeleihin. Tämä on kuitenkin täysin ennakoitavissa, enkä laske sitä miinuspuoleksi. Puhelin tekee sen, mihin se on tarkoitettu eli hoitaa perustoimintonsa hinta huomioiden, kuten mielestäni kuuluukin.

Näyttönä toimii 6,39-tuumainen, 720 x 1560 pikselin resoluutiolla varustettu LED-taustavalaistu IPS-paneeli. Taustavalossa on erotettavissa pientä epätasaisuutta, mutta yleisesti värit näyttävät hyväksyttäviltä ja tarkkuus luettavalta, vaikka teksti olisi keskimääräistä pienempääkin. Peruskäytössä kuvanlaatu ja näytön suorituskyky tuntuvat vakailta, vaikka taustalla olisi pari muuta ohjelmaa auki esimerkiksi sähköposteja lukiessa.

Liitännöissä edustavat USB-C ja 3,5 mm audiojakki. Äänenlaadullisesti jälkimmäisestä ei ole mitään pahaa sanottavaa, iloitsen vain siitä, että se on mukana. Mukana olemisesta puheenollen, kuulokeliitännän ja kuulokkeiden kanssa toimii myös FM-radio, jota (menneiden muistelijana) toisinaan useissa nykypuhelimissa kaipaan. Puhelimen alalaidassa sijaitseva kaiutin on hiukan hiljainen, mutta suhteellisen tasalaatuinen äänenlaatunsa puolesta. Vastaavasti taas värinätoiminto on reipas ja laajalle laitteen rungossa ulottuva ilman ylimääräistä resonaatiopörinää, mikä kielii kokoamisen hyvästä laadusta.

Yhteysasiat ovat myös kunnossa, sillä Nokia 3.4 sisältää NFC-tuen sekä Bluetooth 4.2:n Qualcomm aptX-äänituella. Tavallisten puhelinverkkoyhteyksien nopeus päättyy 4G-taajuuksiin, mutta puhelimen rauta huomioiden nopeammista yhteyksistä saatava hyöty normaalissa käytössä menisikin jo marginaalisen puolelle. Sama koskee WiFi 4-versiota, joka sekin toimii kyllin sutjakasti ja luotettavasti puhelimen käyttötarkoitusta ajatellen.

Akku on 4000 mAh:n plootu, joka latautuu 5V jännitteellä hitaahkosti. Akun kapasiteetti on kuitenkin kyllin korkea, jotta vähäisemmällä käytöllä sen voi odottaa kestävän parikin päivää. Osaltaan tähän vaikuttaa Androidin Adaptive Battery -ominaisuus, joka tuntuu toimivan luotettavasti. Nokia 3.4:n ollessa kakkospuhelimena se saattoi kestää hyvin yhdellä latauksella pidemmänkin ajan, mikä oli hyvin ilahduttavaa. Toinen näin aivan erikseen mainittava ilonen asia on se, että kahden yhtäaikaisen SIM-kortin lisäksi korttipaikkaan mahtuu Micro SD-kortti, jonka maksimikoko voi olla jopa 512 Gt.

Iso näyttö ja hyvät mediatoisto-ominaisuudet tekevät laitteesta kivan kaverin arkeen. Puhelin vastaa ominaisuuksiaan vastaaviin tyypillisiin käyttötarpeisiin hyvin ja se sopiikin parhaiten joko tiukalle budjetoijalle, muksun ensipuhelimeksi tai vaikkapa työpuhelimeksi sellaiselle, jonka on tärkeää kyetä pitämään tilit ja laitteet erillään.



Nokia 3.4
Hintaluokka: 160 €
Lisätietoa:Nokia

Testikuvia:
















V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi avasi ja otti ... V2.fi testasi: Xiaom... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova