Tuorein sisältö

Gurlauspommi - C64-diskilehti suomalaisen digiaikakauden alkuhetkiltä

Jukka O. Kauppinen

27.12.2020 klo 17.30 | Luettu: 4608 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

Esihistoriallista digifanzinemediaa

Diskettilehti. Siinäpä käsite, jota jonnet tai jonnettaret eivät saata ymmärtää. Tai kasettilehti. Mutta aikana ennen internetiä ja nykyajan digilehtiä julkaistiin digitaalisia aikakausilehtiä disketeillä. Osa niistä oli ihan vakavasti tehtyjä, säännöllisesti ilmestyviä kaupallisia julkaisuja, toiset taasen suomalaisen Gurlauspommin kaltaisia hetkellisen innostuksen supernovan kautta syntyneitä fanzineja.

Gurlauspommi oli vuosina 1986 ja 1987 ilmestynyt suomenkielinen diskettilehti, jota ilmestyi vain kaksi numeroa. Lehden jutut olivat tyylisuunnaltaan vähän mitä sattuu eivätkä ne edustaneet lehden Douglas Adams -henkisestä nimestä huolimatta scifiä sen enempää kuin tietokone/nörttikulttuuriakaan. Lukujuttujen lisäksi tarjolla oli myös basic-pelejä ja hyötyohjelmia.

Lehden molemmat numerot ovat olleet aikaisemmin ladattavissa D64-levytiedostoina, mutta JOK tallensi retrolehdet myös videolle. Näin ne ovat ehkä vähän helpommin nykyharrastajien luettavissa. Pelien pelaaminen vaatii kuitenkin levyn lataamisen aidolle koneelle tai emulaattorille.

Gurlauspommi 1/1986:



Suora linkki: https://youtu.be/UOtMhbKky3U

Gurlauspommi 1/1987:



Suora linkki: https://youtu.be/1bOTc-gwV3Y

"Syy GP:n tekoon on se, että sitä on ollut ihan kiva tehdä ja ehkä joku pitää sen lukemisestakin”, kertoivat tekijät lehden ykkösnumerossa.
Idea lehteen oli tullut jo vuonna 1984. Alkuun tekijöiden päässä pyöri ajatus kasettilehdestä, levyaseman hankkimisen jälkeen ajatus jalostui diskettilehdeksi. Floppy Magazine tyydytti kuitenkin lehtitarpeet joksikin aikaa, kunnes ajatus omasta lehdestä taas kumpusi vahvemmaksi loppusyksystä 1985. Lehdentekeminen oli kuitenkin haastavaa, joten ensimmäinen numero Gurlauspommista syntyi vasta pitkän vääntämisen jälkeen ja lehden tarina loppui kakkosnumeron jälkeen.
Gurlauspommin tekijät olivat Marko Jerrman ja Juha-Antero Puistola.
Avustajia: Ilkka Auer, Kaarlo Miekka, Jukka Lahtinen
Irtonumero maksoi 15 markkaa. Julkaistut lehdet olivat 1/1986 ja 1/1987.



MikroBitti Gurlauspommista:
Gurlauspommi – aikansa uljain lerppulehti
Gurlauspommi oli suomalainen lerppujulkaisu, joka sisälsi artikkeleita, pelejä ja vinkkejä.
Lerppu? Niin, siis lerppuhan oli tämä ennen korppua käytetty pehmeä levyke.
Korppu? Korppu siis oli ennen vanhaan suosittu tallennusmedia, vähän niin kuin cd- tai dvd-levy tai muistitikku nykyään.
Lerppulehti lähetettiin kätevästi kirjekuoressa postilaatikkoon. Julkaisun toimitusajoista tai levikistä ei ole tietoa.
Lerppujulkaisun erikoinen nimi tuli siitä, että tekijät olivat kyllästyneet tietokonealan lehtien tylsiin nimiin, kuten MikroBitti, Printti, Tietokone ja Mikro-lehti. Hieman konservatiivisempaa levykelehteä edusti puolestaan Commodore 64:lle tehty Floppy Magazine.
Gurlauspommista Risto nimittäin totesi näin: ”Parasta gurlauspommissa on toimituksen pyrkimys käyttää mahdollisimman hyvin hyödyksi tietokoneen erikoisominaisuudet tämäntyyppisessä julkaisutoiminnassa. Artikkelien teksti ei vain ilmesty keskelle ruutua aina samankokoisena ja -näköisenä, vaan kirjaimia saattaa sadella ruudun reunoilta, pyöriä ympäriinsä ja kiinnittyä lopulta paikoilleen.”

Esimerkkejä GP1:n ja GP2:n sisällöistä:








Ps. Niin mikä ihmeen Douglas Adams -viittaus? Nooh. Linnunradan käsikirja liftareille -teoksessa on tällainen drinksu: "Pan-galaktinen gurlauspommi on juoma, jonka nauttiminen tuntuu siltä kuin aivosi lyötäisiin muusiksi kultaharkolla, joka on kääritty sitruunaviipaleen ympärille."

V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< V2.fi testasi: Skull... V2.fi testasi: Kanda... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova