V2.fi testasi: Xiaomi 10T Lite ja Xiaomi 10T Pro
Huokeahintaisia älyluureja nopeilla näytöillä
Xiaomin puhelimia on myyty Suomessa nyt syksyn ajan, ja ne ovat nopeasti nousemassa Samsungin, OnePlus:n ja muiden rinnalle hyviksi vaihtoehdoiksi Android-puhelimen hankintaan monissa hintaluokissa. Nyt V2.fi:lle saapui testiin Xiaomin puhelimet kahdesta eri hintaluokasta.
Testissä on korkeammasta hintaluokasta löytyviä puhelimia haastava 10T Pro ja halvemman hintaluokan 10T Lite. Näissä kahdessa laitteessa on hintaeroa noin 200e, paljon samankaltaisuutta, mutta rutkasti myös eroavaisuuksia. Ja näitä lähdetään nyt käsittelemään tarkemmin!
Speksit käsittelyssä
Suurimmat laitteiden väliset speksierot ovat prosessorissa, rungon materiaalissa, tallennustilan vaihtoehdoissa ja kameran resoluutiossa sekä laadussa. Pienempiä eroja ovat näytön virkistystaajuus (120Hz vs 144Hz), näytön kirkkaus sekä suoritusmuistin määrä. Erot tietty kallistuvat paremmuudessa aina sinne Pron suuntaan hintaeron myötä, mutta mainittava on että 10T Lite iskee pöytään aika kovat numerot kyllä 349e suositushintaan. Samankaltaisuuksia puhelimissa on paljon - Gorilla Glass 5 -materiaalin lasit, käyttöjärjestelmä, mukana tuleva pikalaturi, näytön koko ja resoluutio sekä tietty 5G-tuki.
Jättiresoluutiota kameroissa
Kameraominaisuudet ovat nykymaailmassa vahvasti keskiössä, kun älypuhelimia arvioidaan ja vertaillaan. Xiaomi heittää molemmissa testipuhelimissa kovat speksit pöytään ja hyvälaatuista kuvaahan näillä ottaa. Kruunujalokivenä on 10T Pro:n pääkameran 108 megapikselin resoluutio. Tätä resoluutiota ei kamera tietty oletuksena käytä, muuten kuvien tiedostokoot olisivat jatkuvasti tähtitieteellisiä, mutta kameran pika-asetuksista löytyy oma asetuksensa 108MP-kuville. Näitä kuvia kelpaakin sitten zoomailla. Poikkeuksellisen suurta resoluutiota tarjoaa myös 10T Lite, jolla pystyy kuvaamaan 64 megapikselin kokoisia kuvia.
Superresoluutiolla otetut kuvat zoomattuna hyvin lähelle, vasemmalla Liten 64MP-kuva ja oikealla Pron 108MP-kuva.
Muutenkin kamerat tarjoavat laadukasta ja skarppia kuvaa nykystandardien 0,5x-, 1x- ja 2x-zoomeilla, tosin 2x on toteutettu käyttämällä digitaalista zoomia ja pääkameran suurta resoluutiomäärää. Kuvausmuotoja löytyy tuttuun tapaan lukuisia ja myös video-ominaisuudet ovat oikein kelvolliset.
Testikuvia ottaessa kameroissa ei ollut keskenään suurta eroa, mutta kuvausolosuhteetkaan eivät ollut ihanteellisimmat. Pienet erot kallistuivat kuitenkin loogisesti sinne kalliimman 10T Pron puolelle paremmuudessa, mutta mistään yön ja päivän erosta ei koskaan ole kyse. Pron kuvat ovat hieman laadukkaampia, dynaamisempia ja tarkempia. Oli kuitenkin myös tapauksia, jossa 10T Liten kuvaprosessointi miellytti silmääni enemmän tarjoten parempaa kontrastia. Jutun lopussa lisää vertailukuvia!
Kokoa piisaa
Molemmat puhelimet ovat designiltaan modernin oloisia, suuria älypuhelimia. Näytöt ovat komeasti koko etuosan täyttäviä. Lite on piirun verran ohuempi, mutta molemmat puhelimet ovat melko kookkaita, jokseenkin raskaita, eivätkä yhdellä kädellä käytettäviä ainakaan yhtään pienemmällä kädellä.
Pron takakansi kerää sormenjälkiä melko näyttävästi.
Pron alumiinirunko tuo hieman vakaamman ja laadukkaamman tunnun puhelimelle, mutta se kerää myös takakuoreen huomattavasti enemmän sormenjälkiä kun Liten muovirunko. 10T Liten muovirunko on myös yksi laadukkaimman tuntuisista muovirungoista mitä olen kokenut ja liukuväri on toteutettu mielestäni hyvin tyylikkäästi.
Prossa etukamera löytyy vasemmasta yläkulmasta, kun Litessä se on ylhäällä keskellä. Molemmissa luureissa on myös melkoisen paksut kamerayksiköt, erityisesti Pro heiluu aika paljon pöydällä “kamerabumpin” myötä.
Käyttökokemus on sujuva, vaan ei virheetön
Xiaomin oma Android 10:n päälle rakennettu käyttöjärjestelmä MIUI 12 on kelvollinen, mutta ei paras mahdollinen Android-versio. MIUI sai aiemmin kritiikkiä siitä, että se ei sisältänyt Androidien suosittua “appikirjasto”-ominaisuutta (jonka Applekin implementoi uusimpaan käyttöjärjestelmäänsä), mutta nyt se on kuitenkin tuotu mukaan. Edelleen ihmettelen hieman ettei se ole päällä oletuksena, vaan tämä täytyy käydä laittamassa asetuksista päälle itse.
Puhelimien mukana tulee myös aikamoinen liuta sovelluksia esiasennettuna, esimerkiksi Mi Musiikki, Mi Community, Mi Browser (Chromen lisäksi) ja AliExpress. AliExpress!? Kiitos ja poistoon. Liteen oli myös esiasennettuna liuta pelejä, kuten Dust Settle, Bubble Story ja Tile Fun. Ihan hauskat muistelut tuli hetkeksi vanhoista hyvistä ajoista, kun jännitti mitä pelejä uuden Nokian palikan mukana tulee, mutta nyt applikaatiokauppojen myötä esiasennetutut (ad-monetisoidut) mobiilipelit uudessa luurissa ei ole ihan niin kutkuttavaa. Käyttöjärjestelmä myös itsessään mainostaa sovelluksia ympäriinsä, tämä ei herättänyt innostustani.
Sen sijaan erittäin mukavaa asiakashuomavaisuutta ja käyttökokemusta on se, että puhelimien mukana toimitetaan läpinäkyvät suojakuoret ja puhelimissa on valmiina kiinni näytönsuojat. Tälläkin asiallakin toki on kääntöpuolensa, sillä Xiaomi varmasti tietää, että heidän laitteensa ei vielä ainakaan ole ihan sitä kuuminta kamaa kolmannen osapuolen lisälaitevalmistajille, jonka myötä on saattanut tulla painettakin laittaa suojakoteloa mukaan.
Plussaa annan MIUI 12:lle myös erittäin sulavista animaatiosta läpi käyttöjärjestelmän, sitä kelpaa ihailla nopeiden virkistystaajuuden näytöistä.
Puhelimien mukana tulevat caset vertailussa vierekkäin. Itse pidin enemmän Liten suojakuoresta, jossa ei ole Pron kuoresta löytyvää jättimäistä Xiaomi-logoa.
Kelpo puhelimia kelpohintaan
Loppukaneettina sanoisin, että molemmat 10T-mallit ovat hyvinkin kelvollisia vaihtoehtoja omassa hintaluokassaan. Erityisesti huokeamman hintainen Lite-malli tarjoaa aikamoisen kivat speksit hintaansa nähden, erityismainintana 120Hz näyttö ja hyvä 64 megapikselin kamera. Pro on myös kelpo kapistus hintaansa nähden. Se ei ole kallein huippupuhelin, mutta ei myöskään markkinoiden rikkain ominaisuuksiltaan. Jos aivan kunnolla haluaa sijoittaa parhaaseen mahdolliseen Android-puhelimeen niin suosittelen pohtimaan mitä nimenomaan laitteelta haluaa ja miten Xiaomi 10T Pro vertautuu näissä spekseissä esim. Samsungin ja OnePlussan lippulaivoihin. Mutta tänä vuonna pukinkontista uuden 10T:n löytävien ei varmasti tarvitse pettyä uuteen puhelimeensa!
Xiaomi 10T Lite
Hintaluokka: 349e
Lisätietoa: mi.com
Xiaomi 10T Pro
Hintaluokka: 549e(128Gt) / 649e/256Gt)
Lisätietoa: mi.com
Muotokuvavertailu, vasemmalla Lite ja oikealla Pro.
Keskustelut (0 viestiä)
Kirjoita kommentti