Slingbox Pro
Viikon vimpain #24
Slingbox on mielenkiintoinen laite. Sen perusajatus on ottaa vastaan video- tai antennisignaalia ja välittää se eteenpäin internetiin, jotta laitteen omistaja voi katsella televisiota tai muuta kuvalähdettä maailmalla viilettäessään. Omistaja nimenomaan siksi, että vaikka Slingboxin katseluohjelmiston voi asentaa vaikka mukana kulkevalle läppärille (Mac/PC) ja kännykälle/kämmenmikrolle (Symbian, Palm OS, Windows Mobile), voi kuvalähetettä vastaanottaa vain yhdellä laitteella kerrallaan. Tässä on tiettyjen verkkoteknisten rajoituksien lisäksi takana ilmeisestikin tekijänoikeuslait, joten koko suku ei voi korvata televisioitaan ja digiboksejaan asentamalla yhden Slingboxin antennin päähän. Tämän vuoksi ei myöskään mielellään jakele oman Slingboxinsa koodia kavereille - muuten saattaa jäädä ne itseä kiinnostavat ohjelmat katsomatta. Ja vaikka laitetta voisikin katsella kaksi käyttäjää samalla, ongelmat alkaisivat viimeistään siinä vaiheessa kun kanavavalinnasta ei oltaisi aivan samaa mieltä.
Perusmalli (Slingbox SOLO, 189,90€, Verkkokauppa.com) välittää pelkkää videosignaalia (komposiitti, komponentti ja S-video) nettiin ja sitä kautta käyttäjän ruudulle. Mukana toimitetaan itse Slingboxin lisäksi tarvittavat internet, av- ja sähkökaapelit sekä infrapunalähetinkaapeli esimerkiksi digiboksin ohjaamiseen. V2.fi:n postilaatikkoon kolahtanut Slingbox Pro on astetta monipuolisempi laite, ja tarjoaakin video- ja s-video -liitäntöjen lisäksi erehdyttävästi HDMI-liitännältä näyttävän liitännän, johon kytketään mukana tuleva HD-konvertteri. Konvertterin avulla voi Slingbox Pro:hon kytkeä komponenttiliitännällä HD-tasoisen kuvalähteen, mikäli sellainen taloudesta löytyy. Periaatteessa tämä tarkoittaa joko Blu-ray-soitinta tai HD-tasoista digiboksia. Paperilla lähtöasetelmat ovat siis kunnossa - liitäntöjä on vaikka muille jakaa ja pakkauksen mukaan kodin tallentavaa digiboksia tai muuta vastaavaa videolähdettä voi ohjata kuppilan langattoman verkon ääreltä siinä missä kotisohvan pohjaltakin. Henkilökohtaisella tasolla tärkein ja elämää helpottavin Pro-mallin ominaisuus on DVB-T digiviritin, jolloin Slingbox itse hoitaa tv-kuvan vastaanoton suoraan antennisignaalista.
Esimerkillistä asennettavaa
Itse laitteen kytkentä on helppoa. Antenni, ethernet-piuha ja tarvittavat av-kaapelit (mikäli tahtoo kytkeä ulkoisen laitteen digivirittimen kaveriksi) sekä antenni kiinni boksin takalistoon ja sitten vain muuntajalla virtaa koneeseen. Laite hakee hetken asetuksiaan ja kertoo siitä vilkuttamalla merkkivalojaan.
Slingboxin asennus voi tuntua ajatustasolla hankalalta. Jokainen, joka on joskus yrittänyt saada jonkinlaista streamausta toimimaan kotiverkossa tai sen ulkopuolella tietää, että pahimmillaan touhu saattaa mennä vaikka kuinka hankalaksi. Slingbox tekee kuitenkin poikkeuksen, joskin ilmeisesti verkkolaitteistoni sopi Slingboxille erityisen hyvin - sieltä täältä olen kuullut myös kiukkuista kitinää asennuksen hankaluuksista, lähinnä ADSL-modeemien porttiasetusten johdosta. Tässä tapauksessa mainittakoon, että käytettävä testilaitteisto oli Applen Macbook Pro -tietokone, Siemens SpeedStream ADSL-modeemi, Applen AirPort Express -tukiasema ja Elisan 8/1 megabitin yhteys. Slingboxin laatikosta löytyy edellä mainitut kaapelit ja Pro-mallissa HD-adapteri kuuluu myös vakiovarustukseen, joistakin markkina-alueista poiketen.
Ohjelmiston asennuksen suhteen on sanottava, että kerrankin homma meni kuin elokuvissa. Kun Slingbox oli päällä ja asennus- ja katseluohjelmiston käynnisti, löysi ohjelma Slingboxin verkosta hyvin ripeästi, ilman minkäänlaista kiukuttelua. Seuraavaksi laite haki ja asensi itseensä antennisignalista löytyvät digikanavat (kortinlukijaa laitteessa ei ole, joten ilmaisiin maanpäällisiin kanaviin on tyytyminen). Tämän jälkeen asennus viimeisteltiin automaattisella "parittamisella", jossa kone ja Slingbox urkkivat toisistaan riittävät verkkotiedot katselua varten. Asennusohjelma myös antoi koodin, jolla asennettuun boksiin saa yhteyden myös kännykällä tai vaikka työpaikan koneelta. Kännykän tai kämmentietokoneen (Symbian, Palm OS ja Windows Mobile) avulla Slingboxia voi käyttää 3G- ja WiFi-verkoissa. Mobiililaitteelle Slingplayer-ohjelmistoon saa 30 päivän ilmaisen testijakson, jonka jälkeen ohjelmiston kokoversion voi ostaa noin 25 euron hintaan.
Tosi digitaalinen televisio
Toinen hämmennyksen aihe olivat sisäisen digivirittimen kanavapaikat. Kanavat olivat kaikkea muuta kuin numerojärjestyksessä, eikä asialle oikein voinut tehdä mitään. Piti vain opetella muistamaan, minkä napin takaa mikäkin kanava ilmestyi. Tällainen kokeileminen oli hieman hermoja raastavaa, kun sinänsä ymmärrettävistä syistä viive virtuaalisen kaukosäätimen napin painalluksesta varsinaisen kanavan vaihtumiseen oli useita sekunteja. Lisäksi ajoittain SlingBoxin digiviritin hukkasi satunnaisesti jonkin televisiokanavan signaalin tai sotki sen totaalisesti, vaikka juuri aiemmin sitä olisi katsellut. Tähän kun lisätään lievät ongelmat äänen synkronoinnin kanssa, ohjelmaoppaan puuttuminen sekä kieltäytyminen Yleisradion tekstityksistä, aloin olla valmis ulkoisen ohjelmalähteen asennukselle.
Ulkoisesta boksista apuja?
Kuten aiemmin mainitsin, Slingboxiin voi kytkeä ulkoisia laitteita, kuten esimerkiksi tallentavan digiboksin, DVD-soittimen ja satelliittivastaanottimen. Koska suurin haluni oli katsella reissun päällä nimenomaan televisiota, valitsin Slingboxiin kytkettäväksi muutaman vuoden ikäisen Saloran tallentavan digiboksini. Liitin laitteen ääni- ja videopiuhat Slingboxiin ja vastaavasti digiboksille johdin Slingboxin infrapunasignaalia välittävät ohjausledit. Laitteen asennus tapahtuikin samalla tavalla kuin sisäisen digiboksin, kunnes vastaan tuli lista tuetuista digiboksimalleista, joista ei Saloraa löytynyt. Ei löytynyt Finluxiakaan, joka on käytännössä sama laite, enkä noin 60 eri boksimallia kokeiltuani saanut Slingboxia ohjaamaan digiboksiani. Tämä siis tarkoitti käytännössä sitä, että pystyin joko katselemaan Slingboxin omaa digiviritintä tai tasan yhtä kanavaa digiboksiltani, jota en voinut ohjata millään tavalla (paitsi soittamalla avovaimolle ja pyytämällä häntä vaihtamaan kanavaa). No, maahantuojan puolelta on luvattu päivityksiä laitetietokantaan, ja esimerkiksi suomalaisten suosimat Topfieldit ja Humaxit listalta löytyvät. Mikäli oma digiboksi on tuettuna, pystyy sitä käyttämään etänä tietokoneeltaan siinä missä laitteen omalla kaukosäätimelläkin. Tämä on varmasti hyvä ja toimiva järjestely, mikäli mahdolliset kotona samaa digiboksia käyttävät henkilöt eivät aiheuta hankaluuksia.
Mutta kenelle?
Tuote: Slingbox Pro
Myyjä: mm. Verkkokauppa.com
Hinta: n. 300 euroa
Keskustelut (8 viestiä)
08.05.2008 klo 11.35
Moderaattori
Rekisteröitynyt 30.03.2007
08.05.2008 klo 13.37
Jäi epäselväksi parantuiko se kuvan laatu vähääkään sillä ulkoisen boksin kytkemisellä?
Ei, kuvanlaatu oli ihan samaa tasoa. Digilähetyksen jälkeen kuvanlaatuun vaikuttaa käytännössä vain pakkaaminen verkkokäyttöä varten, joten Slingboxissa digiviritin toimii käytännössä samalla tavalla kuin erillinenkin boksi, sen tekniikka vain on samojen kuorien sisällä ja ohjaus integroitu.
Moderaattori
Rekisteröitynyt 30.03.2007
03.06.2008 klo 20.48
Onko muka Suomen televisiosta tullut joskus jotain mitä ei ole voinut missata, jos nyt hetkeksi unohdetaan semmonen pikku juttu että TV:stä syystä tai toisesta tykkäävät älypäät omistavat joka tapauksessa aidon "Kaon" tai "Handan" digiboxin josta maksoivat 500 euroa (vrt. tietokone: ulkoinen 320gb kovalevy 70e, joutava digiviritin, 40e?).
Että mua ärsytää.
07.06.2008 klo 18.24
Ideana moinen laite on kyllä aivan totaalisen turha. Menee kauaksi kotoa, ja haluaa nähdä oman telkkarin... Hetko. Minne pitää mennä, missä ei ole telkkaria? Ja jos haluaa mennä lappiin, eikö telkkarin missaaminen ole koko pointti? Kolmas ongelma on tietenkin televisio itse, josta tulee vaan turhia ohjelmia. En tiedä yhtään älykästä ohjelmaa Suomen televisiossa, mitä EI voisi hommata "jostain muualta" paremmalla kuvanlaadulla, omalla ajalla, sillon kun sitä haluaa.
Onko muka Suomen televisiosta tullut joskus jotain mitä ei ole voinut missata, jos nyt hetkeksi unohdetaan semmonen pikku juttu että TV:stä syystä tai toisesta tykkäävät älypäät omistavat joka tapauksessa aidon "Kaon" tai "Handan" digiboxin josta maksoivat 500 euroa (vrt. tietokone: ulkoinen 320gb kovalevy 70e, joutava digiviritin, 40e?).
Että mua ärsytää.
Voi että! Jospa vaikka joku haluaisi ulkomailla pysyvästi asuessa katsoa myös suomen TV:tä.
15.06.2008 klo 15.51
21.12.2008 klo 02.04
En usko, että toimii hyvin muuta kuin nopeassa lähiverkossa, mutta siinä toimiikin varson hyvin. Katso missä ja milloin haluat (jos olen muistanut tallentaa).
16.08.2009 klo 12.02
11.10.2018 klo 04.49
suomen päähän/espanjan päähän
Terv.Keijo
Kirjoita kommentti