Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Arlo Video Doorbell

Ville Heinonen

16.07.2020 klo 09.09 | Luettu: 9585 kertaa | Teksti: Ville Heinonen

Apua pölynimurikauppiaan etätorjuntaan

Suuressa maailmassa, etenkin rapakon tuolla puolen, video-ovikellot ovat suurempi juttu kuin meillä Pohjolassa. Video-ovikello on koettu meilläpäin lähinnä Vuoristoneuvos Tuuran kaltaisten henkilöiden yksinoikeudeksi ja jonkinlaiseksi turhakkeeksi – eihän kukaan oikeastaan enää edes vieraile kenenkään luona. Nettiostosten lisääntyessä kuitenkin video-ovikellon hankinnalle on alkanut löytyä järjellisiä perusteita, kun kuriirin kanssa voi jutella etäisyyksien päästä verkon yli ilman, että tarvitsee arvailla kuka oven takana käy ja koska.

Markkinoilla on jo jonkin aikaa ollut erilaisia verkkoon kytkettäviä ovikelloja, niistä tunnetuin varmaankin Nest Video Doorbell, sekä sen toinen revisio. Nyt aggressiivisesti uusia tuotteita markkinoille tuottava Arlo on myös saanut video-ovikellonsa valmiiksi ja pääsimme tutustumaan siihen tositoimissa.

1: Hämmennys


Jo laitetta testiin lähetettäessä viestintätoimisto painotti, että Arlo Video Doorbell edellyttää kiinteistöön asennettua verkkovirtakäyttöistä ovikelloa toimiakseen. Eikä ihan mitä tahansa, vaan sellaista, mikä toimii 16-24V vaihtovirtajännitteellä ja 10VA muuntajalla. Tämä ei sanonut minulle juuri mitään, mutta koska olen parantumaton jees-mies ja väärissä asioissa optimisti, sanoin, että tämä ei ole ongelma – voisinhan napata rautakaupasta sopivan kilkuttimen ja testilaitteiden mukana luvattiin lähettää asiaankuuluva muuntaja.

Aloin tutkimaan asiaa tarkemmin ja paljastui, että ensinnäkin suomalaisissa kodeissa suositaan ensisijaisesti paristokäyttöisiä ovikelloja (sellainen meilläkin on, mutta piuhat olivat olemassa kilkuttimelta napille) ja toisekseen kovin harvassa olivat kilkuttimet, eli sisälle asennettavat kello-osat, jotka ottavat vastaan noinkin järeätä jännitettä. Nettikaupat läpi koluttuani löysin kuitenkin yhden ovikellomallin, joka saattaisi toimia, ja jota oli läheisestä rautakaupasta saatavilla. Jotta muut säästyisivät vaivalta, linkki siihen tässä.

Tämänkin plimputtimen kohdalla monessa tapauksessa mainittiin maksimijännitteeksi 12V, mutta pakkauksessa (ja kellon sisällä) luki 16V, joten kaiken järjen mukaan tämän kanssa pääsisi eteenpäin.

2: Tein itse ja säästin. Todennäköisesti aika paljon.


Arlo video doorbellin mukana ei juurikaan tule asennus- tai käyttohjeita. Homma toimii niin, että Arlon mobiiliapin kautta aloitetaan myös Video Doorbellin asennus ja tässä tapauksessa mennään ns. pintaa syvemmälle, eli appi kertoo kädestä pitäen miten ovikellon johdotukset vedetään ja mitä minnekin pitää kytkeä. Ennen asennusta appi myös mainitsee, että sähkökytkennät on hyvä jättää ammattisähköhenkilön päänvaivaksi, mutta muutaman päivän sähkäriä paikalle odoteltuani, päätin tarttua härkää sarvista ja kytkeä muuntajan kelloon ihan itse – minulla kun oli sattumalta valmis pistoke olemassa ovikellon sähkösyöttöä varten.



Ovikellon asennusohjelma kysyy kauniisti minkä sorttinen kello ennenstään on asennettuna ja millaisia liittimiä sen sisältä löytyy. Sen lisäksi, että muuntaja pitää asentaa kuljettamaan virtaa kilkuttimen kautta Video Doorbellille, joka siis ottaa ovikellon napeille tulevasta kaapelista itseensä 16-24V vaihtovirtaa, pitää kilkuttimen yhteyteen kytkeä myös Arlon Power kit, joka oli pieni ja valkoinen palikka. Pieni ja valkoinen palikka kytkettiin pakettiin kahdella johdolla ja siinä oli yksi kytkin, jolla pystyy ohjeen mukaan ohittamaan kilkuttimen kokonaan ja silloin Arlo-ovikello toimii vain verkon kautta. Tähän seikkaan on kyllä myös oma valintansa apin sisällä, mutta tässä asiassa alkoi olemaan muutenkin jo sen verran oman hilseeni yli meneviä seikkoja, että päätin olla miettimättä sitä enempää. Tulin lopputulemaan, että Power kit on varmaankin jonkinlainen kondensaattori, joka pitää jännitteen tasaisena, kun ovikellon nappia painetaan.


Tein siis kaikki kytkennät ohjeen mukaan, vaikka mallikuvissa taisikin olla amerikkalaisen ovikellon sisuskalut. Valistuneen arvailun pohjalta sain paketin toimimaan työhuoneeni pöydällä ja tunsin suurta ylpeyttä. Olin kytkenyt jännitteen varmuuden vuoksi alimpaan mahdolliseen, eli 16V ulostuloon, jotta ovikellon kilkutin ei pahastuisi. Arlo oli nyt paritettu muuhun ekosysteemiin ja se pitäisi enää asentaa paikoilleen olevan ovikellon paikalle.

Ai niin ja miten niin säästin ja paljon? No, jos olisin sähkäriä vaivannut joka kerta, kun jotain uutta ongelmaa / kokeiltavaa tulee, en todennäköisesti olisi vieläkään päässyt edes kokeilemaan kelloa, eivätkä sähkömiehet tietääkseni liiku harrastusmielessä.

3: Vaikeuksien kautta voittoon


Aivoni ajattelivat ja käteni tekivät. Kytkin kaiken kuten testipenkissäni ja intoa puhkuen aloin painamaan ovikellon nappia. Mitään ei tapahdu. Appi kertoo, että ovikello on pois pelistä 20 minuuttia, odotas hetki – ovikellon sisäinen akku siis latautui. No, odotin. Tilanne jatkui samana ja ovikellon napin ympärillä aiemmin valkoisena hohtanut väri oli muuttunut punaiseksi. Nopea selvitys paljasti, että ovikello ei saanutkaan tarpeeksi virtaa. Hmm. Muuntajasta pystyin ottamaan johtoja siirtämällä myös enemmän virtaa ulos, mutta sen jälkeen oltaisiin jo kilkuttimen epämukavuusalueella. Tilanne oli siis ilmeisesti se, että aiemmin lyhyellä (ja paksummalla) kaapelilla kytkettynä ovikellolle riitti myös 16V ulostulon voima, mutta nyt, kun rintamamiestalon uumenissa luikerteleva ohut ovikellokaapeli olikin pidempi, jännite pääsi laskemaan liiaksi ennen kuin saavutti Video Doorbellin. Koska ihminen on rationaalinen eläin, päätin kaiken uhalla nostaa jännitteen 24 volttiin ja katsoa mitä tapahtuu – pahimmassa tapauksessa kilkutin syttyy palamaan ja talo kärtsää sen mukana, mutta hei, mitäpä sitä ei tekisi laitearvion vuoksi.




Kytkettyäni 24V jännitteen ja odotettuani hetken, kello heräsi eloon. Suuri voitonriemu! Vaan eipä kestänyt sitäkään pitkään, sillä vaikka Video doorbell nyt toimikin, sisäkilkutin ei sanonut mitään. Kokeilin käynnistää uusiksi, ei. Kokeilin laskea jännitettä, edelleenkään ei. Lopulta turvauduin äärimmäisyyksiin ja luin asennusohjeet uusiksi – Power Kit -mokkulaa ei olisi saanutkaan asentaa lähelle kellon omaa sähkömagneettista kilkutinta, etteivät sotke toistensa kuvioita. Ok. Nostin jännitteen takaisin 24 volttiin, otin Power Kitin irti kilkutttimen sisuksista ja asensin sen kotelon ulkopuolelle… ja ah, ding-dong oli jälleen seuranamme. Koska nyt kaikki tuntui toimivan, en koskenut mihinkään. Vaan muutaman päivän päästä kilkutus taas loppui. Päättelin ongelman olevan liian suuri jännite ja laskin sen 16 voltiin – tämän jälkeen kello alkoi toimia. Ja on toiminut nyt pian kuukauden, joten uskoisin olevani nyt voitolla.

4: Ja mites se käyttö?


Kuten Arlo-tuotteet yleensäkin, myös Video Doorbell on käyttölogiikaltaan selkeä ja toimii hyvin yhteen muiden tuotteiden kanssa. Ovikellon voi liittää joko suoraan wifiin tai olemassa olevaan hubiin, itseltäni löytyi kotoa jo valmiiksi Arlo Pro hub sekä jokunen kamera. Ovikello toimii kameraominaisuuksiltaan kuten muutkin kamerat ja niitä voi ohjelmoida triggeröitymään kuten haluaa – eli jos esimerkiksi ovikello havaitsee liikettä, saa pihaa laajemmin kuvaavan kameran kuvaamaan toimet myös isommassa mittakaavassa ja kolmannen sytyttämään valon. Ovikellosta löytyy siis liiketunnistin ja kamera, mutta myös IR-valo yökäyttöä varten sekä kaiutin ja mikrofoni kaksisuuntaista audiota varten. Kiva piirre ovikellossa on, että kun sitä lähestyy, syttyy napin ympärille valkoisten ledien kehä – nappula vähän kuin tervehtii tulijaa ja toisaalta opastaa painamaan itseään.


Kun ovelle saavutaan ja nappia painetaan, kilahtaa sisällä ovikello (joko analoginen tai digitaalinen) ja Arlo-appi soittaa ovikellon omistajalle videopuhelun. Puheluun vastaamisen jälkeen voi sitten avata videoyhteyden ja halutessaan myös ääni-sellaisen. Ovikellon nappulan painaja ei tiedä, onko langan päässä ketään, mutta mikäli käyttäjä avaa yhteyden, ovikellon kaiutin on riittävän tehokas ja toisaalta kaksisuuntainen audio tarpeeksi välitön, jotta keskustelu onnistuu sujuvasti. Duplex audio on asia, johon on selvästi kiinnitetty huomiota. Täten esimerkiksi kuriirille voi kertoa, että paketin voi jättää portaille, tai naapurin lapsille, että omat ovat mummolassa ja isi juuri nyt kakalla. Mikäli käyttäjä on aktivoinut Arlo Smart -tilauksen, keskustelu ja videostream tallentuu automaattisesti pilveen. Arlo tarjoaa paljon erilaisia vaihtoehtoja kameroiden ja muiden varusteiden pilvipalveluihin ja esimerkisi Video Doorbellin mukana tulee 3kk kokeilujakso.



Myös videosignaalin laatu on hyvä. Tarkkuus on 1536 x 1536 pikseliä, joka kuulostaa hassulta, mutta todellisuudessa on paljon parempi, kuin tavanomainen laajakuva. Neliskulmaisesta kuvasta 180 asteen näkökentällä on paljon hyötyä, koska tällöin näkee myös ylös ja alas riittävällä skaalalla. Arlo Smart osaa myös tunnistaa portaille jätettävät paketit ja toisaalta ihmisiäkin on hyvin eri mittaisia. Videostream toimii nopeasti (koelokaatiossa 100/10M korttelikuitu) ja video tukee myös HDR-kuvaa, eli käytännössä kennon ja kuvaprosessoinnin ansiosta sekä tummat että vaaleat sävyt erottuvat paremmin kuin perinteisillä perunoilla. Videota voi toki katsella myös muuten apin kautta koska tahansa, ja jatkuva virran syöttö ovikellolle mahdollistaa sen, että kamerasta ei lopu potku. Kameran voi myös valjastaa normaaliksi valvontakameraksi.

5: Arlo Smart ja rahan valta


Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun maailma meni tähän, että kaikki pitää tilata. Yleensä kuitenkin jotain tilataan ja sitten saadaan, muutamien tuotteiden, kuten Arlon tapauksessa, ensin ostetaan isolla rahalla, sitten tilataan ja sitten saadaan. Vuosia sitten Arlokin antoi käyttäjien pitää yllä perustason valvontaa ilman palvelutilausta, vaan maailma muuttuu ja ansaintamallit sen mukana. Nykyään, jos haluaa pitää yli kahta kameraa, on käytännössä pakko tilata Arlolta pilvipalvelu erikseen. Video Doorbellin mukana tulevan 3kk testijakson jälkeen kustannus on 2,79€/kk yhdelle laitteelle, tai 8,99€/kk viidelle laitteelle. Lisäksi on saatavilla business-tilauksia, joissa kohtuullisemmalla hinnalla saa useamman laitteen käyttöön ja Smart-ominaisuudet voi sitten naksutella mukaan lisähinnalla. Käytännössä kuitenkin kannattaa varautua siihen, että jatkossa pilvipalvelusta saa maksaa taas yhden Spoflixin verran kuukaudessa.

Mutta ei niin pahaa ettei paljon hyvääkin, vaikka Arlo Smart maksaa rahaa, se kuitenkin toimii. Järjestelmä on mietitty loppuun asti ja tuotekehitys oikeasti kuuntelee asiakkaiden toiveita. Esimerkkinä Video Doorbellin silent mode: aiemmin vaihtoehtona oli asettaa kello tilaan, jossa sekä sisäkilkutin että puhelimeen tuleva videopuhelu hiljentyivät. Tämä oli vähän pöhköä, koska yleensä olisi ihan ok, että ovikelloa painettaessa sisäkilkutin toimii, mutta jos itse on esimerkiksi työmatkalla toisella puolella maailmaa ja muu perhe kotona, ei välttämättä halua herätä keskellä yötä siihen, että naapurin Angelo tulee taas lainaamaan vaimolta sokeria. Arlon foorumeilla asia otettiin puheeksi ja pian asetuksista löytyikin vaihtoehdot joko puhelun, kilkutuksen tai molempien vaientamiseen.

Arlo Smart myös tunnistaa hienosti erilaiset tilanteet, kuten eläimet, ihmiset ja pihaan jätetyt paketit. Sen kautta voi myös luoda kameroiden kuva-aloihin alueita, joita ei tarvitse vahtia. Geofencing-ominaisuus toimii myös luotettavasti, eli kameravalvonnan saa käynnistymään ja sammumaan automaattisesti oman sijainnin mukaan.

6: Miltäs nyt tuntuu?


Hyvä kysymys. Koskapa kello on nyt toiminut sekä appiksen suuntaan että sisätiloissa kilkahdellen jo melko pitkään, uskon, että olen asennukseen liittyvät ongelmat saanut päihitettyä. Asennus oli kuitenkin itsessään sen verran erikoinen kokemus, että kannattaa oikeasti pyytää se sähköhenkilö paikalle ja toisaalta varautua siihen, että todennäköisesti joutuu maksamaan hieman ekstraa uudesta muuntajasta ja kilikellosta. Toisaalta jos kodissa on jo verkkovirtakäyttöinen ja asiallisella muuntajalla varustettu kello, saattaa asennus olla oikeasti erittäin suoraviivainen prosessi.


Kun alkukankeuksista on päässyt yli, Arlo Video doorbell toimii todella hyvin. Kuvan- ja äänenlaatu on hyvä molempiin suuntiin ja applikaatio antaa käyttäjälle tarpeeksi vaihtoehtoja laitteen hallintaan. Se myös toimii hyvin yhteen muiden Arlo-tuoteperheen tuotteiden kanssa. Suurimmat ongelmat saattavatkin olla siis jossain muualla kuin itse tuotteessa, joskin siitä johtuen näkisin mielelläni myynnissä myös setin, jossa tulee mukana verkkovirtamuuntaja sekä yhteensopiva sisäkilkutin. Ne eivät maksaisi muutamaa kymppiä enempää, mutta poistaisivat valtavasti yritystä ja erehdystä sekä hiusten harmaantumista.

Ai niin ja: Jostain kumman syystä Arlon oma langaton Arlo Chime ei paritu Video Doorbellin kanssa, vaikka Arlo Audio Doorbellin kanssa sitä on suorastaan tarkoitus käyttää. Toivon, että tämä ominaisuus tulee myöhemmin saataville, sillä se poistaisi kaikenlaiset kilkutusongelmat ja toisaalta antaisi vaihtoehtoja käytettäviin melodioihin. Nykyisellään Arlon Chimen voi onneksi jo toimintasääntöjen kautta asettaa soittamaan ääniä, mikäli ovikellon nappia painetaan… mutta se taas omalta osaltaan hankaloittaa varsinaisten valvontamoodien käyttöä ja tuntuu tarpeettomalta välivaiheelta.



Arlo Video Doorbell
Hintaluokka: 219,00€
Lisätiedot: Arlo

Plussat: Kuvanlaatu, kuvan neliömuoto, riittävä äänenlaatu ja nopea kaksisuuntainen audio
Miinukset: Asennus voi olla haastavaa, yhteensopimattomuus Arlo Chimen kanssa, käytännössä pakollinen palvelutilaus

V2.fi | Ville Heinonen
< V2.fi testasi: Creat... Brave New World: kal... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova