Tuorein sisältö

V2.fi testasi ADATA SD700 SSD-levy

Manu Pärssinen

04.03.2020 klo 16.28 | Luettu: 4679 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Lätäkön kautta kotiin

SSD-asemat ovat halventuessaan ja toimintavarmuuden parantuessa kohtuullisen nopeasti vieneet perinteisiä kiintolevyjä sukupuuton partaalle. ADATA lähetti V2.fi:n pikatestiin “kestävän ja sporttisen” pikkuaseman, SD700:n. SD700 on neliön muotoinen, mitoiltaan noin 7 senttiä kanttiinsa USB3.2 SSD-asema, jolle mahtuu puoli teratavua dataa. Erinomaisen kevyttä vekotinta (75 grammaa) kiertää neonkeltainen (sellainen kuin päälleviivaustusseissa) kuminen pehmuste, joka kieltämättä antaa fiiliksen siitä, että vekotin selviää tärisevästäkin reissaamisesta takin taskussa, kameralaukussa tai repun pohjalla.

Juuri sellaiseen tarkoitukseen sen otin itsekin käyttöön - käytännössä vähän isompana muistitikkuna, johon voi ottaa kyytiin jotakuinkin kaiken mahdollisen työprojektiin liittyvän, kun matkustaa palaveeraamaan isolle kirkolle. Parhaassa tapauksessa olisin selvinnyt vain nappaamalla SD700:n povitaskuun ja sitten kytkemään sen paikan päällä olevaan tietokoneeseen, mutta siinä tulikin mutka matkaan. SD700 kytkeytyy tietokoneeseen USB3-standardin piuhalla ja se piuha on reilu 30 cm pitkä paksuhko tönkkö kaapeli, joka ei povariin sitten enää mahdukaan, vaan käytännössä jonkinlainen laukku on oltava mukana. Liittimen suojana on muuten paksu kumikorkki, joten vaikka en asiaa testannut, veikkaisin että vekotin selviää kassissa vuotamaan päässeen vesipullon haasteesta, varsinkin kun spekseissä lukee IP68 (tunti 1,5 metrin syvyisessä vedessä, pölyltä suojattu).

USB3-piuhat eivät ole itselleni kovin jokapäiväistä kauraa, joten pelkäsin myös hukkaavani SD700:n mukana tulleen kaapelipätkän, jolloin asema olisi jäänyt minulla turhan pantiksi. Keksin SD700:lle toki myös muita käyttötarkoituksia: vaikka kuvaan kohtuullisen paljon, mahtuisi sille varmuuskopio lähes kaikista viimeisen viiden vuoden aikana päätoimisella järjestelmäkamerallani ottamistani kuvista. Olen tosin tottunut siihen, että ulkoisten kiintolevyjen mukana tulee aina jonkinlainen (ainakin rajoitetusti ilmainen) varmuuskopiosofta. SD700 oli paketissa tullessaan täysin tyhjä, mihin voi suhtautua kahdella tavalla: joko olla tyytyväinen siihen, ettei ADATA tuputa väkisin mitään ylimääräistä rompetta (minä olin) tai sitten harmitella sitä, että varmuuskopiointia ei saakaan asenneltua saman tien toimimaan, vaan ohjelma pitää - huh huh - itse käydä ensin etsimässä netistä. Pieni googlailu tosin antoi ymmärtää, ettei Adatan oma ohjelmisto (HDDtoGo) ole sieltä nykyaikaisimmasta päästä.

Tiedonsiirtonopeuden kannalta tämän SD700:n USB 3.2 -yhteensopivuus on toki hyvä asia. ADATA lupaa kirjoitus/lukunopeudeksi 440 MB/s, joten ihan kohtuullisella ajankäytöllä selviää, jos vaikkapa lentokonetta vaihtaessa nappaa valokuvat tai videopätkät läppäriltä toiseen talteen. Kotoani löytyy yksi tietokone, jossa on USB3.0-liitäntä ja testailin SD700:aa heittelemällä kohta julkaistavan Skrolli-lehden taittokansiota (noin tuhat tiedostoa, 4 gigatavua) sen SSD-kiintolevylle ja takaisin, eikä minulla ole mitään syytä todistamastani vauhdista valittaa.

Olen kohtuullisen tyytyväinen SD700:aan. Satasen hinta jonkin verran kavahdutti, mutta IP68-standardilla ja samalla kätevällä koolla varustettuja ulkoisia SSD:itä ei taida paljon olla markkinoilla. 500 Gt:n muistitikkujakin on olemassa suunnilleen samassa hintaluokassa, mutta taas kaikki on kiinni siitä, kuinka todennäköistä on, että juuri se laukku, jossa asema oli, lipsahtaa rantavesikkoon.



Hintaluokka: 95 eur
Lisätietoa: ADATA

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi testasi: Honor... Altered Carbon 2-1: ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova