Tuorein sisältö

V2.fi testasi BenQ PD3220U 4K-näyttö grafiikkaa rakastaville

Jukka O. Kauppinen

19.12.2019 klo 12.00 | Luettu: 5641 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

31,5 tuumaa upeita pikseleitä ja värisävyjä

BenQ PD3220U on näyttö, johon on helppo mieltyä. Liki 32 tuumaa upeaa 4K-tarkkuuksellista näyttöä tekee hyötykäytöstä suorastaan nautinnollista, mutta puhtaaksi pelinäytöksi sitä ei kannata hankkia, vaikka miten nauttisi suuresta pikselitontista ja herkullisista väreistä. Räyhäkkään pelaamiseen se on hitusen liian hidas, ainakin refleksijonneille. Työnäyttönä tästä on kuitenkin vaikea pistää paremmaksi.

PD3220U on tarkoitettu ennen kaikkea visuaaliseen työhön. Kattava tuki erilaisille väriavaruuksille on kiitollista graafisen alan työläisille, joiden kädenjäljen on syytä näyttää identtiseltä myös toisella koneella, toisella ohjelmistolla tai teoksen putkahtaessa esiin painokoneesta. 4K-tarkkuudesta ja suuresta kuvapinta-alasta on kuitenkin iloa muillekin: 31,5 tuumalle mahtuu esimerkiksi koko liuta dokumentteja vierekkäin ja päällekkäin yhtaikaa, oli näyttö sitten pysty- tai vaaka-asennossa.

4K-tilavuus antaa myös mahdollisuuksia työkaluohjelmistojen säätämiseen ja asetteluun, jopa silloin kun ohjelmistot eivät skaalaudu kunnolla 4K-tarkkuuteen. Huonostikin skaalautuvien ohjelmien käyttöliittymät kun ovat tällä tuumakoolla vielä ihan käyttökelpoisia.

Nämä läänin ja tarkkuuden ilot tulevat toki ilmi vasta hiljalleen, käyttökokemusten kautta. Ihan alkuun PD3320U:ssa pistää silmään sen minimoitu tyylikkyys, joka on selvästi mietitty hifistelevien designerien mieleiseksi. "Minimoi häiriöt ja keskity täysillä luovuuteesi" on ollut varmasti markkinamies/nainen/muun mietintämyssyssä päällimmäisenä, kun näytölle on mietitty identiteettiä. Napit on todettu pahaksi ja häiritseväksi asiaksi, samoin näytön reunat. Niinpä esimerkiksi näytön fyysiset hallintanapit on siirretty sen takapuolelle. Käyttäjän tarvitsee vain ojentaa kätensä oikean reunan alta ja hivellä siellä tuntuvia nappeja ja ristiohjainta, joiden toiminnoista etupuolella ei tietenkään vihjata mitään.



Osaa tärkeimmistä toiminnoista voi käyttää myös pöydälle asetettavasta kauko-ohjaimesta, jolloin ei tarvitse kurotella sokkona näytön takaosaa. Tehokäyttäjä voi loikkia sillä kätevästi muun muassa DCI-P3-, Display P3-, HDR-, sRGB-, Adobe RGB- ja Rec. 709 -tilojen välillä, samoin säätää sekä perusasetuksia että hienosäätää näyttöä juuri mieleisekseen.



Näytössä on myös sisäänrakennettu KVM-kytkin, eli siihen voi kytkeä kaksi eri tietokonetta yhtaikaa. Kytkemällä näyttöön hiiren ja näppiksen voi käyttäjä luistella sujuvasti koneelta toiselle. Jos näytön voi myös ketjuttaa vaikkapa toiseen 4K-näyttöön Thunderbolt 3:n kautta, jolloin noustaan kohti KVM-moniajon ja pikselipintojen seuraavaa ulottuvuutta.

Thunderbolt 3? Ei hätää. Kahden Thunderibolt 3 -liitännän lisäksi löytyy näytöstä muitakin kuin Apple-kansan liitäntöjä. Kaksi HDMI:tä ja yksi DisplayPort tarjoavat vähän yleisempää liitettävyyttä, minkä lisäksi USB-telakkaan voi kytkeä niin näyttöjä kuin lisälaitteita: kaikkiaan käytettävissä on neljä USB 3.0:aa ja yksi USB Type C. Onpa siellä myös 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä yksityisempää koneenkäyttöä kaipaaville, jos näytön vaatimattomat stereokaiuttimet eivät miellytä. Suurin osa liitännöistä on kuitenkin sijoitettu hieman hankalasti näytön takapuolella olevaan syvennykseen, johon on vaikea yltää etupuolelta. Käytännössä näyttöä on pakko pyörittää ympäri ja kurotella, että kaapelit saa paikoilleen. Ratkaisulla on pyritty selvästi miellyttämään avokonttorityöläisiä ja työpöytänsä pikkutarkasta siisteydestä kiinnipitäviä design-guruja, sillä nyt johtojen ja liittimien epämiellyttävän harmonian voi piilottaa syvennyksen päälle asetettavalla kannella. Sitten ovat taas fengshuit kohdallaan. Onneksi edes yksi USB 3.0, USB Type C ja kuulokeliitäntä ovat oikeassa reunassa vähän helpommin tavoiteltavissa.

Tärkeintä näytössä on silti kuvanlaatu. 31,5 tuuman 10-bittinen IPS-paneeli levittää 16:9-laajakuvan upeaksi, kirkkaaksi ja tarkaksi työskentelyareenaksi, jolla on ilo työskennellä. Valokuvien käsittely, graafinen työskentely ja videoeditointi sujui miellyttävästi, sillä kuvat ja videot toistuivat näytöllä kirkkaasti, selkeästi ja kaunisvärisinä. Visuaalinen työskentely sujuu miellyttävästi ja jopa tehokkaasti, kun näyttävä kuvanlaatu yhdistyy 4K-tarkkuuteen ja laajaan työpöytään. Erikoistiloissa käyttäjä voi tutkailla teoksiaan monipuolisemmin tai haluttuun kohdeympäristöön sovitettuna: esimerkiksi DualView-tilassa ruutu jakaantuu kahtia ja molemmilla puoliskoilla on eri väriavaruus. Näin luomustaan voi työstää pikkutarkasti niin, että varmasti näyttää hyvältä painokoneen jäljiltä tai kadunvarsien mainosnäytöissä.



Mikään yleisnäyttö tämä ei ole. Sen ominaisuudet painottuvat vahvasti graafisen alan suuntaan, mistä kertoo myös hintalappu. PD3220U onkin ammattilaisnäyttö ammattilaisille. Tekstinkäsittelijät ja jättimäisten taulukkojen excelöijät löytävät 4K-näyttöjä edullisemminkin, eikä viiden millisekunnin vasteaika, 60 hertsin ruudunpäivitysnopeus ja peleille sovitettujen ominaisuuksien puuttuminen tee tästä pelaajien unelmaa. Toki jos pelimaku on vähemmän kilpapelaava, niin toki tälläkin pelaa komeasti, jos kone tai konsoli vain jaksaa pyörittää 4K-pelejä.

Monipuoliset liitännät ja kauko-ohjain, tyylikäs ulkoasu, KVM-kytkin ja vaikuttava kuvanlaatu ovat omiaan tekemään PD3220U:sta ensiluokkaisen työkalun vaativille graafisen alan työskentelijöille ja niille, jotka haluavat muuten vain ison ja upean näytön, jolla muutkin kuin kissavideot heräävät eloon. Aivan jokaiseen grafiikkatyöhön tämäkään ei tosin silti sovi, sillä Adobe RGB -väriavaruuden kattavuutta ei edes mainita spekseissä. Sen sijaan DCI-P3 +P3/sRGB/Rec.709 -kattavuudet ovat valmistajan mukaan 95/100/100 prosenttia ja näytön mukana tulee tehtaan värikalibraatioraportti, eli ainakin niillä syntyy varmasti asiallista jälkeä.

Tähän pikselien ja tuumien määrään on myös helppo tottua ja turtua, sillä testijakson lopussa palaaminen arkinäyttöön tuntui vähän klaustrofobiselta. Eiväthän asiat enää mahdu ruudulle ja käyttöliittymät näyttävät omituisilta.



BenQ PD3220U
Hintaluokka: 1200-1250 euroa
Lisätietoa: BenQ



Tekniset tiedot ja ominaisuudet
:
Näytön koko: 31,15"
Paneeli: LCD IPS-LED
Resoluutio: 3840 x 2160 (kuvasuhde: 16:9)
Virkistystaajuus: 60 Hz
Näytön pinta: heijastamaton
Kirkkaus: 300 cd/m2
Kontrasti: natiivi 1000:1
Pikselikoko: 0,18159 mm
Katselukulmat (vaaka/pysty): 178°/178°
Vasteaika: 5 ms (harmaasta harmaaseen)
Kuvatilat: DCI-P3 / Display P3 / HDR / sRGB / Adobe RGB /Rec. 709 / CAD / CAM / Animation / Low Blue Light / Darkroom / M-book / DICOM / User
Picture-in-Picture, Picture-by-Picture
HDCP 2.2
Kaiuttimet: 2 x 2 W
Liitännät: 2 x HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, 3 x USB 3.1 downstream, USB 3.1 upstream, USB Type-C downstream (data), Thunderbolt 3 (85W, DP alt mode, Data), Thunderbolt 3 (15W, DP alt mode, Data)
Jalustan kallistus: +20°~-5°
Jalustan kääntö: +30°~-30°
Jalustan korkeuden säätö: 0~150 mm
Pivot-säätö: 0°~+90°
Flicker-free: Kyllä
Low Blue Light: Kyllä


V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< The Handmaid's Tale ... V2.fi testasi: Creat... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova