V2.fi testasi: LIFX A19 - ja Mini Colour -älylamput
Kyllä ennen pärjäsi pärettä polttamalla kesät ja talvet!
Kun kännykällä säädettäviä LED-lamppuja alkoi saada järkihintaan, hommasin sellaisen aika alkuvaiheessa. Alun leikkimisen jälkeen sen ominaisuuksia (lähinnä siis himmentäminen, värin vaihtaminen ja sammutus kännykän appilla) ei tullut paljonkaan käytettyä, mutta pidin kuitenkin siitä, että se oli haluttaessa mahdollista. Halpislamppu kesti käytössäni kolmisen vuotta ja sitten sitä ei enää langattomalla yhteydellä koskaan löytynyt, joten palasin perinteiseen LED-valaistukseen. Olen kuitenkin etsinyt uutta mahdollisuutta loikata älykkäämpien lamppujen maailmaan ja kun tapasin LIFX:n edustajan TechBrief-tapahtumassa, minulle luvattin muutama tuote testiin. Joulukuun kynnyksellä ne vihdoin saapuivat.
Alku aina (?) hankalaa
Muistelen, että ennen lopullista luovuttamista minulla oli kyseisen halpislampun kanssa silloin tällöin teknisiä ongelmia. Alkumatkani LIFXien kanssa ei osoittautunut ruusuisaksi, mutta olosuhteilla oli vaikutusta. Laitoin saapuneet lamput - isompi A60 (1100 lumenia, kapeampi valo) ja pienempi Mini Colour (800 lumenia, leveämpi valo) - kotitoimistooni siten, että A60 meni kattolamppuun ja Mini takanani olevani lattiakauittimen päällä olevaan pöytälamppuun. Molemmat syttyivät heti ja löytyivät heti LIFXin sovelluksesta (itselläni Android), kun niihin virran kytkin. Sitten oli aika yhdistää ne kotiverkkooni.
Klikkaus - odotus - virheilmoitus - resetointi - klikkaus - odotus - virheilmoitus - resetointi. Vielä kolmannellakaan yritykselläni kumpikaan lamppu ei suostunut yhdistymään kumpaankaan kotoani löytyvään Wifi-verkkoon, vaikka appin ohjeistus oli kyllä hyvä. LIFX:n resetointi tehdään kytkemällä ne virtakytkimestä viidesti päälle ja pois, joten naapurit alkoivat mahdollisesta epäillä teknobileitä tai vakoojien viestittelyä, kun yhdessä talon huoneista vilkuteltiin valoja jatkuvasti.
Seuraavaksi ajattelin yrittää samaa siten, että vain toinen valoista on päällä - epäilin, että ne ehkä häiritsevät toisiaan setup-vaiheessa, mutta kolmatta kertaa resetoidessa ylempi valo ei enää syttynytkään… O-ou. Sitten vaihdoin puhelimen samaan verkkoon kuin mihin yritin lamppuja yhdistää ja keskityin niistä vain toiseen (siihen, joka yhä syttyi). Ei auttanut. Edelleen odotus oli pitkä ja sen lopussa vain virheilmoitus. Epäilin kyllä, että vika saattaa olla verkkojärjestelyissäni (kahdessa päällekkäisessä 2.4 gHz wifi- ja kahdessa 5gHz-verkossa), joten kuten LIFXin avustusohjelma avuliaasti ehdotti: seuraavaksi oli vuorossa mahdollisesti reitittimen säätö.
Säädin reitittimeni kanavalle 11, kuten ohjeistuksessa (mikäli homma ei toimi) neuvotaan ja yritin uudelleen. Sehän pelitti! Pieni tauko teki ilmeisesti myös hyvää toiselle valolle, sillä se suostui taas syttymään, kyllä teknologia on ihmeellistä. Sitten sekin yhdistyi verkkoon ja pääsin vihdoin vaihtelemaan lamppujeni väriä. Yhdistymisen jälkeen lampuille annettiin myös nimet ja määritettiin mihin ryhmään ne kuuluivat (esim. “Manun työhuone”), minkä jälkeen lamppuja sai säädettyä yhdessä tai erikseen. Sen kuitenkin huomasin, että ihan kaikkiin efekteihin tämä ryhmähenki ei tuntunut pätevän.
Lamput syttyvät pilvessä
LIFX-lamput tukevat monia älykodin palasia: muun muassa IFTTT:tä, Alexan ja Googlen äänikomentoja, Nestiä, SmartThingsia, Logitech Harmony-kaukosäädintä ja jopa Razerin Chromaa, jonka kautta ne saisi reagoimaan vaikka pelitapahtumiin. Jälkimmäinen ominaisuus on toki tarkoitettu enemmän LIFXin Tile-valotiilille sekä Strip-valonauhoille, joita lanittajat käärivät koneidensa ja pöytiensä ympärille tai näyttöjensä taakse. Testailin IFTTT:tä, mutta vähän vaikeaa näin älykodin alkumetreillä on arvioida, missä se vika on, kun lamppu palaakin aamulla huoneessa, vaikka sen muistaa illalla sammuttaneensa (asetinko jonkun säännön?), tai lamput eivät ole syttyneetkään saapuessani kotiin (säädinkö IFTTT:n väärin, oliko kännykässäni varmasti paikkatiedot päällä?) ja niin edelleen. Sen kuitenkin huomasin, että jos IFTTT on kännykässäni jatkuvasti valvomassa sijaintiani, säätilaa sun muuta lähettääkseen lampuille komentoja, kuuluu luurin akusta slurps ja prosentit ovat pian punaisella.
LIFX:t hyödyntävät myös LIFX Cloud -pilvipalvelua, joten kun asensin LIFX-appin Win10:een ja kirjauduin tunnuksillani sisään, huoneeni lamput löytyivät senkin kautta saman tien. Yllätyksekseni ne eivät kuitenkaan reagoineet komentoihin. Kun tarkistin kännykän sovelluksesta, että molemmat lamput ovat pilvessä, alkoi kattolamppu himmetä ja kirkastua aaltoillen. Tätä se teki viidesti aina kun menin asetuksiin. Yrittikö se viestiä, vai oliko kyseessä bugi? En taaskaan tiedä. Pieni googlailu paljasti, että Windows 10 -sovellusta ei ilmeisesti ole tuettu vuosiin (ja silti siihen linkitetään LIFXin sivuilta). Olipas kiva tietää tässä vaiheessa. Web-pohjainen sovellus oli ilmeisesti jossain vaiheessa tekeillä, mutta kun kirjauduin osoitteeseen cloud.lifx.com, siellä vain listattiin, mille sovelluksille olen antanut luvat käyttää kyseistä pilvitiliäni. Eikä juuri muuta, edes kaikki sivulla näkyvät linkit eivät toimineet.
Toki pilvi mahdollistaa sen, että voin vilkutella kotitoimiston valoja vaikka ollessani ulkomailla (ja “kyllä täällä kotona ollaan, älkää ryöstäkö” -ominaisuus onkin yksi sen käyttötarkoituksista), mutta olisi ollut kiva antaa vastuu vaikkapa Facebook-viesteihin reagoimisesta tietokoneelleni, ilman että kännykän akkua tarvitsi kuluttaa. Appista itsestään löytyy kuitenkin toiminto, jolla valojen kirkkaus ja sävy säätyy päivittäin kellonajan mukaan.
Onko yleisö valmis?
Aivan ongelmatonta älyvaloihin siirtyminen ei ainakaan umpityhmässä kämpässä siis ole. Wanhana sähkölaskuja tuijottavana ja Skynetiä pelkäävänä äijänkänkyränä olisin toivonut myös “perinteiset valot” -ominaisuutta, jolla lamput olisi voinut vaikka ketjuttaa niin, että kun yhdestä kytkee virrat pois (normaalista valokatkaisijasta), toinen olisi huomannut sen ja sammunut myös. Itse lampuissa ei sinänsä tunnu olevan vikaa - ne säätyvät viiveettä ja ovat (tarvittaessa) oikeinkin kirkkaat. Tuotteena ne tuntuvat laadukkailta ja monia ominaisuuksia on selvästi ajateltu, mutta softapuolella tuntuu olevan sen verran virtaviivaistamista ja hiottavaa, että joka kodin älykkyydelle maailma ei taida vielä olla valmis. Tai ainakin siihen tarvitaan lamppujen lisäksi äänikomentoja kuunteleva avustajapönttö. Uusi LIFX-sovellus on tällä hetkellä betatestausvaiheessa.
Tällaisenaan LIFXit tekevät pätevästi suunnilleen sen saman, mitä varhainen halpalamppunikin, mutta tarjoavat paljon enemmän optioita. Niiden LEDeille luvataan lähes 23 vuoden käyttöikää (3 tuntia päivässä), joten hyvällä säkällä näillä pärjää seuraavan vuosikymmenen.
LIFX A19 (A60)
Hintaluokka: 65 eur (tarjouksessa 48 eur)
Lisätietoa: LIFX
LIFX Mini Colour
Hintaluokka: 55 eur (tarjouksessa 43 eur)
Lisätietoa: LIFX
Keskustelut (3 viestiä)
04.12.2019 klo 10.41
Moderaattori
Rekisteröitynyt 30.03.2007
04.12.2019 klo 13.00
Rekisteröitynyt 18.01.2015
04.12.2019 klo 18.47
Kirjoita kommentti