Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500

Jukka O. Kauppinen

09.04.2019 klo 12.00 | Luettu: 4182 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

Tosikäyttäjän tehonettireititin
Onko sinulla hyvä netti mutta jokin mättää? Pelit pätkivät ja latausnopeudet tahmaavat. Kenties kotiverkkosi kaipaa tekniikkapäivitystä, sillä jos käytät edelleen palvelutarjoajasi lähettämää modeemia, niin syy saattaa olla siinä. Ne kun ovat joskus melkoisia tahmatassuja. Netgearin Nighthawk XR500 -pelireititin on raskaan sarjan ratkaisu sekä nettiongelmiin että turhan pullottavaan kukkaroon.

Netgearin verkkolaitteet ovat olleet perinteisesti laadukkaita välineitä nettihaasteiden ratkontaan. XR500-pelireititin on hämmästyttävän monipuolinen työkalu, joka voi alkuhaasteiden nujertamisen jälkeen parantaa oman kotiverkon suorituskykyä hurjasti, sekä piuhalla että langattomasti. Jujuhan on siinä, että kun siirrät verkkoliikenteen taakkaa bulkkimodeemilta raskassarjalaisemman laitteen niskoille, niin modeemin harteille jää enää vain raa'an dataliikenteen käsittely, jonka tusinasarjalaiset Kiina-ihmeetkin jaksavat hoitaa.

Alkuhaasteiden? Eihän sen asennus ihan vaivattomasti sujunut. Asetusten säätämiseksi reitittimeen piti luoda yhteys tietokoneeltakin langattoman yhteyden kautta, mikä tuntui kömpelöltä. Sen jälkeen laite sekoitti muutaman kerran muuta kotiverkkoa ja pudotteli toisia koneita netistä. Kun XR500:n antoi asettua rauhassa verkon keskelle ja ottaa sen täysin hallintaansa, niin sitten bitti kulki joka suuntaan miten pitääkin.

Verkon hallintaan XR500 tarjoaa hienot työkalut. Sen DumaOS-käyttöjärjestelmä on monipuolinen sekä kännykkäsovelluksella että tietokoneella käytettävä ympäristö, johon käyttäjä voi asentaa tai poistaa haluamiaan ylläpitosovelluksia, kuin appeja konsanaan. Järjestelmän tärkeimpiä työkaluja ovat muun muassa QoS-priorisointi, jonka avulla käyttäjä voi kätevästi säätää eri laitteille ja jopa yksittäisille sovelluksille annettavaa kaistaa. Fiksua värkkiä avustaa verkkovalvontaohjelma, jolla verkon aktiviteetteja ja siihen liitettyjä koneita voi tarkkailla ja analysoida kuin paraskin hakkeri konsanaan. Reaaliaikainen analytiikka on kuin mistäkin nörttielokuvasta, mutta se kertoo tosielämän tapahtumasta käyttäjän digiympäristössä. Niin makeaa! Järjestelmän automatiikka on optimoitu tehokkaasti pitämään verkkoviivettä kurissa ja sen laite tuntuu tekevän luvatusti. Tosin harvempi meistä kärsii kovin silminnähtävästi viiveestä tai verkon nykäyksistä, mutta ehkä hardcoreimmat wannabe-ammattilaispelaajat voivat löytää jotain lohtua XR500:n nettipolun tasoitustyökaluista.
Geofiltteröimällä voit vaikka valita pelikaveriksesi pelkästään jenkkejä tai sitten parinsadan kilometrin päässä asuvia naapureita.

Erikoisin näistä on geofiltteröinti, jonka tuunaamiseen voi käyttää kotvan jos toisenkin. Sen avulla on mahdollista luoda esimerkiksi pelikohtaisia profiileja, jotka etsivät moninpelipalvelimia vain määrätyltä fyysiseltä etäisyyden sisältä tai pingin päästä. Tämä osaltaan nopeuttaa jonkin verran pelipalvelimien hakuprosessia.
Visuaalinen kotiverkon kartoitus auttaa säätämään eri laitteiden verkkoasetuksia.

WAN-internetliitännän lisäksi laitteessa on neljä gigabitin verkkoliitäntää, joilla verkon ytimeen voi liittää kodin tärkeimmät laitteet, kuten oman pelitietokoneen. Tietoteknisemmässä taloudessa reitittimeen kannattaa kytkeä suoraan pari tärkeintä konetta ja ainakin yksi kytkin, jonka perään laittaa vähemmän tärkeät laitteet.

Varsinaista upeutta heruu langattomien laitteiden ystäville, sillä kuudella antennilla varustettu reititin luo ympärilleen varsinaisen verkkokudelman. Avaruusalusmainen tieteismuotoilu ja sojottavat ulkoiset antennit ovat erittäin tehokkaita, ja onpa niissä myös vahvaa tulevaisuusvarmuutta 2,4 ja 5 GHz -taajuuksien tuen ansiosta. Teoriassa 5 GHz:lla yltää jopa 1733 Mbit/s-nopeuteen, 2,4:llä 800 Mbitiin. Käytännössä näihin harvemmin yltää, mutta esimerkiksi pelikonsolien langattomat latausnopeudet tuplaantuivat välittömästi nettioperaattorin omaan modeemiin verrattuna. Langaton verkko ulottui myös aiempaa kauemmas ja toimi kauemmissakin huoneissa aiempaa nopeammin.
Kaikki verkkoon liitetyt laitteet saavat nyt tasavertaisesti bittiä. Kuvasta on taidokkaasti sensuroitu muiden kuin Xboxin nimet.

Netgearin mukaan reitittimen tekniikka mahdollistaa tavallista kotikytkintä/reititintä tehokkaammin moniajon, rinnakkaisten laitteiden ajamisen samassa verkossa. Väitteelle tuntuu löytyvän myös katetta. Yhtaikainen suurten tiedostojen lataaminen, suoratoistaminen, nettipelaaminen ja kännykkänettipeluu onnistuivat nätisti yhtaikaa. Vaikka verkkoa rasitti tietoisesti mahdollisimman suurella kuormituksella useista laitteista yhtaikaa, niin pelikonsolienkin latausnopeudet pysyivät silti aiempaa nopeampina ja vakaampina. Myös nettipelit pyörivät sujuvasti ja ongelmattomasti.

Tosin avaruusalusmaisuudessaan kapine on myös rohjake. Seinäkiinnikkeet puuttuvat, joten laite on pakko asettaa jollekin vaakatasolle, joten se vie tilaa turhan paljon. Muotoilu ja ulkoiset antennit taasen varmistavat, ettei sen päälle voi asettaa kovinkaan vaivatta muita laitteita. Näkyvälle paikalle asetettuna merkkivalot välkkyvät hämärässä huoneessa jopa häiritsevän selvinä, mutta ne saa pois yhdellä näppäisyllä. Mainiona lisäbonuksena reititin toimii myös suomenkielellä.

XR500 on kiistämättömän ärhäkkä reititin, joka tekee minkä lupaa ja tekee sen hyvin - mutta hintavasti. Keskivertokäyttäjä tuskin tarvitsee koskaan laitteen kaikkea tehoja tai toimintoja, mutta jos olet valmis sijoittamaan satasia kotinetin tehostamiseen, niin tällä se onnistuu.



Lisätietoja: Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500
Hintaluokka: noin 320 euroa

Teknisiä tietoja:

1,7 GHz Dual Core -prosessori
DumaOS-käyttöjärjestelmä
128 Mt Flash ja 512 Mt RAM -muistia
WiFi nopeus jopa 800 Mbps nopeus 2.4 GHz:n taajuudella ja Jopa 1733 Mbps nopeus 5.0 GHz:n taajuudella
Dual-band - molemmat taajuudet voivat olla samanaikaisesti käytössä, jolloin WiFi nopeus on jopa 2600 Mbps.
Huippunopea Quad-Stream WiFi
Yhteensopiva 802.11b/g/n/ac -standardien kanssa
Neljä ulkoista antennia
Wi-Fi Protected Setup (WPS) -toiminto
Multiple SSID (maks. kuusi erillistä verkkoa)
Liitännät: WAN x 1 10/100/1000, LAN x 4 RJ-45 10/100/1000, USB 3.0 x 2
Gaming VPN -tuki
NAT/SPI/DoS-palomuuri
Koko: 321.9 x 243.7 x 55 mm
Paino: 801 g


V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< What We Do in the Sh... WrestleMania 35: kun... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova