Tuorein sisältö

Honor 8X - ahkeran somettajan ja kuvaajan puhelin

Jukka O. Kauppinen

21.12.2018 klo 12.40 | Luettu: 4727 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

Kautta Honorini, tällähän somettaa
Honor-malliston keskisarjalaispuhelimet ovat tehneet jo pitkän aikaa hyvän vaikutuksen hyvällä hinta/laatusuhteellaan. Muutaman kuukauden takaisen Honor Play -pelipuhelimen jälkeen julkaistu Honor 8X jatkaa samalla linjalla, joskin eväät ovat aika tutunoloiset.

Playn ja 8X:n sukulaisuussuhde on todella läheinen, sillä laitteet muistuttavat paljon toisiaan. Playssä vain on paremmin pelaamiseen soveltuvaa, rajumpaa peli- ja 3D-tehoa tarjoavat sisukset, 8X taasen keskittyy enemmän peruspuhelinkäyttöön ja viihteeseen.

Lisää Honor 8X:stä täältä: V2.fi vieraili ja testasi: Honor 8X
Lue myös: Lue myös: Honor 8X -unboxing - isonäyttöinen uutuuskännykkä
Sekä: Honor Play - turbotettu Android-pelipuhelin on hypensä veroinen

Käyttökokemukseltaan 8X jatkaa vahvasti Playn ja muiden uusien Honor-puhelinten linjoilla. Käyttöliittymä on entisensä, samoin ohjelmistovalikoima. Honorit erottuvat tässä edukseen monien muiden valmistajien laitteiden rinnalla, sillä puhelimia ei ole täytetty esiasennetulla syöpää aiheuttavalla roskalla. Vaikka tarkka käyttäjä voikin vähän muokata ohjelmia, niin pakottavaa tarvetta siihen ei ole.

Päällisin puolin ja käytössä 8X:n suurin vahvuus on herkullinen 6,5-tuumainen näyttö. 16 miljoonan värin kapasiteettinen kosketusnäyttö tarjoaa 1080 x 2340 -tarkkuuden 397 ppi pikselitiheydellä, mikä käytännössä tarkoittaa upeaa, isoa ja värikästä kuvaa. Näytön fyysinen koko on selvästi suurempi kuin useimmissa muissa saman hintaluokan puhelimissa, itse asiassa suurempi kuin useimmissa muissakaan puhelimissa. Tämän myötä laite soveltuukin erinomaisesti viihdekäyttöön. Jos haluaa katsella luurillaan Youtube-videoita tai ylipäätään somettaa sujuvasti, niin huonomminkin voisi valita. Aika paljonkin huonommin.

Iltainen kuva amerikkalaiselta keitaalta, jonka perässä heti perään otettu HDR-kuva. Ulkona oli jo varsin hämärää, joten kuvan selkeys ja tunnelmikkuus ovat mainioita bonuksia.

Vaikka luurin Kirin 710 -järjestelmäpiiri ei tarjoakaan Playn tapaista pelivääntöä, niin kyllä pelitkin sillä pyörivät, tavanomaisista sovelluksista puhumattakaan. Jokin PUBG ei pöhise ehkä ihan täydellä nopeudellaan koko aikaa, mutta kyllä sitäkin pelaa. Facebookit, lehtien appit ja muut sovellukset käynnistyvät ja toimivat kuitenkin sutjakasti.

Omassa testauksessani kiinnitin huomioni vaihteeksi vähän eri suuntaan. Jos Play ja Honor 8X ovat kerran valtaosin hyvinkin läheisiä serkkuja, niin miten Honor 8X:n suurempi käyttö ja paremmat kamerat toimivat valokuvauslaitteita ja sometuksessa?

Voin kehaista, että oikein hyvin. Takakannen kaksoiskameralla saa parhaimmillaan 20 megapikselin kuvia ja 16 megapikselin etukamerallakin saa ihan oivallisia selfieitä ja kamerakuvia. Suurin heikkous niissä on vähemmän yllättäen hämärä- ja pimeäkuvauksessa, kuten mobiilikameroilla yleensäkin. Ihmeitä ei näilläkään saada aikaan, mutta olosuhteista riippuen hyviä, joskus jopa erinomaisia kuvia.

Sujuva kuvausväline


Käytin Honor 8X:ää äskeisellä Yhdysvaltain matkalla ennen kaikkea tilanne- ja somekamerana. Sitä oli helppo pitää käden ulottuvilla rintataskussa, josta sen sai välittömällä tuplanapauksella joko ottamaan heti kuvan tai siirtymään silmänräpäyksessä kameratilaan. Kameran käynnistymistä ei tarvitse odotella, vaan se avautuu hetkessä ja on heti käyttövalmis. Vaikka äkkitilanteiden kuvat eivät välttämättä ihan tähän artikkeliin laitettavan kelpoisia olisikaan, niin materiaalia sekä omalle että lehden some-tileille laitettavaksi kertyi riittämiin. Reissu Amerikan mantereelle tulikin sometettua varsin perusteellisesti, kun kuvat pystyi viskomaan kätevästi muiden katseltavaksi. Isojen valokuvien selaaminen ja poimiminen sometileille lähetettäväksi oli kiitollisen kätevää, toisin kuin joissakin aiemmissa käyttämissäni laitteissa.

Todettakoon sekin, että näin isot kämmenet ja nakkisormet omistavalle suurikokoinen kosketusnäyttö oli erittäin iso plussa. Kirjoittaminen ja hashtagien näpyttely oli paljon helpompaa pienempiin luureihin verrattuna.
Siinähän se köllöttää. Varsin kiva kuva HX-ehdokashävittäjästä. Tarkkasilmäinen huomaa, että kamera ei kuitenkaan automaattitilassa ymmärtänyt valottaa varjoon jääneitä ilmanottoaukkoja, joten häivesalat eivät tästä kuvasta paljastu.
Kovin kirkkaassa auringossa otettu selfie etukameralla.

Takakameran perustarkkuudet ovat 20 megapikselillä 5120x3840 (4:3), 15 megapikselillä 3840x3840 (1:1) sekä 13 megapikselilä 5120x2448 (18,8:9). Käteviä kaikki, sillä siinä missä 1:1 sopii oivasti kovalle instagrammaajalle, niin 18,9:9 taasen istuu kivasti tietokonenäytöille ja kännyköille. Kuvatessa voi käyttää myös esimerkiksi ajastinta, ääniohjausta ja kohteen seurantaa. Erilliset yö-, muotokuva-, panoraama-, valomaalaus-, HDR- ja muut kuvatilat tarjoavat käyttäjälle lisää valinnanvaraa, samoin ladattavat kameran lisätoiminnot. Esimerkiksi asiankirjojen skannaustoiminnolle on käyttöä vaikkapa pienyrittäjillä tai digitaalisia matkalaskuja tehtäessä.
Kamera otti yllättävän hyvin valaistun ja tarkan kuvan F-35-simulaattorista, vaikka oltiinkin simulaattorikeskuksessa hämärähkössä valaistuksessa sisätiloissa.

Kuvien laatua voi makustella oheisista esimerkeistä. Esimerkiksi keikkatilanteessa Pakkahuoneessa äänipöydän paikkeilta sai vielä aika hyviä tunnelmakuvia, vaikka eihän näitä musalehteen kehtaisi painaakaan. Lähempää ja valoisammassa kohtaa tulokset olisivat olleet vielä parempia. Tavanomaisella tai kirkkaalla säällä kamera napsi parhaimmillaan jopa ensiluokkaisia kuvia.

Honorien kameran jännä lisuke on AI-kuvaus, eli tekoälyllä höystetty tilannekuvaus. AI-tila aktivoituu yhdellä ruudun pikakuvakkeen napauksella, minkä jälkeen kameraohjelmisto yrittää parhaansa mukaan tulkita tilannetta. Se pähkäilee sadoista eri perusasetuksista sopivia ja yrittää korostaa kuvien piirteitä muun muassa värejä vahvistamalla. Lopputulos on tosin ehkä vähän kömpelökin, sillä zoomaus ei AI-tilassa enää onnistu. Kuvat itsessään voivat kuitenkin olla hyviä. Alta voi päätellä:

AI-tila koki juicen oikein kuvaukselliseksi hahmoksi

Juice Originals tulkitsi Juicen musiikkia upeasti. No, olihan lavalla koko liuta Juicen kanssa soittaneita artisteja. Ylempänä kameran perusasetuksilla otettu kuva, jälkimmäinen AI-tilassa.

Muumipeikko itse. Ylempänä normaalikuva, alempana AI-kuva.

480 kuvaa sekunnissa?


Videokuvaukseltaan 8X on jännä työkalu, ja siinä huomaa erityisen hyvin eron Honor Playn rajun prosessoriväännön ja 8X:n kevyemmän ytimen välillä. Playhän kuvaa aivan huoletta 4K-videota vaikka muistikortin täyteen, ja siinä on myös ärhäkkä hidastusvideon kuvaustila. 8X ei veny 4K-videoihin, mutta se kuvaa Full HD -tarkkuudella huoletta muistikortin täyteen 30 tai 60 ruudun nopeudella. Myös 120 ruudun hidastusvideo onnistuu huoletta. Mutta onpa 8X:llä yksi kova kikka takataskussaan: 480 kuvan hidastus! Eihän sillä kovin pitkiä videoita pysty kuvaamaan, sillä laite tallentaa hurjaa hidastuskuvaa vain parin sekunnin verran. Mutta hidastettuna katsottaessa ihailtavaa riittää jo noin 10 sekunnin verran. Vallan mainio toiminto, vaikka sille ei käyttöä olekaan ihan joka päivä.


480 FPS -hidastus.

120 kuvaa / sek -hidastus näkyy Youtubesta katsottuna normaalinopeudella.

Isona plussana superhidastus näkyy hidastuksen kera myös, kun videon lähettää suoraan Youtubeen. Hidastukset voi siten jakaa tuubilinkkeinä kavereille ja verkon peikkosille.

3750 mAh akussakin riittää tehoja käytöstä riippuen parin tai useamman päivän aktiiviseen käyttöön. Honorien virransäästötekniikat auttavat tässäkin. Pelipuolella puhelin tukee GPU Turbo -tekniikkaa, joka osaltaan optimoi tuetut pelit pyörimään paremmin tällä raudalla sekä samalla säästää akkuvirtaa. Toki akun voi imaista tyhjäksi kovalla pelaamisella, mutta ei aivan niin nopeasti kuin muutoin.


Juice Originals ja Marilyn.

Terveisiä Lockheed-Martinilta.

Nousu Phoenixn lentokentältä.

Mitä muuta? Sormenjälkilukija on kerrassaan voitokkaan kätevä tapa tunnistautumiseen, ja se toimii hyvin erilaisista kulmistakin. Kasvojentunnistuskin toimii hienosti, joskin talvisemmat kelit pipoineen ja huppareineen aiheuttavat jo vähän ongelmia. NFC-tunnistukselle on käyttöä kellä on. Tuplasim-tuki ja erillinen MicroSD-muistikorttipaikka tarjoavat nekin omaa monipuolisuuttaan vaativalle käyttäjälle.

Honor 8X on hinnaltaan passeli edullisen keskisarjan älypuhelin, jossa on kuitenkin tehoa ja toimintoja raskaampaankin sometukseen ja viihdekäyttöön. Kameratoiminnotkin tekivät positiivisen vaikutuksen, joten sitä tohtii suositella varauksetta Android-älyluuria etsiville, jos hakusessa on noin 300 euron puhelin, josta on silti hyvät ja monipuoliset ominaisuudet ja riittoisasti akkutehoakin. Se mistä luurissa on eniten tingitty on neljän gigan muisti ja 64 gigan tallennustila. Isoja videoita ja kuvia räpsiessä kannattaakin sijoittaa heti isoon muistikorttiin.

Yksi juttu kannattaa tosin tehdä ihan heti: 8X on kiiltävä, tyylikäs ja liki sädehtivä - mutta sen kauneus kannattaa piilottaa pikapikaa kunnon suojakoteloon. Luuri on näet myös niin iso, että sitä on joskus vaikea pitää ja käyttää yhdellä kädellä. Luori voi aiheuttaa lipsumisia, enkä tohtisi tämänkään kanssa lyödä vetoja 8X vs asfaltti -tilanteissa. Vaikka mukana tuleekin läpinäkyvä suojakuori, niin se on aika ohut. Suosittelen mieluummin tinkimään pramean takakuoren ihailusta ja luurin paketointia vaikkapa kunnon läppäkoteloon, jossa sen voi myös asettaa pöydälle läpän varaan videoiden katselemiseksi.

Tämän artikkelin esimerkkikuvat ja enemmänkin löytyvät tämän linkin takaa Imgur-albumista.. Voit myös ladata albumin itsellesi kuvien syvätutkimista varten.

Teksti, kuvat ja videot: Jukka O. Kauppinen

Hintaluokka: noin 290-320 euroa
Lisätietoja: Honor 8X

Tekniset tiedot:
GSM-taajuudet: 850/900/1800/1900 MHz.
3G-taajuudet: 850/900/1900/2100 MHz.
4G-taajuudet: 850/900/1800/2100/2300/2500/2600 MHz.
Prosessori: Octa-core (4x2.2 GHz Cortex-A73 & 4x1.7 GHz Cortex-A53), Huawei Kirin 710.
Käyttöjärjestelmä: Android 8.1 (Oreo) EMUI 8.2
Näyttö: 6,5" FullView kapasitiivinen kosketusnäyttö, 16M väriä, 1080 x 2340 resoluutio, 397 ppi pikselitiheys.
Kamera: Dual-takakamera 20 megapikseliä (f/1.8) PDAF + 2 megapikseliä (f/2.4), AI, LED-salama, video: 1080@30fps. Etukamera 16 MP (f/2,0), video:1080@30fps
Yhteydet: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band (2.4/5G), WiFi Direct, hotspot, Bluetooth 4.2 (LE)
Muisti: 64 Gt flash-muisti, 4 Gt RAM-muisti, MicroSD-korttipaikka (laajennettavissa 256 Gt:n asti)
Muuta: A-GPS, GLONASS, BDS, NFC, microUSB 2.0, USB OTG, sormenjälkilukija, kiihtyvyysanturi, gyro, kompassi, 3,5 mm -liitäntä, Dual-SIM + erillinen paikka MicroSD-kortille, GPU-Turbo
Akku: 3750 mAh, lataus 5V, 2A
Mitat: 160,4 x 76,6 x 7,8 mm.
Paino: 175 g




V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< Juice nousi vielä ke... V2.fi testasi: OnePl... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova