Tuorein sisältö

Creative Aurvana DJ

Mikko Heinonen

03.06.2007 klo 21.38 | Luettu: 7495 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Retrohenkiset kuulokkeet koti-DJ:lle
Vettä on vierinyt paljon siitä, kun tuntematon aasialaisvalmistaja Creative Labs toi ensimmäiset PC-äänikorttinsa markkinoille. Sound Blaster klooneineen valtasi markkinat käytännössä täysin ja nykyisin Creative-nimellä tuotteitaan myyvä yritys tarjoaa koko valikoiman viihdelaitteita. Testiin saapuivat Aurvana DJ -kuulokkeet, joita markkinoidaan DJ:lle ja sellaisiksi haluaville. Kuppimaisen rakenteen luvataan rajoittavan hälyääniä ja monitorimainen soundi on omiaan musiikin tekoon ja miksaukseen.

Noin satasen hintaisesta paketista kuoriutuvatkin kunnioitettavan näköiset, tukevasti tehdyt luurit. Kupit kiertyvät sankojen päässä kahteenkin suuntaan ja päätä vasten painuva osuus on pehmustettu hyvin. Johto on riittävän pitkä ja keskeltä retrohenkisesti kihara. Tämä on toisaalta kätevääkin hetkellisen lisäliikevaran vuoksi, mutta enemmänkin ulkonäköbonus. Johdon päässä oleva plugiliitin on muovista, umpeenvalettua tyyppiä, mikä ei ole paras ratkaisu, sillä jos johto hajoaa, se hajoaa juuri liittimestä. Metalliliitin kestää kauemman ja on helppo avata pientä korjausta varten.

Vanhaa kuppikuntaa


Koska kuulokkeita markkinoidaan etupäässä musiikin kuunteluun, testasin niitä musiikkimateriaalilla. Käytössä oli laadultaan 192 kbps ja yli suoraan CD-levyiltä koodattuja mp3:ia sekä ensin Fujitsu-Siemens Amilo M4438G-läppärin kuulokeliitäntä, sitten harman/hardon HK6500 -vahvistin ja Sound Blaster Audigy 2 -äänikortti. Laitteisto voisi siis olla suurinpiirtein sellainen, johon tämän hintaiset kuulokkeet tulisi hankittua.

Molemmissa laitteistoissa ensimmäinen havainto oli, että kuulokkeet nostivat pohjakohinan esiin melkein ärsyttävän tehokkaasti. Ensin en tätä ihmetellyt, kun välissä oli halpa - samoin Creativen - multimediakaiutinsetti, jonka poistamalla suhina loppui, mutta kun laadukas, joskin vanha vahvistimeni käyttäytyi samoin, totesin kuulokkeet melko tarkoiksi diskanttipäästään. Eräs syy tuntui olevan, että luurit ovat aika herkät, jolloin sama vahvistinteho saa ne kovemmalle kuin vertailukappaleet, mikä luonnollisesti lisää pohjakohinaakin. Toinen ilmeinen aiheuttaja on, että mainostettu kuppirakenne toimii itse asiassa melko hyvin ja eristää ulkopuolisen metelin korvista, jolloin suhinaankin kiinnittää huomiota.

Kuppirakenteen toinen vaikutus on lievä pään hikoaminen. Kun kuulokkeita pitää päässään parikin tuntia, alkaa korvia kuumottaa ja päätä pakottaa. Tämä on tosin enemmänkin kuuloketyypin kuin tämän mallin ominaisuus, mutta kannattaa joka tapauksessa ottaa huomioon hankittaessa. Mitenkään erityisen painavat Aurvana DJ:t eivät sentään onneksi ole.

Mitä kuuluu?



Äänenlaatu on aina erittäin vahvasti mielipidekysymys, kunhan täytetään tietyt perusehdot kuten signaalin liiallinen värittymättömyys. Aurvana DJ:t ovat kuulokkeet, joita voi kuunnella arviointimielessäkin kohtuullisen hyvällä omallatunnolla, joten tein niillä pari erilaista vertailutestiä. Niiden aikana kuuntelin samoja kappaleita peräkkäin Aurvanoilla ja parilla erihintaisilla Sony-kuulokkeilla: halvoilla n. 50 euron MDR-V150 -peruskuppimalleilla, jotka ovat kulkeneet läppärin mukana matkalla, ja kotilaitteistoon kuuluvilla MDR-F1 -hifikuulokkeilla, joiden hinta on halvimmillaankin yli kaksinkertainen Aurvanoihin nähden.

Halvempiin luureihin verrattuna nousi ensimmäisenä esille Aurvanojen parempi erottelukyky. Tutuistakin kappaleista kuuli materiaalia, johon ei ollut aiemmin kiinnittänyt huomiota. Bassopää potki mukavasti, jos kohta Sonyjen löysempi toisto antoi teknoon enemmän jytinää. Hard rockille kuulokkeet sopivat erinomaisesti, Ozzy Osbournen Bark at the Moon tuli kuunneltua toistakymmentä kertaa.

Verrattaessa MDR-F1:iin tulivat taas rajoitteet jo selkeästi esiin. Aurvana-soundi on erittäin tarkan kireä, mikä aiheuttaa pidemmän päälle kuunteluväsymystä. Pehmeämmän soinnin lisäksi Sonyt myös luovat pään sisään laajaa äänikuvaa, joka ei sekoitu vaikka soittimia tulee enemmän mukaan. Aurvanat taas puurouttavat toiston, kun tiukkoihin bassorummun iskuihin sekoittuu paljon muita instrumentteja. Tämä johtuu myös siitä, että toistoon on selvästi haettu enemmän muhkeutta kuin suoraan toistovasteeseen pyrkivissä Sonyissa.

1-2-3-Techno


Teknisen tukevuutensa ja toistonsa puolesta Aurvanat soveltuvat musiikin äänityksen ja miksailun kanssa puuhastelevan käyttöön, kuppirakenne syö mukavasti sivuääniä vaikkapa klubilla soitettaessa. Juuri tekno, hevi ja muu bilemusiikki soivat luureista mukavasti myös kotikäytössä, mutta vertailu "oikeisiin" hifiluureihin tuo puutteet esiin. Tarkka voisi olla myös olematta rasittava.

Aurvana DJ:den suositushinta on 99 euroa. Esimerkiksi kuulokevalmistajana tunnetumman Sennheiserin malli HD555 on suunnilleen saman hintainen, mutta menee kotikuuntelussa selkeästi äänenlaadultaan ohi. Vastaavasti Creativella on etunaan kuppimainen, ääniä eristävä rakenne sekä viileä, harjatun metallin ulkonäkö, mikä yhdessä näyttävän pakkauksen kanssa houkutellee kodin tiskijukkia ostoksille.

V2.fi | Mikko Heinonen
< Nightwish tähyää jo ... Creative Zen Stone 1... >

Keskustelut (1 viestiä)

manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

28.06.2007 klo 21.50

Totta turisee mies. Itseäni pääsi hifikärpänen iskemään joskus nuorna poikana, mutta silloinkaan ei tullut hankittua kunnon kuulokkeita. Aurvanan nimessä ei suotta ole DJ-päätettä, sillä biittivoittoiseen musiikkiin ne sopivat parhaiten. Hiukan kun heittää vastapalloon taajuuskorjausta keskialueella, niin muhkeus laantuu ja toimii kaikki. Kyllä näillä kelpaa popittaa.

Ja juu, se ääneneristys on todellakin toimivaa.
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova