Tuorein sisältö

Peltonen ja pelileffojen parhaat puolet

Jari Tapani Peltonen

04.03.2008 klo 10.48 | Luettu: 27683 kertaa | Teksti: Jari Tapani Peltonen

Yli yhden lauseen kolumni
Tohtori Uwe Boll
Pistääkseni itseni koville ensimmäisessä V2.fi-kolumnissani, päätin kirjoittaa videopeleihin perustuvista elokuvista - positiiviseen sävyyn! Tästä ei tie pystympään nouse.

Taidemuoto on niin nuori, ettei moni ole ikänään ollut pelileffojen kohderyhmää, toisin kuin onnekseni minä, joka voin edes yrittää taantua menneeseen. Super Mario Brothersia (-93), Van Dammen Street Fighteria (-94) ja piirrettyä, mutta vain hädintuskin animoitua Tekken: The Motion Picturea (-97) kohtaan on helppo kehittää sen suuntaista nostalgiaa, että niistä jos en olisi aikanaan rahaa maksanut, ei helvetillinen viha elokuvia kohtaan olisi välttämättä syttynyt sisimpääni, mikä tekisi minusta onnettoman kriitikon.

Double Dragon
Sellaista alitajuntani joka tapauksessa väittää, että täydellinen pelifilmatisointi syntyi jo vuonna 1994. Haukuttu tai lähinnä unohdettu toimintakomedia Double Dragon aiheuttaa nostalgianväreitä, sillä en ole nähnyt sitä kymmeneen vuoteen, ja hyvä niin. Double Dragon sijoittuu pelimäisesti epämääräiseen synkkään tulevaisuuteen, jossa sankarit pieksevät jengejä (mm. punkkarit ja postimiehet) ja loppuvastuksia (mm. ulosteen näköinen, muistaakseni pelissäkin vilahtanut steroidihirviö) taikakalun vuoksi. Leffan huono mutta äänekäs huumorintaju toi jo aikanaan mieleen kaverit, joiden kanssa mätkintäpelejä pelataan. Nerokasta? Mitä tulee kuvavalintaani, on mieleeni jostain syystä syöpynyt ikuisiksi ajoiksi kohtaus, jossa päähenkilöt kiinnostuvat Alyssa Milanon takapuolesta. Tämä totuus antakoon painoarvoa sille, mitä sanottavaa minulla on myöhemmistä elokuvista.

Street Fighter II: The Animated Movie
Aidosti aikaa kestävä esitys samalta vuodelta on Street Fighter II: The Animated Movie. Anime nauttii yhä aitoa kansansuosiota, mikä on hyväksyttävää, sillä pätkä on hyvin piirretty ja tarpeeksi uskollinen pelille. Kyseessä on surkuhupaisa elokuva - jonka viihdearvo on huipussaan kiitos kiihkeiden taisteluiden ja juuri sen tahattoman huumorin: "nyt voitan teidät psyko-powersseillani!" Bonuksena leffassa nähdään legendaarinen Chun Li alasti. Kulttuurihistoriallisesti tärkeästä kohtauksesta kerrottiin tuoreeltaan muun muassa edesmenneessä Nintendo-lehdessä, jonka journalistinen linja elää entisen tilaajan kolumnissa. Myöhemmistä Street Fightereistä olen nähnyt vain SF Alpha: The Movien (-99), jossa on hienoa se, että se yrittää olla oikea elokuva.

Mortal Kombat
Vai onko sekään nyt niin hienoa, tavoiteltavaa? Joissain yhteyksissä olen saattanut mainita, että pidän Mortal Kombat -peleistä. Leffa valmistui 1995, jolloin sarja oli suosionsa huipulla. Pätkä on kivasti kuvattu ja lavastettu ja kohtalaisesti näytelty, muttei kuitenkaan oikea elokuva. Pikaisen alkujohdannon jälkeen sittemmin vihatuksi noussut ohjaaja Paul W.S. Anderson antaa kansalle, mitä kansa pyytää: kaksintaistelukohtauksia, toisia toisten perään. Jos leffa olisi Martin Scorsesen ohjaama, taistelukohtauksia olisi vähemmän, mikä johtaisi siihen, ettei koko ensimmäisen pelin pellehirviöpoppoo ehtisi päteä kunnolla. Mortal Kombat Annihilation (-97) yritti samaa taktiikkaa - mutta artikkelin teemaa kunnioittaen en kirjoita siitä sanaakaan.

Olisin aikanaan voinut olla onnellisempi vain, jos Mortal Kombatissa olisi ollut tissejä ja enemmän verta, mitä en häpeä, sillä tämä tuntuu olevan pelaajien virallinen linjanveto. Yksi pitkälle mietitty pelimaailma, tarina ja mytologia, jota kiistatta rakastetaan ja joka saattaa päätyä valkokankaalle, on Halo. Totta kai fanilaumat nyökyttelivät, kun elokuvaajat lupasivat olla uskollisia tälle kaikelle - mutta välitön joukko-orgasmi nähtiin foorumeilla vasta, kun joku leffamies heitti ohimennen, että Halosta saattaa tulla raaka ja intensiivinen kuin Pelastakaa Sotamies Ryanin aloituskohtauksesta.

Lara Croft: Tomb Raider
Toisena esimerkkinä Tomb Raiderin Lara Croftista puhutaan yleisesti naispuolisena Indiana Jonesina, jonka nimi taas on synonyymi seikkailulle. Lara sai nörtit kiimaan jo ollessaan legoukkelin näköinen tötterötissi, joka etsi aarteita dinosaurusten luolista. Ollessani henkilö, joka pelasi ensimmäisen Tomb Raiderin läpi Nude Raider -modi päällä, voin asiantuntijana sanoa, että muovisen muhkean Angelina Jolien palkkaaminen leffaan, jossa on ninjarobotti, eläviä kiviukkoja, aikamatkustusta, vihjailevia ilmeitä ja pomppivia tissejä, on loistava veto. Lara Croft: Tomb Raider myös löysi yleisönsä teatterikierroksella. Elämää suuremmasta Indiana Jones -hengestä olisi naurettavaa puhua - mutta tasoloikkien älyttömyyden leffa tavoittaa ja jos fani katsoo sen kertaalleenkin hymyillen, on kyseessä onnistuminen.

Resident Evil
Rahan takominen tällä kaavalla ei ole ollenkaan vaikeaa varsinkaan, kun väkivaltaa, tissejä ja aiheuskollisuutta odottava henkilö on yleensä valmis unohtamaan elokuvan nimen, jos sitä muuta on tarpeeksi. Rakastan Resident Evil -pelejä ja halveksin niihin perustuvia elokuvia, mistä huolimatta olen filmit vapaaehtoisesti katsonut: henkilökohtaisesti en innostu tylsästä väkivallasta, mutta jos leffaan saadaan viides elementti Milla Jovovich, on jo tämä yhdessä tutun nimen kanssa joku psykologinen juttu, jonka ansiosta hirveä elokuvatrilogia ei saa oksentamaan, toisin kuin saman emännän yhtä huono tuntemattoman höpönlöpön filmatisointi (en minäkään kaikkea katso).

Final Fantasy: The Spirits Within
Jos fanipoikien tarpeista ei välitä, voi firma meinata mennä konkurssiin. Pelitalo Squaren itse kyhäämä unenomainen taide-elokuva Final Fantasy: The Spirits Within (-01) on kunnioitettava yritys tehdä jotain ainutlaatuista vallankumouksellisella animaatiotekniikalla. Pelien kanssa sillä ei ole mitään tekemistä - kuten ei hyvien tieteiselokuvienkaan. Paikan DVD-hyllyssäni ja maininnan Resident Evileitä kehuvassa artikkelissani floppileffa joten kuten ansaitsee. Päinvastaista taktikkaa yritti Final Fantasy VII: Advent Children (-05), joka jatkoi huippusuositun, itsenikin arvostaman roolipelin tarinaa yhtä loisteliaalla animaatiolla. Halvalle linjalle lähteminen olisi tässä yhteydessä ollut kummallista. Mutta onko lopputulos muuta kuin edeltäjäänsäkin erinomaisempi vaihtoehto unilääkkeille? Ei.

Bloodrayne
Suosittelen Hollywoodia ja muita tahoja pysymään eksploitatiivisella linjalla siihen saakka, kunnes David Lynch tahtoo tuoda valkokankaalle Harvesterin, tai Terry Gilliam hourailee jotain Katamari Damacysta. Pelaajat joutuvat antamaan niin kamalia asioita anteeksi pelatessaan, ettei heiltä voi vaatia samaa enää teattereissa - viihdettä kehiin! Doom (-05) ilman helvettiä ja sarjatulisinkoa ja Hitman (-07) ilman älykkäitä salamurhia pakottavat minut lyömään pääni seinään, ennen kuin voin kunnioittaa juttuni teemaa ja luetteloida loputkin siitä kaikesta, mikä on hyvää kaikissa koskaan tehdyissä videopelileffoissa: Doomissa oli The Rock ja yksi silmistä kuvattu kohtaus, yhdessä Pokemonissa oli repliikki "olisipa minulla housut" ja ei, en ole unohtanut sitäkään, että videopelileffoja Bloodraynesta Dungeon Siegeen ulostaneen Uwe Bollin Alone in the Darkissa (-05) soi Nightwishin Wish I Had an Angel.

Silent Hill
On olemassa yksi peleihin perustuva elokuva, josta puhuttaessa ei tarvitse lässyttää. Christopher Gansin näkemys Silent Hillistä (-06) ei ehkä ole kauhuelokuvan klassikko, mutta Gansin tyylitajussa riittää ihailtavaa; Silent Hill on sykähdyttävä elämys korville ja silmille. Myös tarinassa on yritystä, vaikkei sitä alussa uskoisi. Muutamina hetkinä Silent Hill tuntuu nousevan kliseiden suosta joksikin hyytäväksi, vangitsevaksi. Kauhuelokuvien nykytason (hard rock hallelujah!) huomioiden muutamankin ilkeän hetken johdosta tekee mieli kiittää.

Leffa on samaan aikaan uskollinen niin peleille kuin pelielokuvien kaavallekin. Pakollinen "on tässä tissejäkin" -kohtaus on laskelmoitu, mutta myös hillityn tyylikäs, huvittava vain harjaantuneelle silmälle: ennustan hyvin varustellun poliisittaren kuoriutumisen kypärästään ja päällystakistaan (pulssia nostaneen kohtauksen jälkeen) olevan uusi Alyssa Milanon takapuoli.

V2.fi | Jari Tapani Peltonen
< Kungen-yleiskaukosää... HakkapeliittaGPS... >

Keskustelut (14 viestiä)

Stancist

Rekisteröitynyt 27.11.2007

04.03.2008 klo 11.54

"Joissain yhteyksissä olen saattanut mainita, että pidän Mortal Kombat -peleistä."
Repesin tossa kohdassa ääneen :)
lainaa
Dix-Tracys

Rekisteröitynyt 22.04.2007

04.03.2008 klo 12.11 1 tykkää tästä

TISSI!!!

Muuten ihan asiaton ja luokaton kirjoitus, kun Doomia mollasit :(
Siinä on sentään hyvät musat, mm. Predatorista matkittu juonikaari & asenne (sehr gut!), Ö-luokan muskelimies (I'm gonna rip your head and shit down your neck) ja hyvä saunailtatunnelma (hölökyn kölökyn).
Plussiksi luottelen myös hassunhauskat inside-läpät ja örkit, jotka oli pääosin tehty ilman tietokonetta !! Tämä on nykypäivänä jo taputuksen arvoinen asia, kun geneerisiä vihreitä apinoita (I Am Legend & RE:t) tai epämääräisiä pillunaamoja (iki-vihattu Blade II) on jokaisessa hirviölehvassa eivätkä ne eroa mitenkään toisistaan.

Itse kun en Doom 3:sta perusta paskanpalaa, niin Helvetin uupuminen & tarinan "pilaaminen" geenimanipulointivehkeilyllä ei haitannut suuremmin. Naurettavalta se kuulosti, kun kohtalokkaassa juonenkääntessä urheasti lässyttivät, mutta sillä ei ollut väliä kunhan ruumiita tuli ja uho oli kova.
Sitäpaitsi Pinky, plasmatyksy & moottorisaha muistettiin, joten pleasurefactory täyttyi omalla, velipojan, serkun ja kavereiden kohdalla.

" Big. Fucking. Gun!"

Kun kerran vauhtiin pääsit, niin voisit tekaista myös sarjakuviin perustuvista leffoista juttua. En ainakaan muista, että sellaista artikkelia on vielä ollut.
lainaa
Zelica

Rekisteröitynyt 10.04.2007

04.03.2008 klo 12.14

Loistava kolumni ja itse asiassa olen Peltosen kanssa samaa mieltä. Suurin osa on roskaa ja joissakin on yritystä, mutta niin.. lukekaa kolumnista.
lainaa
Demonoid

Rekisteröitynyt 13.08.2007

04.03.2008 klo 13.05

Mortal kombat leffa on kingi.... Vekarana taisi olla ensimmäinen leffa... Pelistä en edes tiennyt silloin, mutta sen jälkeen kun kuulet tunnari biisin ja näet 2 ninjaa laivassa niin ei voi muuta kuin ihastua tähän leffaan... Tietyissä suhteissa elokuvalla oli kyllä hieman heikkouksia..

Seuraavaksi vastaava artikkeli sarjakuva leffoista?
lainaa
jonny_boy

Rekisteröitynyt 24.02.2008

04.03.2008 klo 13.20

Käsitinkö nyt oikein, että tissit on pakollinen lisä pelileffoihin? Artikkelista tuli mieleen Knocked Up -leffan lista elokuvista, joissa on alastonkohtauksia. :D

Otsikkokin puoltaa näkemystä selkeästi :P
lainaa
Gasoil

Rekisteröitynyt 24.05.2007

04.03.2008 klo 14.50

"Mitä tulee kuvavalintaani, on mieleeni jostain syystä syöpynyt ikuisiksi ajoiksi kohtaus, jossa päähenkilöt kiinnostuvat Alyssa Milanon takapuolesta"

Kukapa ei?
lainaa
Mrtikka

04.03.2008 klo 14.55

Huomatkaas että jotkut eivät tiedä että kyseessä on pelileffa. esim hitman saattaa olla ihan kelpo leffa leffaksi. Mutta hitman leffakksi se saattaa olla sontaa...
lainaa
Tingle

Rekisteröitynyt 19.04.2007

04.03.2008 klo 15.07

Rakastan sinua, JP
lainaa
Jaffakeksi93

Rekisteröitynyt 14.04.2007

04.03.2008 klo 15.19

Hyvä kolumni näitä lisää.
Ja Uwe Boll-sensuurit ownaa.
lainaa
Gaeryc

Rekisteröitynyt 17.04.2007

04.03.2008 klo 15.51

Stancist kirjoitti:
"Joissain yhteyksissä olen saattanut mainita, että pidän Mortal Kombat -peleistä."
Repesin tossa kohdassa ääneen :)

Itse yhdistän aina peltosen mortal kombattiin :D
Mutta hieno kolumni ja ihmeesti on löytynyt hyviä puolia leffoista ( . ) ( . ) lisäksi.
lainaa
Juhza

Rekisteröitynyt 02.12.2007

04.03.2008 klo 19.43

Tissit mainittu!

Silent Hill on oikeasti kyllä hyvä leffa. Tosin eiväthän ne pelitkään ole ollenkaan hullumpia ;).
lainaa
Sihi

Rekisteröitynyt 04.07.2007

04.03.2008 klo 20.37

"Leffa on samaan aikaan uskollinen niin peleille kuin pelielokuvien kaavallekin."

Silent Hill-elokuva uskollinen SH-peleille? O_o
Hmh... Vai niin....
lainaa
Stifler

Rekisteröitynyt 24.01.2008

05.03.2008 klo 16.19

Sensuroinnit pois kitooos.
lainaa
H1PH0P

Rekisteröitynyt 19.01.2008

16.03.2008 klo 18.00

Kauniit kuvat valittu
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova