Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Sound BlasterX Katana

Mikko Heinonen

11.05.2017 klo 19.30 | Luettu: 6805 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Kanavaa joka lähtöön
Creativen Sound BlasterX -sarja jatkaa paisumistaan. Hienon nimen saanut Katana on pelikäyttöön tarkoitettu soundbarin ja subwooferin yhdistelmä, joka soveltuu sekä PC- että konsolipelaajan kumppaniksi. Tätä varten se syö normaalin linjatulon lisäksi myös optista signaalia, ja voipa laitteen liittää suoraan USB:llä tietokoneen äänikortiksikin. Myös Bluetooth-yhteys onnistuu, samoin tiedostojen toistaminen USB-massamuistilta. Nykymuodin mukaisesti mukana on näkökannasta riippuen hienoja tai "hienoja" valoefektejä.


Erilaisia virtuaalista surround-ääntä tarjoavia soundbareja on ollut markkinoilla pitkään, ja omasta näkökulmastani niillä on ollut yksi yhteinen nimittäjä: ne eivät toimi. Siinä, missä kuulokkeilla on oikeasti jossain määrin mahdollista simuloida erilaisia äänen paikkoja, en ole vielä tavannut yhtään kuluttajahintaista laitetta, joka todella tekisi tämän vain yhdessä huoneen kolkassa sijaitsevalla kaiutinpalkilla. Jos joku tällaisen keksisi, hän olisi välittömästi miljonääri, sillä takakaiuttimien asentelu ja piuhojen vetely ei ole mitenkään hilpeää hommaa.

No, Sound BlasterX Katanan keksijästä ei tule miljonääriä ainakaan tästä syystä. Eri suuntiin osoittavat kaiutinelementit kyllä synnyttävät jonkinlaista tilantuntua, mutta lähinnä sivusuunnassa. Ei siitä silti haittaa ole, mutta onneksi monikanavaisuutta ei niin hirveän isolla tekstillä mainosteta.

Yhdistä ja muokkaa


Vaikka Katana toimii normaalisti äänikorttina, kun sen tökkää koneeseen kiinni, paljon sen älystä sijaitsee erillisessä Sound Blaster Connect -ohjelmistossa. Sen kautta voi säätää laitteen äänentoistoa hyvin monipuolisesti ja vaihtaa myös valotehosteita (eli minun tapauksessani kytkeä ne pois päältä). Tarjolla on paljon preset-asetuksia, joita eri käyttäjät ja Creativen suunnittelijat ovat tehneet eri pelejä ja muita tilanteita varten.


Katana edustaakin sitä yhä yleistyvää suunnittelun lähtökohtaa, että perusasetuksilla sen sointi on, ellei nyt huono, niin ainakin täysin mitäänsanomaton. Tarkoitus on tuunata soundi kuhunkin tilanteeseen sopivaksi käyttämällä laitteen sisäistä älyä. Itse vanhan koulun hifiharrastajana en tälle niin hirveästi lämpiä, ellei sitten puhuta todella hintavista huonekorjaimista. On kuitenkin sanottava, että korjausten ottaminen käyttöön muuttaa Katanan soinnin latteasta ja tuhnuisesta napakan kaupalliseksi.

Hiljoo ja kovvoo


Käyttelin Katanaa normaalisti peli-PC:ssäni reilun kuukauden ajan. Tai no, nimitys peli-PC on ehkä ruuhkavuosia elävän perheenisän kohdalla hieman liioittelua, koska laitteella lähinnä kirjoitetaan juttuja ja katsellaan sekä leikataan YouTube-videoita. Mutta sille on myös asennettuna paljon pelejä, joista joitakin pelasin Katana-äänillä!

Kun laitteesta löytää oikean presetin, sen peliääni on muhkea. Räjähdykset jytisevät ja meno on muutenkin dynaamista. Sniper Elite 4 soi Katanan kautta hienosti. SB Connectista löytyy valmiit asetukset useimmille suosituille toimintapeleille. Jopa tilaefekti toimii jossain määrin.


Myös nykyaikainen, kompressoitu pop-musiikki kuulostaa pieninä annoksina ihan mukavalta, mutta sellaista esiasetusta en musiikille onnistunut löytämään, jolla kuunteluväsymys ei pidemmän päälle hiipinyt takaraivoon. Tietysti tässä pitää nyt huomioida, että Katana korvasi työpöydällä ProAc Tablette 8 Reference Signature -kaiutinparin, mitä se tuskin tekee kovin monessa muussa ympäristössä.

Eräs suosikkiviha-aiheitani äänentoistolaitteiden kanssa on ollut äänenvoimakkuuden säätö. Katanakaan ei selviä tästä puhtain paperein. Säätö on digitaalinen ja sen asteikko on alapäässä niin karkea, että juuri oikean ns. iltavoimakkuuden löytyminen on hankalaa: joko laite on liian kovalla tai siitä ei kuule mitään. Eräs ratkaisu on kytkeä Katana yömoodiin, joka kompressoi dynamiikkaa, mutta säätö saisi silti olla hienojakoisempi. Toinen pieni ärsytys on äänen kytkeytymisviive: kun laite on tipahtanut lepotilaan, mikä tapahtuu aika usein, äänikortti syö lauseen ensimmäisen tavun tai kappaleen ensimmäisen nuotin avatessaan toistokanavan uudelleen. Valoefektit tuntuvat minusta täydelliseltä rahanhukalta, mutta koska toimitukseen saapui viime viikolla jo LED-valoilla varustettu hiirimattokin, olen ilmeisesti hävinnyt tämän taistelun.

Kelpo pelisetti


Sound BlasterX Katana maksaa 300 euroa. Se on iso raha, jolle on lupa odottaa vastinetta, ja kohtuullisesti sitä on tarjollakin. Innokas pelaaja, jonka datausnurkassa on vähän tilaa, saa isoa ja napakkaa ääntä sijoittamalla Katanan näytön alapuolelle. Subbari jytisee niin että tuntuu ja asetuksia näpelöimällä laitteen saa taipumaan monenlaiseen pelitilanteeseen. Katanan liitännät ovat harvinaisen laajat ja onpa siihen mahdollista kytkeä myös kuulokkeet ja mikrofoni. Puhtaaseen musiikin kuunteluun taas on tarjolla parempiakin vaihtoehtoja, mutta harva kotihifiä etsivä muutenkaan aloittaa ostoskierrostaan Creativen tuotteista.

Tuote: Creative Sound BlasterX Katana
Hintaluokka: 300 euroa

Pelaajalle

Musiikin kuunteluun





V2.fi | Mikko Heinonen
< V2.fi testasi: Netge... Voita Assassin's Cre... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova