Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Razer Leviathan Mini

Vieras

04.04.2016 klo 13.33 | Luettu: 4175 kertaa | Teksti: Vieras

Ghettoblasterin pikkuveli

Pikkumusta taskukaiutin kädessä ei ensimmäisenä tule mieleen myyttinen laivoja ahmiva vesihirviö jolta Leviathan on nimensä lainannut. Kaiutin on kuitenkin huomattavasti painavampi kuin ulkomuoto antaa ymmärtää. Jotain odotusarvosta poikkeavaa tuntuu olevan luvassa.

Laitteen rakenne on tukeva. Ulkokuori on metallia, kuten kaiuttimia suojaavat ritilätkin. Pötkylän mallinen kapine mahtuu hyvin käteen, mutta laatikkomaisen muotoilun vuoksi se tekee mieli laskea tasaiselle pinnalle. Leviathanin muotoilu on pelkistettyä ja hiottua: käyttökytkimet ja portit on aseteltu kauniin symmetrisesti ja laitteen kulmat ovat miellyttävästi pyöristetyt. Kaiutin sujahtaa helposti reppuun ja jykevä rakenne antaa ymmärtää ettei silkkihansikkaille ole tarvetta. Ainoastaan Razerin käärmelogo osui arvostelijan silmään: se istuisi paremmin nestejäähdytettyjen pelihirmujen kylkeen kuin tällaiseen lifestyle-tuotteeseen.

Kaiutin kytkeytyy äänilähteeseen bluetooth 4.0- tai nfc-yhteyden kautta. Testattavista puhelimista perus-Android Samsung Galaxy A3 muodosti yhteyden välittömästi. Applen iPhone4 ei luonnollisesti muodostanut yhteyttä, koska siinä on vanhempi bluetooth 2.1. Oman puhelimen speksit kannattaakin tarkistaa ennen hankintapäätöstä. Leviathan muistaa paritetut laitteet, joten jatkossakin yhteyden muodostaminen on vaivatonta.


Musiikki välittyy aptX-kodekin välityksellä, minkä pitäisi taata optimaalinen äänenlaatu. Tämä tarkoittaa siis optimaalista sen jälkeen kun ääni-informaatio on puristettu bluetoothin kaistanleveyteen mahtuvaksi. Kultakorvat varmasti löytäisivät eroja alkuperäiseen, mutta tavalliselle kuuntelijalle laatu on riittävä. Akun (2600 mAH) luvataan kestävän enimmillään 10 tuntia soitantoa.

Razeria voi käyttää myös hyvälaatuisena handsfreena (HFP1.5), sillä laitteen yläreunasta löytyy mikrofoni. Testijaksolla tosin kävi useammankin kerran niin, että käyttäjä unohti puhelimen olevan yhteydessä kaiuttimeen ja ominaisuudesta oli enemmän haittaa kuin hyötyä.

Laitteesta löytyy myös normaali 3,5 mm -linjasisääntulo, vaikka langattomuus on tietysti se juttu. Lataus käy mini-usb-portin kautta. Kaksi laitetta pystyy parittamaan stereopariksi.

Muhevaa soudia kätevässä pakkauksessa


Leviathanissa on ulkomittoihinsa ja laitekategoriaansa nähden hyvä äänenlaatu. Bassojen laadusta voidaan väitellä, mutta jo se, että tämän kokoisessa laitteessa on bassot, on merkillepantavaa. Musiikin miellyttävälle kuuntelulle tärkeämpää kuin alarekisterin detaljit on kuitenkin keskialueen laajuus. Razerista se on yllättävän hyvässä kunnossa. Vertauskuva löytyy kotihyllystä: Tivoli Audion pikkuradiosta sain aikanaan samanlaisen ahaa-elämyksen: pienestä ämyristähän voi saada paljon irti. Mitään hifiä on tietenkin turha odottaa, mutta verrokkiryhmässä äänenlaatu on hyvä. Klassinen musiikki intensiteettivaihteluineen ei ole omiaan tällaiselle kaiuttimelle, mutta populaarimusiiki soi mukavasti, kuten pitääkin.

Käyttö on helppoa, suuret äänenvoimakkuus- ja mykistysnapit yläpinnassa ovat selkeät ja bluetoothille on oma valaistu kytkimensä. Kaiutin ei kulje taskussa, mutta repussa helpostikin. Testijaksolla Leviathan kulki mukana niin autossa, laskettelurepussa kuin tavarapyörässäkin lasten viihdykkeenä. Hotellihuoneessa se loi tunnelmaa tehokkaasti.


Ääntäkin pikkupurkin palkeista tulee aivan riittävästi, semminkin kun tällaisella kaiuttimella ei ole tarkoitus tanssittaa joukkoja vaan luoda sopivan intiimi audiokupla.

Pieniä ärsyttävyyksiä


Leviathan osaa laittaa itsensä nukkumaan automaattisesti, mikä on akkukeston kannalta hyvä. Kaiutin herää puhkumaan, kun vain äänilähteestä laittaa musiikin päälle. Tosin ei aina. Testatessa jäikin vähän hämäräksi, mikä laitteen sisäinen tila kulloinkin on ja joskus laitetta täytyi kaivella repusta, kun se ei oletuksesta huolimatta ollutkaan valmiudessa. Toisinaan bluetoothin kautta musiikkia kuunnellessa äänessä esiintyi myös pätkimistä. Sama toistui toisinaan oli musiikki sitten puhelimeen tallennettua tai suoratoistettua. Puhelimen etäisyydellä kaiuttimeen ei ollut silläkään merkitystä. Selitys saattaa olla testipuhelimesta (Samsung Galaxy A3) puuttunut apt-X-tuki, jolloin bluetooth-yhteyden kautta kulkee isompi bittivirta.

Bluetoothin kantomatka saattaa tulla joissain käyttötapauksissa vastaan. Pistettyään musiikin soimaan puhelimen sujauttaa vaistomaisesti taskuunsa ja jos sitten lähtee piipahtamaan vaikka toisessa kerroksessa, yhteys todennäköisesti katkeaa.

Tavallaan kätevän universaalin mini-usb-latauksen kääntöpuoli on eri laitteiden latauksen vaatimat ampeerimäärät. Leviathanin oma laturi antaa 2,5 A, eikä pienitehoisella 0,5 A -laturilla siihen saatu mitään henkeä. Tästä ei laitetta tosin voi syyttää. On vain matkaan lähtiessä varmistuttava, että muistaa ottaa joko kaikki eri laitteiden laturit (universaaliuden kannalta hölmöä), tai yhden riittävän tehokkaan.

Pätevä gettoblasterin pikkuveli


Kokonaisarvio Razer Leviathanista on selkeästi positiivinen. Äänenlaatu yllätti kuunneltavuudellaan ja käyttö oli pääsääntöisesti helppoa. Akkuakaan ei saatu yhden päivän aikana hiihtohisseissä 90-luvun teknojyystöä kuunnellessa hyytymään. Kaiutin vaatii laukun kuljetukseensa, mutta siinä se sitten kulkeekin näppärästi rannalle, puistoon, pyöräreissulle, laskettelemaan, tai missä nyt vain haluaa musiikin sulostuttavan elämäänsä. Jos ajoittaisen pätkimisen vielä saisi estettyä, kaikki olisi kunnossa. Tämä tuskin kuitenkaan on varsinaisesti kaiuttimen tekniikasta kiinni, vaan testipuhelimen bluetooth-tekniikasta.


Harvempi puhelinta hankkiessaan (ei ainakaan allekirjoittanut!) on tullut panneeksi merkille bluetoothin kaikkia kirjainlyhenteitä. Mutta jos puhelimesta siis löytyy vähintään 4.0 bluetooth apt-X-ominaisuudella niin kaikki on hyvin.

Lopuksi on mainittava kannettavan musiikinkuuntelun sosiaalisesta ulottuvuudesta. Se, että ääntä voi tuottaa joka paikassa ei tarkoita, että niin yksioikoisesti pitäisi tehdä. Parhaimmillaan Leviathan Minin kaltaiset tuotteet ovatkin luomaan rajoitettuja intiimejä kuuntelukokemuksia, jotka ilahduttavat nautiskelijoitaan, mutta jättävät kanssaihmiset eriävine musiikkimakuineen rauhaan. Omassa lapsiperhearjessani sain hyviä värinöitä tavarafillarilla aurinkoisen kaupungin halki liukuessani kun samalla ilmoille kaikui Star Warsin Imperial March – sopivalla äänenvoimakkuudella.



Razer Leviathan Mini
Hintaluokka: 200 eur
Lisätietoa: Razer

Teksti: Jussi Jokinen

V2.fi | Vieras
< V2.fi testasi: Acer ... V2.fi vieraili: Netg... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova