Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Sound BlasterX H5

Vieras

02.12.2015 klo 16.34 | Luettu: 10128 kertaa | Teksti: Vieras

Softalla soundit kuntoon
Creative on esitellyt uuden PRO-Gaming-tuotemalliston nimeltä BlasterX. Se lupaa omien sanojensa mukaan selkeämpää, voimakkaampaa, kovempaa ja parempaa. Mitä tuo sitten tarkoittaa käytännössä, siitä koetan ottaa selvää.


H5 toimitetaan jykevässä muovilaatikossa, joka selkeästi on tarkoitettu samalla kuulokkeiden säilytykseen kuljetuksen aikana. Tämä on mielestäni aika hyvä idea, sillä kuulokkeet eivät ole helpoimmasta päästä pakata mukaan niin, että ne säilyvät ehjänä. Huonoa tosin on pakkauksen turhankin iso koko, joka olisi voitu välttää suunnittelemalla itse kuulokkeet niin, että kuulokeosa taipuu sivulle sankoihin nähden.

Pakkauksessa tulee mukana kaikki tarvittava: kuulokkeet, kaapeli, mikrofoni, mikrofonin ”tuulisuoja” ja sovitinkappale erillisille 3,5 mm:n kuuloke- ja mikrofoniliitännöille. Kaapeli on verhoiltu punoksella, joka tuntuu sormiin miellyttävältä. Kaapeli on taipuisa ja siitä jää laadukas vaikutelma. Siihen on myös integroitu mikrofonin mykistysnappi ja voimakkuuden säädin, jonka tuntuma tosin on halpa ja muovinen. Säätimestä löytyy lisäksi nappi, jonka symboleihin on merkitty play/pause/puheluun vastaaminen, jos kuulokkeita päättää käyttää esimerkiksi matkapuhelimeen kytkettynä. Kuulokkeiden kaapeli on irrotettavaa mallia, joten se on mahdollista vaihtaa, jos onnistuu kaapelin rikkomaan. Liitin on standardi 4-napainen 3,5 mm:n plugi. Kuulokkeet painavat varsin kohtuulliset n. 300 g mikrofonin ja kaapelin kanssa.

Ohjelmistolla alkuun



Mukana seuraa minimaalinen ohjelappunen, josta selviää, miten irrallinen mikrofonivarsi kiinnitetään kuulokkeisiin. Mukana on myös osoite, josta voi ladata kuulokkeiden BlasterX Acoustic Engine Lite -tukiohjelmiston.
Ohjelmiston lataaminen on varsin mutkaton tapahtuma, mutta käyttöönotto vaatii pakollisen rekisteröitymisen. Rekisteröitymisen jälkeen sähköpostiin lähetetään aktivointikoodi, ja samaa aktivointikoodia voi käyttää kolmelle eri tietokoneelle. En oikein ymmärrä, miksi ohjelmiston asennus on rajoitettu kolmeen tietokoneeseen, siitä kun tuntuu olevan kovin vähän lisäarvoa muille kuin kuulokkeiden omistajille.

Hyvää työtä


Ensivaikutelma kuulokkeista on lupaava, mekaanisesti kuulokkeet tuntuvat todella huolellisesti rakennetuilta. Minkäänlaista nitinää tai natinaa kuulokkeita väännellessä ei ole kuultavissa, ja kuppiosien säätövara on varmasti riittävä isommallekin päälle. Kuppi ja pääpanta on pinnoitettu keinonahalla ja pehmusteet valmistettu älyvaahdosta, joka muotoutuu lämmön ja paineen vaikutuksesta pään mukaiseksi.

Kuppiosan aukon mitat ovat 64 x 43 mm, mutta esimerkiksi oma 75 mm korkea korvalehti sujahtaa kuppiin ja tuntuma on yllättävän mukava, vaikka korvalehti ottaakin kiinni tyynyihin. Älyvaahto lienee tässä tapauksessa erinomainen valinta pehmusteisiin, sillä kuulokkeita pystyy pitämään päässä tunteja. Kuulokkeiden tyynyt eivät myöskään paina yhtään silmälasien sankoja, joten käyttömukavuus on huippuluokkaa myös silmälasien kanssa. Kaapeli on valitettavasti hieman ”mikrofoninen”, joten johdon hankautumisesta aiheutuva kahina vaatteita vasten on kuultavissa.

Jostain syystä kuulokkeisiin on kuitenkin unohtunut merkitä oikea ja vasen kanava. Jonkin aikaa asiaa ihmeteltyäni päädyin siihen, että mikrofoniosa ja kaapeli tulevat pään vasemmalle puolelle. Windowsin äänenhallinta varmisti oletukseni oikeaksi.

Parhaimmillaan peleissä


Pelikäytössä luurit ovat omassa elementissään, pelin äänet toistuvat mallikkaasti ja varsinkin FPS-peleissä räjähdykset ja muut asiaan kuuluvat ääniefektit soivat komeasti. BlasterX Acoustic Engine tukee myös 5.1-toistoa kuulokkeilla, ja se toimiikin kohtalaisesti. Puhe erottuu myös selkeästi, joten esimerkiksi puhuttujen YouTube-videoiden seuraaminen on vaivatonta. Kokeilin kuulokkeita myös PS4:n kanssa, jolloin ne sai kytkettyä suoraan ohjaimeen kiinni. Kuulokkeiden kaapeli oli juuri sopivan mittainen ohjaimen kanssa käytettäväksi. PS4:n ohjain jaksoi hyvin ajaa näitä kuulokkeita, joten äänenvoimakkuutta sai riittävästi.


Musiikilla testatessa käy välittömästi selväksi, että Creative ei ole osannut hommaansa maaliin asti, sillä alemmat keskitaajuudet korostuvat häiritsevästi. Pienellä EQ:n rukkaamisella kuulokkeista kuitenkin saa yllättävän hyvät. Kuulokkeissa basso on todella tarkka, napakka ja se toistuu suhteellisen puhtaasti 20 Hz:iin asti. BlasterX Acoustic Engine Lite -oheisohjelmiston kanssa toisto on kohtalainen ilman erillisiä EQ-säätöjä, kunhan valitsee kuulokeprofiiliksi H5:n. Creative on siis päätynyt ratkaisuun, jossa kuulokkeiden äänentoistollisia ongelmia korjataan ohjelmistolla. Tämä kuitenkin ratkaisee ongelman vain osittain, sillä esimerkiksi PS4:n ohjaimeen kytkettäessä kuulokkeisiin ei ole käytettävissä korjaussäätöjä.

Creativella on mallistossaan Sound BlasterX H7, joka on sama kuuloke 7.1-kanavaisen USB-äänikortin kanssa. H7-versiossa on mukana myös täysi versio BlasterX Acoustic Engine -ohjelmistosta, joka tarjoaa monipuolisemmat säädöt äänelle.

Käytössäni on Sound Blaster Zx -äänikortti, jolloin hyöty erillisestä BlasteX Acoustic Engine Lite ohjelmistosta jäi hyvinkin marginaaliseksi, sillä äänikortistani löytyivät jo valmiiksi erilaiset säädöt ja tuki surround-äänelle. Jos siis omistat jo Creativen äänikortin, kuulokkeista kannattaa hankkia tämä H5-versio ja jättää erillinen tukiohjelmisto lataamatta.

Kohtuullinen kompromissi


Minulle jäi kuulokkeesta hieman ristiriitaiset tunnelmat. Toisaalta kuulokkeet toimivat hyvin kaikenlaisessa käytössä elokuvista peleihin ja taajuusvasteen korjauksen jälkeen kohtalaisesti myös musiikin kanssa. Jos taas kuulokkeita tarkastelee puhtaasti ilman apuohjelmistoja, ääni on epätasapainoinen ja rasittava kuunnella. Pitää kuitenkin muistaa, että noin 130 euron hintaluokassa päädytään pakostikin kompromisseihin. Mekaanisesti kuulokkeet ovat varsin tukevat ja mukavat pitää päässä pitkiäkin aikoja, joten aivan metsään näiden kanssa ei ole menty. Vaihdettavasta kaapelista ja irroitettavasta mikrofonista myöskin pisteet.

Teksti: Jarkko Lehti
Hintaluokka: 130 euroa
Lisätietoa: BlasterX.com



EQ-korjaus


V2.fi | Vieras
< V2.fi testasi: Logit... V2.fi testasi: Netge... >

Keskustelut (4 viestiä)

HooKoo

06.12.2015 klo 07.16

Aika kova hinta pelikuulokkeista. Tuossa hintaluokassa löytyy jo isoilta kuulokevalmistajilta esim AKG:lta ja Beyerdynamicilta musiikkityöskentelyyn tarkoitettuja kuulokkeita jotka ovat sekä soundiltaan että mekaaniselta kestävyydeltään omaa luokkaansa.
lainaa
grue

Rekisteröitynyt 23.08.2011

06.12.2015 klo 12.03

Ongelma noissa kuulokkeissa on integroidun mikrofonin puute, äänenlaadullisesti pesevät varmastikin mennen tullen. Pelikuulokkeissa kuitenkin se integroitu mikrofoni on monelle tärkeä lisä.
lainaa
Modmyheadphones

06.12.2015 klo 20.53

Modmicin voi laittaa melkein mihin tahansa kuulokkeeseen kiinni. gruelle tiedoksi.
lainaa
grue

Rekisteröitynyt 23.08.2011

06.12.2015 klo 22.11

Voi laittaa ja onkin tosi mukavaa kun 2 johtoa roikkua killuttelee, been there done that :) Moni käyttää erillistä pöytämikkiäkin, vinkiksi muillekin.
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova