Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Logitech Keys-to-go, K380 & M535

Ville Heinonen

26.11.2015 klo 17.32 | Luettu: 5739 kertaa | Teksti: Ville Heinonen

Kaksi näppäimistöä ja hiiri
Postinkantaja muisti V2:n testiryhmää tällä kertaa kolmella tuoreella Logitech-tuotteella. Otimme ne heti intensiiviseen käyttöön ja selvitimme, miten niiden kanssa pärjää sekalaisessa työ- ja viihdekäytössä.

Keys-to-Go



Logitech Keys-to-go on nimensä mukaan helposti kuljetettava näppäimistö, joka on tarkoitettu pääsääntöisesti iPadin kaveriksi. iPadin lisäksi ei-niin-yllättäen ainakin iPhone suostui ottamaan KTG:lta komentoja vastan. Applen tietokoneet eivät jostakin syystä näppäimistöä tunnistaneet, vaikka tavanomaisesta bluetooth-laitteesta on kyse, mutta Logitechin ilmoituksen mukaan sen pitäisi toimia iOS:n lisäksi myös vähintään Apple TV:n, Androidin ja Windows 7:n parina. Toisin sanoen iPadin lisäksi siitä saa mitä mainioimman näppäimistön vaikkapa olohuone-PC:n seuraksi.

Keys-to-go on todella kevyt ja litteä näppäimistö, joka saa virtansa USB-pistokkeen kautta ladattavalta akulta. Sen pinta on hieman mokkanahkaa muistuttavaa, erittäin miellyttävää materiaalia. Mikäli näppäimistön saa pysymään paikoillaan (värkki on nimittäin kevyenä samalla aikaslailla liukas), on kirjoittaminen huomattavasti miellyttävämpää, kuin mitä olisi voinut kuvitella. Lähes olemattoman korkuisissa napeissa on kuin onkin jonkinlainen tuntuma ja kun sormia ei tarvitse juurikaan nostella, on kirjoittaminen nopeaa ja äänetöntä. Tämän kanssa ei luentosalissa herätä turhaa hämmennystä. Toistaiseksi näppis on pysynyt siistinä, ja valmistajan ilmoituksen mukaan “kestävä FabricSkin torjuu lian, muruset ja roiskeet kaikissa tilanteissa ja paikoissa”. Aika paljon luvattu.


Suurin ongelma ja este näppäimistön käytölle on varmaankin se, että se pitäisi muistaa aina ottaa myös mukaan iPadin kaveriksi. Tällaisenaan sitä nimittäin ei pysty kiinnittämään iPadiin millään tavalla kiinteäksi osaksi (kuten esimerkiksi Logi Blok Keyboard Casen), vaan näppäimistö on täysin irrallinen oma palikkansa. Useimmille tämä ei ole ongelma, mutta itselläni olkalaukku on jo valmiiksi sen verran sekava lokaatio, että en kaipaisi sinne hirveästi enempää irrallisia objekteja. Keys-to-go:lla kirjoittaminen on kuitenkin siinä määrin miellyttävää (varsinkin kosketusnäyttönäpyttelyyn verrattuna), että kun siihen on tottunut, on vaikeaa palata enää normaaliin koskettelunäppäimistöön. Omassa luokassaan KTG on tuntumaltaan varmasti yksi parhaista. Akun käyttöiäksi luvataan 3kk yhdellä latauksella, joka on vähintään riittävä.

Hintaluokka: 70 euroa
Lisätietoa: Logitech


K380



Logitech K380-näppäimistö on samaan tapaan bluetoothilla kytkettävä laite kuin edellä mainittukin. K380:n markkinointitermi on kuitenkin “Multi-device -näppäimistö”, joka tarkoittaa, että se on helppo liittää useampaan laitteeseen ilman sen suurempaa parittelurumbaa. Käytännössä tämä tapahtuu niin, että näppäimistön yläreunassa on kolme bluetooth-esivalintanappia, joihin kuhunkin voi valmiiksi parittaa eri laitteet. Kokeilin tätä käytännössä iOS-kännykän ja parin eri tietokoneen kanssa ja bluetooth-esivalinta toimi nopeasti ja luotettavasti. Näppäimistö toimii kahdella AAA-paristolla, joiden luvataan kestävän 24 kuukautta.

Logitech mainostaa näppäimistöä ajatuksella, että se on helppo ottaa mukaan kotiin (mistä?). Ok, kai sekin on tarve jollekulle, mutta silti jotenkin vaikea kuvitella, että joku tosissaan kuskaisi samaa näppäimistöä mukanaan esimerkiksi kotona ja töissä ihan vain siitä ilosta, että saisi käyttää samaa näppäimistöä.


Kirjoitustuntumaltaan näppäimistö ei ole lainkaan kelvoton, vaikka päällisin puolin se näyttää jonkinlaiselta lasten taskulaskimen ja Muumiläppärin kolmansien treffien tuotokselta. Fiilikseltään se on oikeastaan aika lähellä nykyisten Applen irtonäppäimistöjen tuntumaa, eikä se ole missään tapauksessa huono asia. Pari-kolme viikkoa käytin K380:aa pääasiallisena näppäimistönä kirjoitus-, kuvankäsittely- ja editointitöissä ja oikeastaan vasta ensimmäisen oikeasti laajemman kirjoitusurakan kohdalla jouduin laittamaan sen sivuun täysikokoisen näppäimistön tieltä. Napit ovat pyöreitä ja ehkä pinta-alaltaan aavistuksen pieniä minun sormilleni, jolloin virhepainalluksia alkoi ilmetä. Näppäimille on ilmeisesti eduksi, että niissä on kulmat.

Aivan kuten yllä olevan arvion Keys-To-Go, K380 sopinee parhaiten satunnaiseen kirjoitteluun erilaisilla laitteilla. Tietyin varauksin se on kätevä myös työpisteellä, koska nykyään joitakin asioita on kätevämpi hoitaa kännykällä tai padilla ja joitakin taas tietokoneella. Tällöin samaa näppäimistöä voi todella helposti käyttää käytännössä kaikkien nykyaikaisten laitteiden kanssa (OS X, Windows, Chrome, iOS, Android, Apple TV…) ja vaihto laitteesta toiseen on kivutonta. Paljon kirjoittavan ammattilaisen näppäimistöksi siitä ei ehkä ole, mutta moneen muuhun tarpeeseen se kyllä taipuu.

Lisätietoa: Logitech
Hintaluokka: 50 euroa


Logitech M535



M535 on jo muoto- ja värimaailmansa perusteella tarkoitettu edellä käsitellyn K380-näppäimistön kaveriksi. Se on kuitenkin bluetooth-parituksensa suhteen yksineuvoinen, eli edellisen kaltaisia suoravalintoja useampaan laitteeseen ei ole. M535 toimii yksiin OS X-, Windows-, Android- ja Chrome-laitteiden kanssa. Hiiri saa käyttövoimansa yhdestä AA-paristosta, jonka luvataan kestävän vähintään 10 kuukautta.

Hiiri on aavistuksen tavallista hiirtä pienempi, mutta normaalikokoisella kädellä varustettu allekirjoittanut oli tuntumaan tyytyväinen. Käsi lepäsi lähes mukavasti hiiren päällä, ja vaikka rannetta kohden mentäessä kämmenen tuki katosi, ei käsi silti tullut kipeäksi normaalikäytössä, joka koostuu itselläni hiiren ja piirtolevyn vaihtelevasta sekakäytöstä.

Parin perusnapin lisäksi hiirestä löytyy vieritysrulla, jota voi myös kallistella. Ominaisuus on kätevä, koska vieritysrullaan saa näppärästi samaan myös esimerkiksi back- ja forward-toiminnallisuudet. Rulla tuntui tukevalta joka suuntaan, mutta toisin kuin järeämmissä Logitecheissa, valintaa naksuttelevan ja täysin sulavan rullauksen välillä ei ollut. Seurantanopeus on hyvä, napit tuntuvat asiallisilta ja muutenkin hiirulaisessa on laatutuotteen leima. Seuranta pelasi myös hyvin erilaisilla pinnoilla.


Normaalin vieritysrullan lisäksi hiiren päältä löytyy erittäin kätevä navigointipainike. Sitä pohjassa pitämällä hiiren pointteri vaihtuu ikäänkuin raahaustyökaluksi, jolloin hiirtä liikuttamalla voi esimerkiksi vierittää verkkosivua, kuvaa tai taittotyötä haluamaansa suuntaan. Tähän ominaisuuteen rakastuin syvästi omassa arjessani, ja on ehdottomasti asia, jota kaipaan omaan muutoin erittäin hyvin toimivaan käyttöhiireeni.

M535 on näppärä pieni hiiri, jonka seuraa mukana paikasta toiseen ja tekee työnsä kunnialla. Kokoa voisi olla aavistuksen enemmänkin, mutta toisaalta samalla saatettaisiin menettää osa kuljetettavuudesta. Se, että nappeja ei hiiressä ole enempää, on pelkästään etu.

Lisätietoa: Logitech
Hintaluokka: 50 euroa

V2.fi | Ville Heinonen
< V2.fi testasi: Bluet... V2.fi testasi: Sound... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova