Tuorein sisältö

Schiit Audio Asgard 2 -kuulokevahvistin

Vieras

16.08.2014 klo 15.53 | Luettu: 9008 kertaa | Teksti: Vieras

Laadukasta ääntä luureihin
Tietokoneeseeni on kytkettynä aktiivikaiuttimet, joiden äänenvoimakkuuden säätöön olen hakenut ratkaisua jo jonkin aikaa. Ostin DACiksi tietokoneen ja kaiuttimien väliin DSPeakerin Anti-Mode 2.0 -huonekorjaimen, josta kyllä löytyy äänenvoimakkuuden säätö, mutta kaipaan voimakkuuden säätöön käännettävää nuppia. Korjaimen kaukosäätimellä tapahtuva voimakkuuden säätö ei tunnu miellyttävältä. Lisäksi järjestelmä on kaivannut kuulokevahvistinta DACin ja kaiuttimien väliin, jolloin äänenvoimakkuuden säätö olisi loogisempaa suorittaa vasta kuulokevahvistimen jälkeen.


Lähdin alun perin ratkaisemaan ongelmaa hankkimalla äänikortiksi Creativen Sound Blaster Zx:n, jossa on erillinen kuulokelähtö ja sille näppärä äänenvoimakkuuden säädin. Testien mukaan äänikortissa pitäisi olla kelvollinen kuulokelähtö ja käytännönkin kokemuksen kautta se jaksoi ajaa riittävällä äänenvoimakkuudella 300 ohmin kuulokkeitani.

Asia jäi kuitenkin vaivaamaan: minulla on noin 1000 euron kuulokkeet ja käytän kuunteluun noin 100 euron äänikorttia. Vaikka äänessä ei sinänsä tuntunut olevan mitään vikaa, päätin jatkaa sopivan hintaisen "oikean" kuulokevahvistimen etsintää pelkän äänikortin sijaan.

Pitkällisen etsimisen jälkeen törmäsin tuotteeseen, joka vastasi käsitystäni kelvollisesta kuulokevahvistimesta. Kyeessä on A-luokassa toimiva vahvistin, jossa on mukana myös lähtö aktiivikaiuttimien kytkemistä varten. Kun kuulokkeet kytketään kiinni kaiuttimet mykistyvät, ja kun ne otetaan irti, ääni vastaavasti siirtyy kaiuttimille.


Valmistaja on amerikkalainen, ja pienellä tutkimisella löytyi Euroopan puolelta (Ranskasta) englanninkielinen verkkokauppa, josta tilasin laitteen. Rahteineen hinnaksi tuli n. 280 €.

Laadun leima


Neljä arkipäivää myöhemmin laite oli hyppysissäni ja olin yllättynyt, miten laadukkaan oloinen se oli hintaisekseen. Laite painaa noin 2,5 kg ja pinnoitteena oleva harjattu alumiini näyttää erittäin miellyttävältä.

Kytkeminen on yksinkertaista. Laitteen takaa löytyvät RCA-liittimet sisääntulolle ja lähdölle, joten kytkin sisääntuloon DACilta tulevan johdon ja aktiivikaiuttimet lähtöön. Lisäksi takana on gain-kytkin, jolla saadaan vahvistusta lisättyä. Tästä on iloa lähinnä pieniohmisilla nappikuulokkeilla, joille riittää pienempikin vahvistus. Näin saadaan pienemmällä pohjakohinalla riittävä äänenvoimakkuus.

Yllättäviä tuloksia


En missään vaiheessa jaksanut tosissani uskoa, että kuulisin mitään eroa äänikortin ja tämän erillisen vahvistimen välillä. En ole kovin hifiuskovainen tai taikauskoinen, vaan yritän suhtautua tekniikkaan järkevästi.


Vertaillessani vahvistinta ja äänikorttia keskenään säädin äänenvoimakkuuden samaksi molemmissa laitteissa ja vaihtelin kuulokejohtoa niiden välillä lennossa saadakseni paremman kuvan eroista. Aluksi en kuullut juuri mitään eroa, vaan molemmat laitteet kuulostivat hyvin samanlaiselle. Siirtyessäni bassovoittoisempaan musiikkiin oli aika selvää, että äänikorttini tuntuu korostavan bassoja ja samalla muut taajuudet menevät sumeammaksi.

Kuulokevahvistimen kanssa ääni oli paljon tasapainoisemman kuuloinen, enkä havainnut värittymistä bassojen mukaan. Tässä kohtaa totesin, että eroja on aika turha etsiä enää sen tarkemmin. Erillinen kuulokevahvistin vei selkeästi voiton näistä kahdesta.

Toimii myös lämmittimenä


Asgard 2 lämpenee käytössä huomattavasti laitteen koko rungon toimiessa jäähdytyspintana. Mittasin useamman tunnin päälläolon jälkeen laitteen etupinnasta 45 asteen lämpötiloja. Laitteen ohjekirjan mukaan tämä on kuitenkin täysin normaalia. Valmistaja antaa laitteelle viiden vuoden takuun ja vakuuttaa, että kaikki komponentit on valittu niin, etteivät ne ole toiminta-alueensa äärirajoilla.


Voin suositella tätä täysin varauksetta kuulokevahvistimeksi. Sen hinta on kohtuullinen ja laitteen ominaisuudet ovat suorastaan hämmästyttävät tämän hintaluokan laitteeksi. Käytännössäkin tämä on ainakin parempi kuin verrokkina käyttämäni Sound Blaster Zx. Kiistelyn äänikentän avartumisesta ja soittimien erotteluista sun muista hifitermeistä jätän ilomielin asiaan vihkiytyneille harrastajille.

Teksti : Jarkko Lehti
Tuotelinkkejä : Schiit, Creative, Dspeaker, Sennheiser

V2.fi | Vieras
< Leffalista #60: Lisä... Yli-ikäinen Mutantti... >

Keskustelut (2 viestiä)

Arseface

18.08.2014 klo 19.34 2 tykkää tästä

"En missään vaiheessa jaksanut tosissani uskoa, että kuulisin mitään eroa äänikortin ja tämän erillisen vahvistimen välillä. En ole kovin hifiuskovainen tai taikauskoinen, vaan yritän suhtautua tekniikkaan järkevästi."
Sanoo mies, jolla on 1000€ kuulokkeet.
Kauhea myötähäpeä tuli tuollaisesta snobbailusta.
lainaa
grue

Rekisteröitynyt 23.08.2011

19.08.2014 klo 08.49 6 tykkää tästä

Epäuskoni kuultaviin eroihin perustuu goldenears.net sivuston mittauksiin Sound Blaster Z äänikorttien kuulokelähdöstä, jonka perusteella hankinkin kyseisen kortin. Lineaarisen toistokäyrän pitäisi antaa lineaarisia tuloksia, mutta näin ei selkeästikään ole käytännön tasolla. Ohessa linkki mittauksiin.
http://en.goldenears.net/17542

Kuulokevalintani perustuu taasen henkilökohtaisiin mieltymyksiin käyttömukavuudessa ja äänessä, tällä kertaa hinnaksi muodostui tämä kuuluisa tonni :)
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova