Tuorein sisältö

Onda V975m Retina

Mikko Heinonen

08.07.2014 klo 12.26 | Luettu: 5633 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Parempi kiinantabletti
Tablettitietokoneiden – myös halpojen sellaisten – kehitys kulkee hurjaa vauhtia. Ei ole pitkäkään aika siitä, kun mekin teimme videoita lähinnä huvittavista Kiinan Androideista, joiden suorituskyky oli onnetonta ja ohjelmistoversiot mitä sattuu. Nyt Kaukoidästäkin kuitenkin ponnistaa laitteita, joissa on panostettu sekä tyyliin että tehokkuuteen aivan eri tavalla.


Muutama viikko sitten Manu testasi Onda V819 Minin ja arvioi sen melkein hintansa väärtiksi. Minä sain ihmeteltäväkseni laitteen isoveljen, reilun parin sadan (+alv) hintaisen Onda V975m Retinan. Kuten nimestäkin voi päätellä, siinä missä V819 pyrki viemään asiakkaita iPad Miniltä, on V975m:n tähtäimessä iPad Retina. Ulkonäkö on samanlainen ja Android-käyttöliittymää on selvästi ruuvattu Applen suuntaan. Näytössäkin kerrotaan olevan mahdottoman paljon kuvapisteitä (peräti 2048 x 1536). Näytön kutsuminen "retinaksi" on Ondan omaa keksintöä ja jossain määrin valheellistakin, sillä Applen teknologiaa se ei sisällä, eikä edes ylitä maagista 300 pistettä tuumalle.

Rautaa rajalle


Laite on kattavasti varusteltu. Siinä on niin HDMI-lähtö, muistikortin paikka kuin etu- ja takakamerakin ja kokonaisuus on kääräisty tukevaan metallikuoreen. Näytöstä löytyy tuumia 9,7, muistia on 2 gigatavua ja suorittimessa neljä ydintä 2 GHz:n kellotaajuudella. Näytönohjaimessa ytimiä on peräti kahdeksan. Koska kaikki nopeusbenchmarkit ovat nykyisin täysin pilalla laitevalmistajien "optimointien" vuoksi, voin vain todeta, että V975m on huomattavan nopea. Etenkin pelit viilettävät hurjasti verrattuna vanhaan Google Nexus 7:ääni, eikä vauhdista ole tietysti haittaa muissakaan sovelluksissa.


Teknisesti ainoastaan latausliitin aiheuttaa suurempaa nurinan aihetta. Micro-USB-liitin on aivan liian helppo saada paikalleen "puolittain", jolloin akku ei lataudukaan vaikka käyttäjä niin luulee. Sähelsin itse laitteen kanssa useita kertoja, ennen kuin ymmärsin miten tärkeää on painaa liitin aivan pohjaan asti. Manu kohtasi V819 Minin kanssa muutamia virtakummallisuuksia, ja samat ominaisuudet tulivat vastaan tässäkin. Välillä akku kesti vaikka miten, välillä se tuntui kuluvan hetkessä. Tällöin laitteen oman tilastoinnin mukaan suurin kuluttaja oli Wi-Fi-yhteys.

Voit viedä tabletin Kiinasta, muttet Kiinaa tabletista


Tabletin käynnistäjää tervehtii Onda-valmistajan logo, jonka alla lukee "Since 1989". Tekstityyli tuo mieleen Amiga-demot, ja käyttäjä pohtii, että tokkopa firma nyt sentään 25 vuoden ajan on tablettibisneksessä häärännyt. Kun skenetaidehenkisen logon ihastelusta on päästy, havaitaan, että englanninkielisestä käyttöliittymästä huolimatta valtaosa ruututeksteistä on kiinaksi. Onda on muokannut laitteen oheisohjelmistoja raskaalla kädellä ja selvästi lähinnä paikallisia markkinoita varten. Länsimainen käyttäjä tuijottaa ruutuja ihmeissään eikä löydä haluamiaan sovelluksia.

Hetken yrityksellä ja erehdyksellä laitteen uumenista löytyi kuitenkin Play Store ja vanhat tutut ohjelmat sai asennettua. Laitteen 10 gigatavun tallennustilaan niitä saakin ihan kelpo joukon ja muistikortille lisää. Edelleenkin taustalla kuitenkin pyörii kaikenlaista kiinalaista sovellusta, jotka soittelevat kilahdusääniä milloin sattuu ja joiden poistoyritys asetusten kautta tuottaa varoituksen siitä, että kyseessä ovat järjestelmäsovellukset.


Kun tähän yhdistetään se, että järjestelmäpäivityksissä ollaan jatkossa Ondan aktiivisuuden varassa, herää nopeasti halu etsiä laitteeseen epävirallinen järjestelmä-ROM. Hakutulos "onda v975m custom rom" tuottaakin jo jokusia virityksiä, joiden toimivuutta en ole testannut. Väitän kuitenkin, että länsimaiselle käyttäjälle laitteesta tulee välittömästi houkuttelevampi, kun siitä voi turvallisesti poistaa kaikki vähänkin epäselvät valmistajan omat sovellukset. Perus-Androidissa on puolensa, eikä vähiten siksi, että Android on erilaisten exploittien kirjoittajien suosiossa. Käyttäjän on hyvä tietää, mitä sovelluksia laitteessa pyörii, ennen kuin rynnistää hoitamaan sillä pankkiasioitaan.

Ei enää halpis


Onda V975m ei ole enää aivan taskurahahintainen laite, sillä E-Villestä tilattuna sen hinta nousee arvonlisäveroineen yli 270 euron. Muuallakin netissä laitetta on kaupan samalla nimellä. Tätä halvemmalla saa jo monenlaista markettitablettia, mutta Ondaa pitää kuitenkin ominaisuuksiltaan verrata jo luokkaa kalliimpiin laitteisiin. Niihin verrattuna sen ei tarvitse hävetä kuin kiinankielisiä sovelluksia, omituista latausliitintä ja virrankulutuksen erikoisuuksia. Jos harrastuneisuus riittää muokatun ROM-tiedoston asentamiseen, voi Ondasta saada itselleen ihan kelpo kumppanin.



Laite: Onda V975m Retina
Myyjä: E-Ville
Hintaluokka: 220 € + alv

V2.fi | Mikko Heinonen
< Voita The Grand Buda... Sarjamulkaisu #9: Jä... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova