Laadukkaampaa ääntä Logitechiltä
Testissä UE-laitesarjan kaksikko
Logitech UE Mobile Boombox
Silloin kun minä olin nuori, ‘mobile boombox’ tarkoitti 20 kilon painoista, kahdeksan C-patteria hetkessä syövää kasettisoitinta, jossa oli ylikorostetut bassot (ja mainoslauseet). Logitechin mukaan nykyään sama tarkoittaa 300 gramman painoista, suurimmalta mitaltaan kymmenen sentin kokoista pientä pyöreäkulmaista ladattavaa mötikkää, johon otetaan yhteys Bluetoothin kautta. Paljon ei siis yhteistä nimikaimoilla ole, paitsi se, että ääntä lähtee ja lujaa!
Sekä V2.fi:n toimiston keskimääräisessä hiljaisuudessa, että Lada 110:n pörisevässä moottoritieajossa testattu Mobile Boombox on tämäkkä pikku paketti. Kännykkään sen yhdistäminen käy käden käänteessä ja sen jälkeen ääntä riittää. Lähes 80 desibelin mökään yltävän pikkukaiuttimen ääni ei ala särkeä volyymisäädön yläpäässäkään, vaan masiinasta lähtee kokoonsa nähden hienosti ääntä. Mistään korvavahat sulattavasta hifikokemuksesta ei voida puhua, mutta silti Mobile Boombox säväyttää laadullaan.
Kun UE Mobile Boombox toimi yhdessä nokialaiseni kanssa korvaavana auton äänentoistojärjestelmänä, minut yllätti kesken jammailun tullut puhelu. En ollut ollenkaan varautunut siihen, että puhelunkin äänet tulevat kaiuttimen kautta (ohjekirjat ovat nössöille), enkä varsinkaan siihen, että laitteesta löytyy myös mikrofoni. Vastapuoli vakuutti kuulevansa minut vallan mainiosti, eli handsfreenäkin laitetta voidaan käyttää.
Yhdellä latauksella 8-10 tuntia kestävälle musiikin mäjjäyttelylle on kuitenkin vaikea keksiä kovin montaa käyttötarkoitusta. Ehkä laitteen voi ottaa kesämökkibileisiin, jos tönössä ei ole stereoita ja kaikki vieraat haluavat soittaa lempibiisejään kännyköistään. Ehkä pitäisin sen Ladassani autostereoiden tilalla, jos olisin varma vekottimen pakkaskestävyydestä. Ehkä sillä on helppo saada puhelut kaikkien huoneessa olevien kuultavaksi, mikäli muuta keinoa ei ole.
Sadan euron hintalapussa on varmasti laskettu hieman euroja U(ltimate) ja E(ars) -kirjaimillekin, mutta äänenlaatu ja -voimakkuus ovat piskuisessa UE Mobile Boomboxissa sen kokoon nähden kohdallaan. Enpä ole vastaavaa näin pienestä purkista kuunaan kuullut. Sen muotoilu on trendikäs, värivalikoimaakin löytyy ja Apple-fanit voivat hankkia omansa kokovalkoisina.
Logitech UE Mobile Boombox
Lisätietoa: ue.logitech.com
Suositushinta: 99,99 euroa
Testaaja: Manu Pärssinen
Logitech UE 6000 -kuulokkeet
Kuulokkeita tulee nykyisin käytettyä paljon jo siksi, että on välillä mukava kuunnella musiikkia kenenkään häiritsemättä, ja välillä siksi, ettei halua häiritä muita musiikillaan. Molemmissa tarkoituksissa minua ovat palvelleet jo toistakymmentä vuotta Sony MDR-F1 -luurit, jotka tosin alkavat olla jo sen verran rähjääntyneet, etteivät korvaajat olisi pahitteeksi. Äänenlaadullisesti niissä ei edelleenkään ole mitään vikaa, tosin.
Ultimate Ears 6000:lla Logitech ottaa selvästi askelia hifimpään suuntaan. Laatuvaikutelma alkaisi jo pakkauksesta, jos se ei sattumalta haisisi aivan hirvittävältä. En tiedä onko tämä lehdistöversion ominaisuus vai yleisempääkin, mutta testiin saapuneiden luurien pakkaus löyhkäsi lähinnä sellulta niin, että paketti piti viedä kaappiin piiloon.
Hajusta selviämisen jälkeen tutustuin lähemmin itse kuulokkeisiin, jotka on rakennettu laadukkaan oloisesti. Ne taittuvat tukevista saranoistaan melko kompaktiksi paketiksi ja istuvat isossakin päässä mukavasti. Kupit eivät paina eivätkä hiosta sanottavasti pitkänkään kuuntelun aikana. Johto sen sijaan on selvästi tarkoitettu iPodin/iPhonen kaveriksi, sillä paitsi että se on melkoisen lyhyt, se myös sisältää äänenvoimakkuussäädön, joka ei ainakaan Nokia N9:n kanssa tehnyt tuon taivaallista. Onneksi piuhan voi vaihtaa pidempään ja säädöttömään helposti, koska molemmissa päissä on 3,5 millimetrin liittimet.
Mobiilikäyttöön viittaa myös se, että kuulokkeissa on ulkopuolista melua vaimentava kuppirakenne ja oma, paristolla toimiva vahvistimensa. Kytkimestä aktivoituva vahvistin lisää ääneen potkua ja siirtää rasitusta pois matkapuhelimen tai kannettavan soittimen kontolta. Tietokoneen kuulokeliittimessä ohjattaessa tuloksena on lähinnä lievä äänenvoimakkuuden nousu ja basson jämäköityminen, jonka tosin saa aikaan myös volyymisäätimestä. Paristot asennetaan huomaamattomasti toisen kuulokkeen sisään. Plussaa myös mukana toimitettavasta palasesta, jolla soittimen kuulokeliittimen voi tarvittaessa jakaa kaverinsa kanssa.
Soinnin onnistuneisuus on luonnollisesti ennen muuta makuasia, etenkin jos toistosta ei voi esittää mitään suoria virheitä. UE 6000 soi dynaamisesti, ja osin kuppirakenteen vuoksi myös bassopäässä on voimaa runsaasti. Omaan makuuni vähän turhankin runsaasti, sillä akustisella musiikilla alapää tuntuu jyräävän jonkin verran keskiäänten päälle, kun diskanttipäästä taas puuttuu erottelukykyä. Elektronisen musiikin kanssa energisestä bassosta taas on lähinnä hyötyä, joten niin Spotifystä soiva Prodigy kuin DJ Orionin Areena-tallenteetkin potkivat kovinkin virkistävästi.
Jos olisin nyt ostamassa 200 euron hintaisia stereokuulokkeita, kuten itse asiassa voin pian ollakin, olisin tyytyväinen että kuuntelin UE 6000:t. Verrattuna mihinkään Logitechilta aiemmin kuulemaani ne ovat luonnollisestikin selvä hyppäys laadussa ylöspäin, mutta hintaluokassaan niillä on jo kovia kilpailijoitakin - ehkä jopa liian kovia. Jos musiikkimakuni olisi pelkkää elektronista, lievän ylikorostunut basso ei haittaisi, mutta vähemmän sähköisen popin kanssa se aiheuttaa tällaisenaan turhaa kuunteluväsymystä. Vaikka vielä näistä luureista en itse kauppoja tekisikään, tervehdin sitä, että Logitech on astumassa todellisen äänentoiston pariin pelkästä vilkkuvalojen ja tilaefektien maailmasta.
Logitech UE 6000
Lisätietoa: ue.logitech.com
Suositushinta: 199 euroa
Testaaja: Mikko Heinonen
Keskustelut (7 viestiä)
Rekisteröitynyt 05.06.2007
19.10.2012 klo 13.16
Moderaattori
Rekisteröitynyt 30.03.2007
19.10.2012 klo 13.37
19.10.2012 klo 19.40 2
Moderaattori
Rekisteröitynyt 30.03.2007
20.10.2012 klo 11.37
- laitteessa on ladattava akku
- tämä akku on ladattavissa mukana tulevalla virtalähteellä
- toistamaan pystyy myös suoraan töpselistä saatavalla jännitteellä?
Moderaattori
Rekisteröitynyt 30.03.2007
20.10.2012 klo 21.22
- laitteessa on ladattava akku
- tämä akku on ladattavissa mukana tulevalla virtalähteellä
- toistamaan pystyy myös suoraan töpselistä saatavalla jännitteellä?
Kyllä. Jep. Juu. Laturin toisessa päässä on usb-liitin.
Moderaattori
Rekisteröitynyt 30.03.2007
23.10.2012 klo 11.32
Kiinnostaisi kuulla tuota Boomboxia rinnan vaikka Nokian Play 360°-kaiuttimen kanssa. Nokialainen tuli aikanaan hankittua ja on itse asiassa kätevä N9:n kanssa, voi kuskailla musaa sisällä ja ulkona mukanaan, jos vain luuri on kohtalaisella etäisyydellä. Nokian tuotteessa vaan tuo äänipuoli ei oikein vakuuta – jostain syystä se kaupassa kuulosti huomattavasti paremmalta kuin kotona.
Kokeilin. Eipä se sen kaksisempi juuri ollut, joskin kokoonsa nähden ihan vaikuttava.
Moderaattori
Rekisteröitynyt 30.03.2007
23.10.2012 klo 19.09
Laitteena vaikuttaa noin 59 euron kapistukselta, joten hieman miinusta arvokkaan tuntuisesta hinnasta. Arvosana 4/5.
Kirjoita kommentti