Tuorein sisältö

Kaksi fiksua vekotinta

Ville Heinonen

24.11.2011 klo 15.28 | Luettu: 14150 kertaa | Teksti: Ville Heinonen

Buffalo Cloudstation ja Samson Meteor
Viikon vimpaimet ovat olleet pitkällä katkolla, mutta nyt toimitukseen on saapunut kaksi kiintoisaa laitetta. Tällä kertaa esittelyssä on Buffalon uusi, tiedostojen jakamiseen erikoistunut Cloudstation Duo -verkkolevy sekä Samsonin Meteor Mic -USB-mikrofoni.

Tiedostot pilvessä, pilvi pöydällä: Buffalo Cloudstation



Pilvi on päivän sana. Kaiken kuuluu nykyään olla pilvessä – kuvien, videoiden, tiedostojen ja mieluiten koko tietokoneen. Buffalon Cloudstation tuo tiedostojen jakamisen jossakin kaukaisuudessa majailevalta palvelimelta oman työpöydän ääreen. Toisin kuin verkkopohjaiset tiedostonjakopalvelut kuten Applen iDisk tai Dropbox, Buffalon levy käyttää Pogoplug-teknologiaa jakaessaan suoraan ulkoisella levyllä olevat tiedostot maailmalle. Tietoja ei siis synkronoida erilliselle palvelimelle jakoa varten, vaan levy itsessään on pilvi, josta data matkustaa sitten minne vain.


Laitteen käyttöönotto on sangen yksinkertaista. Levystä löytyy vain virta- ja verkkoliitäntä sekä usb-liitin ulkoisen levyn tai tulostimen kytkentää varten. Toisin kuin yleensä, tätä levyä ei siis tarvitse (eikä voi) kytkeä suoraan tietokoneeseen USB-kaapelilla. Kotiverkkoon kytkennän jälkeen levy näkyy verkkolevynä automaattisesti, eikä sen käyttö sinällään eroa tavallisesta verkkolevystä.

Se, mikä Cloudstationista tekee erikoisen, on nimenomaan mahdollisuus tiedostojen jakamiseen. Kun kiintolevyn on kytkenyt verkkoon, pyydetään käyttöohjeissa siirtymään laitteen aktivointiin. Tämä tapahtuu Pogoplug-järjestelmän verkkosivuilla ja on hyvin kivutonta. Muutaman peruskysymyksen jälkeen Cloudstation on rekisteröity ja jako-ominaisuuksia voi alkaa käyttämään. Älkää edes kysykö mihin tämä perustuu tai miten levy voi tunnistautua automaattisesti verkkoselaimen kautta tehdyssä rekisteröitymisessä, mutta näin vain tapahtuu.


Itse Cloudstationin lisäksi tietokoneelleen voi asentaa erillisen Pogoplug-ojelmiston, jolla voi etäältä ottaa yhteyden myös omaan tietokoneeseensa. Itse kokeilin tätä kahdelle eri paikassa sijaitsevalle tietokoneelle sekä verkkolevylle, ja kaikki toimivat hienosti. Jossakin vaiheessa itseäni alkoi kuitenkin hirvittämään tämä järjestelmän helppous ja automaattisuus, jolloin itsesuojeluvaisto pakotti sammuttamaan tiedostojen jaon koti- ja työkoneilta. Päätin, että Buffalon Cloudstationin jakaminen maailmalle saa riittää, vaikka periaatteessa koneille ei pitäisi olla pääsyä muilla kuin omilla Pogoplug-tunnuksillani.

Jos unohdetaan omat pakokauhuni tiedostojen jakamisesta, on sanottava, että Buffalon levy toi todella helpotusta omaan (työ)elämääni. Kotikäytössä levyä kokeiltuani en oikein löytänyt riittävästi tarvetta mahdollisuudelle jakaa suuria tiedostomääriä maailmalle. On toki mahdollista että joku haluaa automaattisesti säilyttää vaikka digikuvakokoelmaansa ulkoisella levyllä ja jakaa koko galleriaansa jatkuvasti vaikkapa sukulaisilleen. Testissä olleen version (Cloudstation Duo 2TB 2 drive) pystyy vieläpä asettamaan RAID 1 -tilaan, jolloin levy tekee kaikesta sisällöstä automaattisen varmuuskopion peilaamalla tiedstot. Tällöin kaikki kuvatukset ovat varmassa tallessa. Toki laitteella voi myös jakaa kotivideoitaan ja musiikkiaan ja mitä vain muita tiedostoja.


Pääsääntöisesti levylle tallennettu data on levyn omistajan käytettävissä mistä vain. Kirjautumalla verkkoselaimella pogoplugin sivuille, pääsee suoraan www-pohjaisella käyttöliittymällä selailemaan kaikkea levylle tallennettua dataa. Käyttäjä voi myös etäyhteydellä laittaa Bittorrent-pohjaisen torrent-lataajan imeskelemään verkosta tiedostoja, ladata levylleen dataa ja poistaa tiedostoja.

Oman käytön lisäksi suurin etu kuitenkin on mahdollisuus jakaa yksittäisiä tiedostoja tai kansoita kenelle vain. Kotikäyttötestin jälkeen toin levyn töihin ja ymmärsin, että tätähän olen kaivannut. Enää ei tarvinnut erikseen latailla suuria video- ja kuvatiedostoja verkkoon iDiscin tai Dropboxin kaltaisten palveluiden kautta – riitti, että kopioin tiedostot verkkolevylle. Gigabitin verkossa toimiva värkki ei kauaa kopioinnissa aikaile ja tiedostot ovat heti valmiina jaettavaksi. Jakamisen voi suorittaa suoraan www-pohjaisesta käyttöliittymästä, ja sen voi tehdä joko määrittämällä vastaanottajan sähköpostiosoitteen/-osoitteet jakovaiheessa, tai tehdä tiedostosta tai kansiosta suoraan julkisen linkin, jonka voi sitten viskata sähköpostiin. Järjestelmä toimii fiksusti ja mikä hienointa, levy teki itse automaattisesti kaikista sinne tallentamistani videoista esikatseluversiot ja streamasi videot suoraan vastaanottajan koneelle selaimessa. Vastaanottajan ei siis tarvinnut välttämättä ladata tiedostoa koneelleen nähdäkseen mistä on kysymys. Sama toimi myös valokuville ja muille mediatiedostoille, niitä pystyi joko katselemaan suoraan verkkoselaimen kautta, ellei halunnut ladata tiedostoa koneelleen. Laite tukee myös esimerkiksi suoraa Facebook-jakoa, eli käyttäjä voi jakaa tiedostojaan vaikkapa Facebook-seinälle suoraan kotoaan. Tässä vaiheessa allekirjoittaneen tietoturvasarvet nousivat taas niin pystyyn, että en edes kokeillut ko. ominaisuutta.


Edelliseen liittyen jännittävää oli myös huomata, että levy toimi paikasta riippumatta. Vaikka olin ottanut levyn käyttöön Elisan ADSL-verkossa Nokialla, toimi verkkojako samoilla asetuksilla myös Soneran kuituverkossa Tampereella. En tiedä miten tämäkään on mahdollista, mutta samapa se, kun homma toimii... Ehkä ajattelen kaikkea liian monimutkaisesti.

Oikeastaan ainoa puute tiedostojen jakamisessa oli salasanasuojattujen tiedostojakojen luominen. Mm. Applen iDisk-palvelussa on mahdollista luoda julkisia, sähköpostin mukana lähetettäviä linkkejä, joiden avaamiseen sai itse määriteltyä salasanan. Pogoplugin järjestelmä antoi mahdollisuudeksi julkisen linkin, suoran jakolinkkilähetyksen sähköpostiin www-käyttöliittymästä tai viimeksi mainitun siten, että vastaanottajan täytyy kirjautua sähköpostiosoitteellaan Pogoplug.comiin saadakseen tiedoston ladattua. Tämänkaltainen jakopalvelun käyttäjäksi pakottaminen on mielestäni sekä alhaista että tarpeetonta. Toki näin saadaan varmistettua, että pelkästään ja nimenomaan vastaanottajaksi määrätyn sähköpostiosoitteen haltija pääsee katsomaan jaettua tiedostoa, mutta esimerkiksi asiakkaille tiedostoja jaettassa on tärkeää, että homma toimii jouhevasti ja ilman rekisteröitymisiä. Salaiseksi luokiteltujen tiedostojen kanssa päädyin siis edelleen varmuuden vuoksi käyttämään muita jakopalveluita; sellaisia, missä tiedostolle saa suoraan määriteltyä salasanan käyttäjästä riippumatta.


Testissä ollut kaksilevyinen laite sisälsi kaksi teratavun levyä, jotka on helppo vaihtaa toisen mahdollisesti rikkoutuessa. Levyt on, kuten sanottua, mahdollista asettaa joko yhdeksi isoksi 2TB tallennustilaksi tai 1TB RAID1-levyksi. Itse äänestän peilaamisen puolesta, koska mikään ei hajoa niin varmasti, kuin kiintolevy. Etenkin, jos levyllä on niitä kultamussukan kaikista tärkeimpiä valokuvia.

Buffalo Cloudstation tukee myös DLNA-standardia, joten levyltä voi näpsäkästi streamata tavaraa kännykkään, televisioon, tietokoneelle ja kohta varmaan vaikka jääkaappiinkin.

Lyhyesti sanottuna Buffalo Cloudstation on fiksu laite. Käyttöönotto on helppoa ja selkeää, käyttäminen pääsee lähes tasoihin. Yhden levyn versioiden hinnat lähtevät 159 eurosta ja kahden levyn raid-mallien edullisin versio (2x1TB) kustantaa 269 euroa.

Buffalo Cloudstation
Lisätietoja
Hinta: alkaen 159€

Pikakoe: Samson Meteor Mic



Tehdään heti selväksi: pidän musiikin kuuntelusta ja ajoittain, rahatilanteen salliessa, myös hifi-kalustoon panostamisesta. Musiikin ja äänen tuottamisesta minulla sen sijaan ei ole juurikaan käsitystä, joten tämä pikakoe perustuu ihan puhtaasti maallikkotuntemuksiin.

Samson Meteor Mic on kaunis esine, enkä ole vieläkään löytänyt siitä mitään vikaa. Kyseessä on siis USB-liitäntään kytkettävä mikrofoni, joka ottaa virtansa tietokoneesta ja toimii myös äänikorttina tarjoten kuulokeliitännän. Laite on selkeän muotoinen; itse mikrofonimokkula muistuttaa menneistä ajoista ja tukevat metalliset jalat kääntyvät näppärästi mikkitelineeksi tai kuljetusta varten suojaksi. Takaa löytyvät mainitut USB- ja kuulokeliitäntä, edessä on äänenvoimakkuuden säädin kuulokkeille ja tämän keskellä nappi, josta mikrofonin voi mykistää. Pienen pieni led-valo kertoo mikrofonin olevan joko aktiivinen tai vaimennettu.


Olen käyttänyt mikrofonia monissa olosuhteissa hyvin tuloksin. Sitä voi käyttää tietokoneen kaverina ja yhteistyö myös mm. Applen iPadin Garagebandin kanssa sujuu mainiosti. iPadin USB-liitännän puutteen vuoksi tosin Camera Connection Kit on tarpeen.

Laite on parhaimmillaan työpöydällä jokapäiväisten äänitystarpeiden täyttäjänä, esimerkiksi podcastien tai nettivideoiden dubbauskäytössä. Sen ääni on tasapainoisen mehevä, eikä kapseli ota herkästi taustamelua mukaan. Myös musiikin mikittämiseen laite soveltuu, onnistuin äänittämään iPadin ja Samsonin kanssa sekä intiimimpää kitaransoittoa että livetilannetta hyvin lopputuloksin.


Samson Meteor Mic
Lisätietoja
Hinta: Noin 100€

V2.fi | Ville Heinonen
< Nokia N9... Langatonta ja langal... >

Keskustelut (4 viestiä)

MiiQ

Rekisteröitynyt 28.11.2008

24.11.2011 klo 15.52

Ette muuten pystyisi saamaan käsiinne Asus eee Pad Transformer Primeä mitenkään. Tuntuu hyvin mielenkiintoiselta laitteelta, varsinkin kun edeltäjää on kehuttu paljon ja olisi mukava jos pystyisitte saamaan oman mielepiteenne vempeleestä esille ;)
lainaa
Gaeryc

Rekisteröitynyt 17.04.2007

25.11.2011 klo 10.28

Oivoi, oispa buffalo mainostanut tota kiintolevyä iskunkestäväksi :(
lainaa
Ville

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

25.11.2011 klo 23.37

Gaeryc kirjoitti:
Oivoi, oispa buffalo mainostanut tota kiintolevyä iskunkestäväksi :(


Haha, tänks... :)
lainaa
tagman

Rekisteröitynyt 04.11.2007

27.11.2011 klo 00.00

MiiQ kirjoitti:
Ette muuten pystyisi saamaan käsiinne Asus eee Pad Transformer Primeä mitenkään. Tuntuu hyvin mielenkiintoiselta laitteelta, varsinkin kun edeltäjää on kehuttu paljon ja olisi mukava jos pystyisitte saamaan oman mielepiteenne vempeleestä esille ;)

Kyseinen härpäke kiinnostaa itseäkin.
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova