Tuorein sisältö

Puuhanurkka: 2-nappinen joystick

Mikko Heinonen

17.10.2010 klo 16.26 | Luettu: 7613 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Helppo retroprojekti
Vanha ns. Atari-liitäntäinen joystick on käytössä erittäin monissa koneissa - liitintyypin esitelleestä Atari 2600:sta aina pienin muutoksin Sega MegaDriveen ja Amigaan asti. Useimmiten kuitenkin etenkin kotimikrot käyttävät vain yhtä tulituspainiketta, kun MSX-tietokoneissa on alusta asti ollut tuki kahdelle.

Oma ongelmani oli nimeltään Sharp X68000. Se käyttää MSX-standardin mukaista kahden tulituspainikkeen liitäntää, mutta minulla oli näitä tikkuja vain siellä kuuluisassa "jossain", ja useimmat niistä olivat nykymittapuulla kehnoja liuska- ja kalvokytkinvirityksiä. Sharpille on kuitenkin kasapäin laadukkaita pelejä, joiden kurmuuttamiseen tarvitaan kunnolliset aseet. Japanista saisi, mutta vastassa ovat kielimuuri ja julmetut rahtikulut. Tehdään siis itse.

Ostoksia Kiinasta


Koska tarkoitus oli selvitä hommasta edukkaasti, aloitin selailun jälleen DealExtremestä. Mukaan tarttuivat 10,50 dollarin arcadetikku ja kolme kappaletta 1,6 dollarin painonappeja. Osien hinta postikuluineen siis noin kympin, riippuen kulloisestakin kurssista. Nappien värejä ei saanut tähän hintaan valita, mutta saapuneet kaksi punaista ja yksi keltainen sopivat tarkoitukseeni hyvin.

Seuraavaksi käväisin Bebek Electronicissa, josta ostin 9-napaista johtoa, joystick-liittimen ja laitekotelon sekä palan veroboard-piirilevyä. Yhteishinta oli parisen kymppiä. Verolevy on kotiaskarteluun mainiota, koska siinä on helppo yhdistellä johtoja juotospisteestä toiseen kulkevan kuparilevyn avulla - ja vastaavasti kuparin saa helposti katkaistua. Tällaisen kytkennän saisi tehtyä myös suoraan, mutta veroboardin käyttö tekee siitä huoltoystävällisemmän ja helpottaa mm. rinnankytkentöjä maahan ja tulituspainikkeisiin.

Osat kotelo pois lukien. Joystick purettuna, että tikun saa vietyä kotelon läpi.


Internetin ihana puoli on, että liittimien nastajärjestyksiä ei tarvitse enää arpoa tai kaivaa mistään kirjoista, vaan pinouts.ru sisältää kaikki tärkeimmät liittimet. MSX-joystick, kuten useimmat varhaiset peliohjaimet, on herttaisen yksinkertainen sähköisesti. Toisin kuin nykyaikaisissa ohjaimissa, signaaleja ei ole multipleksattu, vaan kytkemällä nastan X maahan saa aikaiseksi toiminnon Y. Liittimen järjestys on puolestaan tällainen.

Työkalut käyttöön


Sähköhomma on siis helppoa, joten suurin vaiva on sopivan kotelon valinta ja nappuloiden sommittelu. Homman määräsi käytännössä ohjaimen ja nappien korkeus kiinnityspisteen alapuolella. Tämän jälkeen vietin hetken sovitellen nappuloita sopivaan järjestykseen.

Asettelun mallailua ennen poraamista


Ajatuksena oli normaali oikeakätisen arcade-tikku, jossa ohjaus on vasemmalla ja tulitus oikealla. Koska tilaa oli, asettelin 2-painikkeeksi ajattelemani napin hieman irti keskilinjasta. Ohjaimen voi muuntaa vasenkätiseksi kääntämällä tikun alustan.

Reikien poraamiseen käytin linnunpönttöjen reikiin tarkoitettua n. 20 mm terää. Muovi on sinällään helppoa työstettävää, joten kannattaa ehdottomasti tehdä reiästä hieman pieni ja hioa sitä sitten suuremmaksi. Tikulle tehtiin vain pieni reikä, jossa sen yläosa mahtuu liikkumaan vapaasti. Mukana tullut peitelevy peittää porausjäljet. Halutessaan voisi tikun myös pakottaa nelisuuntaiseksi hahlolla.

Napit paikallaan, tikkuosan kiinnitys puuttuu


Napit kiristetään paikalleen irrottamalla alaosan kiristyspanta, työntämällä nappi reikään ja ruuvaamalla panta takaisin. Tikun kiinnitykseen käytin pieniä ohjurireikiä ja auton kaiutinsarjasta yli jääneitä kiristysvälilevyjä, jotka on suunniteltu juuri tähän, eli kovan metallin kiinnittämiseen pehmeämpään pintaan. Niillä tikun sai pysymään tukevasti paikallaan.

Kuten sanottu, sähkökytkentä ei vaatinut mitään taikaa, ainoastaan johdonmukaista kolvaamista. Valitsin heti aluksi jokaiselle signaalille oman värinsä johdosta (muuten aika yhdentekevää, mutta musta on hyvä maan väri) ja kirjasin ne ylös. Pitämällä johdonmukaisesti kiinni näistä väreistä on helppo tehdä vaikka useampia kytkentöjä samaan signaaliin - itse tein kaksi kappaletta 1-nappeja. DealExtremen tikussa oli lisäksi ns. maan läpivienti, josta signaalin toisen puolen sai helposti kierrätettyä kytkimeltä toiselle.Tähän kytkentään käytin ruskeaa väriä, ks. alla oleva kuva. Solmimalla johdon ennen veroboardia sai vielä aikaiseksi helpon vedonpoistajan, joka estää liitosten irtoamisen jos johdosta vedetään. Punainen teippi ylänurkassa kuvaa, miten päin tikun pohja on tarkoitus asentaa - tämä helpottaa kovasti tolkun säilymistä, kun ohjainta pitää käännellä edestakaisin.

Johdotus tehtynä. Jätin johtoa mieluummin liikaa kuin liian vähän, jotta osien vaihto helpottuu


Kun kytkentä on tikun puolelta valmis, kannattaa yleismittarin diodiasennolla katsoa, että maa ja kukin ohjaustoiminto ovat yhteydessä vain, kun kytkintä painitaan. Itse en tietenkään tehnyt näin, ja havaitsin vasta koottuani tikun, että toinen tulituspainike on koko ajan päällä (kytkin jumissa). Sitten juotetaan veroboardille varsinaisen ohjauskaapelin toinen pää ja toiseen päähän kolvataan liitin. Nastajärjestyksen saa suoraan pinout.ru:sta, joten nyt vain katsotaan taulukosta, mikä väri on varattu millekin toiminnolle ja kolvaillaan.

Valmis tikku liittimineen


Lopputuloksesta tuli kohtuullisen onnistunut. Tein kaiken elektroniikan tikun yläosaan, joten huoltaminen on helppoa. Alaosaan aion lisätä vielä pitävämmät kumitassut sekä mahdollisesti jotain sopivaa lisäpainoa, sillä tikku on hiukan kevyt pöydällä pidettäväksi.

Sharp X68000, Pac-Mania ja itse tehty tikku. Pitäkää te työkalunne ym. paremmin järjestyksessä, itse olen jo menetetty tapaus.

V2.fi | Mikko Heinonen
< Manun haaste: NHL 11... Listasunnuntai #56... >

Keskustelut (3 viestiä)

Baburo

18.10.2010 klo 10.06

Mielenkiintoinen touhunurkka. Hyvää vaihtelua normaaleihin peliartikkeleihin.
lainaa
Joni

25.10.2010 klo 09.27

Oliko ohjain viimeviikonloppuna alternative partyissä? Tuli sellainen olo kuin olisin kokeillut tuota tai jotain muuta hyvin saman kaltaista ohjainta siellä :)
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

21.11.2010 klo 21.06

Joni kirjoitti:
Oliko ohjain viimeviikonloppuna alternative partyissä? Tuli sellainen olo kuin olisin kokeillut tuota tai jotain muuta hyvin saman kaltaista ohjainta siellä :)


Joo, sama tikku oli.
lainaa

Kirjoita kommentti




Ephemeris - 4X avaruustrategiaa, aitoa 3D-taistelua -  joukkorahoita nyt!
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova