Tuorein sisältö

Listasunnuntai #53

Mikko Heinonen

26.09.2010 klo 19.17 | Luettu: 15239 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Muiden Mikrot
Suomessa kotitietokoneiden aika 80-luvun puolivälistä aina Windowsin voittokulkuun kymmenisen vuotta myöhemmin kului enimmäkseen Commodoren ja parin kilpailijan tahdissa. Tämä tarkoittaa, että suurin osa muistaa tuosta ajasta lähinnä C64:n, Amigan ja kenties Atari ST:n tai Spectrumin pelejä. Mutta mitä tapahtui muualla maailmassa?



MSX2


Mikä: Jostain mielenkiintoisesta syystä japanilainen kotimikrostandardi MSX päätyi myös Suomessa kohtalaisen suosituksi (toinen Euroopan maa oli Hollanti, jossa Philips myös myi ko. koneita omalla nimellään). Mutta siinä missä meille saatiin lähinnä vain Spectravideon valmistamia, MSX1-standardin mukaisia ja melko köykäisiä koneita, Japanissa nautiskeltiiin MSX2-sukupolvesta. MSX2 pystyi esittämään jopa 256 väriä kerralla, sisälsi aina korppuaseman sekä enemmän muistia ja oli muutenkin paljon edeltäjäänsä kehittyneempi. Ennen MSX-aikakauden loppua saatiin vielä MSX2+ ja varsin tehokas TurboR.

Milloin: 1985-1990

Mitä pelattiin: Konamin loistavia moduulipelejä, mukana tietenkin Metal Gear 2: Solid Snake.

NEC PC-98


Mikä: Koska IBM:n PC ei osannut näyttää japanilaisia kirjoitusmerkkejä, paikallinen NEC pääsi valtaamaan yritystietokoneiden markkinat pitkäksi aikaa omalla PC-muunnoksellaan. Vaikka prosessorit ja muu hilpe olivat osin samaa, IBM PC -yhteensopivuudesta ei juuri voinut puhua.

Milloin: 1982-1995

Mitä pelattiin: Kaikkea mahdollista. PC-98 oli todella suosittu, joten sille julkaistiin paljon ja kaikkea. Koneen ominaisuudet eivät kuitenkaan sopineet kovin hyvin toimintapeleihin, joten pääpaino oli seikkailu- ja roolipeleissä. Myös paljasta pintaa nähtiin, sillä PC-98 oli kuuluisien deittisimulaattoreiden ensikoti. Laite pysyi hengissä 90-luvun alkupuolelle asti.

Fujitsu FM Towns


Mikä: Fujitsu arveli, että NEC PC-98:n vaatimattomia viihdeominaisuuksia vastaan olisi hyvä iskeä omalla PC-muunnoksella. FM Towns käytti MS-DOSia ja Windowsiakin, mutta teki kaiken hieman omalla tavallaan ja tarjoili mm. CD-ROMin ja muita herkkuja. FM Towns Marty oli samaa tekniikkaa sisältänyt pelikonsoli.

Milloin: 1989-1997

Mitä pelattiin: Yllättävänkin monen läntisen pelin käännöksiä - mm. Dungeon Master, Eye of the Beholder ja Lemmings löytyvät FM Towns -painoksina.

Sharp X68000


Mikä: "Japanin Amiga", Motorolan 68000-prosessoriin perustuva tehokas kotimikro, jonka graafinen suorituskyky oli huimaa esittelyaikanaan. Edelleen erittäin harrastettu ja keräilty laite.

Milloin: 1987-1993

Mitä pelattiin: Ennen kaikkea kolikkopelikäännöksiä. Laitteisto muistutti jo lähtökohtaisesti Capcomin CPS-alustaa, joten siitä riitti tehoa huikeaan sprite-pyörittelyyn jopa 65535 värillä. Moni Amiga-harrastajakin katselee kateellisena, miten loistava mm. The New Zealand Story on Sharpilla.



BBC Micro


Mikä: Ison-Britannian YLE on täkäläistä vastinettaan melkoisesti suurempi, ja 80-luvun alussa se oli todellinen jättiläinen, joka hallitsi kaikkea saarivaltakunnan kuvaviestintää. Joten kun tuli ajankohtaiseksi kytkeä töllöttimeen kotimikro, oli luonnollista, että BBC tilasi sellaisen. Suunnittelijaksi valittiin Acorn eli nykyinen ARM ja tuloksena oli laadukas, monipuolinen ja kallis kotimikro, joka löysi pian tiensä kouluihin ja sieltä moneen kotiinkin.

Milloin: 1981-1994

Mitä pelattiin: No, ainakin Eliteä. David Brabenin ja Ian Bellin avaruusmestariteos pyöri ensin juuri tämän koneen ruudulla. Iso konekanta varmisti myös sen, että käännökset tärkeimmistä C64- ja Spectrum-nimikkeistä saatiin kauppoihin.

Acorn Archimedes


Mikä: Vanheneva BBC kaipasi jo seuraajaa, ja Acorn oli käyttänyt rahansa viisaasti tuotekehitykseen. Tuloksena oli Archimedes, joka oli silloisiin kilpailijoihinsa verrattuna aivan typerryttävän tehokas RISC-pohjainen supermikro. Valitettavasti sen kaupallista potentiaalia ei saatu koskaan hyödynnettyä, joten brittikoulujen lisäksi laitteita päätyi vain kovimmille harrastajille. ARM-piiri jatkoi elämäänsä ja pörrää nyt vaikka kuinka monessa mobiililaitteessa!

Milloin: 1987-1995

Mitä pelattiin: David Brabenin Zarchia, joka tunnettiin muilla koneilla nimellä Virus, sekä kaikkien aikojen upeinta Elite-versiota. Myös muita hittipelejä tipahteli ajoittain. Huhu kertoo, että Lemmingsin Acorn-version loistava pelattavuus olisi viivästyttänyt erään Windows-version valmistumista Microsoftilla.



Apple II


Mikä: Omppufirma ei ole päässyt nykyiseen asemaansa tyhjästä. Tai melkein onkin, nimittäin Wozniakin autotallistahan se alkoi. Apple I oli pelkkä rakennussarja, mutta Apple II:ta myytiin jo kokonaisena tietokoneena. Se aloitti koko mikrobuumin tuolloisen maailman ostovoimaisimmassa taloudessa, joten ei ihme, että myös ohjelmistomäärä oli typerryttävä ja laitteen tuotanto jatkui eri versioina miltei 15 vuotta. Apple II:n merkitystä hakkerikulttuurille ja pelinkehitykselle ei tule aliarvioida, vaikka se täältä C-merkin varjosta usein muulta näyttääkin.

Milloin: 1979-1993

Mitä pelattiin: Sitä mitä meikäläiset Commodorella, vaikka joskus vähän vaatimattomammin visuaalein. Ultima, Sierran seikkailupelit... Kaikki ne ovat lähtöisin Apple II:lta.


V2.fi | Mikko Heinonen
< Listasunnuntai #52... Miksi minusta on taa... >

Keskustelut (9 viestiä)

Masiinan_aave

26.09.2010 klo 20.20

Missä Amstrad ja Spectrum?
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

26.09.2010 klo 20.21

Masiinan_aave kirjoitti:
Missä Amstrad ja Spectrum?


Listalle otetaan aina 7 asiaa, älä kysy miksi. Amstrad ja Spectrum olivat jossain määrin suosittuja myös Suomessa, ei missään tapauksessa BBC:n tasoisia erikoisuuksia.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

26.09.2010 klo 21.49

Ameriikassa myös TRS-80 oli kova jippo.
lainaa
Ville

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

26.09.2010 klo 22.58

Asiallinen lista, joskin tämä aihepiiri nyt vaatisi ja ansaitsisi huomattavasti laajemman tutkiskelun. Tosin sitten ei voitaisi kommentoida että missä se ja tämä ja tuo ja ne ja...
lainaa
vieras

26.09.2010 klo 23.33

Mielenkiintoinen lista, itsellä ollut hajuakaan, että siellä commodoren, amigan ja applen seassa oli muitakin. Pienenä lisänä olisi vielä voinut laittaa Suomessa myytävien laitteiden markkahinnat, jos niitä sattuisi muistamaan. Vaikka 80-luvulla meni lujaa niin tuskin joka jannulla oli varaa noihin(?)
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

26.09.2010 klo 23.44

Näin ulkomuistista voin heittää muutamien omien koneiden hintoja.

Commodore VIC-20 maksoi v. 1985 tammikuussa 800 markkaa. Saman vuoden jouluna C-64 maksoi 1800 mk ilman mitään lisälaitteita.

Amiga 500 monitorilla oli n. 5000 mk vuoden 1988 jouluna. Ensimmäinen PC-klooni, GoldStar-merkkinen, maksoi 8990 mk vuoden 1990 tienoilla.
lainaa
zeroic

Moderaattori

Rekisteröitynyt 10.04.2007

27.09.2010 klo 00.42

Mutta millä pelattiin Neuvostoliitossa? Sielläkin taisi jotain MSX-masiinoita olla jossain vaiheessa ja jotain kloonikoneita lähinnä?
lainaa
Mikko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

27.09.2010 klo 00.51

Spectrum-klooneja, helpon kopioitavuuden vuoksi. Niminä mm. Pentagon.
lainaa
Dekonega

Rekisteröitynyt 28.07.2009

27.09.2010 klo 01.33

Hieno kokoelma eri PC:itä... Näin sitä pitää. Tosin eivät kotimikrot mihinkään kuolleet... ja parista kohtaa voisin terminologiassa olla erimieltä, mutta se on taas näitä mistä näkökulmasta asiaa katsoo -juttuja. Esimerkiksi jos otetaan PC-98 tarkasteluun... Sen olisi voinut mainita, että ensimmäinen Touhou julkaisiin NEC PC-9801:lle, ja vasta 1996. Ja vielä sen jälkeenkin nähtiin monta hyvää pelisarjaa jotka aloittivat elämänsä PC-98:lla. Sen elämä ei päättynyt -95. Tämä PC oli sen verran suosittu Japanissa, että sille tehtiin hyvin pitkään ohjelmistoa. Tämän vuoksi olen sitä mieltä, että se "kuoli" vasta 2000-luvulla sen jälkeen kun PC-9821Ra43 oli julkaistu vuonna 2000.

manu kirjoitti:
Ameriikassa myös TRS-80 oli kova jippo.

Tarkoitat varmaan "trash-80"... ne penteleet kun olivat surullisen kuuluisia hajoamaan... :D

Mikko kirjoitti:
Masiinan_aave kirjoitti:
Missä Amstrad ja Spectrum?
Amstrad ja Spectrum olivat jossain määrin suosittuja myös Suomessa, ei missään tapauksessa BBC:n tasoisia erikoisuuksia.

Samaa mieltä. Omistan yhden Sinclair Spectum ZX:n ja tiedän muutaman muunkin jotka omistavat. Harmi vain kun omani on rikki.

Mikko kirjoitti:
Spectrum-klooneja, helpon kopioitavuuden vuoksi. Niminä mm. Pentagon.

Tämä oikeastaan johtuu siitä millainen Z80-suoritin on luoteeltaan. Nekut väänsivät siitä todella hyviä omia versioitansa. Nekukoneista muistan nähneeni joskus jossain ainakin "Vectorin" (en ole varma nimestä). Muista kuin Spectum-klooni-koneista tiedän nähneeni "Elektronika BK":n jonkun mallin. Se oli ilmeisesti kohtalaisen suosittu PC Neuvostoliitossa (ja ilmeisesti ainoa "valtiovallansiunauksen" saanut kone). Siinä pyöri kohtalaisen mielenkiintoinen käyttöjärjestelmä "ANDOS".
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova