Tuorein sisältö

V2.fi testasi: HyperX QuadCast 2 -mikrofoni

Anne Kukkura

Eilen klo 22.03 | Luettu: 195 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Laatupäivitys USB-mikrofonien kestosuosikkiin
HyperX toimitusta lähestyi QuadCast 2 -mikrofonin kera. Alkuperäinen QuadCast julkaistiin jo 2019 (V2.fi:n arvio löytyy täältä), ja parin väliversion jälkeen sarjaa päivitetään kokonaan uudella tuoteversiolla. Ulkonäöltään QuadCast 1 ja 2 ovat kovin saman oloisia, joten mikä sitten oikeastaan on muuttunut?


QuadCast 2 noudattaa edelleen samaa designiä. Kapselimainen ulkokuori on mattamusta ja sisäpuolta koristaa verkon alla punaisena hehkuva pop-suodatin. Mukana tulee jälleen pöytäjalusta ja iskuja vaimentava kiinnike, sekä USB-C-kaapeli, johon saa myös näppärän USB-A-adapterin.

Painikkeet on pistetty kokonaan uusiksi. QC2:ssa äänenvoimakkuuden säätö löytyy kumipäällysteisenä, pykälöitynä nuppina mikrofonin etupuolelta. Säätönupista voi myös valita monitoroinnin voimakkuuden, jos käyttäjä haluaa hyödyntää 3,5 mm liitännällä toimivaa kuuntelumahdollisuutta. Jos nuppia puolestaan painaa muutaman sekunnin ajan, se muuttaa suuntakuvion valintaa.

Suuntakuvioiden valintaa merkitään mikrofonin päässä näkyvillä punaisilla valoilla. Suuntakuvioita on tavalliseen tapaan tarjolla neljä: hertta, stereo, pallo ja kahdeksikko. Jokainen kuvio kuulostaa merkittävästi erilaiselta, joskin testin aikana vakioksi valikoitui hertta sen ollessa kaikista imartelevin puheäänelle.

Selkeys ja tallennuslaatu ovat hyvällä tasolla etenkin ensimmäiseen QuadCastiin verrattuna. 16-bit ja 48 kHz laatu on vaihtunut 24-bit ja 96 kHz arvoihin, joilla puheen tallennus käsittää jo enemmän arvokasta dataa. Mikrofoni soveltuu hyvin jopa verkkosisältöjen puoliammattimaiseen puheen nauhoitukseen kotona ja laatu jättää varaa myös äänieditoinnille. Jäin tosin kaipailemaan vielä lämpimämpiä äänensävyjä, joita mikrofonin perussäädöt eivät onnistuneet tarjoamaan. Toisaalta hyvän tallennuslaadun vuoksi esimerkiksi podcastimaisen maun voi lisätä QC2:n nauhoitteisiin huoletta jälkikäteenkin.


Pop-suodatin on hyvin samankaltainen kuin ensimmäisessäkin mallissa. Maltillisen matkan päästä muita suodattimia ei tarvita. Kovin läheltä ei mikrofoniin kannata puhua, sillä suodatin ei kykene pysäyttämään todella voimakkaita paukahduksia. QC2 ei myöskään vaadi suoraan sen suuntaan puhumista, vaan se poimii ääntä tehokkaasti ympäriltään. Samalla se nappaa helposti ylimääräisiä ääniä myös ikkunoiden läpi, ilmastoinnista ja muualta ympäristöstä, joten eristys on tarpeen, mikäli asialla on merkitystä. Mikrofonin elektroniikka ei lisää häiriöääntä hertta-, pallo- ja kahdeksikkotiloissa, mutta stereotilassa oli kuultavissa hiukan pihinää ja sirinää.



Äänenvaimennus on hipaisupainikkeena laitteen päässä ja se toimii hyvin, oli mikrofoni sitten omalla jalustallaan tai vaikkapa ylösalaisin taivuteltavassa pöytätelineessä. Ongelmani hipsutustoiminnon kanssa on lähinnä se, että mikrofoni aktivoituu itsekseen Windows-ympäristössä eri ohjelmia käynnistettäessä satunnaisesti ja esimerkiksi aina unitilasta herättäessä. Konkreettisempi vaimennuspainike olisi ollut toteutuksena mielestäni parempi. Myöskään äänenvoimakkuuden säätö ei syystä tai toisesta jää sille tasolle, mihin sen on edellisellä käynnistyksellä asettanut, joten nuppia joutui vääntelemään ennen jokaista peliporukan yhteistä istuntoa.

Asennus on sinänsä varsin yksinkertaista, kuten USB-mikrofonilta sopiikin odottaa. Iskunvaimennuksen sisältävä kiinnike oli puolessa minuutissa kiinnitetty uuteen jalkaan. Johdon voi tökätä kiinni ja kapistus toimii ilman muita säätämisiä. Halutessaan käyttäjä voi asentaa HyperX NGENUITY -sovelluksen, jonka avulla käyttöönsä saa ylipäästösuodattimen. Suodatin on mukava lisä poistamaan ylimääräisiä tuulettimien suhinoita. Ilman sovellusta mikrofonin koristevalo aaltoilee päällä ollessaan varsin kirkkaasti, joten valitettavasti NGENUITY on pakko asentaa, jos ominaisuus ei miellytä. Suuntakuviota voi myös vaihtaa suoraan ohjelman kautta.

QC2 ei ole suoranaisesti järkevä päivitys, jos vanha QC toimii yhä. Vaikka laatu on parempi, ei muutos ole alkuperäiseen verrattuna merkittävä, etenkään jos laite on enimmäkseen VoIP-käytössä. Hinta on myös USB-mikrofonille vielä uutena korkeahko, joten kiinnostuneiden kannattaa vielä odottaa alennuksia. Mikäli värivalot ja edelleen paranneltu, 32-bit/192kHz tallennuslaatu kiinnostavat, mikrofonista on julkaistu myös kalliimpi HyperX QuadCast 2 S -sisarmalli, joka tarjoaa suhteellisesti enemmän ominaisuuksia.



HyperX QuadCast 2
Hintaluokka: 150 euroa
Lisätietoa: HyperX

V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi testasi: Logit...

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova