Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Trust VYBZ RGB-valoja (Hexagon, Neon Rope ja Light bars)

Toimitus

Tänään klo 17.52 | Luettu: 162 kertaa | Teksti: Toimitus

Valoväriläiskiä seinille
Trust GXT 902 VYBZ RGB Hexagon

Hintaluokka: 135 eur
Lisätietoa: Trust
Teksti: Manu Pärssinen

RGB-valot sisustuskoristeina ovat yleistyneet samaa tahtia kuin RGB-valaistus tietokoneissa sekä niiden lisälaitteissa, ja onhan V2.fi:ssäkin vuosien varrella monenlaisia älyvaloja testailtu. Ensimmäisen kerran törmäsin ilmiöön Covid-aikana Twitchissä striimaavien DJ:iden taustaseinillä ja silloin ykkösnimi olivat Nanoleafin valot. Jos niitä oli striimaajan seinällä, oli selvää, että joko kyseessä oli sponsorointidiili tai sitten somestara oli jo tienannut touhullaan sen verran, että moisiin oli varaa. Trust on nähnyt tässä markkinaraon ja testiin saapui parin muun valomallin lisäksi Trust GXT 902 VYBZ RGB Hexagon -valopaneelit, joiden inspiraatio on selvä, mutta hintalappu hieman halvempi.


Aloituspakkauksessa tulee yhdeksän kahdeksankulmion muotoista levyä, kytkentäpalikoita, kiinnitystarroja ja -ruuveja, virtalähde ja “aloituspiste”kontrolleri. Plussaa siitä, että kaikki muu materiaali on kierrätettävää pahvia tai paperia. Levyt olivat paksumpia kuin odotin ja kun paketista tipahti kouraan myös pieni kaukosäädin, pelästyin että eikö kyse olekaan älyvaloista - karsastan kauhulla markettien halpis-RGB-hilavitkuttimia, joita säädetään omilla, helposti hukkuvilla kaukosäätimillään. No, ovathan ne älykkäät, vakuuttivat paketin Alexa - ja Hey Google -logot, sekä QR-koodi Trust Wifi -sovelluksen lataamiseen. Yksi miinus oli välittömästi se, että virtalähteen piuha oli aivan liian lyhyt, eli töpselin täytyy olla valojen välittömässä läheisyydessä. Se rajoitti omaa valosijoitteluani huomattavasti, kun jatkojohtokaan ei ole nätti seinän vieressä kulkemassa.

Trust Wifiin tunnuksen luomisen ja kohtuullisen kätevästi käyneen valojen toisiinsa yhdistämisen (kliks, kliks, kliks) alkoikin varsinainen seikkailu. Pari valoa ei syttynyt lainkaan, pari vilkkui eri väreissä kuin muut, ja yksi ei suostunut tottelemaan edes kaukosäätimen sammutusnappia. Resetointi ei tehnyt sitä, mitä sovelluksen ohjeistus lupasi ja se valitti Bluetoothin päälle laittamisesta, vaikka se oli päällä. Pari uudelleenyritystä ei auttanut.

Valot sovellus löysi lopulta kuitenkin nopeasti ja alkoi kysellä “Control pointsien” määrää, mutta missään ei kerrottu, mitä se tarkoittaa. Oletin että se tarkoittaa, montako kytköstä valojeni välillä oli (9), mutta säätövara oli 10-20. Olisi myös todella havainnollista, kun appi kuitenkin tunnistaa, että kyse on Hexagon-valoista, ne näyttäisivät myös siltä ruudulla, eikä 20-palaiselta kiemuramadolta. Kymmenen control-pistettä valitsemalla löysin kuitenkin sen logiikan, että madon joka toinen segmentti vastasi yhtä Hexagon-valoa. Varsinkin sen jälkeen, kun valoja järjesteli jonkin aikaa eri järjestykseen ja paineli kaikki liitäntäkohdat useaan kertaan uudelleen kiinni. Siltikin yksikin valoelementti jäi yhdestä kulmasta tummemmaksi, välillä kaikki valot eivät totelleet sovellusta, välillä ne eivät totelleet aloituspalaohjaimen painikkeita ja niin edelleen… Kunnes yhtäkkiä kaikki toimikin.

Täytyy sanoa, että Trust Wifi -sovellus on aika rujo sekä monista paikoin epälooginen tai epäkäytännöllinen. Pakkaa sekoittaa toki sekin, että samoja valoja voi kontrolloida sekä sovelluksesta, kaukosäätimestä että aloituspalaohjaimesta ja ne kaikki tekevät vähän eri asioita. Vaikka valotehostevaihtoehtoja on huikea määrä (mikä on hieno asia), en löytänyt sovelluksesta paria kivaa animaatiota, jotka sain toimimaan kaukosäätimen kautta. Toinen hieno asia on se, kuinka hyvin valot reagoivat kuulemaansa musiikkiin niissä tehostetiloissa jotka sitä tukevat. Kaikesta tästä seuraa kuitenkin se, että jos haluaa vaikka videonsa taustalle juuri tietyn efektin, on sitä hankala löytää.

“Hieman halvempi hintalappu” tarkoittaa Trustin aloituspaketissa 135 euroa, kun Nanoleafin vastaava on lähempänä kahta satalappusta. Yhden illan tappelun jälkeen valot ovat kuitenkin (sitä yhtä kulmaa lukuunottamatta tietyissä valaisumoodeissa) tehneet tehtävänsä vallan mainiosti, kännykkäsovellus vain kaipaisi uudelleenmietintää reilulla kädellä. Itselleni ei jäänyt valoista tällä testirupeamalla kovin luotettavaa mielikuvaa ja kun tiedän että parhaatkin älyvalomerkit saattavat alkaa oireilla ja katoilla yhteydestään vuoden käytön jälkeen, ei hinta-laatusuhde tässä oikein kohtaa. Ehkä sitten, jos näitä saisi alle satasella.



Trust GXT 904 Vybz RGBIC 5M LED Neon Rope

Hintaluokka: 80 eur
Lisätietoa: Trust
Teksti: Anne Kukkura


GXT-sarjan LED Neon Rope on nimensä mukaisesti viisimetrinen RGB-valoletku. 1,3 kilogramman painoinen silikoniletku sisältää 360 lediä, 72 kappaletta metrin mitalla. Materiaalinsa puolesta letku Neon Rope muotoutuu erilaisiin asentoihin helposti ja pysyy niissä myös. Mukana tulee kourallinen tukevia, alumiinisia, maalaamattomia pidikkeitä sekä ruuveja ja kaksipuolista teippiä, joista voi valita mieleisensä kiinnitystavan. Ruuvit ovat selvästi halvan tuntuisia teipinpaloja parempi vaihtoehto, jos asennuksen pysyvämpi luonne ei haittaa.

Pidikkeet erottuvat hiukan häiritsevästi valkoista letkua vasten. Toinen häiritsevästi erottuva piirre ovat itse ledit, jotka edustavat useita erilaisia sävymaailmoja ja joiden päällä oleva hajautinpinta on selvästikin liian läpinäkyvä. Ledien yleinen värisävy on vahvasti siniseen taittuva ja se näkyy myös kaikissa väreissä, joten tyydyttäviä värejä ei letkusta oikeastaan irronnut. Kirkkaimmat punaiset ja keltavihreät piilottavat sinisyyttä, mutta pastellisävyt näyttävät epäonnistuneilta. Letku myös lämpenee, joten se täytyy huomioida sijoittelussa.

Asennus sinänsä oli kuitenkin helppoa ja nopeaa. Neon Rope toimi puhelinsovelluksesta heti ja Control points -toteutus sopi erinomaisesti letkumaiseen rakenteeseen. Efektejä löytyy valojen ohjaimesta muutamia hyvin vähäisiä, puhelinsovelluksesta roppakaupalla enemmän. Yksityiskohtaisempien säätöjen tekeminen oli yhtä tönkköä kuin edellä kuvattuna – mieleinen säätö kannattaa tehdä oikeastaan kerralla kohdalleen ja jättää sitten sikseen.



Trust GXT 905 Vybz RGBIC Wall LED Light bars

Hintaluokka: 120 eur
Lisätietoa: Trust
Teksti: Anne Kukkura


Wall LED Light bars koostuu yhdeksästä toisiinsa liitettävästä valopalasesta ja se on tarkoitettu seinälle ripustettavaksi. Palat ovat pituudeltaan 30-senttisiä ja leveydeltään 4,6 senttiä, joten niiden ulkomuoto edustaa modulaaristen valojen sirompaa päätyä.

Kulmikasta muotoa voi säädellä kytkentäpisteiden kautta, joita liitetään toisiinsa mukana tulevilla liuskoilla. Liuskat on tarkoitettu asennettavaksi tiettyyn suuntaan, mutta ne voi asentaa vahingossa myös väärin päin, joten tarkkana täytyy olla, mikä asennusohjeessakin osoitetaan. Kontaktit vaikuttavat pysyvän yhdessä asennuksen yhteydessä ilmenevästä heilumisesta huolimatta. Mukana tulee ruuveja, jotka surautetaan liuskojen läpi, joten erillisiä seinäkiinnikkeitä ei tarvita. Mukana on myös taas kerran teippiä, joskaan ABS-muovisten valopulikoiden kanssa ei viitsisi pelkkään liimaan luottaa vaan ne toimivat parhaiten lisätukena ruuvien kera.

Valojen kirkkaus, selkeys ja laatu yllätti etenkin saman sarjan valoletkun rinnalla. Light bars -valossa on kevyesti muotoillut ja valoa silminnähden tasoittavat kiinteät hajauttimet, joiden alla ledit hohtelevat sievästi. Pieniä värisävyeroja voi havaita pastellisävyissä, mutta häiritsevästi ne eivät erotu. Sävyt ovat kylläisiä ja runsaita, mikä herätteleekin mielikuvitusta erilaisten asennusten ja käyttömahdollisuuksien suuntaan. Trust Wifi -sovellus sekä nihkeys kontrollien välillä verottavat arvosanaa Light bars -setinkin kohdalla, mutta on todettava, että sovellus tarjoaa muutamia sellaisia animaatioita, jotka toimivat hyvin kulmikkaan muodon kanssa yhteen.

Striimaajille ja muille netissä esiintyville Light bars voi olla tsekkaamisen arvoinen tuote – mikseipä toki valolla sisustavallekin. Hinta on korkeahko, etenkin kun tuotetukea tuskin on tarjolla hirveän kauaa, mutta alennuslaarista setin kelpaa jossain vaiheessa kaapaista mukaan.


V2.fi | Toimitus
< V2.fi:n joulukisa #3...

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova