Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Logitech G515 LIGHTSPEED -näppäimistö

Manu Pärssinen

05.07.2024 klo 16.44 | Luettu: 1366 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Laadukasta matalaliitoa
Kun osallistuin muutama viikko sitten virtuaaliseen lehdistötilaisuuteen, jossa Logitech G:n tuotepäällikkö Cate Wu esitteli uutta näppäimistöä, ajattelin että tämähän on juuri täydellinen meikäläiselle: TKL-malli ei vie liikaa tilaa pöydältä eikä ole liian kaukana hiirestä, profiili on matala, joten ranteeni eivät kipeydy, osaset ovat laadukkaita ja yhteyden saa useisiin laitteisiin kerralla. Pienen alkutotuttelun jälkeen on todettava, että oikeassa olin: G515 on pirun hyvä näppis sekä pelaajalle että kirjoittajalle.


Logitechin mukaan näppis on ainakin henkinen seuraaja pidetylle G915:lle, mutta monia asioita on uudistettu paremmaksi. Laatikosta otettaessa näppis tuntuu huomattavan tukevalla, sellaiselta, jota voisi tarvittaessa käyttää vaikka itsepuolustusvälineenä: lähes kilon painoinen lankku ei nitku, taivu tai natise mistään päin muovirakenteestaan huolimatta. Pakkauksesta löytyy myös 1,8-metrinen USB-C-USB-A-latauskaapeli, USB-vastaanotin ja USB-adapteri/jatkopala. Käsi lippaan heti sille, että USB-vastaanottimelle on oma tallennuspaikka näppäimistön alla. Kunpa kaikissa langattomissa kuulokkeissakin olisi sellainen.



Näppäimistö on todellakin matala: sen korkeus on vain 22 mm, eikä rannetuelle tullut tarvetta, vaikka olen vuosien ajan vannonut sellaisen nimeen. Testiin V2.fi:lle saapui valkoinen/hopeinen versio, mutta myös toki musta vaihtoehto on olemassa. Mustaa versiota saa sekä tactile- että linear-kytkimillä, mutta valkoista ainoastaan tactile-nappuloilla. Myös näppäinasetteluvaihtoehotja on vähemmän tarjolla valkoisena, mutta Suomi/Pohjoismaat-variaatio löytyy molemmista. Näppäimistön alla on vastaanottimen säilytysitilan lisäksi pienet kumitassut, sekä kulmaanasettamisjalat. Sen takaosassa on palkki, josta löytyvät erilliset painikkeet LIGHTSPEED-yhteydelle, Bluetooth-yhteydelle, turhat näppäimet pois sulkevalle pelitilalle, sekä valot Caps Lockille ja akkulataukselle. Yksi ikävä puute on mediarulla, jota tuli harottua turhaan monta päivää, ennen kuin tottui hakemaan voluumisäätöä FN-näppäinyhdistelmällä. Toki tähänkin on pieniä lääkkeitä, joista kohta lisää.

Matalaprofiiliset näppäinhatut matalaprofiilisilla (Logitech G GL Low Profile) kytkimillä (1,3 mm aktuaatio, valmiiksi voidellut) ja ääntä vaimentavalla rakenteella tekevät kirjoittamisesta/pelaamisesta erittäin miellyttävää. Se jopa yllätti minut, sillä en ole ollut läppärinäppäimistöjen ystävä ja käyttänyt esimerkiksi Razerin pelinäppiksiä päivittäisinä työkaluinani. Päivän totuttelun jälkeen kirjoittaminen sujui G515:llä erinomaisesti, ainoastaan INS/HOME/PGUP jne.-näppäinten uuteen sijaintiin piti vähän aikaa totutella. Viikon kirjoittelun jälkeen olen valmis sanomaan, että en entisiin palaa, vaan korkeammat pelinäppäimistöt rannetukineen jäävät varakäyttöön, jos jostain syystä sellaista tarvitsen. Jos jostain pitää naputtaa, niin (tupla-PBT-)näppäinhatut voisivat olla hieman kuperammat ja kitkaisammat, mutta virhepainalluksia ei kuitenkaan tapahtunut.


Vaihtaminen eri laitteiden välillä suoraan näppäimistön ylälaidasta on myös kätevä toiminto, jos välillä naputtelee vaikka viestejä kännykkäänsä. Akkukestoa näppäimistölle luvataan 36 tuntia kirkkaasti valaistuna ja jopa 600 tuntia ilman RGB-valaistusta. Tätä en ryhtynyt käytännössä testaamaan, ja itse suosin joka tapauksessa piuhan kiinni pitämistä. Näppäinsymbolien läpi hehkuvaa LIGHTSYNC RGB -valaistusta säädetään tietenkin G HUB -sovelluksesta, joka itselläni vaati uudelleen asennuksen, jotta se G515:n tunnisti. Lisäksi näppäimistö tukee KEYCONTROL-teknologiaa, jota käsittelin Pro X-60-näppäimistön arviossa (artikkeli). Käytännössä joka näppäimeen voi ohjelmoida siis jopa 15 eri toimintoa, tai eri käyttötarkoituksiin ns. näppäimistötasoja. Säädinkin äänensäätöpainikkeet lähemmäksi sormia, eli CTRL+nuolinäppäimiin. G HUBista löytyy myös valmiita layer-asetuksia suosituimpiin peleihin.

Viimeinen hämmästyksen aihe on näppäimistön hintalappu. Vaikka G515 ei G915:ä kaikilta osin, eikä kaikkien mielestä välttämättä korvaa, siinä on paljon samoja ominaisuuksia, useita hiottuja ominaisuuksia ja 149 euron hintalappu. G915 TKL maksaa melkein sataa euroa enemmän. Siitä hinnasta voin elää ilman äänensäätörullaa ja vähän muovisemmalla ulkoasulla..Näppäimistöstä on tulossa myös halvempi täyslangallinen versio.



Logitech G515 LIGHTSPEED
Hinta: 149,99
Lisätietoa: Logitech G


V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi tarjoaa pelisä... V2.fi katsasti: Mult... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova