Tuorein sisältö

V2.fi testasi: SteelSeries Arctis Nova 5P Wireless -kuulokkeet

Manu Pärssinen

01.07.2024 klo 17.15 | Luettu: 1714 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Joka pelille omat äänet
Olen SteelSeries Arctis -kuulokkeita testaillessani maininnut usein Steelseriesin GG-ohjelmiston, jossa on muun muassa monipuoliset taajuuskorjaintoiminnot. Uusimmissa kuulokkeissaan Steelseries on ottanut taajuuskorjauksen - ja varsinkin sen asetusten tallentamisen - ykkösominaisuudeksi. Kuten tapana, tästäkin mallista on erikseen Xbox-, PlayStation- ja PC-versiot, joissa on pieniä eroja lähinnä paketin värimaailmassa. Testiin saapui P- eli PlayStation-versio, jota sitäkin voi käyttää kaikilla laitteilla.


Paketissa on kuulokkeiden lisäksi 2,4 GHz vastaanotin-USB-C-dongle, jonka muodosta valittaisin enemmänkin (se peittää helposti kaksi porttia), ellei mukana tulisi myös adapterikaapelia (USB-A-USB-C, 1,5 metriä). USB-C-liitäntöjä sisältävän läppärin kanssa donglen leveästä muodosta saattaa silti tulla ongelma. Lisäksi laatikosta löytyy USB-C-latauskaapeli, papereita ja Steelseriesin tarroja.

Olen aina pitänyt Arctis-luurien kangaspäällysteisestä tyynymateriaalista, eikä se pettänyt nytkään, ei edes kesäkuun alkupäivien helteissä. Pään päällä lepää kankainen joustava panta, jonka kohtaa saa vaihdettua kolmelle eri korkeudelle ja lisäksi kuulokkeita saa vedettyä pidemmälle ja venytettyä hyvinkin leveälle, joten isompaankin päähän tämä sopii. Kuulokkeet saa myös taitettua litteiksi.

Painikepuolelta löytyy vasemman korvan takaa kevyesti rullaava äänenvoimakkuusrulla sekä isokokoinen mikrofonin vaimennus ja oikean korvan takaa virtapainike sekä yhteystilan vaihtopainike (jossa on myös Bluetoothin paritus). Donglessakin on yhteyden parituspainike, mikäli sitä tarvitsee. Itse mikrofoni väänneltävine varsineen uppoaa täysin kuuulokkeen sisään, joten sitä ei tarvitse aina poskellaan pitää. Mikrofonin päässä palaa punainen valo, mikäli mute-painike on painettu pohjaan. Kaiken kaikkiaan Nova 5P:t vaikuttavat laadukkailta ja kestäviltä, vaikka 140 euron hintaan olisin voinut odottaa jo joitain metalliosiakin. Painoa niillä tosin on langattomiksi keveät vain 277 grammaa, mikä materiaalivalintoihin on varmasti vaikuttanut.

Kuulokkeet tukevat siis sekä Bluetooth- (5.3) että 2,4 GHz:n langatonta yhteyttä. Nopeamman yhteyden kanssa minulla ei ollut yhdistysongelmia, mutta keittiöön jääkaapille kävely -testistäni annan 8/10, sillä muutaman räpsäisy matkan varrella tapahtui. Sen sijaan Bluetoothia en aluksi saanut yhdistettyä päivittäiseen puhelimeeni, vaikka muihin kuulokkeet pariutuivat mutkitta. Molempien laitteiden uudelleenkäynnistys kuitenkin auttoi. Kuulokkeissa olevalla painikkeella voi vaihtaa konsolilta kännykkäyhteydeen lennossa.


Pelikuulokkeet ovat pelikuulokkeet ja ilman taajuuskorjainasetuksiin koskemista musiikin kuuntelu ei ollut näillä maailman mahtavinta touhua. Tietyillä kappaleilla pystyi kyllä kuulemaan, että sekä ala- että yläpäätä elementeistä löytyy, mutta perusäänenkuva oli hieman metallinen ja toki keskiäänikorostunut. Sitten tosin päästäänkin siihen näiden kuulokkeiden pääjujuun: GG-ohjelmistosta sekä Arctis Nova 5 -puhelinsovelluksesta löytyviin taajuuskorjainasetuksiin.


Aloitetaan silti musiikkipuolelta. Huolimatta pelikuulokemaisuudesta, eri kappaleista kuitenkin havaitsee myös sen, että sekä basso- että yläpäätä luureissa riittää (speksit lupaavat 20-22 kHz). Softien puolelta valmiita musa-asetuksia ei löydy montaa, mutta “Punchy” toimi vallan hyvin elektroniseen musiikkiin painottuneen soittolistani kanssa, eikä siitä tarvinnut poiketa akustisempienkaan kappaleiden kanssa. Itse saa toki käyrät vääntää myös mieleisikseen. Stereokuva on hyvä, mutta ei huikean ilmava (kuulokkeet tukevat myös useita eri tilaääniä, vakiona Sonaria). Mielelläni näillä kuuntelin Twitch-DJ:iden soittelua että juttelua iltaisin kuulokkeita testatessani.

Punchyn lisäksi taajuuskorjaimen valmisasetuksista löytyy sellaisia kuin “Alan Wake 2”, “CoD MWII by ATL FaZe”, “Minecraft”, “CS:GO by Valve” ja satakunta muuta. Ajatuksena siis on, että eri peleille on omat ääniasetuksensa. Alan Wake 2:n taajuuskorjainaallossa ei ole kauheasti korostuksia, vain 5 dB:n kummut ylemmissä bassoissa ja keskiäänissä - ehkäpä siis juuri elokuvamaiseen elämykseen sopivat. Jännittävä ero on esimerkiksi Valven ja Fazen tekemissä CS:GO -asetuksissa - tämän perusteella Valve haluaa pelaajan tuntevan jytisevät bassot, kun taas Fazen asetuksissa alimmat bassot on häivytetty kokonaan ja korostus on puheäänen kohdilla - aivan järkevää pro-pelaajille. Asetuksia saa myös toki itse tallennella.

En ole aivan varma, ovatko moiset valmisasetukset se tärkein kriteeri valita Arctis Nova 5:t joidenkin muiden kuulokkeiden sijaan, mutta eipä niistä haittaakaan ole. Totta toki on, että eri peleissä, aivan kuin eri musiikkigenreissä, ääniasetuksilla on merkitystä, mikäli haluaa niistä parhaat (tai preferoimansa) puolet esiin. Mielenkiintoista oli myös, että asetukset saa säädettyä erikseen 2,4 GHz:n ja Bluetooth-yhteyksille (vaikka mukana tulevilla ei eroa näytä olevan).



Yksi SteelSeriesin nostamista uusista ominaisuuksista on uusittu mikrofoni, jonka tutusta sisäänvedettävyydestä ja taipuisuudesta pidän. Uuden ClearCast 2.X:n myötä sekä kaistan leveyden että selkeyden luvataan kaksinkertaistuneen ja uusi piirisarja tukee myös 32kHz/16bit-ääntä. Pöydällä olleen pikkutuulettimen puhurit se otti aika herkästi, mikäli vireeseen osui, mutta mutu-tuntumalla äänen laatu on parantunut edellisiin testaamiini Noviin verrattessa, alla mikrofonitesti.



Keveydestään huolimatta kuulokkeisiin on saatu tungettua isohkot akut, joille SteelSeries lupaa 60 tunnin käyttöiän Bluetooth-yhteyttä käytettäessä (50 tuntia nopeammalla yhteydellä). Jätin tarkoituksella luurit itsekseen soittelemaan musiikkia, jotta akut tyhjenisivät ja voisin testata toista luvattua akku-ominaisuutta: 15 minuutin pikalatausta, jolla pitäisi saada 6 tuntia lisää käyttöaikaa. Epätieteellisellä testillä lupaus piti paikkansa, sillä työpäivän kuuntelut taukoineen onnistuivat. Peliturnauksissa ei pitäisi siis tulla hätä käteen ja toki latauspiuha voi olla kiinni kuunneltaessakin.

Olin edeltävien kokemusteni perusteella jo lähtökohtaisesti hieman asennoitunut niin, etteivät Steelseries Arctis Nova 5:t voi kovin pahasti pettää. Perusäänikuva ei ole täydellinen musiikin kuunteluun, mutta harvassa pelikuulokkeessa on ja ääniprofiilit mainoskikkana ei ole ehkä se kaikkein myyvin, mutta mukaan on saatu pelivalmistajia ja ammattipelaajia. Tässä vähän alle 150 euron hintaluokassa on niin paljon kilpailua ja hyviä kuulokkeita, että jollain sieltä on erotuttava. Akkukesto kuulokkeissa on paremmasta päästä ja pikalatausta toivon kaikkiin mahdollisiin laitteisiin, joten ne saavat minulta plussaa.




Steelseries Arctis Nova 5P Wireless
Hintaluokka: 140 eur
Lisätietoa: SteelSeries

V2.fi | Manu Pärssinen
< Pelataanpa: PS2-kesä... V2.fi tarjoaa pelisä... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova