Tuorein sisältö

V2.fi pelasi: Bears in Space

Anne Kukkura

22.06.2024 klo 12.39 | Luettu: 1171 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Retrofuturistista scifitoimintaa karhumaisilla höysteillä

Bears in Space on kolmihenkisen Broadside Gamesin ensimmäinen julkaistu peli. Se tarjoaa juuri sitä mitä lupaakin, eli varsin karhumaista toimintaa avaruudessa. Pelaaja on Maxwell Atoms, avaruusnautti, jonka DNA sekoittuu vahingossa Beartana-nimisen, itsetietoisen karhuleidin kanssa yhteen ruumiiseen. Yhteen liimattu kaksikko ratkoo pulmia, taistelee tiensä hillittömien avaruusbottimassojen läpi ja etenee kuin pysäyttämätön luonnonvoima retrofuturistisessa avaruusmaailmassa. Tavoitteena on palata pieleen menneeltä avaruuskomennukselta takaisin Maahan.

Laserpistooleja ja hunajavoimaa


Pelaamisen tahti on hyvin intensiivinen, joten tylsää ei ehdi tulla. Tyylilaji on todella lujaa yliammuttu luotihelvetti, ensimmäisen persoonan kuvakulmasta tarjoiltuna. Asearsenaali laajenee jo alussa sopivasti erilaisiin tilanteisiin sopivaksi, ja ammuksia ja terveyttä palauttavia pakkauksia on kentissä tarjolla reilusti. Vaikeustasoa skaalataan tasohyppelyn vaikeuden ja tehtävän sekä otettavan vahingon määrän kertoimilla, joten kokemuksessa on hyvin säätövaraa. Maxwell ampuu ja liikkuu vikkelästi, hunajalla herätettävä karhumuoto puolestaan tarjoaa väliaikaisiksi aseiksi suuret käpälät terävine kynsineen.


Kentät ovat tiukasti rajattuja, mutta myös kohtuullisen suuria ja niissä eteneminen on tehty helposti hahmotettavaksi. Paikkoihin voi palata myöhemmin, jos varustetaso ei vielä riitä tai ovet ovat lukittuna. Muutaman kerran törmäsin tilanteeseen, jossa eteenpäin olisi päässyt helpolla ja vitsikkäällä tempulla, esimerkiksi ampumalla kieltokylttiä, mutta se ei tuntunut tilanteessa aivan niin intuitiiviselta ratkaisulta ja käytin ympäriinsä pyörimiseen liikaa aikaa. Tavallisesti eteneminen oli kuitenkin helpompaa hahmottaa.


Bears in Spacen tarinaa avataan Beartanan jatkuvan ihmiskielisen, karkean karhuäänisen dialogin ja lyhyiden välivideoiden kautta. Maxwell ei puhu, mutta kommunikaatio toimii kahden välillä siitä huolimatta. Itse tarina ei ole hirveän syvä eikä välttämättä erityisen mieleenpanuvakaan, mutta se kuljettaa peliä sujuvasti eteenpäin. Komediaa ripotellaan sekaan aika tasaiseen tahtiin, mikä on varsin viihdyttävää. Jos kentissä katselee ympärilleen, löytyy sieltä erilaisia julisteita ja muita hassunhauskoja juttuja – sekä tietenkin keräiltävää.

Robotit romumetalliksi


Aseita ja muita tarvikkeita voi ostaa ja päivittää kentistä kerättävillä kolikoilla. Kauppoja tulee vastaan silloin tällöin. Kaikista päivityksistä tuntuu olevan hyötyä, mutta eniten iloa on siitä, että eri vihollistyyppien toimintaa oppii tuntemaan. Silloin aseet ja panokset osaa heti käyttää oikeisiin botteihin ja varoa esimerkiksi pelaajahahmon jalkoihin, näkökentän ulkopuolelle säntääviä pikku pirulaisia. Tasapainoa löytyy eri tavoin koostetuista taisteluista, mutta on myönnettävä, että ajoittain mäiske tuntuu pelkältä toistolta.


Musiikki on todella lujaa päähän porautuvaa tyyppiä. Aluksi valikoista pärähtävä sävelkulku vähän ärsyttää, mutta se sujahtaa korvamadoksi sukkelaan. Kun perusteema taittuu yhtäkkiä rummuilla ja sähkökitaroinnilla höystetyksi metalliksi, tunnelma kohoaa kuin itsestään ja syke pompsahtaa sopiville taajuuksille reaktiivisen pelin pelaamiseen. Avaruuden karhuihin on saatu mukaan oikein omaleimainen maku musiikin kautta ja se lisää osaltaan vetoa ja viehätystä.

Mieleen tulevat monenlaiset klassikot, mutta pidin siitä, kuinka Bears in Space onnistuu näyttämään ja tuntumaan aivan omanlaiseltaan peliltä, nojautumatta liikaa mihinkään jo nähtyyn sarjaan. Räiskintä on hirvittävän hauskaa ja sarjakuvamaisesti toteutettu maailma näyttää mukavalta – tavallaan visuaalisuus tuo mieleen myös lastenpelit, mutta toiminta karistaa mielikuvan. Pelissä on myös tehtävää: pää- ja sivutehtävät tekemällä pelitunteja saa irti ainakin neljätoista, mutta vaikeimpien kohtien toistosta saattaa peliaikaa kertyä enemmänkin. Sivutehtävätkään eivät ole mitään pakkopullaa, vaan selvästi hyvin harkittua hupia. Siksi niihinkin kannattaa tarttua, sillä ne ovat selvästi osa koko pelikokemusta.


Jos hyvä Internet-ajan räiskintähassuttelu karhujen, bottien ja omituisen avaruusscifin parissa kiinnostaa, Bears in Space on oikein kelvollista kesälomapelailtavaa. Pelin hinta on Steamissa ja Epic Storessa kohtuulliset 19,99 euroa, joskin alelöytönäkin sitä kannattaa katsella. Itse asiassa, peli on tälläkin hetkellä Steamin erikoistarjouksessa 15,99 euroa ja tarjous kestää 27. kesäkuuta saakka.

V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi pelasi: Diablo... V2.fi ennakoi: Dustb... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova