V2.fi testasi: Turtle Beach Stealth 500 -pelikuulokkeet
Peruslaatua pelaajille
Täytyy myöntää, että itsekin menen välillä sekaisin Turtle Beachin mallinimissä, mutta uusi sarja kuulokkeita on 500-sarjalaiset, joista on monien muiden tapaan tarjolla lähinnä mallinimeltään eroavat versiot PC:lle, PlayStationille ja Xboxille. V2.fi:n testiin saapui vihreäreunainen laatikko, eli kuulokkeiden Xbox-variaatio. Niiden hintalappu on 90 euron tietämillä, kun esimerkiksi uusimman sukupolven 600-sarjalaiset ovat 115 euroa.
Pahvilaatikon sisuksista ei paljonkaan löydy: itse kuulokkeet ohuessa vaahtomuovipussissa, pienen USB-tikun kokoinen langaton vastaanotin (USB-A) sekä perus-USB-C-latauspiuha. Käteen otettaessa kuulokkeet ovat huomattavan kevyen tuntuiset, ja päähän laitettaessa keveyttä korostaa kankainen panta, jonka varassa kuulokkeet päässä ovat. Pantaa saa vaihdettua kolmeen eri kohtaan, mutta muuta kokosäätöä kuulokkeissa ei ole. Leveyssuunnassa ne kuitenkin venyvät helposti isompaankin päähän ja materiaalina käytetty muovi - vaikka muovilta tuntuukin - on laadukkaan oloista. Omaa päätäni ne eivät painaneet juuri lainkaan ja kuulokkeiden tyynymateriaalikin on sieltä pehmeämmästä keinonahka/muistivaahtopäästä.
Kuulokkeista löytyy mukava määrä fyysisiä painikkeita ja rullia, kaikki itselleni juuri oikeassa paikassa, eli vasemman kuulokekupin takareunassa. Valitettavasti ne ovat (ehkä käytetystä materiaalista johtuen) hieman hankalasti sormenpäällä osuttavat, mutta pienen totuttelun jälkeen oikeat nappulat löytyvät kyllä. Virtapainikkeen lisäksi tarjolla on Bluetooth-parituspainike, “Mode”-painike (josta kohta lisää), yhteystilan vaihto, sekä erilliset rullat peli- ja chattiäänille. Kuuloke otetaan käyttöön ja mutetetaan kääntämällä se ylä tai ala-asentoon ja lisäksi sen saa naksautettua pari astetta lähemmäksi suuta. Ylös taitettuna se sulautuu kuulokkeiden muotoihin, joten näitä voi pitää vaikka lähiliikenteessäkin päässään ilman suurempia ihmettelyitä. Edelleen toivon, että useammat kuulokevalmistajat laittaisivat kuulokkeisiin säilytyspaikan vastaanotinpalikalle, jotta se ei pääse katoamaan.
Kuulokkeiden kytkeminen PC:hen 2,4 GHz langattomalla yhteydellä onnistui, mutta Win10 tunnistaa ne “Xbox-ohjaimena”, sillä Turtle Beachin ohjeistuksen mukaan PC-kytkentä kuuluisi tehdä Bluetoothilla (samoin kuin Switchiin). Palikka on siis vain Xboxeille, vaikka PC-äänet sen kautta kuuluivatkin. Vastaanottimeen syttyy vihreä valo kun yhteys on syntynyt, kuulokkeet sanovat miellyttävällä äänellä “wireless mode” ja äänet alkoivat tulvia korvakäytäviini. Valo myös ilmoittelee punaisena vilkkumalla, mikäli kuulokkeet kaipaavat lataamista.
Turtle Beach Audio Hub -sovellus ei sitten kuulokkeita tunnistanutkaan, edes päivitysten jälkeen… kunnes tajusin, että Turtle Beach sulautti ROCCAT-laitteet samaan ekosysteemiin, joten oikea sovellus käynnistettäväksi olisi ollut Swarm. Xbox-versioille siitä ei tosin ole muuta iloa kuin ajuripäivitykset. Hienoa on (ja uskomatonta että kaikilla kuulokkeilla tämä ei onnistu), että kuulokkeita voi kuunnella myös niiden latautuessa (PC-version mukana olisikin tullut huomattavasti pidempi latauskaapeli).
Bluetooth-yhteys (v5.2) syntyi sekin puhelimeen (Android) enemmän yskimättä, kunhan valitsi laitteeksi Stealth 500X, eikä laitelistaan myös ilmestyneitä “No Connect”-vaihtoehtoja. Tämän jälkeen yhteyksien välillä pystyi loikkimaan yhteystilan vaihto -painikkeella. Perustestini langattoman yhteyden kantavuudesta, eli käynti keittiön jääkaapilla kuulokkeet päässä läpäistiin 10/10, mistä vähän yllätyinkin. Mobiilille on oma Swarm II -appinsa, josta on Xbox-mallinkin kanssa sitten vähän enemmän hyötyä…
…jos sen saa toimimaan. Aivan ensimmäiseksi ohjelma halusi ladata firmware-päivityksiä sekä kuulokkeille että vastaanottimelle, ja vielä varoitteli, että kauan saattaa kestää. Lisäksi puhelimen piti saada yhteys vastaanottimeen, kuulokkeissa piti olla yli 25% virtaa, eikä puhelin saanut mennä lukitustilaan. Ensimmäisellä kahdella yrityskerralla päivitys katkaisi yhteyden vastaanottimeen, kolmannella luuri ehti mennä lukkoon ja neljännellä koko ohjelmisto kaatui. Viidennellä kerralla kuulokkeet taas päättivät sammuttaa itsensä kesken kaiken. Kunhan tiiviisti tuijotti puhelinta ja välillä kosketteli ruutua, touhu onnistui ja kaikki oli lopulta kunnossa sekä appin käyttö suoraviivaista. Mutta argh, joku olisi voinut luovuttaakin.
Kuulokkeiden sisuksissa on 40 mm kaiutinelementit, joita kuvaillaan sanalla “Premium”, mutta hintaluokan huomioon ottaen ennakko-odotuksia voi säätää, ottaen toki huomioon senkin, että joka vuosi halvemmat ja halvemmat kuulokkeet ovat alkaneet kuulostaa kohtuullisilta. Taajuusvastealueeksi luvataan se vakio 20 Hz - 20 kHz. Turtle Beachien perussoundi on vähän vaisu musiikin kuunteluun; hieman sumuinen bassopuolella ja erityisen terävä ylä-keskialueella, eli selkeä pelikuulokeprofiili. Jos niillä työpäivän ajan kuunteli musiikkia, ei mitenkään ärsyyntynyt ja äänenkuvaan (varsinkin boostattuna) saattoi jopa mieltyä, kunnes pisti päähänsä enemmän musiikinkuunteluun tarkoitetut luurit. Kuulokkeiden “Mode”-painikkeella saa vaihdettua neljän taajuuskorjainprofiilin välillä: Signature Sound / Bass Boost / Bass + Treble Boost / Vocal Boost. Lisäksi niissä on appista päälle laitettavat erilliset Superhuman Hearing - ja Chat Boost -asetukset, eli selkeästi peliin ja kommunikointiin nämä on tarkoitettu ja siinä tarkoituksessa toimivat mainiosti. Podcastien kuunteluun ne ovat myös vallan pätevät.
Mikrofonitesti:
Käyttöaikaa kuulokkeille luvataan muikeat 40 tuntia, mikä mutu-tuntumalla piti paikkansa - viikon aikana lataustarvetta ei tullut - ja kun tuli, se tuntui toimivan ilahduttavan nopeasti. Päivityksen alkukankeutta ja pelipainottunutta äänenkuvaa lukuunottamatta Stealth 500:t ovat hintaluokkaansa nähden varsin monipuolinen ja monta oleellista asiaa huomioon ottava tapaus, ja varmasti kelpaavat mukavasti monen budjetilla pelaavan päähän.
Turtle Beach Stealth 500
Hintaluokka: 90 euroa
Lisätietoa: Turtle Beach
Keskustelut (0 viestiä)
Kirjoita kommentti