V2.fi testasi: Logitech Pro X 60 -näppäimistö
Tarkasti mietitty pro-pelaajien työkalu
Olen pitänyt 60%-näppäimistöjä yleisesti enemmän erikoispeliohjaimina kuin jokapäiväisinä käyttönäppäimistöinä ja siksi en olekaan niitä itse kovin paljon arvioinut. Logitechin pro-pelaajille suunnattu uutuus-60-prossa kuitenkin kiinnosti sen verran, että päätin ottaa sen itselleni pitkään varteen.
Yksi syy 60%-karsatukseeni on se, etten usko selviäväni niillä päivittäisistä työtehtävistäni: kirjoittamisesta, kuvankäsittelystä, monenmoisesta pomppimisesta eri viestimien välilä, taitto-ohjelman kiekuroista ja vuosien aikana opituista näppäinoikoteistä. Kirjoitan tätä artikkelia tälläkin hetkellä Pro X 60:llä, josta testiin tuli harvinaisempi, vain logitech.comista saatavilla oleva pinkki versio. Normaalisti laitetta saa mustana ja valkoisena. Saapunut versio on myös optisilla tactile-kytkimillä lineaaristen sijaan, sillä pinkkiin sellaisia ei ole edes saatavilla.
Myöntää täytyy, että kirjoittaminen Pro X 60:llä sujuu erittäin, erittäin sujuvasti, mutta heti kun täytyy päästä rivin loppuun tai alkuun tai korjata jotain sanaa välistä tai tehdä muuta siirtymistä, johon on vuosien varrella tottunut käyttämään TKL-näppäimistöä, touhu hankaloituu. Toki opettelemalla selkäytimeen Fn-näppäimen maagiset voimat ja apunäppäinten sijainnit näppäimistöllä, saisi senkin sujumaan, mutta oma työflowni siitä väkisinkin vähän hidastuisi. Pysyttelen siis siinä ajatuksessa, että 60%-näppäimistöt ovat itselleni ainoastaan erikoistilanteita varten.
Pro X 60 on tyylikkään kompakti ja minimalistinen, vaikkakin hieman korkea, joten rannetukea aloin heti kaivata helposti kipeytyville ääreisraajoilleni. Erikoisena yksityiskohtana ESC-näppäimen tilalla on erivärinen Logitechin G-logo, jonka saa kyllä vaihdettua normaaliksi ESCiksi mukana tulevalla vaihtonäppäimellä. Koko komeus saapuukin piuhoineen tukevassa kuljetuskotelossa, joka on helppo napata e-urheiluturnaukseen mukaan. Paketista löytyy myös LIGHTSPEED-yhteyspalikka sekä USB-A-USB-C-muunnin, mistä plussaa.
Myös näppäimistön reunoilta löytyy monenmoista kätevää. Takana on virtakytkimen lisäksi painikkeet Bluetoothille ja LIGHTSPEEDille, oikealla reunalla taas ihan fyysinen pelitilan valintakytkin, eli se poistaa käytöstä näppäimet, joita ei halua painaa vahingossa (oletuksena Windows-painikkeet). Bluetoothin ja LIGHTSPEEDin välillä voi myös vaihtaa lennossa. Hieman yllätyin, että näppiksen vasemmasta laidasta löytyy myös äänenvoimakkuuden säätörulla, joka reagoi mukavan herkästi, vaikka ei olekaan muovisena kovin haptisen tai laadukkaan oloinen. Ehkä olisin odottanut tämän hintaisessa laitteessa siitäkin vähän enemmän teksturoitua pintaa tai jonkinlaista vastetta. Mediapainikkeita ei ole erillisinä, mutta ne löytyvät näppäimistöltä taas Fn:n takaa. Näppiksen alla on taittuvat jalat sekä varastointipaikka yhteyspalikalle, josta siitäkin pitää hattua nostaa, sillä mitä ilmeisimmin Logitechillä on otettu huomioon monta asiaa.
Kun laitteen ottaa paketista ja pistää päälle, se ei alakaan välittömästi järjestää valoshowta, vaan sytyttää kaikkien PBT-muovista valmistettujen näppäinhattujen sisuksissa lymyilevät valot hillitysti hehkumaan. Tämä oli ilmeisesti toive ammattipelaajilta. Valoshowta halutessaan pitää suunnata tietenkin Logitech G HUB -ohjelmistoon, mistä löytyy myös se tämän näppiksen suurin uutuus, KEYCONTROL-teknologia.
60%-näppisten ongelmana on aina ollut se, että miten saataisiin vielä pienempään tilaan vielä enemmän toimintoja, ja Logitechin ratkaisu on KEYCONTROL. Sen avulla on mahdollista laittaa näppäimistön jokaiseen näppäimeen jopa 15 eri toimintoa, minkä lisäksi sovelluksesta löytyvät tietenkin perinteiset makrot. Alla olevat videot kertovat (ja niitä on Youtubessa enemmänkin), kuinka kikka käytännössä käy:
Alemmassa videossa mukaan tulevat layerit eli tasot ja “G-SHIFT”, eli kolmas lisätoimintonäppäin, joka voi olla mikä tahansa näppäimistön näppäin tai vaikkapa hiiren painike. Käytännössä näppäimistöä voi siis optimoida vaikkapa pelin eri tilanteisiin ja lennossa voi vaihtaa, mitä näppäimet tekevät vaikkapa aseiden kustomointiruudussa tai varsinaisessa taistelutilanteessa. Siitä voikin olla etua kokeneille pelaajille pienen treenailun jälkeen, kun pro-pelaajat yleensä erikoistuvat vain yhteen tiettyyn peliin. Peruspelaajien en usko kovin paljon näihin ominaisuuksiin uppoutuvan, mutta teoriassa voisin nähdä niistä hyötyä jopa esimerkiksi videoeditointiohjelmassa. Olisikin kiinnostavaa kuulla, mihin kaikkeen KEYCONTROLia sovelletaan ja kuinka paljon sitä oikeasti käytetään esimerkiksi puolen vuoden päästä. G HUB sallii myös yhteisön tekemien asetuksen latailun internetistä, mutta testijakson aikana lista vielä möllötti tyhjänä.
Näppäimistöltä pystyy myös suoraan säätämään valaistusefektejä sekä vaihtamaan kolmen eri tallessa olevan profiilin välillä, eli pelipaikan tietokoneessa ei välttämättä edes tarvitse olla G HUBia asennettuna. Tästäkin yksi sulka Logitechin hattuun. Akkukestoksi luvataan 65 tuntia, eikä testiviikon aikana ollut tarvetta lataukselle.
Täytyy myöntää, että vaikka olen suhtautunut 60%-näppiksiin melko nuivasti, on Pro X 60 paras sellainen, jota olen toistaiseksi testannut. 200 euron hintalappu rajoittaa ostajakuntaa jo aika merkittävästi, mutta he, jotka sen laitteeseen laittavat, tietävät mitä ovat ostamassa, enkä usko, että he ostokseensa pettyvät.
Unboxing:
Logitech Pro X 60
Hintaluokka: 200 eur
Lisätietoa: Logitech
Keskustelut (0 viestiä)
Kirjoita kommentti