Tuorein sisältö

V2.fi testasi: NZXT Function 2 -näppäimistö ja Lift 2 Ergo -hiiri

Anne Kukkura

22.04.2024 klo 14.00 | Luettu: 1127 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

NZXT:n pelinäppäimistö ja -hiiri uudelleensyntyneinä
NZXT Function 2



NZXT lähetti testiin Function 2 -näppäimistönsä, joka on päivitetty versio kaksi vuotta sitten julkaistusta ensimmäisestä Function-näppiksestä. Saatu arvostelukappale on valkoinen, mutta myynnissä on myös musta versio. Sen lisäksi, jos täysikokoinen näppäimistö on liian suuri, tarjolla on TKL- eli numeronäppäimiä vailla oleva versio, jota valmistetaan samoilla väreillä. Molemmissa malleissa on RGB-valaistus, joka on oletuksena brändin violetissa värisävyssä. Ledien RGB-väriyhdistelmissä on taittumaa sinisiin sävyihin, mutta vaihtoehtoja on kuitenkin paljon selattavaksi.

Function 2 hyödyntää optomekaanisia kytkimiä, jotka ovat myös vaihdettavissa. Mukana toimitetaan työkalut sekä näppäinhattujen että kytkimien paikoiltaan nostamiseksi ja osat menevät takaisin paikoilleen helposti painamalla. Näppäimistössä ovat oletuksena NZXT:n omat Swift Optical -mallin kytkimet 40 gramman versiona ja paketissa annetaan myös hieman kevyemmät 35 ja raskaammat 45 gramman kytkimet, neljä kappaletta kutakin.

Kytkimet ovat lineaariset, varustettuna NZXT CAM -ohjainohjemistosta löytyvällä rekisteröintipisteen säädöllä. Valinnan voi tehdä koko näppäimistölle kerralla 1,0 millimetrin ja 1,5 millimetrin väliltä, joista ensimmäisen kerrotaan sopivan pelaamiseen ja jälkimmäisen kirjoittamiseen. Tuntuma on yllättävän hyvä lineaariseksi, ja 1,5 millimetrin pisteen kanssa painallus on melko toimiva. Kirjoittamisesta en aivan päässyt nauttimaan, sillä raskaampi hipaisu ennen painallusta tai sen jälkeen saattoi helposti rekisteröityä ja aiheuttaa virheitä. Asettelukin on hyvin tavanomainen, mutta poikkesi sen sen verran tottumuksistani, että vasemman käden painalluksiin piti totutella.


Pelaamiseen Function 2 tuntuu toimivan oikein hyvin. Asetin raskaammat 45 gramman kytkimet WASD-näppäimiin, mistä sain mukavasti kontrollin tunnetta FPS-pelaamiseen. Tuplavalettujen PBT-näppäinhattujen teksturoitu pinta on erinomaisen hyvä antamaan sormenpäille tarttumakohtaa. Myös päivitystaajuus osuu välillä 1000–8000 Hz suoraan siihen lokeroon, jota nykypelaajille markkinointipuheissa suositellaan – eikä syöte tosiaankaan tuntunut jäävän jälkeen.

Näppäimistö joustaa hieman voimaa käytettäessä, mutta tuntui tavanomaisessa pelikäytössä kuitenkin tukevalta. Kumitassut pitävät kapineen paikoillaan hyvin ja mukana tuleva, magneettinen ja silikonipinnoitettu rannetuki on oikein mukava ja hyödyllinen. Lisää kallistuskulmaa saa kaksista jaloista.

Medianäppäimet on integroitu Print Screen-, Scroll Lock- ja Pause-näppäinten taakse funktiolla käytettäviksi. Oikealta puolelta nämä toimivat hyvin, mutta erilliset napit olisivat saattaneet olla hyvä vaihtoehto. Äänenvoimakkuuden rulla, toiston vaimennus, Windows-näppäimen lukko ja taustavalon kirkkauden esiasetuksen nappi löytyvät vasemmalta, näppäimistön ulkoreunasta. Sijainti ja symbolit ovat aivan kätevät ja rullakin hyvän tuntuinen, mutta joskus rulla vikaantui ja nosti käyttöjärjestelmän äänenvoimakkuutta liikaa. Asettelusta kuitenkin pidin.


Naputus ei ole vaimeaa, mutta ei myöskään pahimmasta päästä. Runko ei kumise kauheasti, sillä näppäinten alle on viety lisäkerros vaimentavaa vaahtomuovia. Kytkimissä on joskus esiin nouseva kimakka äännähdys, mutta moniin muihin näppäimistöihin verrattuna pidän Function 2:n mekaanisten äänten maailmaa aika kohtuullisena.

Ulkonäöllisesti kokonaisuus on kiva, punoksella päällystetty USB-C–USB-A-johto on ylellisen näköinen ja yhtenäinen valkoinen väri hillitysti brändättynä muutenkin mukava. Hintaa näppäimistöllä on kirjoitushetkellä 150 euroa, mikä tuntuu hieman korkealta. Jos hyvin toteutettu, mutta tavanomainen pelinäppäimistö kuitenkin kiinnostaa, kannattaa sitä käydä ainakin näpelöimässä kaupassa ennen ostopäätöstä.



NZXT Function 2
Hintaluokka: 150 euroa
Lisätietoa: NZXT

NZXT Lift 2 Ergo



Myös Lift 2 Ergo -hiiri on jatkoa oman tuotesarjansa ensimmäiselle osalle. Ergo on saman hiiren ergonomisesti oikealle kädelle muotoiltu versio (vasenkätistä versiota ei ole) ja hiirestä on saatavana myös symmetrinen Symm-versio.

Testattavaksi saapui siis Ergo, jonka päälle käsi asettui mukavasti. Hiiren muoto on viisto ja profiilissa on jyrkkyyttä, mutta hirveän korkea se ei ole ja sitä myötä sopii varmasti monille. Värivaihtoehdot ovat musta ja valkoinen, RGB-valaistusta ei ole laisinkaan. Asetusten vaihtamiselle ei ole merkkivaloa, mikä olisi ollut mielestäni kätevä lisäys.

Lift 2 Ergo on kevytrakenteinen hiiri, joka painaa täysin peittävän kuorensa kanssa 61 grammaa ilman johtoa. Keveys on saavutettu ohuella kuorella ja jättämällä hiiren alapuolelle paljon tyhjää – kuten kuvastakin voi nähdä, sisukset ovat saarekkeena keskellä ja laitoja tuetaan ohuemmalla muovikehikolla. Hiiren sisään on helppo kerätä pölyä ja nukkaa, mutta toisaalta sisäpuolen puhdistaminen ei ole kovin vaikeaa.

Ilme on miellyttävän minimalistinen. Kuori on kokonaan yhdestä materiaalista tehty ja sivuilta haetaan tarttumapintaa valetuilla nystyröillä, mikä on oikein hyvä idea. Ote pitää mukavasti ja saumattomuus pitää kaiken häiritsevän poissa sieltä, missä ylimääräisiä ärsykkeitä ei tarvita. 1- ja 2-painikkeet on erotettu omiksi osikseen ja se on hyvä, sillä klikkaus on helpompi toistaa oikein. Optisten kytkimien painallukset ovat kuitenkin yhä hieman arkoja sille, mistä kohtaa levyä painetaan – etupää on hyvin herkkä painallukselle ja sormea koukistaessa klikkaus menee epäluotettavaksi ja muhjuiseksi. Oikeasta kohdasta kytkimet tuntuvat toimivan moitteetta.


Ohjelmoitavia painikkeita on yhteensä kuusi. Rulla on kumipäällysteinen ja selkeästi pykälöity. Rulla klikkaa tuntuvasti ja miellyttävästi. Sama pätee kahteen sivupainikkeeseen ja DPI-oletusnäppäimeenkin: klikkaus on selkeä ja se rekisteröityy aina. Sivunappeihin ulottuu lyhyempikin peukalo ja se tekee niistä erittäin käyttökelpoiset pelaamiseen yhdessä, etenkin uudelleenohjelmoinnin kanssa.

2 metriä pitkä USB-A-johto on napakampi kuin joissain muissa testaamissani hiirissä, joskin ystävällisen joustava ja muotoonsa palautuva. Punos on Function 2 -näppäimistön johdon tapaan laadukkaan tuntuinen. Piuha ei ole irrotettava, mitä olisin ehkä toivonut, mutta toisaalta vedonpoisto on hiiren päässä pitkähkö ja jäykemmän puoleinen kuin tavallisesti. Arvaan, että tällä on haettu hieman parempaa käyttöikää johdolle, sillä ainakaan laukussa sellaisenaan pyöriessään vedonpoisto ei mennyt miksikään.

Sensorina on PixArt PMW3395, joka on nopea, tarkka ja nykyaikainen. 26 000 DPI:n tarkkuudella ja Nvidia Reflex -tuella siitä saa ilon irti monenlaisessa pelaamisessa. Responsiivinen ja tarkka hiiri päivittyy näppäimistön tapaan jopa 8000 Hz taajuudella, joten jos ominaisuus painaa puntarissa, kannattaa Lift 2 Ergoa ainakin kokeilla. Kursori tuntui olevan aina siellä missä pitikin ja se tuntui erinomaiselta kokonaisuuden kannalta.

Hiiren alla, kuten tavallista, on PTFE-levyjä. Ne ovat sinänsä kyllä liukkaat, mutta reunat ovat muotoilemattomat ja ne rahisevat välillä vastakkain hiirimaton kanssa. Käytössä reunat hieman kuluvat, mutta olisin odottanut tältä osin parempaa laatua.

NZXT Lift 2 Ergo on kilpaillussa hintaluokassaan oikein kiva hiiri, joka kiinnostaa varmasti niitä pelaajia, jotka kaipaavat vaihtoehtoa kevyille reikähiirille eivätkä RGB-valoista innostu. Ulkonäkö on joka tapauksessa helppo sulattaa ja suorituskyky on tarkkuuden ja nopeuden osalta varsin hyvä.



NZXT Lift 2 Ergo
Hintaluokka: 60 euroa
Lisätietoa: NZXT

V2.fi | Anne Kukkura
< Pelataanpa: DOS-shar... V2.fi pelasi jälleen... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova