V2.fi testasi: Neljä Glorious-pelihiirtä
Enemmän pelihiiriä kuin keskimääräisellä pelaajalla käsiä
PC-pelitarvikevalmistaja Glorious lähestyi toimitusta kasalla langattomia pelihiiriä. Testattavaksi saapuivat Glorious Model O 2 Pro, Glorious Model O 2 Pro 4K/8K, Glorious Model D 2 Pro sekä Glorious Model D 2 Pro 4K/8K. Model O 2 Pro on muodoltaan symmetrinen oikean käden hiiri ja D 2 Pro puolestaan ergonomisesti muotoiltu niin ikään oikean käden hiiri. 4K/8K-versiot ovat molempiin perusmalleihin pohjautuvat, korkeamman päivitystaajuuden sisältävät laitteet. Muuten hiiret ovat keskenään samankaltaisia.
Model O 2 Pro painaa 57 grammaa, mikä tekee siitä hyvän vaihtoehdon ultrakevyistä hiiristä pitäville. Sisarmalli 4K/8K painaa 59 grammaa. Model D 2 Pro painaa puolestaan vain hiukan enemmän, 60 grammaa ja 4K/8K vastaavasti 62 grammaa. Painikkeita kaikissa hiirissä on kuusi kappaletta. 1- ja 2-painikkeiden kytkimet ovat optiset ja 100 miljoonaa klikkausta kestäviksi luvatut. Klikkaus on mukavan napakka ja varma, eikä koteloinnissa ole ylimääräistä löysyyttä tai erityistä natinaa. Jokaisen hiiren kohdalla klikkaukset toimivat pelatessakin varsin erinomaisesti.
Peukalopainikkeita on hiukan vaikea erottaa tuntuman perusteella toisistaan ja niiden sijoittelu palvelee paremmin pitkillä sormilla varustettuja käyttäjiä. Klikkaus on kuitenkin hyvin selkeä ja miellyttävän rouhea. D-versiossa painallus on vielä mukavampi suurempien peukalopainikkeiden vuoksi. Hiirten päältä samasta kohdasta löytyvän DPI-painikkeen klikkauspiste on selkeä, mutta en pitänyt siitä, että painallus tuntui muuten muhjuisen pehmeältä. Rulla on myös halvan tuntuinen ja pehmeähkösti pykälöity. Sen klikkauskin luistaa, mistä taas aiheutuu epävarmuutta niin pelaamiseen kuin työntekoonkin. Rullasta saa kyllä sormenpäällä hyvän otteen ja ohut kumipinnoite on mukava lisä. Premium- tai pro-fiilis kuitenkin töksähtää rullan kohdalla ikävästi.
Sensorina kaikissa malleissa on BAMF 2.0 26K, josta en löytänyt juurikaan valittamista. Seurantanopeus on 650 IPS ja tarkkuus pysyy oikein hyvänä erilaisissa liikkeissä, vaikka säätövaran skaala on 400–26000 DPI. Kursori ei heiluessa huku ja tähtäys toimii FPS-peleissä tasalaatuisen hyvin.
Ulkonäöltään hiiret ovat varsin yksinkertaisia. Musta, kevyesti teksturoitu muovikuori peittää hiiriä joka puolelta ja brändäys näkyy vaaleana, pienenä painatuksena sivulla. Kotelointi on hikisessä kädessä liukas, mutta muoto on molemmissa hiukan anteeksiantava, ainakin jos ote on enimmäkseen sormenpäillä. Kämmenote on selvästi liukkaampi ja pitää huonommin. Muotoja vertailemalla havaitsin pitäväni D-versiota mukavampana, vaikka sekin on tarkoitettu selvästi itseäni suurempikätiselle käyttäjälle.
Jokaisen hiiren alta löytyvät pyöreisiin kulmiin sijoitellut teflontassut, jotka liukuvat mukavasti. Mukana kaikissa pakkauksissa tulee myös tarramaisesti kiinnittyvät, suuremmat lisätassut.
Valittu DPI-asetus esitetään väriä vaihtavana ledivalona hiirten pohjassa. Ratkaisu tuntuu hölmöltä huomioiden, että pelaajilla voi olla tarvetta kierrättää eri asetuksia ja tietää, mikä asetus milloinkin on aktivoituna. Tuon valon näkyminen hiiren päällä tai sivulla olisi ollut enemmän mieleeni, etenkin kun hiiren päällä todellakin on jo merkkiledi – mutta se viestii vain akun latautumisen tilasta.
Tietokoneelle asennettava Glorious Core -asetussovellus herättää ristiriitaisia tunteita. Core tarjoaa helpot mutta monipuoliset säädöt hiirille, mutta firmware-päivitykset eivät aina asentuneet ja sovellus bugaili, pyyhkien jopa tehdyt asetukset pois. Makroja ja muuta voi ohjelmoida painikkeisiin kuinka vain itse parhaaksi näkee.
Akku kestää kaikissa hiirissä yhdellä latauksella noin 80 tuntia 1000 Hz tilassa ja 4K/8K-malleissa runsaat 30 tuntia 4000 Hz tilassa. 8000 Hz päivitystaajuutta voi käyttää vain johdolla, jolloin akkua ei tarvitsekaan miettiä. Mukana tuleva johto on pehmeä ja päällystetty hyvin liukuvalla punoksella, joten se sopii pelaamiseen oivallisesti. Hiiren puolelle tulevassa USB-C-päässä on lisää muovia ympärillä tukemassa liitintä, mutta erikoisesta muodostaan huolimatta hiireen sopivat myös tavalliset USB-C-johdot, vaikkapa latausta varten.
Kaikkien hiirten paketissa tulee mukana johto ja 2.4 GHz USB-dongle. Vastaanotin on perusmalleissa suoraan USB-A-yhdistyvä tai jatkopalalla johtoon yhdistettävä ja 4K/8K-versioissa suurempi, samaisella johdolla yhdistettävä palikka. Donglet ovat erittäin herkkiä esteille ja häiriöille, joten lähettyvillä ei kannata käyttää useita erillisiä radiotaajuuksilla toimivia laitteita. Vastaanottimesta kerrotaankin, että se tulisi pitää aina näköyhteydessä hiiren kanssa ja mielellään enintään 30 cm päässä siitä. Bluetooth-yhdistettävyyttä ei ole, mitä olisin kyllä kaivannut tämän hintaluokan hiirituotteilta.
Perusmallit ovat mielestäni suhteessa hintaan ja laatuun parempia ostoksia, kuin 4K/8K-versiot. Ehkä mielipiteeni on puusilmäisen sellainen, mutta 1000 Hz päivitystaajuus on jo perustavanlaatuisesti hyvä ja vasteaika on nopea, johdolla vieläkin parempi. 8000 Hz taajuus ei enää juurikaan erotu ja sen tarjoama hyöty ei oikeastaan välity. Kilpapelaajilla voi olla asiasta aivan erilainen näkemys, mutta tavallinen pelaaja tai tietokoneen käyttäjä tuskin ominaisuudesta hyötyy. Jos kuitenkin tietää mitä on ostamassa, kumpi tahansa, O 2 Pro tai D 2 Pro – kreisinopeuksilla tai ilman – on ultrakevyttä hiirtä etsivälle jotain, mitä kannattaa muiden tunnetumpien merkkien rinnalla ainakin harkita.
Hintaluokka:
Glorious Model O 2 Pro n. 110 euroa
Glorious Model O 2 Pro 4K/8K n. 140 euroa
Glorious Model D 2 Pro n. 110 euroa
Glorious Model D 2 Pro 4K/8K n. 140 euroa
Lisätietoa: Glorious Gaming (Model O 2 Pro), Glorious Gaming (Model D 2 Pro)
Keskustelut (0 viestiä)
Kirjoita kommentti