Tuorein sisältö

V2.fi testasi: JBL Quantum TWS Air -nappikuulokkeet

Manu Pärssinen

06.01.2024 klo 22.44 | Luettu: 2454 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Pikkupelikuulokkeet pikkulatenssilla
Monenlaisia nappikuulokkeita, pelikuulokkeita ja JBL:nkin kuulokkeita (JB -Quantum 910 Wireless) testailtiin V2.fi:ssä viime vuonna. Vuosi ehti vaihtua, mutta joulukuun aikana testijaksolla olivat vielä JBL Quantum TWS Airit, erityisesti pelaajille suunnatut langattomat napit.


Quantum TWS Airit saapuvat pienessä pahvilaatikossa, jonka logot ja graafit kertovat niistä kaiken oleellisen. Laatikon sisuksista löytyvät itse kuulokkeet, langaton USB-lähetinpulikka (2,4 GHz, USB 3.2), latauskotelo, kolme paria eri kokoisia tulppia sekä USB-C-kaapeli. Jaksan aina valittaa siitä, että näissä matalan latenssin kuulokkeissa tuleva lisädongle on helppo hukata, mutta JBL on tehnyt ainakin yhden asian heti oikein: latauskotelossa on sille oma säilytyskolonen.

Latauskotelo muuten on melko tutun oloinen pyöristelty musta laatikko, jonka kannessa kiiltelee JBL:n logo ja etureunassa kolme LED-valoa, jotka syttyvät koteloa avattaessa kertoen siitä löytyvän latauksen määrän. JBL lupaa sen olevan yhteensä kohtuulliset 24 tuntia, eli 8 tuntia napeissa ja kaksi latauskertaa kotelosta. Kuulokkeissa on myös pikalataustoiminto, jolla saa viidessä minuutissa noin tunnin verran lisää kuunteluaikaa - muuten täyteen latauksen kerrotaan kestävän pari tuntia. Pari pidempää reissua nämä kyydissä tehneenä ei virta päässyt koskaan loppumaan, mutta jos päivästä toiseen ne päässä pelailee, pitää latailu muistaa vähintään edellisenä yönä ennen nettimittelöitä. Pitkistä päivistä puheen ollen - napit ovat kevyet ja omiin korviini oikein sopivat, joten niitä jaksaa pidempäänkin päässä pitää.

Pikalatauksen lisäksi yksi Airien parhaita puolia on se, että 2,4 GHz:n yhteyden lisäksi ne tukevat normaalia Bluetooth-yhteyttä, joten niitä voi hyödyntää PC:llä, mobiililaitteilla, PlayStationeilla sekä Switchillä. Dual Source -ominaisuus mahdollistaa myös sen, että vaikkapa PC:ltä voi kuunnella musiikkia samaan aikaan, kun vastailee bluetoothin kautta puheluihin. Monikäyttöisyys on aina plussaa, mutta yhtäaikaisessa yhdistelyssä oli ainakin minulla hieman ongelmia.

Sekä mobiililaitteille, että PC:lle on olemassa omat ohjelmistonsa. Kännyköille voi ladata JBL Headphones -appin (Android, iOS) ja napit parittuivat luurin kanssa lähes ongelmitta, joskus latauskotelon kantta piti availla pari kertaa. Jostain syystä softa toisinaan valitteli, ettei se löydä kuulokkeita, vaikka bluetooth-kytkös oli tehty tai dongle kiinni luurissa. Tällaista ongelmaa tuntuu olevan vähän kaikilla valmistajilla, mikä on vähän outoa. Kunhan parittelutanssit on onnistuneesti suoritettu, tästä softasta löytyy kyllä enemmän ominaisuuksia kuin monista muista testaamistani. Säätää voi jotakuinkin kaikkea: vastamelua, taajuuskorjainta, kosketuseleiden toimintoja, mikrofonin läpikuulumista (sidetonea), balanssia, äänenvoimakkuuden limitteriä, sammumisviivettä ja niin edelleen, ja niin edelleen.


Kuulokkeiden nimestä löytyy “Quantum”, eli ne tukevat JBL QuantumEngineä, joka on PC:lle ladattava softa. Sen latauslinkki antoi virheilmoituksen, mutta alkoi silti softaa asentaa ja… jos ikinä 2000-luvun vaihteessa kuvittelitte mielessänne, minkä näköinen on tulevaisuuden ohjelmisto, se on tämän näköinen. Kaikki on viimeisen päälle teknisen ja designatun näköistä valkoisine laatikkoineen ja 3D-pyörivine kuulokkeineen. Asialle ehkä hymähti, mutta kyllä sovellus silti on vallan helppokäyttöinen. Kännykkä-appiin verrattuna se lisää (näiden kuulokkeiden kanssa) mukaan muun muassa vielä enemmän mikrofoniasetuksia sekä QuantumSurround-tilaäänen asetukset, joissa voi muun muassa määritellä päänsä läpimitan (small, medium, large). Melkoisen uskottavaa, ja käyttöliittymä on voittanut suunnittelupalkintojakin. Tilaääni kannattaa muuten muistaa ottaa pois päältä musiikkia kuunnellessa.

Pyörittelin kuulokkeiden laatikkoa kädessäni ja googlailinkin, mutta missään ei oikein selvästi mainita, onko niissä aktiivista vastamelutoimintoa vai ei. JBL mainostaa ainoastaan “Smart Ambient Technologya”, mikä voi kulutttajia hämmentää, sillä sehän usein yhdistyy juuri vastameluun, kun osan ympäristön äänistä saa kuulumaan. Varsinaista vastamelua niissä ei kuitenkaan ole, vaikka “korvatulppamaisuus” aika paljon ympäristöä hiljentääkin. Toiminto on siis päinvastainen: Ambient Aware -toiminnolla saa ympäristön kuulumaan, ettei kävele auton alle tai myöhästy pysäkiltään ja Talk Through -toiminto korostaa entisestään puheääniä, jos vaikka äiti huutaa syömään.

JBL on pitkän linjan kaiutin/kuulokevalmistaja, joten olisin ollut varsin pettynyt, mikäli TWS Airit olisivat kuulostaneet heikoilta. Tuosta virkkeestä voi rivien välistä lukea, että asia ei näin ollut. Aireissa on haluttaessa jykevä bassopää, joka pääsee oikeuksiinsa varsinkin bassokitarasoundeissa. Tiettyjen kappaleiden bassorumpujymistelyssä se saattaa tosin ylijyrätä ja jymistä. Mieleeni ei jäänyt, mikä oli JBL:n ohjelmien “vakioasetus” taajuuskorjaimessa, mutta bassoa saa toki vähennettyä ja omaksi suosikikseni elektronispainotteisen testilistani kuuntelussa muodostui “jazz”-asetus, joka kirkastaa yläpään ääniä. JBL:istä löytyy selvästi toistovaraa mukavasti joka taajuusalueelta ja vaikka ne eivät hifistelynapeiksi sovellu, 100 euron tienoilla ollaan jopa hintaluokkaansa paremman puolella. Käytin niitä varsin mielelläni niin päivittäiseen musiikin kuin podcastien kuunteluun.


PC-pelaajille tarjotaan myös tilaääntä ja pienet testit Apex: Legendsissä osoittivat sen kyllä tekevän pelin äänimaisemasta ilmavamman sekä jossain määrin realistisemman ja jopa miellyttävämmän. Sen sijaan suuntaavuus ei tuntunut kovin tarkalta, eli äänten perusteella ei kovin hyvin pystynyt päättelemään, mistä suunnasta vihua oli tulossa - ei ainakaan paljon paremmin kuin pelkällä stereoäänellä.

Quantum TWS Airit ovat hieman kaksijakoinen tapaus. Ne ovat varsin pätevät 100 euron napeiksi, joilla voi kuunnella monenlaista sisältöä. Napit on kuitenkin suunnattu nimenomaan pelaajille ja jos niitä vertaa kaupan hyllyllä samanhintaisiin kupillisiin pelikuulokkeisiin, tekee moni todennäköisesti niihin kallistuvan ostopäätöksen, ellei jostain syystä ole erityistä tarvetta juuri pikkunapeille. Pidin TWS Airien äänen laadusta, JBL:n mobiili- ja PC-sovellukset ovat monipuoliset ja 2,4 GHz:n yhteys toimii moitteetta, mutta tilaääni ei täysin vakuuttanut ja pientä muutakin nokan koputtamista löytyi, joten tähtimäärä on lopulta kultaisella keskitiellä. Jos mentäisiin pienempiin tähden osasiin, niin aika tarkasti 3,5-4 tähden puolivälissä.



JBL Quantum TWS Air
Hintaluokka: 100 eur
Lisätietoa: JBL

V2.fi | Manu Pärssinen
< Joulukisojen bonusvi... Pelataanpa: Sega-ass... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova