Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Logitech G PRO X TKL -näppäimistö ja Logitech G PRO X Superlight 2 -hiiri

Miia Lyyra

06.11.2023 klo 11.20 | Luettu: 2024 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

HIIRI JA NÄPPÄIMISTÖ - NYT ENTISTÄ ENEMMÄN PRO
Alkusyksystä V2.fi:lle saapui arvosteluun uudet Logitech Pro -sarjan tulokkaat. Mikko arvioi aiemmin Logitech Pro X 2 Lightspeed -kuulokkeet 4,5 tähden arvosanalla ja nyt vuorossa ovat G Pro X TKL -näppäimistö ja G Pro X Superlight 2 -hiiri.

Logitech G PRO X TKL


Logitech iski päivitysvaihteen päälle ja jalosti suositun Logitech G Pro X -näppäimistön seuraavalle tasolle. Yhtiön Pro-sarja on niittänyt mainetta erityisesti esportsin puolella, jossa näppäimistö on ollut monen ammattipelaajan käytössä. Kilpapelaamisen lisäksi näpytin sopii hyvin kotikäyttöön, varsinkin kun sitä on saatavilla hyvin varustelluista hypermarketeista. Logitechin yksi valttikorteista onkin hyvä ja monipuolinen saatavuus.


Logitech G PRO X TKL:ssä nähtävä isoin uudistus on laitteen langattomuus, joka hoituu yhtiön oman Lightspeed-tekniikan avulla. Yhteyden voi muodostaa joko perinteisen USB-palikan avulla tai Bluetoothilla. Mainostekstien mukaan yhteistyötä on tehty ammattipelaajien kanssa, jotta yhteyden nopeus olisi luotettavalla tasolla. Kilpapelaamisesta en osaa sanoa, mutta ainakin kotiolosuhteissa matala latenssi tuntui mainiolta ja yhteys varmalta. Ulkoasultaan G PRO X TKL on perinteinen Logitechin näppäimistö, eikä sen suhteen ole yllätyksiä luvassa. Parannusta on tapahtunut hienoisesti edelliseen malliin verrattuna, sillä nyt lankun yläkulmasta löytyy äänenvoimakkuuden säädin. Valitettavasti rulla toimii vauhdikkaasti ja portaattomasti, joka tekee säätämisestä epämukavaa. Tästäkin huolimatta rullan läsnäolo on pelkkää bonusta, sillä käytän vastaavaa säädintä aktiivisesti.

Näppäimistöä on saatavilla kolmessa eri värissä (musta, valkoinen ja pinkki), usealla eri kieliasettelulla ja kolmella eri kytkinvaihtoehdolla. Meille testiin saapui musta pohjoismaisella asettelulla GX Brown Tactile -kytkimillä varustettu yksilö. Vaikka kotoani löytyy useita näppäimistöjä, ei huushollissani ole ruskeakytkimisiä yksilöitä. Olen tähän asti ollut enemmän lineaaristen vempainten rakastaja. Hattuina toimivat kaksoisvaletut PBT-näppäinsuojat, jotka ovat sitä ns. parempaa laatua. RGB-valaistus puskee näppäinten välistä ja hattujen kirjainten sekä numeroiden läpi. Halutessaan valaistusta voi säätää Logitechin G Hub -sovelluksesta.

Pelaustuntuma on kohtuullisen hyvä, eikä hutipainalluksia syntynyt. Hieman karheat näppäinhatut antavat hyvän pidon, eikä sormet luisu hikisissäkään pelihetkissä. Jostain syystä kirjoitustuntuma oli omaan makuun liian raskas. Arvostelujen naputtelu ei sujunut kepeästi ja kirjoittamiseen piti keskittyä enemmän. Logitech ei tarjoa tehdasvoideltuja kytkimiä, joihin olen tottunut. Voitelemattomuus aiheuttaa rämisemistä, erityisesti kun sormensa iskee välilyöntiin. Yli 200 euron näppäimistöltä toivoisin laadukkaampaa tuntumaa. G PRO X TKL:n kytkimet eivät ole vaihdettavissa, minkä ansiosta olet jumissa valintasi kanssa sekä sen kanssa, ettei kytkimiä voi voidella itse. Tämän hintaluokan laitteelta toivoisi vuonna 2023 hot-swap-tekniikkaa, varsinkin kun edellisellä mallissa kytkimien vaihto onnistui.


Näpyttimen akun kestoksi 50 tuntia, kun laite on yhdistetty 2,4 GHz Lightspeedin kautta. Myös RGB-valaistus saa olla päällä. Lupaus piti paikkaansa ja 50 tuntia lienee kohtuullinen tuntimäärä langattomalle laitteelle. Tämän suhteen ei ollut valittamista. Lankun lataus onnistuu helposti USB-C-kaapelin avulla, joka tulee mukana. USB-C-portin sijoittelu mahdollistaa esimerkiksi työpöydältä löytyvän kaapelin käytön.

Rannetuet tuntuvat olevan katoava luonnonvara ja myös G PRO X TKL saapuu ilman rannetukea, mikä harmitti. Käyttöasento oli itselleni huono, vaikka laitteen pohjassa on jalat kahdelle eri korkeustasolle, ei näistä kumpikaan tuottanut hyvää asentoa. Toisaalta täytyy taas muistaa, että sarja on tehty erityisesti ammattipelaajille, jotka eivät valmiita rannetukia kaipaa. Sen sijaan myyntipakkauksesta löytyy kova kantolaukku, jonka avulla näppäimistön voi viedä tapahtumiin. Kantolaukku on todella laadukas ja sen sisälle mahtuvat latauskaapeli sekä Lighspeed-sovitin. Valitettavasti minun kaltaiselleni kotikäyttäjälle laukku jää turhaksi.

Logitech G PRO X TKL jättää hieman ristiriitaiset tunnelmat. Sen 230 euron hintalappu on todella kova, varsinkin kun markkinoilla valinnanvaraa riittää. Laite on selvästi suunniteltu ammattipelaajille, mutta jää nähtäväksi, luottavatko kilpapelaajat langattomiin laitteisiin turnausympäristöissä. Toisaalta jo nyt osa ammattipelaajista käyttää langattomia hiiriä turnauksissa, joten miksi ei myös näppäimistöä. Toisaalta halutessaan vekotinta voi käyttää langallisena, mikäli yhteyden laadusta on epäillys. Kotikäyttäjän näkökulmasta olisin mieluusti vaihtanut kantolaukun pehmeän mukavaan rannetukeen.



Logitech G PRO X TKL
Hintaluokka
: 229,00 eur
Lisätietoa: Logitech

Logitech G PRO X Superlight 2

Muutama vuosi sitten marssin Prismaan ja ostin itselleni Logitechin yhden suosituimmista hiiristä. Laitetta oli kehuttu maasta taivaaseen, mikä herätti kiinnostukseni. Hankinnan jälkeen hiiri on ollut vakituisesti käytössä, vaikka moni arviopöydällä käynyt kilpailija onkin yrittänyt syrjäyttää suosikkiani. G Pro X Superlightin suosiosta kertoo myös se, että ProSettings-sivuston mukaan 1474 ammattipelaajasta 33,31 prosenttia käyttää kyseistä hiirtä. Tilastojen mukaan osa kilpapelaajista on vaihtanut jo nyt uuteen G Pro X Superlight 2 -malliin.


Suositun mallin uusioversio on kokenut melko maltillisia uudistuksia nimeä myöten, mutta lähemmin tarkasteltaessa, muutokset ovat vain parempaan suuntaan. Päivitetyn version sisuksissa majailee uusi HERO 2 -sensori, joka on edellistä HERO 25K -sensoria parempi. Tarkkuudessa se yltää jopa 32 000 DPI asti ja nopeudessa saavutetaan jopa 500 IPS. Päivitysnopeus on noussut aiemmasta 1000 Hz:stä 2000 Hz:ään. Paperilla kaikki kuulostaa hyvältä, mutta ainakaan kaltaiseni käyttäjä ei huomannut eroa esimerkiksi päivitystaajuuden suhteen. Tarkkuuksien ja nopeuksien säätäminen onnistuu G Hub -sovelluksen kautta. Harmillisesti uuteen malliin ei ole lisätty DPI-nappulaa, josta asetusten vaihtaminen onnistuisi nopeasti. Säätöjen tekeminen vaatii aina poikkeamista G Hubin pariin, joten parhaiten hiiri sopii niille, jotka pelaavat samalla asetuksella koko ajan.

Ulkoasullisesti hiiri on edeltäjänsä kanssa lähes identtinen, mikä on viisas valinta, sillä hyvää ja suosittua muotoilua ei kannata vaihtaa. Uuden ja vanhan hiiren ollessa pöydällä rinnakkain, on vaikea erottaa kumpi on kumpi. Edes käteen ottaessa osoitinlaite ei tunnu erilaiselta, vaikka painoa on pudotettu aiemmasta 63 grammasta 60 grammaan. Kun laitteen kääntää ympäri, huomaa, että pohjan PTFE-tassujen muotoilua on muutettu. Erityisesti U-kirjaimen muotoinen osuus on kokenut muutoksen. Vanhemman mallin omistajat eivät välttämättä riemastu uudistuksesta, sillä varastoon ostetut vaihtosarjat eivät käy uuteen malliin. Omassa käytössä en huomannut eroa, vaikka tassujen muotoilu onkin vaihtunut.

Ensimmäisen merkittävimmän eroavaisuuden huomaa, kun klikkaa nappeja. Uusiomallista on käytössä Logitechin uuden Lightforce-kytkimet, jotka ovat ns. hybridikytkin, sillä niissä sekoittuvat optinen- ja mekaaninen kytkin. Mainostekstien mukaan hybridi takaa nopeuden ja luotettavuuden sekä hyvän napsautustuntuman, mutta myös alhaisemman virrankulutuksen. Aluksi kauhistuin, sillä tuntuma oli edelliseen malliin verrattuna “jäykempi” ja napsautuksesta aiheutuva ääni oli todella kova. Mutta jo muutamassa päivässä käteni tottui kytkimiin ja vanhaan hiireen palaaminen tuntui jo oudolta.


Mukavia uudistuksia ovat myös latausportin vaihto Micro-USB:sta USB-C-porttiin sekä akunkeston nostaminen 70 tunnista 95 tuntiin. Vanhemmassa mallissa minua on rasittanut latausportin vanhanaikaisuus, sillä oikea piuha on aina hukassa. Nyt hiiren lataaminen onnistuu lähes millä vaan työpöydältä löytyvällä USB-C-kaapelilla. 95 tunnin akunkesto pitää helposti paikkaansa ja testijakson aikana latausta tarvitsi suorittaa muutamia kertoja.

Logitech G Pro X Superlight 2 on edelleen varma valinta ja jo nyt näyttäisi siltä, että se on lunastanut paikkansa ammattipelaajien käsissä. Toisaalta sen kallis noin 170 euron hintalappuun nähden, varsinkin kun mukana on hyvin vähän uudistuksia, jotka saavat epäilemään ostamista. Alekorista löytyvä vanhempi malli on edelleen pätevä tositoimissaan, joten joidenkin pelaajien voi olla fiksumpaa päätyä budjettimallin hiireen. Hiirimarkkinoille pinkovan kannattaa kuitenkin olla tietoinen, mitä Logitechin käsistä hyllyille on saapunut. Vanhemmasta uuteen malliin suunnittelevan on puntaroitava, onko uuden ominaisuudet rahanarvoinen sijoitus. Itselläni ainakin olisi, sillä vanhempi malli on ollut niin kovassa kulutuksessa, että pinnoite on osittain kulunut irti ja kaipaan USB-C-porttia.

Myös Logitech G Pro X Superlight 2 on saatavilla mustana, valkoisena ja pinkkinä. Meille testiin saapui musta.



Logitech PRO X SUPERLIGHT 2
Hintaluokka
: 169,00 eur
Lisätietoa: Logitech

V2.fi | Miia Lyyra
< Pelataanpa: Kakkospl... V2.fi kilpailu: Voit... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova