Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Backbone One PlayStation Edition -ohjain

Anne Kukkura

27.07.2023 klo 11.11 | Luettu: 2848 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Onko Backbone One kova luu mobiilipelaaville selkärankaisille?
V2.fi:n testiin saapui sopivasti toimituksen kesälomien kynnyksellä puhelimeen asennettava Backbone One PlayStation Edition -ohjain Applen iPhone-puhelimiin (iOS 13 tai uudempi) sopivana versiona. Laite julkaistiin alkujaan jo vuonna 2020, mutta valmiina tuotteena sitä myydään nyt, kolme vuotta myöhemmin. Ohjainta ovat markkinoineet ja tukeneet useat julkkikset, kuten Post Malone ja Mr. Beast. Somehypetystä Backbone One on siis saanut osakseen, mutta mahtaako kapine ansaita paikkaansa sillä jalustalla, jolle se on kauniissa mainospuheissa nostettu?


Pakkaus sisältää tahmeaksi pinnoitetun pahvilaatikon (joka on ehkä tarkoitettu myös kuljetuslaatikoksi), Backbone One -ohjaimen, ohjaimen yksinkertaistetun asennusohjeen, turvallisuusohjeet sekä kumisen sovitinpalan iPhone 13- ja 14-sarjojen puhelinmalleille. Kunnon käyttöohjetta ei tule mukana, vaan paketin kyljessä on tuotesivustolle ohjaava QR-koodi.

Ohjain muistutti mielestäni lähinnä taannoin testaamaani Razerin Kishi V2 -ohjainta (arvio). Puhelin pujotetaan sellaisenaan, ilman suojakuorta vasemmalle puolelle ja liitetään USB- tai Lightning-portista ohjaimeen sen oikealta puolelta. Jousi nappaa puhelimen puolikkaiden väliin, yrittäen pitää laitteen paikoillaan. Toteutus on hiukan huteran tuntuinen ja puhelin heiluu, mutta ei putoa. Natinaa kyllä kuuluu. Kuoren olisin halunnut pitää paikoillaan, mutta tällaisia laitteita on tietysti hankalampaa toteuttaa niin, että kaikki mahdolliset suojakuoret siihen sitten mahtuisivat.

Käyttöönotto on nopeaa, joskin edellytetyn Backbone-ohjelman asennus vaati jonkin verran hinkkaamista ja puhelimen täyden uudelleenkäynnistyksen toimiakseen oikein. Rekisteröityminenkin vaaditaan. Lisäksi softasta tarjolla on maksullinen Backbone+-versio, jonka ohjaimen ostava saa ilmaiseksi käyttöönsä vuodeksi. Kokeilujakson jälkeen Backbone+ ”uusitaan automaattisesti sovelluksessa ilmoitetulla hinnalla”, jota en sovelluksesta tai verkkosivulta löytänyt, mutta joka sijoittunee koko vuodeksi 40–50 euron haarukkaan. Hinnoittelun epätarkkuus ei herätä suoranaisesti luottamusta.


Plussan mukana aukeaa lisää toimintoja, kuten pilveen varastoitavat parempilaatuiset pelinauhoitteet, yhteydenpito sovellusta käyttäviin kavereihin sekä Twitch-striimaamisen mahdollisuus. Maksullisen version käytön ensimetreillä tarjotaan yhden kuukauden ilmaista Xbox Game Pass Ultimatea sekä Discord Nitron kolmen kuukauden ilmaisjaksoa, molemmat uusille tilaajille.

Todellinen hyöty koko Backbone+:sta on se, että pelaamansa pelit voi kerätä kätevästi yhteen paikkaan kotivalikkomaiseen näkymään. Myös ehdotuksia ja ideoita yhteensopivista peleistä saa sovelluksen kautta ilman Plussaakin ja App Store -ostoksia voi tehdä suoraan kauppasovellusta käynnistämättä. Eri palveluiden pelisovelluksia voi käyttää ohjaimen kanssa myös ilman Backbone-sovelluksen avaamista. Vaihtoehtoina ovat iPhonella App Storen lisäksi Apple Arcadesta saatavien pelien pelaaminen sekä muista palveluista PS Remote Play, Xbox Remote Play, Xbox Cloud Gaming, Nvidia GeForce Now ja Steam Link. Sovellus lajittelee pelejä ja alustojen valikoita niin moneen eri näkymään, että käyttö tuntuu välillä hyvin sekavalta.

Backbone One toimii pelkkänä ohjaimenakin silloin kuin sen kuuluu, mikä olikin odotettavissa. Kaikki mobiilipelit eivät tue Backbone Onen käyttöä, mutta ne jotka tukevat, toimivat ongelmitta. Sen sijaan Backbone-sovelluksen linkitykset takkusivat jonkin verran. Xbox Cloud Gaming ei suoraan sovelluksesta minulla toiminut eikä pelejä voinut sen kautta käynnistää, vaikka tili oli yhdistettynä sovellukseen. Xboxin pilvielejä pääsin pelaamaan normaalisti Chrome-selaimen kautta ja ohjain toimi silloinkin, mutta pientä lisävaivaa tästä tietysti koitui.


Ohjain ei sisällä akkua, vaan se ottaa tarvitsemansa virran puhelimesta. Positiivisena puolena puhelimesta ryystetään vain hyvin vähän virtaa. Puhelinta voi ladata kuitenkin ohjaimessa olevan latausportin kautta, joka on iPhone-versiossa Lightning-portti. Mukavana lisänä Backbonen vasemmalla puolella on 3,5 mm kuulokeliitäntä, jolla peliäänet saa suoraan analogisena suosikkikuulokkeisiin. Ominaisuutta tuli käytettyä, sillä vaikka iPhonen kaiuttimet ovat puhelimen kajareiksi mielestäni kivat, ei kuulokeääntä pelatessa voita mikään. Vaihtoehtoisesti ääniä voi kuunnella tavalliseen tapaan Bluetoothin kautta.

Kädessä Backbone One ei tunnu varsinaisesti ergonomian riemuvoitolta. Pideltävää on enemmän kuin esimerkiksi Nintendo Switchin Joy-Coneissa käsikonsolitilassa, mutta mukavuudesta ei ole erityisesti hyvää sanottavaa aikuisen perspektiivistä. Lapselle ohjain sopinee käteen paremmin. Pakkauksen pahvihylsyn kyljessä on varoitus ohjaimen BPA-muovilaadun terveysriskeistä, jonka vuoksi en silti laitetta lapsille suosittelisi ainakaan pitkäaikaiseen käyttöön. Säästö materiaalikustannuksissa näkyy ja tuntuu – napit ja tatit kyllä toimivat eivätkä ole suoranaisesti kauheita, mutta eivät myöskään vakuuta laadullaan. Liipaisimet ja olkapainikkeet tuntuvat löysiltä. Lisänappien sijoittelu on alhaalla, eikä niiden tavoittelu ole intuitiivista tai miellyttävää, jos mikrofonin haluaa vaientaa tai palata kotivalikkoon kesken pelin.


Saatavilla on myös Android-versio PS5-väreissä sekä iOS- ja Android-versiot myös mustana, Xbox-lisensoituna vaihtoehtoisena mallina. Näppäinasettelu noudattaa Xbox-tyyliä myös PS-versiossa, joskin napit ovat sitä tunnistettavaa ristiä, ympyrää, neliötä sekä kolmiota. Musta Xbox-malli sisältää ABXY-painikkeet.

Mukavaa on, kun PS Remote Playn vaatiman DualSense -ohjaimen voi korvata suoraan Backbonella Onella, mutta pelattavuus ei ole puhelimen ruudulta useimmissa peleissä kummoinen. Ohjain ei sisällä haptista palautetta tai mukautuvia liipaisimia, joten DualSensen täydelliseksi korvaajaksi siitä ei PS5-kansalaisille ole. Kosketuslevy täytyy aktivoida puhelimen näytöltä erikseen PS Remote Playssa, mikä on sekin tönkköä. Voidaan taas kysyä, mitä järkeä on pelata pelinäytölle tai TV:n ruudulle tarkoitettuja pelejä samassa lähiverkossa kämmenen kokoiselta näytöltä – Pleikkari-lisensoinnin arvo on mielestäni erityisen kyseenalainen Backbonen myyntihinta huomioiden.


Parhaat pelihetkeni olivat App Storesta lataamani Diablo Immortalin sekä Xboxin pilvestä saatavien suosikkieni parissa. Reaktiivisten pelien pelaaminen pilvestä lomaillessa oli nihkeää 5G-yhteydelläkin, mutta rennommat nimikkeet toimivat ohjaimen parina ongelmitta. Backbone Onesta itsestään johtuva viive on matala ja se on mobiilipelaamisen muun teknisen rajoittuneisuuden ohessa aivan hyväksyttävällä tasolla. Nvidian pilvipelaamista kokeilin ensimmäistä kertaa tämän laitearvostelun puitteissa, eikä kokemus ilmaisversiosta ollut hyvä, sillä jälleen kerran tilien linkityksessä oli tahmailua ja palvelu itsessään oli tankea ja epävakaa. Sitä ei voida lukea suoraan Backbonea vastaan, mutta ongelma piileekin siinä, mihin kaikkeen yli sadan euron arvoista kapulaa voi todellisuudessa sujuvasti käyttää, eikä järkeviä käyttökohteita oikeastaan ole lopulta niin runsaasti, että osaisin perustella laitetta hyödyllisenä vaihtoehtona muille, hyvin samanlaisille ohjaimille.

Olen nähnyt muualla verkossa Backbone Onea ylistettävän sen vuoksi, että se on ohjaintuote puhelimelle. Mitään oikeasti ällistyttäväähän siinä ei ole, koska vastaavia kapistuksia on ollut tarjolla jo useita vuosia. Ehkä sovellus on joidenkin silmissä myyntivaltti, mutta uskallan väittää, että samantyyppisiä toteutuksia tullaan näkemään enemmänkin. Kilpailua on, ja se on kovaa. Tukevampia ja laadukkaampia vaihtoehtoja löytyy samaan hintaan, mutta myös edullisemmin samankaltaisen kokemuksen saa. Ajankohtaiset Backbone+-jäsenyysedut ja -ehdot löytyvät valmistajan sivustolta.



Backbone One PlayStation Edition
Hintaluokka: 120 euroa
Lisätietoa: Backbone

V2.fi | Anne Kukkura
< Matiaksen matalapain... Pelataanpa: Isomman ... >

Keskustelut (2 viestiä)

Veeti

28.07.2023 klo 22.20 3 tykkää tästä

Pari kysymystä Annelle.
1. Onko se Anne vai Nanne? Tuntuu, että kumpaakin muotoa käytetään
2. Kun otat esim. jotain ruokaa, niin otatko Kukkuran annoksen?
lainaa
Sinko

Moderaattori

Rekisteröitynyt 02.06.2011

30.07.2023 klo 00.39 3 tykkää tästä

Veeti kirjoitti:
Pari kysymystä Annelle.
1. Onko se Anne vai Nanne? Tuntuu, että kumpaakin muotoa käytetään
2. Kun otat esim. jotain ruokaa, niin otatko Kukkuran annoksen?


1. Kumpaakin muotoa käytetään.
2. Heh heh.
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova