Tuorein sisältö

V2.fi testasi: NZXT Kraken 360 RGB AIO -nestejäähdytys

Miia Lyyra

05.06.2023 klo 21.33 | Luettu: 2190 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

VÄRIVALOA, ILMAA JA OUTOUKSIA
Muutaman vuoden aikana testipöytäni kautta on kiertänyt muutamakin NZXT:n julkaisema AIO-nestejäähy. Marraskuussa 2021 testissä oli NZXT Kraken X73 RGB White ja vuonna 2020 puolestaan NZXT Kraken X73. Näistä kaikki olivat kolmen tuulettimen malleja ja edustivat oman sarjansa budjettiluokkaa. Nyt NZXT toi markkinoille kaksi uutta sarjaa: Krakenin ja Kraken Eliten. Näistä on saatavilla erikokoisia versioita, mustana ja valkoisena,, sekä RGB-valoilla tai ilman. Aiemmin LCD-näyttö on ollut kalliimpien mallien etuna, mutta nyt ruutu on lisätty kumpaankin malliin, joskin luvassa on pieniä teknisiä eroavaisuuksia.


V2.fi:lle testiin saapui Kraken 360 RGB -nestejäähy, jonka hinta on 229 euroa. Hinnallaan se asettuu uusien jäähyjen joukossa keskihintaisten joukkoon. Sitä kalliimpia ovat Kraken Elite 360 -mallit värivaloilla tai ilman. Kraken 360 RGB:n tuulettimet ovat NZXT:n uutta värivalollista F120RGB-mallistoa. Siinä missä edellisen RGB-mallin valot olivat sijoitettuna tuuletinta kiertävään rinkulaan, löytyvät tuikut nyt tuulettimen keskikohdasta. Erilainen valaistustapa näkyy myös kosmeettisesti ja kyseessä onkin mielipidekysymys, kummasta valaistustavasta pitää enemmän.



Näytön ominaisuudet ihmetyttävät


Pumppua koristaa 1,54" LCD-näyttö, johon tällä hetkellä voi laittaa näkyviin erilaisia custom-kuvia, kellonajan tai vaikka tietokoneen lämpötilat. Lisäksi CAM-sovelluksen valikosta löytyy web intregration, jonka kautta voi pyörittää valokuvia esimerkiksi Google Photos -palvelun kautta tai pyörittää videota YouTubesta. Lisäksi saatavilla on Spotifyn now playing, joka tuo näyttöön parhaillaan soivan kappaleen kansikuvan ja biisin tiedot. Tällä hetkellä näyttöön saatavien infojen valikoima vaikuttaisi olevan vielä keskeneräinen. Esimerkiksi YouTube-videot pyörivät diashow:n tavoin, joka ei missään nimessä ole esteettinen näky. Lisäksi Spotify-ominaisuus tulee asentaa GitHubin kautta, joka vaatii käyttäjältä teknistä taitoa. Testijakson aikana sain lisättyä CAM-sovellukseen myös GIF-tiedoston, mutta en saanut sitä näkyviin itse ruutuun. Testailun aikana myös osa ominaisuuksista hävisi käytöstä, ja osa myös palasi myöhemmin käyttöön. Tilanne vaikuttaa kuitenkin hieman epäselvältä sen suhteen, mitä ominaisuuksia loppujen lopuksi on käytettävissä.


Puhutaan hetki lisää näytöstä. Halvemmassa Kraken-mallissa näytön resoluutio on 240 x 240 px, kun taas kalliimmassa Kraken Elitessä 640 x 640 px. Krakenissa kuva-alue on pumpun näyttöön keskitetty neliön muotoinen alue, kun taas Kraken Elitessä kuva-alue on koko pumpun pinnan kattavan LCD-näytön kokoinen. Näytön pinta-ala on siis Kraken-mallissa pienempi. On makukysymys, kuinka hyvältä kuvat näyttävät neliön muotoisena, sillä sen ympärille jää mustaa tilaa. Omaan silmään parhaalta näyttävät kuvat, joissa oli musta pohja valmiina. Esimerkiksi täysikuusta nappaama kuva sopi näytön keskelle mainiosti.

Pumpun sisuksissa pauhaa seitsemännen sukupolven Asetek-pumppu, joka voi olla kynnyskysymys ostajille, sillä markkinoilla on jo kahdeksannen sukupolven Asetek-pumpulla varustettuja AIO-jäähyjä. Varsinkin Kraken Elite -mallin kanssa löytyy kilpailijan leiristä vaihtoehto. Pumppu ei ole surkea, vaikka onkin vanhempaa mallia. Testikokoonpanossa käytössä oleva AMD Ryzen 9 5900X jäähtyy oivallisesti, vaikka lähtökohtaisesti kyseessä on melko kuumaverisesti toimiva prosessori. Lämmön siirtymistä pois kiveltä auttavat omalta osaltaan myös F120 RGB -tuulettimet, jotka ovat teholtaan hieman parempia kuin aiemmat NZXT:n RGB-vimputtimet. Nykyisten RPM-luku on hieman korkeampi ja ilmaakin pääsee enemmän lävitse kuin aiemmin. Lisäksi tuulettimet ovat hieman hiljaisemmat. Testikokoonpano on rakennettu Lian Lin:n lasikoteloon, joten todellinen melun määrä ja sen sietoaste riippuu hyvin paljon käyttäjän omasta kokoonpanosta. Raskaassakin pelaamisessa lämmöt pysyivät melko hyvin kurissa ja lukemat olivat melko tavanomaisia AMD Ryzen 9 5900X:lle. En kuitenkaan voi olla ajattelematta, olisiko kahdeksannen sukupolven pumpulla saatu lukemia vieläkin alemmaksi, varsinkin kun uusien prosessorien toimintatapa on hieman muuttunut vanhemmista malleista.

Käyttäjäystävällinen kiinnitysratkaisu


NZXT on tehnyt kuitenkin myös hyviä muutoksia. Viimeksi kritisoin arviossa tuulettimien kytkentää, sillä jotta ne toimivat täydellisesti yhteen CAM-sovelluksen kanssa, tuli käyttäjän ostaa erikseen RGB & Fan -palikka tai Grid+ V3 -ohjain. Nyt mukana on jakokaapeli-setti ja RGB-kontrolleri, joiden avulla tuulettimet saa kytkettyä toisiinsa ja suoraan CAM-sovellukseen ilman ylimääräisten tarvikkeiden ostamista. Uusi tapa toteuttaa kytkentä on käyttäjäystävällisempi.


NZXT Kraken 360 RGB on tervetullut NZXT:n AIO-valikoimaan, varsinkin kun halvemmallakin saa nyt LCD-näytöllisen mallin. Arviota kirjoittaessa uusien mallien saatavuus on kuitenkin haastava. NZXT:n verkkokaupassa on jo tovin lukenut tulossa pian -teksti kaikkien mallien kohdalla ja muutamassa Suomeen toimittavassa elektroniikkaliikkeessä varastot ovat tyhjät ja eriä odotetaan saapuvaksi kesä-heinäkuussa. Uuden mallin julkaisua varjostaa myös näytön ominaisuuksia koskevat pienet epäselvyydet, näytöllisen mallin kuitenkin luultavasti ostaa juuri ominaisuuksien takia.

Kuluttajan kannattaakin pohtia tällä hetkellä, mikä NZXT:n AIO-malleista on juuri sopiva itselle. Varsinkin, kun markkinoilla on edelleen vanhempia X- ja Z-malleja, joiden pumppuna toimii myös seitsemännen sukupolven Asetek. Mikäli haluaa päivittää Kraken Z- tai X-sarjalaisen uuteen malliin, kannattaa vaihtoa harkita tarkasti.



NZXT Kraken 360 RGB AIO
Hintaluokka: 229,90 euroa (NZXT:n oma verkkokauppa)
Lisätietoja: NZXT

V2.fi | Miia Lyyra
< V2.fi ennakoi: Exopr... V2.fi testasi: Medio... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova