Tuorein sisältö

Retro Rewind: Kellopelit tallessa kaapin hyllyillä

Manu Pärssinen

04.03.2023 klo 12.00 | Luettu: 2060 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Haastattelussa Game & Watch -keräilijä ja katsahdus tuoreempaan tuotantoon

Artikkeli on julkaistu aiemmin Retro Rewindin numerossa 4/2020.

Retro Rewind metsästi hyppysiinsä Facebookin Pelikonsolit ja pelit (Retro) -ryhmän ehkäpä tunnetuimman Game & Watch -keräilijän Joni Silvennoisen ja kyseli, mikä laitteissa kiinnostaa ja mihin kannattaa varautua, mikäli alkaa niitä itselleen enemmän hankkimaan.

Silvennoinen on 48-vuotias insinöörioppinut, joka asustaa Helsingissä vaimon ja kahden lapsensa kanssa. Talouden kaapeista löytyy retropelejä laidasta laitaan, erityisesti myös Nintendon käteviä ja klassisia käsikonsoleita. Ensimmäiset muistot Game & Watch -peleistä hänellä – kuten monella muullakin suomalaisella – ovat sieltä 1980-luvun hämäristä.

Syntymäpäivälahjaksi saatu Donkey Kong Jr. -laite teki lähtemättömän vaikutuksen ja sen LCD-näytön jokainen kulma tuli varmasti tutuksi sadoilla, ellei tuhansilla pelikerroilla. Innostus keräämiseen syntyi kuitenkin paljon myöhemmin.

– Kiertelin paljon kirpputoreja kun lapset syntyivät 2000-luvun alkupuolella, ja siinä sivussa pelikeräily alkoi puolivahingossa. Ostelin heille kaikkea kivaa ja poimin kyytiin myös Game & Watch -laitteita, koska tiesin, että niillä on kysyntää ja että niiden arvo nousisi varmasti.
Silvennoinen kertoi, että tuohon aikaan erilaisia pelilaitteita alkoi kertyä pikkuhiljaa hyllyyn lisää, monenlaisia ja monen muotoisia, sekä vähitellen myös G&W-elektroniikkapelien tuplaja triplakappaleita. Niitä hän alkoi sitten tarjota muille keräilijöille. Portit pelikeräilypiirien maailmaan olivat auenneet, eikä niitä tarvinnut enää sulkea.

– Keräilypiireissä kaikki tuntuivat tuntevan toisensa ja itse taas olin aivan yksikseni kerännyt kasaan melkoisen valtavan kokoelman.

JONIN TOP-3 G&W-LAITETTA
Donkey Kong, Donkey Kong 2 ja Donkey Kong Jr. pelaamiseen, Egg, Mario the Juggler ja Donkey Kong Circusin panoraama-versio sijoitusmielessä.


Innokkaita retron etsijöitä Korsossa.

Käännekohta keräilyssä tuli, kun jo kuopatusta Rikuco-pelikaupasta tunnettu Riku Korhonen järjesti peleihin keskittyneen kirpputoritapahtuman Korsossa vuonna 2014.

– Ajattelin osallistua ja saavuin paikalle hieman myöhässä kaiken ylimääräisen tavarani kanssa. Paikalla oli myös harrastaja Jukka Kivinen, jonka viereiseen pöytään satuin sijoittumaan, ja kun kannoin tavaraa sisään, jossain vaiheessa hän alkoi ihmetellä että kuinka paljon sitä minulla oikein on. Jukka tuli sitten auttamaan ja sen tapahtuman myötä nimeni alkoi tulla tutuksi pelikeräilijöille.

– Muistan hyvin, kuinka joku mainitsi ettei kenellekään yksityishenkilöllä voi olla noin paljon tavaraa, Silvennoinen naurahtaa. Vaan eipä kukaan tiennyt, kuinka paljon sitä vielä oli kotona lisää.

Aivan kaikkia Game & Watch -laitteita ei pelikerääjällä itselläänkään vielä ole, eikä niiden hankkimisella ole kiirettäkään, sillä huomattavasta kokoelmastaan huolimatta Silvennoinen ei halua tehdä minkään tietyn pelin hankkimisesta itselleen pakkomiellettä.

– Tiedän kyllä, että minulta puuttuvat Silver- & Gold-sarjan laitteet olisi ulkomailta hankittavissa. Suomessa harvinaisempia ovat olleet esimerkiksi pakkauksissaan olevat Crystal Screen -sarjan laitteet. Olen saattanut saada tietooni, että sellainen olisi jollain kirpputorilla, mutta ennen kuin se on löytynyt ja myyjä saatu suostuteltua kauppoihin, on joutunut pitämään pitkiä yhteydenpitoja.

Yllättäviä sattumuksiakin on tullut. Vaimolle Tori.fi:stä teak-puista tarjotinta ostaessaan Silvennoinen alkoi jutella myyjän kanssa Game & Watch -keräilystä ja häneltä sitten sattui löytymään Mario the Juggler. Kyseinen, vuonna 1991 julkaistu peli on viimeinen Game & Watch -julkaisu, ellei tämän vuoden juhlalaitetta lasketa.

– Kaverini tietävät myös, että kerään Game & Watcheja. Eräs tuttuni oli päässyt Habitare-messuille ammattilaispäivänä päivää ennen tapahtuman suurelle yleisölle aukeamista. Eräällä antiikkimyyjällä oli siellä kahdeksan uudenveroista laitetta hyllyssään, ja kun tuttuni antoi hänelle puhelimen, kaupat saatiin sovittua.

Game & Watch -laitteita julkaistiin monenmuotoisia ja -kokoisia, muun muassa pöydällä pidettäviä Table Top -versioita sekä erillisillä ohjaimilla varustettuja Micro Vs. Systemejä. Silvennoisen suosikki on kuitenkin se perinteisin malli, joissa peli on helppo hahmottaa ja siihen pääsee helposti mukaan, vähän kuin nykypäivän kännykkäpeleissä.

JONIN VINKIT G&W-KERÄÄJÄLLE
- Aloita laatikottomista ja vaikka huonokuntoisistakin, niillä pääsee Suomessa kohtuullisella rahalla pitkälle. Ulkomailla hinnat ovat nousseet ja harvinaisimmista maksetaan jopa yli 1 000 euroa
- Varmista että myyjä on luotettava, vinkkinä Facebook-ryhmä World of Game & Watch
- Tarkista ostaessa ulkoinen kunto, onko patteriluukku tallessa, onko peltiosissa tai näytöissä naarmuja, toimiiko näyttö täysin? Kannattaa pyytää videokuvaa laitteen pelaamisesta
- Kaksiosaisista laitteista kannattaa tarkistaa myös kannen kiinnitysklipsin eheys
- Sama laite on saatettu julkaista jopa viidellä eri näköisellä laatikolla julkaisumaasta riippuen. Myös väärennettyjä laatikoita on paljon liikenteessä
- Laitteiden hinnat nousevat edelleen, vaikka kasvu onkin tasaantunut. Kysytyimpiä ovat alkuperäispakkauksissa olevat, mutta pelejä saattaa edelleen löytää muutamalla eurolla

Game & Watch Super Mario Bros., tuttu peli melko tutuissa kuorissa


Nintendo julkisti Super Mario Bros. -pelin 35-vuotisjuhlan kunniaksi monenmoista pelattavaa, mutta yllättävin oli paluu juurille ja aivan uuden Game & Watch -käsikonsolin tuominen markkinoille. Nintendo-keräilijät ovat tunnetusti innokkaita nostalgia-ostelijoita ja nimenomaan sille yleisölle tämä laite on tarkoitettukin, vaikka jotkut voivatkin pitää sitä pienenä pyhäinhäväistyksenä.

Game & Watch Super Mario Bros. kunnioittaa paitsi SMB-pelisarjaa, myös Game & Watch -elektroniikkapelien 40-vuotista historiaa. Alkuperäisistä laitteista se kuitenkin eroaa muun muassa siinä, että mustavalkoisen simppelin LCDnäytön sijaan siihen on laitettu moderni värinäyttö, jotta NES-aikakauden pelejä pystyy pelaamaan. Uutuudesta puuttuu myös paikka kelloparistoille (se ladataan USB-C-kaapelilla), laitteen pystyssä pitävä pieni metallinen jalka sekä kellon herätystoiminto.

Ensimmäisissä Game & Watch -laitteissa ei ollut myöskään ristiohjainta (se tuli vasta kaksiruudulliseen Donkey Kongiin) ja niiden painikkeet olivat joko ruudun vastakkaisilla puolilla tai toisella reunalla päällekkäin. Uutuudessa ne on aseteltu NES-ohjaimen tyyliin, mikä toki onkin SMB:n pelaamiseen paras ratkaisu. Tuntumaltaan painikkeet vastaavat kuitenkin G&W-sarjan kumimaisia nappeja NES-muovin sijaan. Nintendon ehkä tärkeintä innovaatioita, eli sitä ristiohjainta, siis kunnioitetaan ja väritykseltään laite on puna-kultainen viittauksena Japanin NESiin eli Famicom-konsoliin.

Kellokin laitteessa tosiaan on, eihän sen nimeä voisi muuten perustella. Valitettavasti kellonäytöstä puuttuu 24 tunnin vaihtoehto, ja kuten sanottua, alunperin mukana ollut herätystoiminto. Nintendo-faneille sen tuijottelu on kuitenkin hieman mielenkiintoisempaa kuin 80-luvun mustien numeroiden, sillä kello on itse asiassa animoitu Marion pelitaso täynnä pieniä jippoja, joita tapahtuu eri kellonaikoihin. Mukana on myös muutama piilotettu salaisuus.

Koneen sisuksista löytyy itse asiassa kaikkiaan kolme laadukkaasti emuloitua peliä: alkuperäinen Super Mario Bros (NES), Super Mario Bros 2 (Famicom), sekä se ensimmäinen simppeli G&W-peli Ball, jossa nappaillaan kiinni jonglöörin heittelemiä palloja. Siihenkin on tosin vaihdettu Game & Watch -hahmon tilalle laitteen juhlakalu eli Mario. Super Mario Bros 2 ei ole se SMB2, joka länsimaissa nähtiin, vaan alkuperäinen Japanin versio, joka sittemmin julkaistiin myös länsimaihin nimellä Super Mario Bros.: The Lost Levels. Länsimainen SMB2 taas oli versiointi pelistä nimeltä Doki Doki Panic, koska Japanin peli sisälsi käytännössä vain Super Mario Bros.:in tehtyjä lisätasoja. Niiden vaikeusaste oli ruuvattu sen verran tiukalle, ettei Amerikan Nintendo uskonut myyntimenestykseen, joten tällaiseen ratkaisuun päädyttiin.

Kolme peliä, nostalgiaa, hinta 50–60 euroa ostopaikasta riippuen. Se kuulostaa kohtuullisen ronskilta hintalapulta, mutta kyllä tälle ostajia löytyy. Laite myös hakkeroitiin alustavasti jo ennen julkaisua, joten lie vain ajan kysymys, koska sisään saa pistettyä uusia pelitiedostoja. On myös enemmän kuin todennäköistä, että Nintendo tulee julkaisemaan lisää vastaavia laitteita, kunhan tämä on loppuunmyyty ja seuraavat juhlapäivät kolkuttelevat kalenterissa. Legend of Zelda -sarja saikin oman versionsa 2021.


PS. Mikäli olette laitteen jo hankkineet, koittakaapa pitää A-painiketta viisi sekuntia pohjassa kellonäkymässä.

Kuvat: Bugwarp & frenkieb/Wikimedia Commons, Manu Pärssinen, Nintendo

Julkaistu aiemmin Retro Rewindin numerossa 4/2020
Lisätietoa Retro Rewind -lehdestä: https://retrorewind.fi
Tilaa Retro Rewind osoitteesta https://tilaaskrolli.fi

V2.fi | Manu Pärssinen
< Pelataanpa: SNES-ret... Pelataanpa: Amiga-te... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova