Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Philips Evnia 34M27600MV -näyttö

Manu Pärssinen

22.02.2023 klo 20.45 | Luettu: 2091 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Kauniit kuoret, kohtuullisen komeaa kuvaa
Vaikka Philips on toki näyttöjä valmistanut vuosikymmeniä, viime lokakuussa koettiin yllätys, kun pitkien perinteiden firma julkisti pelaajien lisälaitteisiin keskittyvän uuden brändin, Evnian. Brändisanoman ytimessä oli se, että “pelaaminen on kaikille”, mutta ensimmäinen kauppoihin saapunut sarjan laite kuuluu kuitenkin Evnian ylimpään hintaluokkaan, sillä 34M2C7600MV:n hintalapuksi ilmoitettiin yli 2000 euroa.

34M2C7600MV:n ominaisuuslista näyttää tältä:

34 tuumaa, 3440 x 1440 Ultrawide-resoluutio
DisplayHDR 1400, VA-paneeli
Näytössä MiniLED-taustavalaistus, jossa 1152 himmennysaluetta
Philips Ambiglow
165 Hz virkistystaajuus
1500R-kaarevuus
Adaptive Sync
Vasteaika 2,5 ms (harmaa-harmaa)
Väritoisto sRGB 140%, Adobe RGB 92.9%
Jopa 1400 nitin kirkkaus


Paketista otettaessa Evnian jalusta saapuu kahdessa erillisessä osassa. Vaikka kyseessä on kaareva, iso näyttö, on sen kokoaminen yhdenkin hengen voimin kuitenkin kohtuullisen simppeliä. Valkoinen näyttö on tyylikkäästi muotoiltu ja näyttää varsinkin PlayStation 5:n rinnalla sille oikein sopivalta kumppanilta. Ulkomuodon puolesta näyttö siis sopii premium-hintaluokkaan, varsinkin kun kaapeleitakin pystyy sovittelemaan jalustan kolosesta nätimmin piiloon. Virtalähteen laittaminen nätimmin piiloon voikin olla sitten mutkikkaampaa, sen kokoinen mötkö se on.

Liitinpuolelta löytyy kaksi kertaa HDMI 2.1, DisplayPort 1.4, kuulokeliitin, USB-C (3.2 Gen 1), josta saa 90W virtaa vaikka läppäriin, sekä USB-hubi, jossa on yksi USB-B-liitäntä (3.2) ja neljä USB-A-liitäntää (3.2 Gen 1). Näistä voinee ehkä jo päätellä, että näyttöä voi käyttää myös KVM-tarkoituksiin, eli useamman koneen kanssa yhdellä näppäimistöllä ja hiirellä. Liitäntöjen määrä ja laatu on tähän hintaluokkaan riittävä, ja riittää myös sellaisille pelaajille, joiden pelihuoneeseen mahtuu vain yksi iso näyttö.

Aloitin kytkemällä sen mainitun PS5:n kiinni. Evnia väläytti Ambiglow-valojaan ja konsolin valikkoruutu rävähti verkkokalvoille to-del-la kirkkaana - luvattu maksimikirkkaushan on 1400 nitiä ja sen lukeman voi uskoa. Testipeleinä pyöritin Horizon: Forbidden Westiä sekä Strayta ja vaikka säädöt teki niiden tarjoaminen HDR-säätöjen mukaan, näkymät läjähtivät verkkokalvoilleni kirkkaampina, kuin mihin itse olen yleensä konsolipelaajana tottunut.

Näyttö tarjoaakin erilaisia valmiita HDR-asetuksia muun muassa pelaamiselle sekä elokuvien katsomiselle ja tuntui, että ne oli osattu säätää aika lailla minun makuuni - peleissä pidin eniten peliasetuksista, videoita katsoessa taas elokuvatilasta tai DisplayHDR-sertifioiduista asetuksista. Local dimmingin vahvuuttakin sai säädettyä neljään eri asentoon, mutta omilla silmilläni en havainnut eroa kuin “OFF”:n ja “LOW”:n välillä.


Tämän hintaisessa näytössä soisi mukana olevan myös kaukosäädin, kuten esimerkiksi testaamassamme saman hintaluokan AOC:ssa (arvio). Valikkoja ohjaillaan perinteisesti oikean puolen takalaidan pikkunypytikulla, mikä oli ihan OK, kuten myös valikkojen käyttöliittymä, vaikka tällaisessa testitilanteessa olisikin kaivannut, että joidenkin asetusten välillä loikinta olisi ollut vähän helpompaa. Suomenkielisisistä valikoista en nopealla selailulla löytänyt kuin pieniä käännöskukkasia, mutta edelleen jotkut termit kuulostavat todella hankalilta kotikielellämme.

Vaikken kultasilmäksi voi itseäni missään tapauksessa väittää, kyllä minä paikallisen elektroniikkamarketin hyllyllä näen eron halvan ja hyvän välillä - ja onhan näitä monitoreita testiin tullut vuosien varrella. MiniLEDit ovat muutamaan kertaan vakuuttaneet minut siitä, että ne voivat olla ainakin peruskäytössä potentiaalinen kompromissi perusnäytön ja OLEDin välillä. Pelejä pelatessa ja värikkäitä videoita katsellessa olin hyvin tyytyväinen Evnian suorituskykyyn, mutta kun istuin tunnin käyden läpi erilaisia Youtubesta löytyviä testejä, sen kyllä havaitsi, ettei se yli tuhatkaan himmennysaluetta OLEDia vastaa. Ehkä jonkun silmään värivuodot varsinkin näytön reunoilla ja himmennysalueelta toiselle ottaisivat enemmänkin, mutta eivät ne peruskäytössä itseäni häirinneet.

2,5 millisekunnin vasteaika speksilistalla aiheuttaa pienen kavahduksen verrattaessa kilpailijoiden tuotteisiin ja varmasti sillä on iso painoarvo pro-pelaajille. Huomioon voidaan ehkä ottaa myös senkin, että kyseessä on kuitenkin sarjan ensimmäinen tuote, joten tuotekehitystä on varmasti vielä luvassa, sekä varmasti softapäivityksiäkin. Vähän kuitenkin jäi mietityttämään, kuinka paljon hintalappuun olisi pitänyt lisätä (tai siitä ottaa pois) OLEDin kanssa.


Muidenkin valmistajien monitoreissa on takana valoja, jotka pyrkivät reagoimaan näytön tapahtumiin, mutta Philipsistä on muodostunut lähes standardi Ambiglownsa kanssa. Vaikka siitäkin voi väitellä, paljonko valaistus lopulta immersioon vaikuttaa, en voi väittää että ei yhtään. Sopivan pimeässä huoneessa Ambiglow luo omanlaistaan lisätunnelmaa. Kaarevuuden tarpeesta voidaan myös olla montaa mieltä, mutta 21:9-suhteinen näyttö 1500R-kaarella vaikuttaa omaan makuuni vielä järkevältä yhdistelmältä. Kaiken edellä mainitun - ja väriprofiilikattavuuden - perusteella voi sanoa, että Evnia on vahvasti viihdekäyttöön ja päivittäiseen tietokoneiluun, ei ammattilaisen työkaluksi.

Pidän kovasti Evnian estetiikasta ja Philipsin tekemistä design-ratkaisuista, mutta on jokaisen itse päätettävissä, paljonko niistä haluaa maksaa. Speksilistan mukaan Evnia tekee asioita, joita tämän hintaiselta näytöltä voisi odottaa, mutta voi kyllä halvemmiltakin, Kyse ei ole kuitenkaan luksustuotteesta sinänsä, vaan pelaajille tarkoitetusta lisälaitteesta. Evnian hinta/laatu-suhdetta miettiessäni tekaisin vielä taulukon muutamasta minulle suositellusta kilpailijoiden näytöistä. Evnian mallia on jo pari kuukautta julkaisun jälkeen myyty Suomessakin 1500-1600 euron hintalapulla, mutta siltikin kilpailijoilta on tarjolla teknisesti vaikuttavampia vaihtoehtoja - toki aivan kaikkia samoja ominaisuuksia niistä ei kaikista löydy. Valitettavasti veikkaan, ettei Philips vielä tällä lyö itseään läpi pelinäyttömarkkinoilla, mutta katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan - ehkä juuri julkistettu 8600-(OLED)malli on tie pelaajien sydämiin..



Philips Evnia 34M27600MV -näyttö
Hintaluokka: 2000 euroa (tai 1500 euroa?)
Lisätietoa: evnia.fi

V2.fi | Manu Pärssinen
< Pelataanpa: A Pig Qu... Pelataanpa: SNES-ret... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova