Tuorein sisältö

Retro Rewind: Dreamcast, outolintuni

Manu Pärssinen

04.02.2023 klo 12.00 | Luettu: 1416 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Segan konsoli innosti kummallisuuksiin

Artikkeli on julkaistu aiemmin Retro Rewindin numerossa 4/2020.

Sega Dreamcast oli markkinoilla vain kolmisen vuotta 1998-2001 ja sitä myytiin alle 10 miljoonaa kappaletta. Silti Segan viimeinen konsoli ehti synnyttämään sellaista intohimoa, jota ei monen muun konsolin kohdalla ole nähty.

Monien sydämissä tuo polte palaa edelleen, kuten Mikko Retro Rewindin numeron 2/2018 artikkelissa “Dreamcast, rakastettuni” toi esiin. Intohimo oli vahvaa jo laitteen elinvuosina, sillä varsinkin Japanissa julkaistiin mitä ihmeellisimpiä erikoisversioita, pelejä, lisälaitteita ja ohjelmistoja. Listasimme muutamia poimintoja.


Dreamcast Microsoft WebTV


Koko artikkelin idea lähti eBaylla vastaan tulleesta Microsoft WebTV -levystä Sega Dreamcastille. Sen avulla sai otettua yhteyden Microsoftin WebTVpalveluun, jolla käytännössä pystyi surffaamaan internetissä television välityksellä. Moinen oli vielä varsin harvinaista vuoden 1999 tienoilla. Levystä julkaistiin neljä eri versiota Internet Explorer 2.0:lla varustettuna, kunnes Segan oma internetselain ohitti IE:n kyvykkyydessään.

Dreamcast Karaoke


Karaoke oli 2000-luvun vaihteessa järjettömän suosittua muun muassa Suomessa ja Japanissa. Tietenkin vain Japanissa julkaistu Dreamcast Karaoke -lisälaite sijoitettiin konsolin alle ja siihen kytkettiin mikrofoni. Sega Kara -ohjelmisto sitten tarjoili sikäläisiä hittejä laulettavaksi, ja hetken aikaa niitä sai jopa ladattua lisää internetistä.


Dreamcast MIDI-kaapeli


Monille kotitietokoneille julkaistiin aikanaan MIDI-kaapeleita syntetisaattoreihin tai koskettimistoihin liittämistä varten. Sellainen julkaistiin myös Dreamcastille ja aivan samasta syystä. Kaapelia tosin hyödynsi ainoastaan O-to-i-re Dreamcast Sequencer -ohjelmisto, jolla pystyi luomaan musiikkia yksinkertaistetussa ja iloisen värisessä käyttöliittymässä. Luodut sävelteokset sai talteen VMU-muistikortille.

Treamcast


Treamcast ei ole virallinen Sega-tuote, mutta jotakuinkin kaikki Dreamcast-kerääjät tietävät heti mistä on kyse: Taittuvalla näytöllä varustetusta, kannettavasta, epävirallisesta kiinalaisesta Dreamcast-variaatiosta. Treamcastin Aasian versiosta puuttuivat aluerajoitukset, sillä pystyi toistamaan erilaisia mediatiedostoja ja sen ohjaimet olivat enemmän Sega Saturn -henkiset kuin DC:stä tutut. Sega torppasi projektin tekijänoikeuksiin nojaten.

Dreamcast Watch


DC-faneille ehdittiin tehtailla monenlaisia fanituotteita myös laitteen kuoleman jälkeen. Yksi kalliimmasta ja erikoisemmasta päästä on 15-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistu Dreamcast-rannekello. DC:hen liittyviä kelloja on olemassa moniakin erilaisia, mutta kyseinen kello näyttää metalliselta Dreamcast-konsolilta ja sen kansiluukun saa avattua kellonajan tarkistamista varten. Juhlallisessa rasiassa toimitettuja kelloja on myyty eBaylla jopa 400 euron hintaan.

Dreamcast Divers 2000 CX-1


Suomen pelilehdissäkin vilahtanut sinisävyinen Divers 2000 CX-1 -erikoismalli pyöri mielessäni pitkään jotenkin sukellusteemaisena (Diver’s) vaikka Sonicin pään muotoiseen, 14-tuumaiseen televisioon upotettu Dreamcast on vain rohkeasti erilainen (diverse). Mukana tuli myös erikoisväritetty kamera, ohjain, näppäimistö ja kaukosäädin. Tällä hetkellä eBaylla on tarjolla yksi Divers, jonka hintapyyntö on 12 000 dollaria.


Sega Fish Life


Päätetään siihen kaikkein omituisimpaan: Sega Fish Life on Dreamcastiin pohjautuva virtuaalinen akvaario. Kosketusnäyttöön kytkettävä laite muistuttaa enemmän DVD-soitinta kuin söpön pyöreämuotoista Segan konsolia, ja Sega Fish Life -ohjelmisto sitten näyttää ruudulla uivia kaloja. Laite oli suunniteltu ihmisiä viihdyttämään ravintoloiden, hotellien ja lääkärivastaanottojen auloihin, eikä siihen olisi ollut peruspelaajalla varaakaan. Sveitsiläinen Musée Bolo on kunnostanut yhden Sega Fish Life -laitteiston ja se on esillä museon näyttelyssä. Segan luvalla museo myös julkaisi jakeluun Fish Life -ohjelmistot ja havaitsi, että virtuaaliakvaarion käynnistäminen tavallisella Dreamcastilla on estetty. Museo on kerännyt keskitetysti tietoja Sega Fish Lifestä, ja niitä voi käydä tutkimassa segafish.museebolo.ch -sivustolla.



Kuvat: Sega, Sega Retro

Julkaistu aiemmin Retro Rewindin numerossa 4/2020
Lisätietoa Retro Rewind -lehdestä: https://retrorewind.fi
Tilaa Retro Rewind osoitteesta https://tilaaskrolli.fi

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi ennakoi: Undis... Pelataanpa: Katsojat... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova