Tuorein sisältö

V2.fi testasi: The Shrimp -pelinäppäimistö

Manu Pärssinen

27.12.2022 klo 18.18 | Luettu: 2977 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Katkarapu napu napu
Olen jo pitkään miettinyt, että koska yleistyy enemmän se, että pelaajilla on useampia näppäimistöjä eri tarkoituksiin - vaikka yksi kirjoittamiseen, yksi FPS-peleihin ja yksi strategiapeleihin. Tokihan näppäimistövalmistajat haluavat laitteidensa taipuvan moneen ja jo nyt on näppäimistöharrastajia, joiden seinää koristaa rivi työkaluja eri tarpeisiin, mutta kovin yleistä moinen ei vielä ole. Ainakaan samaan tapaan kuin peliohjainpuolella, mikäli johonkin tiettyyn genreen on erityisen syventynyt. Yksi vaatimus tässä olisi myös se, ettei joka valmistaja kehittäisi USB-C-liittimen ympärille oman muotoista möykkyään, jotta näppäimistöä olisi aina helppo vaihtaa lennossa. Toki haittapuolena on sekin, että sitten on mahdollisesti useamman firman sovellukset koneella pyörimässä.


60%-näppäimistöt ovat olleet askel siihen suuntaan, että näppäimistöllä ei sujuvasti voi oikein muuta tehdä kuin pelata pelejä, mutta tuore uutuus The Shrimp vie ajatuksen vielä muutamaa askelta pidemmälle. Kyseessä on käytännössä näppäimistön viidesosa (20% eli 25 näppäintä), josta löytyy WASD-painikkeet, niitä ympäröivät näppäimet sekä kaksi säätönuppia ja lisäpainike yläreunassa. Värikkäästi koristellun, jätti-isoilla kirjainmerkinnöillä varustetun mininäppiksen mukana tulee vielä värikkäämmin koristeltu magneettisesti kiinnittyvä rannetuki, pehmeä logollinen kuljetuspussukka, ohjekirjaset, sekä laadukkaan oloinen USB-C-piuha. Unboksaus löytyy alta sekä V2.fi:n Tiktokista. Testiin tuli “Bomber” -kuosilla koristeltu versio.

@v2.fi Avasimme pienen The Shrimp - pelinäppäimistön laatikostaan. #v2fi #unboxing #theshrimp #nordicgamesupply #keyboard ? Stargazing - Official Sound Studio


The Shrimpin julkaisija on Nordic Game Supply ja sen on kehittänyt monen tuotteen takaa löytyvä suomalainen Kari Viljanen. Hänen mukaansa mininäppis on suunniteltu esimerkiksi kannettavan pelitietokoneen mukaan otettavaksi, eikä haluttu tehdä mitään super-erikoista, jotta pelaaja löytäisi näppäimet samoista paikoista, joissa ne normaalistikin ovat. Cherry-profiilisten näppäinten kytkiminä The Shrimpissä ovat Gateronin G Pro:t (yellow linear), jotka yhdessä rungon äänenvaimennuksen kanssa kieltämättä kuulostavat varsin miellyttäviltä.

Mitään ohjelmistoa näppäimistö ei toimiakseen vaadi ja testasinkin suorilta käsin vaihtamista päivittäisestä näpyttelylaitteestani siihen. Valitettavasti jälleen kerran USB-C-liitin oli muotoiltu hieman eri tavalla, joten laite piti kytkeä erikseen kiinni omalla piuhallaan. Vika ei ollut siis Katkaravun, vaan vakinäppikseni piuhan. MIninäppiksen liitäntä on kohtuullisen standardia sorttia.


Ylälaidan nupit säätävät RGB-valojen kirkkautta sekä koneen äänenvoimakkuutta, lisäpainike on äänenvaimennus. Painamalla vasemmanpuoleista nuppia voi käydä läpi eri RGB-valoefektejä, joita on kaikkiaan 17, ja oikeanpuoleista klikkaamalla aukeaa mediasoitin. Fn pohjassa WASD-painikkeita taas voi käyttää median kontrollointiin ja jos Enteriä tarvitsee, se on näppäinyhdistelmä Fn+Esc. Totuttelua siis jonkin verran saatetaan tarvita, vaikka yhtenä keskeisenä ajatuksena onkin ollut juuri se tuttu näppäinasettelu. The Shrimpiin olisi kyllä pieni Enter varmaan mahtunutkin - ehkä sitten versioon 2.0.

Ainakin omaan käteni asento ja näppäimien käyttömukavuus, kun käsi lepää The Shrimpin rannetuen päällä, on oikein mukava ja kun pelituolissa nojaa hieman taaksepäin, kyynärpäät käsinojilla, hiiren ollessa suunnilleen samassa kulmassa kuin mininäppäimistön, peliasento on kerrassaan miellyttävä. Vaikka tämä(kään) ei tee minusta hakaa nopeatempoisissa räiskinnöissä, veikkaan että pelitapahtumaan tämän setupin kanssa ilmestyessä saisi sekä ihmetteleviä hymyjä että kadehtivia(?) katseita. Joulun alla eräs verkon pelikauppa jakoi ilmaiseksi Wolfenstein The New Bloodia ja parit testisessiot siinä The Shrimp kourassa osoittivat, että kyllä sillä hyvä pelata on - ainakin liikkua ja räiskiä - mutta osa pikatoiminnoista jää uupumaan, muun muassa kartta (M) ja kranaatti (G). CS:GO:ssa taas on toisia toimintoja, joihin eivät näppäimet riitä. Ainahan niitä voi remappailla mutta…

Perheestäni löytyy myös enemmän PC:llä pelaava, jonka pieni murhe ainakin alkutestissä oli se, että mikäli pelatessaan on tottunut pitämään peukaloaan kohtuullisen suorassa, on The Shrimpin välilyöntipainike hieman liian lyhyt (vaikka se nytkin on levitetty muita näppäimiä pidemmälle). Tämä toki riippuu kouran koosta ja on ehkä totuttelukysymys. The Shrimpin voi kytkeä myös PlayStation-konsoleihin.


Jotakuinkin eniten minut yllätti The Shrimpissä sen hinta. Kyseessä on selvästi pienelle niche-yleisölle tarkoitettu, pohjoismaista designia oleva tuote, jonka voi hankkia vaikka lahjaksi pelaajahirmulle, jolla on jo kaikkea muuta. Se on laadukkaasti rakennettu, tukeva ja mukava käyttää, mutta hintalapussa lukee “vain” 80 euroa. Toki voi ajatella, että se on paljon lyhyestä näppäimistön pätkästä, kun samalla rahalla saa jo kokonaisia pelinäppäimistöjäkin, mutta olisi tämä vekotin voinut olla kalliimpikin, enkä olisi asiaa kovin paljon ihmetellyt.

Ristiriitaisia tunteita tosin aiheuttaa se, että väkisinkin monessa pelissä tulee vastaan näppäinoikoteitä, joihin The Shrimp ei suoriltaan yllä ja sitten pitää kikkailla muilla tavoin - varsinkin jos on moisiin oikoihin jo tottunut. Yksi vaihtoehto on pitää vakionäppäimistö käytössä The Shrimpin rinnalla, mutta katoaako sitten sen idea? Jos perusnäppäimistö on vain kirjoittamista varten (esim. läppäri), tuo parempi WASD-ohjain toki lisäarvoa.



The Shrimp
Hintaluokka: 80 euroa
Lisätietoa: Nordic Game Supply

V2.fi | Manu Pärssinen
< Välipäivien peliläpp... V2.fi pelasi: Two Po... >

Keskustelut (2 viestiä)

lyhj

28.12.2022 klo 00.26 1 tykkää tästä

Ruma, hyödytön, surkea, kallis
lainaa
LateHuominen

Rekisteröitynyt 18.01.2015

30.12.2022 klo 10.08

Tuon seuraksi vielä Apple (bandai) Pippin ohjain niin olisi täydellinen pelisetti.
lainaa

Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova