Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Logitech for Creators Blue Sona -mikrofoni ja Litra Beam -valo

Miia Lyyra

11.11.2022 klo 19.03 | Luettu: 2541 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

VALOA KANSALLE JA ÄÄNTÄ KORVILLE
Logitech for Creators -brändin alle julkaistiin kaksi uutta tuotetta, jotka ovat ensisijaisesti suunnattu sisällöntuottajille ja sosiaalisen median vaikuttajille. V2.fi:n testipöydälle saapui kaksi uutukaista: Logitech Litra Beam -valaisin ja Logitech Blue Sona -mikrofoni. Testijakson aikana totesin, että kumpikin laite palvelee ammatikseen sisältöä tuottavia, mutta helppokäyttöisyytensä takia myös aloittelevia striimaajia ja YouTubettajia.

Logitech Blue Sona -mikrofoni


Minulle tärkeintä sisällöntuotantoa tehtäessä tai kuluttaessa on se miltä puheääni kuulostaa. Videot, striimit ja podcastit jäävät minulta kuluttamatta, mikäli puhujan mikrofoni on niin huono, ettei puheesta saa selvää. Viimeisten vuosien aikana useat valmistajat ovat tuoneet markkinoille erilaisia mikrofoneja, joiden hintahaitari on laaja. Logitechin uusi Blue Sona on aktiivinen dynaaminen XLR-mikrofoni, joka on ainakin hintansa puolesta suunnattu niille aktiivisille sisällöntuottajille, joilla on varaa sijoittaa tekniikkaan. Noin 400 euron hintalapulla varustettu mikki ei välttämättä ole aloittelevan striimaajan ensiostos.


Mikrofonia on tarjolla kahdessa eri värissä: valkoisena ja graniitinharmaana. Molempien mukana tulee kaksi tuulisuojaa, musta ja punainen. Laitteen kytkeminen käyttöön on hyvin vaivatonta, kunhan käyttäjällä on valmiiksi olemassa XLR-piuha, mikkiständi sekä äänikortti tai mikseri. Paketissa tulee mukana mikrofonin ja lisätuulisuojan lisäksi 3/8 tuuman sovitin, jolla mikin saa kiinni lähes mihin tahansa “normaaliin” ständiin. Meille Logitechilta saapui pelkkä Blue Sona ja loput testijaksolla käytetyt laitteet löytyivät minun työpöydältäni. Äänikorttina toimi Focusriten Scrarlet Solo 2rd Gen, RØDE PSA1 -puomiteline ja perinteinen halpa XLR-kaapeli.


Blue Sonassa on ClearAmp-ominaisuus, eli laitteen sisuksissa on valmiina +25 dB:n lisävahvistus ja erillistä vahvistinta ei tarvita. Blue Sona on parhaimmillaan, kun siihen puhuu noin 15 cm päästä, muutoin ääni särkyy helposti. Superhertta-kuvion ansiosta laitteeseen tulee puhua suoraan sen edestä, sillä suuntakuvio torjuu muista suunnista tulevaa ylimääräistä ääntä. Mikrofoni blokkaakin kunnioitettavan hyvin esimerkiksi näppäimistön näpyttelyä, vaikka moni varmasti käyttää erikseen hankittavia taustameluohjelmia Discordissa kuin OBS-ohjelmassakin. Lisäksi mikin takana on kaksi namiskaa, joiden avulla ääntä voi hieman hienosäätää. Bass cut -ominaisuus leikkaa nimensä mukaan tiettyjä bassotaajuuksia, kun taas Presence-namiska lisää “läsnäoloa” eli korostaa tiettyjä taajuuksia. Parhaiten säätöjen vaikutuksen kuulee, kun monitoroi puhettaan ja tarkastelee, mikä asetus on parhain. Huomasin, että minua miellytti eniten, kun laitoin kummankin asetuksen pois päältä. Nappulat ja lisävahvistus ovat ihan mukava lisä, sillä niiden ansiosta Blue Sona kuulostaa varsin hyvältä, eikä erillisiä lisälaitteita ole pakko hankkia. Esimerkiksi valmiina oleva lisävahvistus korvaa suositun Cloudlifter CL-1 -signaalivahvistimen, jota tarvitaan usein muiden mikrofonien kanssa lisäpotkun saamiseksi. Valmiina oleva lisävahvistus on suoraa säästöä rahapussiin.


Minulle mikrofonin ulkoasulla on merkitystä. Haluan, että laite näyttää kauniilta myös suoratoistolähetyksissä. Blue Sona on kaunis ja minimalistinen, mutta kuitenkin suunniteltu fiksusti. Mikrofonia voi kääntää oman puominsa varassa halutessaan ympäri ja laitteen kohdistaminen sopivaan asentoon onnistuu vaivattomasti. Blue Sonassa on sisäänrakennettu kehto, joten ulkopuolella ei nähdä ylimääräistä vaimennuskehikkoa, mikä tekee kokonaisuudesta tyylikkään. Varjopuolena on, että laite on isohko, mikä saattaa peittää suoratoistajan naaman, mutta minä en kokenut mikrofonin kokoa ongelmallisena. Blue Sona myös tuntuu laadukkaalta ja ilmeisesti ainoa muovinen osa on tuulisuojan kiinnityskehikko. Itse kehikko taas kiinnittyy magneetilla mikrofoniin, joka tekee siitä helposti vaihdettavan, mutta myös hyvin paikallaan pysyvän. Toivon mukaan tuulisuojia tulee myös erikseen myyntiin, jotta myöhemmässä vaiheessa rään peittämät voi halutessaan laittaa vaihtoon.



Blue Sona haastaa markkinoilla Shure SM7B -mikrofonin, joka on yksi tunnetuimmista ja suosituimmista samassa hintakategoriassa olevista laitteista. Minulle Shuren lippulaiva ei ole käytössä tuttu, mutta mikäli päätyisin ostamaan noin 400 euron mikrofonia, saattaisin joutua valinnanvaikeuteen. Ostopäätöstäni saattaisi kuitenkin vahvistaa kuuntelijoiden antamat kehut minun äänestäni Twitchin striimeissä ja Discord-keskusteluissa. Blue Sonan vahvuutena on myös miellyttävä ulkonäkö, varsinkin kun valikoimassa on valkoinen versio. Vaikka pidin Blue Sonasta erityisen paljon, vaatisi 400 euron sijoitus kohdallani hieman lisää perusteluita.

Tekniset tiedot:
Tyyppi: Dynaaminen
Suuntakuvio: Superhertta
Taajuusvaste: 40Hz–18kHz
Herkkyys: 20,97 mV/Pa / 1 kHz
Harmoninen kokonaissärö ja ääni: 0,06 % / 1 kHz, 94 dB SPL
Signaali-kohinasuhde: 69,9 dB A-wt.
Äänenpainetason maksimiarvo: 129 dB SPL / 1 %:n THD, 138 dB SPL / 5 %:n THD
Virta: +24V tai +48V phantom-jännite
Paino: 615 grammaa
Muuta: XLR-kaapeli ja ääniliitäntä (esim. äänikortti) hankittava erikseen




Logitech Blue Sona
Hintaluokka: 399 euroa (suositushinta)
Lisätietoja: Logitech

Logitech Litra Beam


Siinä missä Blue Sona on tarkoitettu enemmän ammattilaisten rahapussille, on Logitech Litra Beamin hinta suotuisampi. Noin 140 euron suositushinnalla se sopii sisällöntuottajille, mutta myös esimerkiksi etätyöpisteelle tavalliselle toimistotyöntekijälle. Hyvällä valaistuksella saa hieman halvemmankin läppärin kameran kuvan näyttämään hyvältä, joten valaistukseen voi olla syytä panostaa.


Litra Beam on Blue Sonan tavoin helppokäyttöinen. Paketista paljastuu johto, jalka ja itse valo, joten kasaamiseen kuluu aikaa vain muutama minuutti ja laite on käyttövalmis. Pientä miinusta sataa liian lyhyestä piuhasta, joka ei yllä normaalin työpöydän päästä päähän. Lisäksi olisin toivonut mukaan adapteria ja/tai piuhaa, joissa molemmissa päissä on UBS-C-liitin monipuolisempaa liitäntä mahdollisuutta varten. Liittimen laitteeseen tuleva pää olisi voinut olla 90-asteen liitin käytännöllisyyden takia.


Laitetta voi säätää suoraan takana olevista kytkimistä tai vaihtoehtoisesti tietokoneelle asennettavan Logitech G Hub -sovelluksen kautta. Logitechin sovelluksessa on muutama valmis valaistusasetus, joita voi halutessaan käyttää. Valo tukee myös Bluetooth-yhteyttä, mutta valitettavasti yhdistämisen voi tehdä ainoastaan tietokoneeseen. Minun vanhemmasta pöytätietokoneen emolevystä ei BT-yhteyttä löydy, joten tapauksessani langaton säätäminen ei onnistu. Harmillisesti Logitechiltä ei löydy omaa sovellusta esimerkiksi puhelimille, eikä myöskään kilpailevien valmistajien kontrollereihin eli Elgaton Stream Deckiin tai Razerin Stream Controlleriin. Useiden sisällöntuottajien ja tavallisten pelaajienkin pöydältä saattaa löytyä jompi kumpi ohjain, joihin käyttäjät mieluusti lisäisivät myös valo-ohjauksen, näin myös minun tapauksessani. Toisaalta laitteen takaa-osaa tehtävä suora säätö on niin yksinkertaista, että aloittelevan valonkäyttäjänkin on helppoa asentaa valo itselleen sopivaksi ilman ylimääräisiä ohjelmia.


Litra Beamin vahvuus on monipuoliset käyttömahdollisuudet. Sen voi laittaa esimerkiksi näytön yläpuolelle tai sivuille. Sen portaaton säätömahdollisuus helpottaa sopivan korkeuden löytämistä. Itse valon voi asettaa varteen kiinni kolmesta eri kohdasta, joka muuttaa myös LED-palkin suuntaa. Minulla valo oli testitilanteessa näytön yläpuolella ja sivussa, mutta käytin sitä myös videokuvassa taustavalona. Itselleen sopivan kirkkauden ja värilämpötilan löytäminen oli todella helppoa, mikä lisää käyttömukavuutta. Käyttömukavuutta lisää myös Logitechin TrueSoft-tekniikka, joka käytännössä tarkoittaa pehmeää hajautettua LED-valaistusta. Silmiini kirkkaus ja värisävyt näyttivät aina hyvältä ja vaikka pömpeli oli päällä useiden tuntien ajan, en kokenut valopalkin väsyttävän näköelimiäni.

Logitechin uutukainen on hyvä vaihtoehto niin sisällöntuottajalle kuin tavalliselle konttorityöntekijälle. Sen elegantin ja minimalistisen rakentaan vuoksi se sopii useimpien työpöydälle muiden vempeleiden joukkoon. Kokonsa puolesta se on myös helppo sujauttaa kassiin matkatarpeita varten. Varsinkin esimerkiksi kahden tai useamman Litra Beamin asettamisella voi helposti hoitaa esimerkiksi striimaajan etu- ja takavalaistuksen.

Tekniset tiedot:
Värilämpötila-alue ja kirkkaus: 2 700–6 500 K (Kelvin) ja 320 lumenia
Johto: 1,5 metrin USB-C-USB-A-johto
Paino: 1kg
Muut vaatimukset: Toisen sukupolven USB 3.1-portti tai 5V ja 1,4 A täyden kirkkauden saavuttamiseksi.




Logitech Litra Beam
Hintaluokka: 139 euroa (suositushinta)
Lisätietoja: Logitech

V2.fi | Miia Lyyra
< V2.fi pelasi: PGA TO... V2.fi avasi laatikot... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova