Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Porsche Design AOC AGON PRO PD32M -pelimonitori

Manu Pärssinen

20.09.2022 klo 11.01 | Luettu: 2326 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Tekniikkaa, tyyliä ja tuhatlappusia

Keväällä konsolieni kaverina käväisi AOC AGON Pro AG324UX-pelimonitori (arvio), jota moitin kevyesti lähinnä tyylikkyyden puutteesta useammallakin osa-alueella, vaikka se muuten tehtäviään pätevästi suorittikin. AOC on kutsunut design-apuun monestakin PC-lisälaitteesta vuosien varrella tutun Porsche Designin ja nyt ei tyylikkyydestä tingitä - ainakaan ulkoisesti. Samalla hintalappuun on kuitenkin ilmestynyt tuhat euroa lisää, mutta siihen on muitakin syitä.

PD32M purkautuu laatikostaan yllättävän kätevästi yksinkin jättiboksin kanssa sompaillessa ja jalan kytkeminen on perinteinen yksi kliksautus. Käyttöönotto ei siis ollut lainkaan mutkikasta. Laatikossa tulee itse monitorin lisäksi monenmoista: HDMI- ja Displayport-kaapelit, USB-C-A-piuha, virtalähde, kaukosäädin sekä USB-tikku, jonka hopeisessa pinnassa siinäkin koreilee Porsche Designin logo. Uteliaisuuteni heräsi kurkistamaan, mitä tikulta itse asiassa löytyy ja käyttöohjeet sekä ajurithan siellä. Koin vallan erikoiseksi tosin sen, että niiden käyttöliittymä oli toteutettu Flash-ohjelmistona, vuonna 2022. Pieni kauneusvirhe premium-tuotteessa, jos oikein nokan vartta pitkin katsotaan.

Pöydältä PD32M vie reilusti tilaa ja nopeasti käy ilmi myös toinen kauneusvirhe: kaapeleille ei ole minkäänlaisia kiinnityspaikkoja tai reitityskanavia, joten ne rikkovat design-unelmaelämystä ikävästi roikkuessaan näytöstä alaspäin tai mennessään jalustan keskiosan aukosta. Siinäkin mielessä, että tässäkin AGONissa on erityisenä ominaisuutena mainostettu jälleen logoprojektoria, jolla vaikka Porche Designin logon saa heijastettua juurikin tuon aukon kohdalle, kiinnittäen lisähuomiota kaapelilonkeroihin. Noh, valon saa pois ja pienillä velcronauhoilla tai nippusiteillä touhua saa jonkin verran siistittyä. Myös näytön takaa löytyy LED-valokimara sitä kaipaaville. Itse en yleensä edes kiinnittänyt siihen huomiota ja moinen valoshowkin hieman hämärtää kohderyhmää - haluaako design-tuotteen pöydälleen nostava kirjavia valoja seinilleen heijastumaan?


31,5-tuumainen IPS-näyttö on resoluutioltaan 4K ja päivittelee ruutuaan tarvittaessa 144 hertsin tahtiin. Näytössä on kunnioitettavat 1152 himmennysaluetta ja kirkkautta sille luvataan 600 nitiä. Se ei ole OLED, vaan pikseleitä valaisee Mini LED -teknologia ja koska olohuoneeni verrokkina on jo useita vuosia elämää nähnyt 4K-töllö, täytyy sanoa, ettei konsoleiltani (PS5 ja XSX) tuleva kuva ole koskaan näyttänyt näin hyvältä. Kuva on erinomaisen kirkas, mustat hyvin tummia, HDR oikein komean näköistä (DisplayHDR 1400), katselukulmat laajat ja visuaalisuus kerta kaikkiaan miellyttävää katsella. Kun tummalla pohjalla oli kirkasta valkoista - vaikkapa tekstiä - olin havaitsevani sen ympärillä lievää sinistä hehkua, mutta muuten näkymät olivat mainiot, niin liikkeessä kuin paikallaankin.

PD32M:sta löytyy kaksi HDMI 2.1 -liitäntää sekä yksi Display Port 1.4 ja 3,5 mm kuulokeliitin. Kuulokkeille on sisäänpainettava metallinen teline molemmin puolin näyttöä ja sekin on huomattavasti tyylikkäämmän näköinen kuin edellisessä testaamassani AGONissa. Myös USB-C-liitäntä (USB 3.2 Gen 1) löytyy ja se tarjoilee tarvittaessa 90 W virtaa. Sisuksissa on myös kaksi 8W kaiutinta, joista lähtee melkoinen metakka, ja joista valitan samasta asiasta kuin joskus aiemminkin: vaikka äänenvoimakkuuden pistäisi tasolle 1 (maksimi oli 100), äänen kuulee silti aivan tarpeeksi hyvin sohvapelaamiseen - ja aivan liian hyvin öiseen kerrostaloasuntoon. Kuulokkeet siis iltakäyttöön.

Valittelin jo edellisen AOC AGONin kanssa sitä, että valikkokäyttöliittymä ei ollut ehkä maailman hiotuin, varsinkaan suomennoksiltaan ja PD32M meneekin vähän eri suuntaan, ja sieltä ympäri. Sen sijaan, että valikot olisi hiottu selkeämmäksi, on niihinkin haettu uutta designia ja valikkorakenne näyttää lähinnä modernilta taideteokselta - eikä kovin hyvältä sellaiselta. Kaikki tarvittava kuitenkin löytyy. Mukana tuleva “OSD-Pad”-kaukosäädin on ehdoton plussa - sillä valikoiden käyttäminen on kymmeniä kertoja kätevämpää kuin näytön takana olevalla mini-joystickillä. Paketista ei yllättäen löytynyt paristoja, joita ohjastin tarvitsee kaksi (AAA).


Ystäväpiirini tietää minun olevan Porsche-fani, vaikken sellaista omistakaan ja teknisesti PDM32M:ssä on moni asia enemmän kuin kunnossa. Silti en tuntenut olevani sen kohderyhmää, niitä, joilla on laittaa 2000 euroa pelimonitoriin. Pieni googlailu tosin paljasti, ettei ainakaan Porsche-nimestä sinänsä ilmeisesti rahasteta ylimääräistä, sillä kilpailijoiden vastaavat IPS-mallit ovat samassa hintaluokassa (VA-paneelia saa halvemmalla). Vaikka kyseessä on niin sanotusti premium-luokan monitori, josta pitäisi huokua pelkästään luksusta, on siellä täällä vähän hiottavaa. Ulkonäkönsä puolesta PD32M sopii muuallekin kuin pelihuoneeseen.



PS. AGON by AOC on esitellyt myös halvemman, 500 euron hintaisen Porsche Design -näytön, 27-tuumaisen PD27S:n. Se ei tosin ole 4K eikä MiniLED, mutta jos haluaa porssea pelipöydälle, on sekin vaihtoehto.

AOC AGON PRO PD32M
Hintaluokka: 2000 eur
Lisätietoa: AOC

V2.fi | Manu Pärssinen
< Pelataanpa: Harvemmi... Retro Rewind: Smarty... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova