Tuorein sisältö

V2.fi testasi: HyperX Clutch Wireless - ja Razer Kishi V2 -peliohjaimet

Anne Kukkura

21.07.2022 klo 15.00 | Luettu: 2181 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Mobiilipeliohjain kahdella tavalla
Sopivasti kesälomakauden alkuun toimituksen käsiin saapui pari kappaletta erilaisia puhelimien kanssa käytettäviä peliohjaimia. HyperX lähetti uuden Clutch Wirelessinsa ja Razer Kishi V2:n, joka on seuraaja parin vuoden takaiselle Kishille. Mitä fiiliksiä näistä heräsi?

HyperX Clutch Wireless



Android- ja PC-yhteensopiva Clutch Wireless on täysikokoisilla painikkeilla varusteltu, aavistuksen keskimääräistä pienempi peliohjain, jonka voi kytkeä käyttöön USB-C:llä, Bluetoothilla tai 2.4 GHz donglella. Kytkin näiden välillä vaihtamiseen löytyy kapistuksen etupuolelta. Puhelin kiinnitetään suoraan ohjaimeen mukana tulevalla klipsillä, josta saa myös halutessaan pienen pöytätelineen. Paketista löytyvät myös käyttöohjeet ja mukavan mittainen, n. 3 metriä pitkä USB-A–USB-C-kaapeli, jolla voi ladata ohjainta pelaamisenkin aikana. Akunkesto on 19 tuntia, mikä ei ole ehkä hirvittävän paljon, mutta riittää tavallisessa pelikäytössä useita päiviä, yli viikonkin. Akun tilaa ilmaisee neljä valkoista LED-valoa ohjaimen päällä. Valot näyttävät myös moninpeleissä pelaajan numeron väliltä 1–4. Kirkkausasetuksia on valitettavasti vain yksi ja se on kovin kirkas, joten jokin toinen säätövaihtoehto olisi ollut mukava olla.

Koska Clutch Wireless on monikäyttöiseksi tarkoitettu, sitä oli myös käytettävyytensä kannalta aidosti helppo lähestyä. Yhdistäminen Androidiin ja tietokoneeseen onnistui helposti ja täysin ongelmitta. Nintendon Switch Pro- ja Steam Controller-ohjaimia käyttävänä näistä ensimmäisen näppäinasettelu ja toisesta muoto tulivat jotenkin ensiksi mieleen, joten sekin vaikutti ohjainlaitteen käytön välittömään omaksumiseen.

Napit ja klikattavat analogitatit ovat tutun tuntuiset ja myös laadukkaat, tosin koukkumaisten liipaisimien painallusmatka on vähän liian pitkä ja kevyt omaan makuuni, mutta muuta valitettavaa ei ole. Koti- ja ABXY-napit sekä ristiohjain ovat kiiltävää muovia ja sen verran hyvän kokoiset, ettei tuntuma ole kuitenkaan liian liukas. Select- ja Start-nappien alta löytyvät lisäksi Turbo ja Clear, jotka ovat todella oiva lisä vaikkapa emulaatioretroilijoille. Näiden painallus on toteutettu matalammilla ja naksuvammilla kytkimillä, mutta koska napit ovat keskellä eivätkä yhtä aktiivisessa käytössä, pieni säästö on hyvä veto. Mediajaon pikanappeja ei ole, mutta jos niitä ei erityisesti kaipaakaan, ei se välttämättä jää edes häiritsemään.


Kahvoissa on ulkosyrjällä teksturoitu pinta, joka tuntuisi olevan ihan oikeaa kumia. Pinnoite tuntuu vähän hiostavalta kuumimpina kesäpäivinä mutta muutoin se on mukava lisäys kotelointiin – etenkin, kun sen voisi kuvitella kestävän käyttöä sulamatta ja tahmaamatta. Ohjaimen kotelointi on yhdistelmä tukevaa tuntumaa ja halvasti kasattua ilmettä. Saumojen viimeistely ei ole premium-tasoa, mutta mikään ei varsinaisesti tunnu sen lisäksi oudolta tai huolestuttavalta. Ainoa varsinainen puute on se, ettei pientä USB-donglea saa kiinni ohjaimeen itseensä kuljetuksen tai säilytyksen ajaksi.

Parit lattialle putoamisetkin ohjain varmasti kestäisi mukisematta, ja yllättäen uskon samaa myös puhelinpidikkeestä. Pidike taittuu ulospäin näppärästi ja napsahtaa puhelimen asetusta varten ääriasentoon pysyen siinä tukevasti. Muita väliasentoja ei ole, minkä näkisin puutteena. Jousi puhelimen kiinnittämistä varten on napakka ja pitää hyvin puhelimen paikoillaan. Enimmäisleveydeltään 41–86 mm kokoinen puhelin käy klipsiin vielä hyvin, mutta jos kylkipainikkeita on sijoiteltu kovin keskelle luuria, sen voi joutua kohdistamaan vähän vinoon suhteessa ohjaimeen. Lataaminenkin onnistuu pidikkeestä huolimatta, sillä USB-portin ja pidikkeen kiinnityksen väliin on jätetty tarpeeksi tilaa.

Hienoa on se, että HyperX:n lisäohjelmia ei tarvita ohjaimen käyttämiseen mobiilissa tai PC-ympäristössä, vaan tuote on puhtoinen ja helppo. Vaivattomuus ja perustavanlaatuinen luotettavuus yhdistettynä edulliseen hintaan tekee Clutch Wirelessista todella oivan peliohjaimen niin liikkuvaan pelaamiseen kuin kotikoneellakin naputteluun. Ohjain soveltuu mukavasti myös pilvestä suoratoistettavien pelien kanssa käytettäväksi, tosin langattomat yhteydet osoittavat silloin hyvin vähäistä viivettä. Mitään kovin häiritsevää tavallisen pelaajan näkökulmasta viive ei kuitenkaan ole. Apple- ja konsoliyhdistettävyyttä ei tässä laitteessa ole, mutta sitä en laske puutteeksi – näille kun löytyy taas muita ohjaintuotteita useissa eri hintaluokissa.

Yksi yllättävä ominaisuuskin löytyi: Clutch Wirelessissä on tärinätoiminto, jota ei mainittu tuotepakkauksessa. Tärinä vaikuttaisi tulevan ohjaimen keskivaiheilta rungosta eikä mitään erillisiä lisäalueita ole, mutta joka tapauksessa yllätys oli positiivinen.

Kotimaan hintaa ei tätä arvostelua kirjoittaessa vielä löytynyt, mutta hintaluokka sijoittunee 50 euron tuntumaan.


Hintaluokka: 50 euroa
Lisätietoa: HyperX

Razer Kishi V2



Seuraavaksi hyppäys astetta korkeamman hintaluokan mobiilipelaamiseen. Alkuperäiseen Kishi-malliin nähden Kishi V2 edustaa päivitettyä yhdistettävyyttä ja muotoilua sekä siihen on saatu mukaan lisää nappeja ja muokattavuutta.

Kishi V2 kiinnittyy suoraan älypuhelimen USB-C-porttiin ja puristuu kiinni vaakatasossa puhelimen päätyihin, jolloin puhelimen ruutu jää suoraan ohjaimen puolikkaiden väliin. Toteutuksen idea on mielestäni hyvä ja sopii liikkuvaan pelaamiseen erinomaisesti, mutta käytännössä kokonaisuus ei tunnu tarpeeksi tukevalta. Tasapaino oli hyvä, kun paino osui suoraan käsien väliin ohjaimen itsensä ollessa melkoisen kevyt, mutta puhelin jäi heilumaan kiinnikkeessä. Tästä heräsikin huoli, että se voisi ponnahtaa vahingossa irti liian helposti, mahdollisesti vääntäen ja vioittaen samalla USB-porttia. Pudotuksia tai kolahduksia viritelmä ei siis välttämättä siedä kovin hyvin, tuskin myöskään esimerkiksi laukkuun asettamista sellaisenaan.

Kishi V2:n luvataan sopivan monenlaisiin Android-puhelimiin (Android 9.0:sta eteenpäin). Mukana tulee toinen, valmiiksi asennetuista hiukan eriävä pari tukikappaleita puhelimen asettelemiseksi tukevasti ohjaimeen. USB-portin kohdalla voi tulla tiukkaa suojakuoren kanssa: puhelimeni piti luopua silikonikuorestaan, että liitin meni puhelimen päässä pohjaan asti. Paksuilla kameraelementeillä varustetut puhelimet eivät myöskään välttämättä sovi, sillä enimmäismitat puhelimelle ovat 170 mm pituutta ja 11,5 mm paksuutta.

Kishi V2 on pienimmillään 18 cm päästä päähän. Osittain tämä tuo hieman lisää tukevuutta pidikkeen väliin jääviin varsiin, jolloin isommatkin puhelimet sopivat sen kanssa käytettäväksi. Ohjain ei sisällä paristoja vaan hyödyntää suoraan puhelimesta saatavaa virtaa. Siksi USB-latausportin läpivienti oikeasta kahvasta on näppärä ominaisuus. Toinen kiva juttu muotoilussa ovat raot oikean puolen ohjaimessa, jolloin äänet kuuluvat kohtuullisen hyvin puhelimen kaiuttimista ohjaimesta huolimatta.

Paljon Kishi V2:n toiminnallisuudesta nojaa Razerin Nexus -mobiilisovellukseen, joka tuntuu hyvin vähäisellä vaivalla kasatulta ratkaisulta. Nexus toimii asennettujen pelien käynnistinsovelluksena, tarjoaa pikayhteydet Facebook- ja YouTube-sisällönjakoihin ja ehdottaa vähäisesti, jos ollenkaan kuratoituja listoja yhteensopivista maksullisista ja maksuttomista mobiilipeleistä Googlen Play -kaupasta suorina kauppasivulinkkeinä. Ohjelman ehkä tärkein funktio on näppäintoimintojen uudelleenmääritys, joka on omalta asetusvälilehdeltään helppo tehdä. Nexus ei ole kuitenkaan pakollinen ladata, jos tuntuu, että ilmankin pärjää. Pelien yhteensopivuutta ei vain voi tietää silloin muuten, kuin kokeilemalla.


Kishi V2 on samaan aikaa minimalistisen hieno ja vähän sekavan tuntuinen kapistus. Liipaisimien ja olkapainikkeiden parissa on kaksi kappaletta makronappuloita, jotka erottuvat muodoltaan sormenpäissä helposti. Kytkimet ovat makroissa ja olkapainikkeissa samanlaiset, iloisesti kliksuvat mikrokytkimet kuin ABXY-painikkeisiinkin valitut. Painallus on matala, joten kaikkien makuun se ei välttämättä ole, mutta ratkaisu on pelaamiseen toimiva. Liipaisimet ovat analogiset ja kiva siksi hyvä lisäys, tosin niiden muoto jäi omissa käsissäni vähän liian lyhyeksi. Tatit tai joystickit ovat täysin samanlaiset matalat ja klikattavat kuin Nintendo Switchissäkin, ja rehellisesti sanottuna ne olisivat voineet olla korkeampaa mallia. Ristiohjaimen klikkaukset ovat muun ohjaimen tapaan matalat, mutta tuntuma on hyvä. Asetusten ja mediajaon pikanapit ovat toisistaan erillään vasemmassa ohjainpuoliskossa, Nexuksen ja pelivalikon tai pause-valikon napit taas ovat vieretysten oikealla puolella heti joystickin alapuolella. Sijoittelu on huono, sillä Nexus -nappi osuu sormenpäähän ensimmäisenä valikon sijaan. Lisäksi ohjain tai sovellus eivät kumpikaan indikoi, onko media tallentunut sille pyhitetystä napista puhelimeen ollenkaan.

Painikeasettelu oli totuttua ahtaampi ja kahvat hyvin pienet, jolloin jouduin taivuttamaan peukaloitani aika paljon ja etsimään sormenpäillä lisänäppäimiä. Kahvoissa on takapuolella hiukan tarttumista helpottavaa pintaa, joka liukastui hikisissä käsissä jonkin verran. Kahvat sopivat pienemmille käsille oletettavasti paremmin.

Kuten HyperX:nkin ohjain, mobiilipelaamisen lisäksi Kishi V2 sopii myös pilvipelaamiseen. Viive on siinä olemattoman pieni ja Steam Link -sovelluksen voi asentaa suoraan Nexuksen kautta. Androidin pelivalikoima ja sen hallinnointi Google Playssa alleviivautuu joka tapauksessa Nexuksen välityksellä aika huonoksi, mutta hyviä uutisia iPhonella pelaaville: heille tehty versio ohjaimesta tulee myyntiin myöhemmin tänä vuonna. Tällä hetkellä saatavilla olevaa Android-versiota ohjaimesta voi tilata vain suoraan valmistajalta.


Hintaluokka: 120 euroa
Lisätietoa: Razer

V2.fi | Anne Kukkura
< Pelataanpa: Sky Odys... Pelataanpa: Densha d... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova