Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Turtle Beach Scout Air -nappikuulokkeet

Anne Kukkura

24.06.2022 klo 14.50 | Luettu: 1961 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Kevyet napit pelaajalle
Turtle Beach-tuotemerkin laitteita on ollut testissä V2.fi:ssä runsain mitoin, joten jonkinlainen ajatus olikin siitä, minkälaisiin odotuksiin kannatti virittäytyä Scout Air -nappikuulokkeet vastaanottaessani. Napit on suunnattu mobiilipelaajille, mutta kuuntelee niillä toki muutakin.


Ympäristöystävällisemmin koostetussa pakkauksessa on minimaalisesti muovia ja se sisältää varsinaisten kuulokkeiden ja niiden latauskotelon lisäksi lyhyen USB-A–USB-C-latausjohdon, yksinkertaisen käyttöohjeen ja kolmet erikokoiset silikoniset sovitetulpat. Mitään epätavallista siis ei tällä rintamalla.

Käyttöönottoon kuuluu olennaisena osana firmware-päivitys, joka tehdään Android- tai iOS-laitteelle ladattavan Audio Hubin kautta. Vasta tämän vaiheen jälkeen kuulokkeet toimivat muidenkin laitteiden kanssa. Audio Hub näyttää lisäksi kummankin kuulokkeen akkutilanteen erikseen, muistuttaa eri kosketustoiminnoista ja antaa myös muokata niitä hiukan. Se tarjoaa myös yksinkertaistetun taajuuskorjaimen sekä valinnan matalamman viiveen pelitilaan siirtymiselle, joskaan tuo pelitila ei ole onneksi riippuvainen Audio Hubista. Ohjelman käytön voisin tiivistää niin, etten näe siitä suurtakaan hyötyä ja esimerkiksi kosketustoimintojen vaihtaminen raahaamalla jotakin ohjelman ruudulla toiseen paikkaan on kosketusnäytöllä kamalaa. Jonkun muun kokemus ohjelman tarpeellisuudesta voi olla erilainen, mutta eri laitteilla pelaavana ja äänilähteitä vaihtelevana en ohjelmasta niinkään välittänyt.

Androidin ulkopuolella kuulokkeiden luvataan toimivan Bluetooth-tuettujen mobiililaitteiden sekä Windows 10- ja Mac-tietokoneiden kanssa. Todellisuudessa yhteys Mac-koneeseen syntyi, mutta sen laatu oli heikko ja alkoi pätkiä aina parin minuutin kuuntelun jälkeen päätyen täysin käyttökelvottomaksi rätinäksi ja paukkeeksi. iPadin kaverina kuulokkeet siitä huolimatta toimivat kuten kuuluikin, samoin yhteys Nintendo Switchin ja Steam Deckin kanssa toimi yhdistämisestä lähtien nopeasti ja täysin ongelmitta. Android-puhelimienkaan kanssa mitään ongelmia ei ilmennyt yhteydessä, mutta Audio Hub ei aina tajunnut, että kuulokkeet ovat yhdistettynä. Useiden eri äänilähteiden yhtäaikaista tukea ei ole, joten kuulokkeet pitää muistaa erottaa edellisestä laitteesta ennen uuteen yhdistämistä.

Äänenlaadullisesti suuntautuneisuus juuri pelaamiseen käy ilmi vahvasti korostuneista diskanteista ja keskialueesta. Napeissa on yllättävästi potkua ja laajuutta joka ei säry päällekkäisyyksistäkään, mutta helposti typistyy bassopäädyn käytön saturoituessa. Heleämmän äänimaailmaailman pelit ja puheohjelmat olivatkin siis omaan makuuni mieluisinta kuunneltavaa Scout Aireilla. Musiikkia tuli kuunneltua jonkin verran, joskin enemmän tilanteissa, joissa se oli ennemminkin viihteen kuluttamista kuin täydemmän kuuntelunautinnon hakemista. 100 millisekunnin viive on pelaamisen kannalta epämiellyttävä ilman Game Mode -asetusta, mutta 60 millisekuntiin typistettynä se on huomattavasti parempi. Äänen kokonaiskuva etenkin efektien ja ambienssin kohdalla supistuu, mutta riippuen pelin tyypistä, tämä vaihtokauppa on välillä aivan hyväksyttävä. Taajuuskorjaimen vaihdeltavia esiasetuksia ovat oletusvalintana oleva Signature Sound, kömpelösti bassoa tehostava Bass Boost, Bass and Treble Boost ja Vocal Boost. Suhteessa siihen, miten kapealla skaalalla todellisuudessa pyöritään, Signature Sound kuulosti mielestäni näistä parhaalta. Valitettavasti mitään parempia Bluetooth-koodekkeja ei tueta, vaan pakkaus rajoittaa yleistä äänenlaatua.


Sekä latauskotelo että kuulokkeet tuntuvat käsitellessä jotenkin hyvin halvasti koteloiduilta. Muovi on voimakkaan hajuista ja ohutta. Painoa tosin kuulokkeille tuntuu jäävän aika vähän eikä kotelokaan varsinaisesti erotu massaltaan vaikkapa olkalaukussa pelivälineen vieressä oleillessaan. Kotelo on siitä mukava, että se pysyy suoran pohjansa ansiosta pöydällä pystyssä itsekseen. Latauskotelon sarana heiluu pikkuisen sivuttain ja muoviosien väliset saumat ovat terävähkön tuntuiset. Sarana on myös virkaintoinen ja vähän liian löysä ollessaan auki, joten luukku menee usein vahingossa kiinni, kun koteloa yrittää asettaa pöydälle parittamistilassa. Kolme LED-valoa kotelon etupuolella kielivät kotelon akun tilasta. 15 minuutin latausajalla napeille saa 5 tuntia käyttöaikaa ja kotelo voi tarjota 15 lisätuntia yhdellä latauksella – Scout Airin yhdistetty akunkesto on siis aika tyypillistä tasoa hintaluokkansa langattomille napeille.

Nappien kotelointi on heppoisesta tuntumastaan huolimatta IPX4-suojattu, joten ne sietävät vesiroiskeita mistä tahansa kulmasta. Helteessä hikoilemalla tai pikku kesäsateesta ne eivät siis tuntuneet hätkähtävän ollenkaan, etenkään jos kuulokkeita vähän pyyhkäisee ennen koteloon asettamista.

Scout Airit edustavat langattomien nappikuulokkeiden varrellista päätyä, eli tikut sojottavat korvista ulos, kun napit ovat korvissa. Koska kosketustoiminnot ovat tulpan ulkopuolisessa päädyssä pyöreässä, sormenpäätä myötäilevän muotoisessa koverassa lovessa, tikusta voi ottaa reilusti kiinni kuulokkeita korvaan säätäessään. Kosketustoiminnot vain ovat valitettavasti sitä huonompaa sorttia, jotka vaativat välillä useamman yrityksen toimiakseen.


Scout Airien istuvuuden kanssa minulla oli myös ongelmia. Korvalehdelle tuleva mokkula ei ole mahdottoman suuri, mutta sen tynnyrimäinen muoto ei asettunut kunnolla korvaani. Virheasentoihin oli helppo lipsua ja kuulokkeet kaipasivat paljon korjailua pysyäkseen hetkenkin symmetrisen kuuloisesti paikallaan. Toinen vaikeus oli siinä, että valmiiksi paikallaan tulevat keskikokoiset tulpat olivat hiukan liian pienet peittääkseen korvakäytävän päätyä tarpeeksi, mutta suurin koko taas ei mahtunut korvaan ollenkaan. Pienimmät olivat ehdottomasti liian pienet ja väljät, vaikka tavallisesti pienin koko on nappikuulokkeiden tulpista se itselleni sopivin. Käytännössä tämä tulppa- ja muotopulma johti siihen, että aktiivisen melunvaimennuksen puuttuessa kuulokkeet lähinnä kelluivat korvissa hassusti päästäen kaiken muun äänen ohitseen. On sillekin toki aikansa ja paikkansa, että ympäristöäänkin kuulee – mutta nyt sitä ei ollut mitenkään mahdollista valita. Huomautettakoon, että jonkun muun käyttäjän korvaan nämä voivat tietysti sopia paremmin.

Puheluita silmälläpitäen kuulokkeissa on mikrofonit kahdessa pisteessä, yksi varren päädyssä ja toinen sen juuressa, jolloin niiden pitäisi poimia puhe selkeämmin ja sävykkäämmin. Todellisuudessa puheääni kuulostaa kuitenkin etäiseltä ja vaimeahkolta, etenkin jos ympäristössä on mitään muita äänilähteitä, jotka taas helposti peittävät puheen allensa. Harmillista sikäli, että paremmat mikrofonit olisivat hieno pari roiskepitävyyden kanssa juuri ulkoiluun ja lenkkeilyyn, joiden aikana koko puhelimen pitäminen korvalla on epämukavaa.

Vastaavan kaltaisia kuuloketuotteita on olemassa paljon, mutta tähän hintaan, ehkä myöhemmin myös nykyisestä alennettuna Turtle Beach Scout Airit ovat peruskivat langattomat nappikuulokkeet, jotka ovat pelaamiseen oikein sopivat – jos siis ominaisuudet kohtaavat omien tarpeiden ja toiveiden kanssa. Toisaalta hajuhaitta on kurja juttu tuoksuherkille kuluttajille, joten asia kannattaa ottaa huomioon ostopäätöstä punnitessa.



Hintaluokka: 99 euroa
Lisätietoa: Turtle Beach

V2.fi | Anne Kukkura
< Pelataanpa: SNES-epä... V2.fi avasi laatikon... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova