Retro Rewind: Mörkö, Myyrä, Manu ja Lepakkomies
80-luvun videopelien suomenkieliset väännökset
Veikkaus Oy:n laitteistotuottaja Lasse Pääkkönen kävi luennoimassa Suomen pelimuseon 3-vuotispäivillä ja yhdellä hänen Powerpoint-diallaan vilahti jotain, mitä peliharrastajat ovat yrittäneet koostaa jo vuosikymmenien ajan. Siinä nimittäin listattiin ainakin suurin osa Raha-automaattiyhdistyksen suomeksi kääntämistä arcadepelien nimistä.
Monella pelaajalla on näistä 1980-luvun alun RAY-1000-peliautomaateista pysyviä muistikuvia, osittain juurikin siksi, että niiden nimet oli hassusti suomennettu. Itsekin muistan niitä lapsuudestani ja vuosien varrelta tiedän ainakin kaksi yritystä saada nimilistaa kokoon. Tapahtumasta taltioidun videon perusteella Retro Rewind koosti oheisen listan, joka kuvaa tilannetta vuoden alussa 1985 - ja johon saatiin vahvistus Pääkköseltä. On melko varmaa, että pian tämän jälkeen suomentamisesta luovuttiin, mutta listalta puuttuu kuitenkin joitakin laitteita, joista on jopa valokuvatodisteita, muun muassa Paalupaikka II.
On olemassa myös hataria muistikuvia siitä, että listan vastaisesti joku peli olisikin ollut eri nimellä - esimerkiksi Exerion nimellä Saturnus eikä Sukkula. Tämän voi ehkä pistää hämärtyneiden lapsuusmuistojen piikkiin, mutta voidaan leikitellä myös teorialla, jossa peliä vaihtamaan tullut RAY:n työntekijä on tuumannut että ”jaha, joku avaruuspeli tämäkin, enpä jaksa ruuvata ohjauspaneelia irti vaihtaakseni nimikylttiä”.
Kopiopelejä ja harvinaista herkkua
Listalta käy kyllä ilmi se, että samalla nimellä saattoi tosiaankin olla useampia eri pelejä. Joskus ne olivat käytännössä sama peli (kuten Kiitäjä eli Zippy Race ja Traverse USA), mutta listan mukaan pelivalinta on saattanut olla melko hatusta vedetty. Salamat-peli oli varmasti useimmiten Qix, jossa jotain salaman tapaista esiintyy, mutta RAY:n listalla samaan kohtaan oli merkitty myös peli nimeltä Savanna, joka on ilmeisesti ilman lisenssiä valmistettu versio Jungler-pelistä. Junglerin virallinen versio taas on nimetty nimellä Mato. Toinen vastaava tapaus on Leppäkerttu, jonka yhteyteen RAY listaa sekä pelit Lady Bug (suora suomennos) että Mirage, joka on nettitietojen mukaan kopio Defenderistä. Siis aivan erilainen peli. Pääkkösen mukaan pelit oli kuitenkin hankittu hyvässä uskossa eurooppalaisilta maahantuojilta.
RAY-1000-automaatista on olemassa vektorinäytöllinen versio (Meteorit eli Asteroids) sekä myös ratilla ja kaasupolkimella varustettu versio, jota hyödynsivät ainakin Paalupaikka-pelit sekä Champion, eli Taiton Grand Champion. Sen kanssa samaan aikaan julkaistiin halvemmalla rakennettu (ja pokeripelien 14 tuuman näyttöä hyödyntävä) RAY-2000 ja lähes vuosikymmen myöhemmin monelle peliautomaattiharrastajalle tuttu AR-1100, jonka valmistus ostettiin Atarilta. Tonnimalleja ei tiettävästi ole jäljellä kuin yhden käden sormilla laskettava määrä, koska RAY romutti ne vaihtaessaan laitekantaa uudempaan. Pääkkösen tietojen mukaan niitä kuitenkin valmistettiin tuhansia, joten merkittävästä pelihistoriallisesta menetyksestä on kyse.
GORILLA – Grazy Kong (sic), Donkey Kong, Southman
METEORIT – Asteroids
KULKURI – Fitter, RX-7
LINJA 16 – Route 16
MÖRKÖ – Puckman, Cosmo
SAKU – Frogger
RAKETTI – Scramble
SALAMAT – Qix, Savanna (Jungler-bootleg)
LEPPÄKERTTU – Lady Bug, Mirage
VAIHDEMIES – Guttang Gottong, Sprinter
MAALARI – Amidar
MYYRÄ – Dig Dug, Zig Zag, Laurel
GALAKSI – Galaxian, Vulcans
KENGURU – Kangaroo
PIKKUGORILLA – Donkey Kong Jr.
PINGVIINI – Pengo
APOLLO – Zaxxon, Super Zaxxon
MATO – Jungler
KIPPARI KALLE – Popeye
HUVIAJO – Joyfull Road (sic)
HIIRI – Funny Mouse
SHEIKKI – Arabian
VIIDAKKO – Tip Top, Congo Bongo
CHAMPION – Grand Champion
MOTORISTI – Super Rider
VPK – Guzzler
KIITÄJÄ – Zippy Race, Traverse USA
PAALUPAIKKA – Pole Position
MANU – Big Sprikers (sic), Volleyball
KUPLA – Up'n Down
OLYMPIAKISA – Hyper Olympic, Track & Field
ATOMI – Phozon
SATURNUS – Senjyo
FUTIS – Exciting Soccer
LINNA – Mr Do's Castle
MYYRÄ II – Mr. Do
SIRKUS – Circus Charlie
SUKKULA – Exerion
NALLE – Crystal Castles
NOVA 2001 – Nova 2001
TAPPER – Tapper
SUPERKISA – Hyper Sports, Hyper Olympic '84
KARUSELLI – Mr Do's Wild Ride
LEPAKKOMIES – Bomb Jack
Mysteereiksi jäävät mm. pelit Southman, Laurel ja Sprinter. Pac-Man on listalla hauskasti Puck-Man-alkuperäisnimellään, ellei sitten tässäkin ole kyseessä lisensoimaton versio. Dig Dugin Zig Zag -bootleg-versiosta katosi tausta, kun pelissä pääsi tarpeeksi pitkälle.
Manu-pelin yhteydessä mainittu Volleyball on todennäköisesti Taiton Joshi Volleyball -lentopallo vuodelta 1983. Nimen valinta johtunee presidentti Mauno ”Manu” Koiviston rakkaudesta kyseiseen lajiin.
Kuva: Manu Pärssinen
Kiitokset: Lasse Pääkkönen, Aki Sivula
Lisätietoa Retro Rewind -lehdestä: https://retrorewind.fi
Tilaa Retro Rewind osoitteesta https://tilaaskrolli.fi
Keskustelut (0 viestiä)
Kirjoita kommentti