Tuorein sisältö

V2.fi testasi: HyperX Cloud Alpha Wireless -kuulokkeet

Anne Kukkura

13.05.2022 klo 16.27 | Luettu: 3808 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Huikea määrä langatonta kuuntelua yhdellä latauksella
HyperX:n uudet Cloud Alpha Wireless -pelikuulokkeet tuovat Cloud -sarjaan jotakin aivan muuta: tällä kertaa akkuvirtaa luvataan yhdellä latauksella useiden kymmenien sijaan jopa 300 tuntia. Kyllä, luit oikein. Silmät pyöreinä otin minulle toimitetun kuulokelaatikon vastaan ja mietin, ettei tämä voi pitää paikkaansa muuten, kuin todella aggressiivisella virranhallinnalla.


No, jotenkin tuo akkumagia vain toimii. 300 tunnin luvattua kestoa ei ollut näissä testilolosuhteissa mahdollista mitata, mutta päivittäisten käyttötuntien perusteella tulkitsen tämän uskottavaksi väitteeksi. Akkua ei tarvitse ladata useampaan viikkoon ja täyteen lataus kestää n. 5 tuntia. Kuulokkeet ovat kuitenkin akkukapasiteetistaan huolimatta kevyen tuntuiset (337 grammaa) ja HyperX -tyyliin juuri tietyllä tavalla mukavat. Pehmusteet sekä pannassa että kuulokekupeissa ovat samantyyliset kuin monissa aikaisemmissakin malleissa eli pehmeää tekonahkaa, jonka alla on muistivaahtomuovia. Yhdistelmä on miellyttävä ja hyvin istuva, tosin joskus hieman hiostava. Kupit kuitenkin tuulettuvat melko hyvin itsestään ja ne sulkevat ääntä myös ulkopuolelta jonkin verran pois.

Muotoilu on muuttunut taas hiukan edellisiin langattomiin malleihin verrattuna. Kupeista on tullut pikkuisen laajemmat ja ulkonevammat ja punainen, kupit sangan läpi yhdistävä alumiiniosa on tällä kertaa rei’itetty. Sangassa on säätövaraa runsaasti, mutta lyhimmät säädöt pysyvät pykälillään aavistuksen huonosti ja saattavat joskus löystyä itsestään. Käyttäjän päähän kohdistuva puristusvoima on kuitenkin hyvä. Sangan päitä peittävä ja kuulokekuppeja kiertävä pehmeä, sileä päällyste on myös mielestäni huono veto, sillä se kerää sormenjälkiä ja sulaa todennäköisesti ajan kanssa sietämättömäksi, tahmeaksi muhjuksi.

Etummaisena vasemman kupin alalaidassa on muotoiltu liitin mikrofonille. Sen vieressä suoraan alaspäin osoittaa USB-C-portti ja takimmaisina ovat kaksi nappia, joista alempi, hieman koholla oleva vaimentaa mikrofonin ja ylempi, vastaavasti kovera painike on virran päälle ja pois kytkemiselle ja yhdistämiselle tarkoitettu. Oikean kuulokekupin takapuolella on äänenvoimakkuuden säätörulla. Rullassa on aivan pieni aavistus pykälöintiä, mutta sen vähyys ei haitannut kauheasti. Muovisesta säätimestä saa hyvin otteen sormenpäällä ja sen pyörityksessä on kohtalaisesti vastusta, joten vahingossa se ei pyöri. Virtaa kytkiessä puheääni ilmoittaa tilan yhdistetyksi ja kertoo akun varaustason prosentteina. Akun tilanteesta voi kuulla uudestaan virtanappia painaessa ja ääni kertoo myös automaattisesta sammutuksesta. Ominaisuus on kiva pieni lisä, mutta puhe tulee kuulokkeista aika suurella äänenvoimakkuudella – korviaan saa varoa. Tarvittaessa sen voi PC-ympäristössä vaihtaa piippauksiin. Myös pikkuinen LED-valo vasemmassa kupissa kertoo akun varaustasosta.


USB-C-portti on vain latausta varten, eikä kuulokkeita voi kytkeä sitä kautta äänilähteeseen, mikä on sääli. Latauksen aikaista langatonta käyttöä ei ole kuitenkaan onneksi rajoitettu. Mukana tuleva johto vain on säästeliäästi mitoitettu, joten pidemmän voi joutua hankkimaan erikseen. Yhdistäminen toimii niin tietokoneeseen, Switchin telakkaan kuin PS4 ja PS5 -konsoleihinkin 2,4 GHz USB-A-donglen kautta. Kuulokkeet piti parittaa donglen kanssa suoraan paketista, mutta sen jälkeen ne toimivat ongelmitta, jopa eri laitteiden välillä vaihdettaessa. 3,5 mm liitintä ei harmi kyllä ole. Jommankumman portin, joko USB:n tai audiojakin kautta toimiva liittämismahdollisuus olisi ollut toivottava ominaisuus tämän hintaisiin pelikuulokkeisiin. Myöskään Bluetooth-yhdistämistä ei tueta, joka sekin olisi voinut olla hyvä vaihtoehto langattoman RF-yhdistämisen rinnalle.

Kuulokkeissa on 50 mm elementit, joissa on uudistettu kammiorakenne. Taajuusvasteen luvataan olevan 15 Hz–21 kHz. Äänenlaatu on perustavanlaatuisesti paketistakin kaivettaessa hyvä ja melko kattava. Ilman lisäsäätöjä bassot ovat hillityt, mutta tarvittaessa myös napakat ja eläväiset. Sama koskee diskantteja, mutta keskialue ja etenkin sen korkeampi puoli kuulostaa heikolta ja etäiseltä. Tämä ilmenee efektiäänissä peleissä ja vaikkapa musiikkia kuunneltaessa, jossa alueelle osuvat usein esimerkiksi lauluääni ja sähkökitara. Muuten äänenlaadullinen vaikutelma on melko samankaltainen, mitä HyperX -kuulokkeissa on totuttu kuulemaan, eli dynaaminen ja laadukas. Enemmän sävyjä saa onneksi tietokoneympäristössä auki käyttämällä HyperX NGENUITY -ohjelmaa ja sen Balanced-taajuuskorjainkäyrää (joka tosin oli tarjolla vain vanhentuneessa ohjelmistoversiossa ja katosi uudemmassa). 10-kanavaisia esiasetuksia on muitakin ja käyrää voi säätää myös itse, mutta selkeästi kuulokkeiden todellinen laatu ja kyky äänentoistoon tulee esiin ohjelman kautta. NGENUITYn kautta saa käyttöönsä myös DTS Headphone:X -tilaäänisimulaation, joka on kuvaltaan hienovarainen, mutta antaa hiukan erottelua äänten suuntautuvuudelle, sopien hyvin elokuviin ja peleihin. Lisenssi luvataan kahdeksi vuodeksi eteenpäin. Asetukset tallentuvat joko kuulokkeisiin tai mahdollisesti lähetinmokkulaan niin, että ne palautuvat käyttöön seuraavalla käynnistyskerralla, mutta pelikonsoleille samaa mahdollisuutta äänten säätämiseen ei ole. Siksi HyperX Cloud Alpha Wireless on selkeästi enemmänkin PC:lle suunnattu kuuloketuote.

Mikrofoni on irroitettava ja sen mukana tulee kätevä pikku tuulisuoja. Mikrofoni on hyvin samankaltainen kuin aikaisemmissa malleissa, eli taipuisa ja pitkähkö, mutta myös päästään entistä suurempi. Varressa, aivan lähellä mikrofonin päätä, on valorengas, joka merkitsee näkyvästi sitä, onko mikki vaimennettuna vai ei. Tästä ilmoitetaan myös äänimerkillä. Mikrofonin ääntä voi monitoroida NGENUITYsta tietokoneen kautta.


Mikrofonin varsinainen äänenlaatu on kokenut muutoksen kompressoidumpaan suuntaan, jossa taustamelun vaimennuksesta on tullut aggressiivinen ja tehokas. Näppäimistön tai ympäristön äänet eivät pääse läpi mitenkään helpolla, mutta toisaalta mikrofonin kyky poimia puheääntäkin on heikompi ja ääni voi pätkiä, jos mikkiä ei suuntaa visusti suun eteen. Tällöin myös hengitysäänet ja muut tuhinat kuuluvat läpi helpommin ja kun ne muuttuvat kompressointiprosessissa puheen päälle tiukaksi kerrokseksi, on lopputuloksen kuunteleminen rasittavaa. Selkeys voisi olla täten parempi. Kokemus voi olla hieman erilainen niillä, joilla on erityisen kova puheääni, mutta suurta muutosta laatuun ei eri puhuja tuo.



Lisäksi on mainittava, että HyperX:n omalta nettisivulta ladattava versio NGENUITY -ohjelmasta oli vanhentunut eikä se suostunut toimimaan kunnolla. Suoraa päivitysmahdollisuutta uuteen versioon ei ollut, joten jouduin poistamaan ohjelman ja lataamaan uudemman version Microsoft Storesta. Uudessa versiossa ilmenikin sitten puutteita, kuten aikaisemmassa kappaleessa mainitsin. Tämä oli mielestäni tarpeettoman typerää, kuten myös se, että HyperX:n tuotemerkin nettisivut tuntuvat pätkivän vähän väliä. En tiedä liittyykö tämä suoranaisesti omistajanvaihdokseen, mutta syytä sekin on mainita, että Kingston on myynyt HyperX-tuotemerkkinsä HP:lle. Siksi jäänkin mielenkiinnolla odottamaan, miten tämä tulee mahdollisesti vaikuttamaan tuleviin tuotteisiin.

Omalla erityisellä tavallaan Cloud Alpha Wireless -kuulokkeissa on jotakin hyvin tuttua, mutta samaan aikaan tuntuu siltä, että käyttäjien tarpeita on jätetty huomiotta korkean hintalapun alla, hurjan pitkän akunkeston tuoman mainosarvon takana. On toisaalta myös vaikea päätellä, millä keinoin akku on saatu kestämään näin kauan. Kuuntelukokemus on joka tapauksessa kiistatta miellyttävä etenkin taajuuskorjaimen kanssa, mukavuus hyvä ja latausvälit huolettoman pitkät.



HyperX Cloud Alpha Wireless
Hintaluokka: 230 €
Lisätietoa: HyperX


V2.fi | Anne Kukkura
< Pelataanpa: Xbox-kaa... Pelataanpa: Robotron... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova