Tuorein sisältö

Retro Rewind: Peleistä postimerkeiksi

Manu Pärssinen

07.05.2022 klo 12.00 | Luettu: 2595 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Kunnianosoitus kirjekuoren kulmassa

Vielä 80-luvulla filatelia eli postimerkkien kerääminen oli kovassa suosiossa. Se oli halpa – jopa ilmainen – harrastus aloittaa, kirjallisuutta aiheesta löytyi kirjastosta hyllymetreittäin ja monelle muksulle, minä mukaan lukien, se oli yksi porttihuume keräilyn maailmaan. Vaikkapa Matti Nykäsen suorituksia juhlistavat erikoismerkit julkaistiin aina isolla kuhinalla, jolloin harrastuksen merkitys omissa ajatuksissa nousi ylemmäs ja päässä syntyi ajatus siitä, että postimerkkiin pääseminen on erityinen kunnianosoitus.

Videopeliteollisuudella on taas aina ollut arvostusongelma. Lasten leikkikalu -imagosta on 2000-luvulla vihdoin päästy koko kansan viihteeksi, mutta harva silti vieläkään arvottaa pelejä yhtä korkealle kuin vaikkapa klassisen musiikin, kirjallisuuden tai Hollywoodin merkkiteoksia. Siihen suuntaan on kuitenkin menty, sillä ympäri maailmaa on vuosien varrella julkaistu jos jonkinlaisia videopeliaiheisia postimerkkejä.

Vaikka oma postimerkkikokoelmani on maatunut jo kolmisenkymmentä vuotta vintin perukoilla (koska mitään ei heitetä pois), on fetissini kategoriaan “jotain mahdollisimman vähän, mutta silti jotenkin videopeleihin liittyvää” johtanut siihen, että aina kun jostain päin maailmaa kuuluu tietoa uusista pelipostimerkeistä, tuntosarveni värähtävät. Muun muassa tällaisia on kokoelmaan vuosien varrella eksynyt.


Iso-Britannia


Tuoreimmasta päästä on on Isossa-Britanniassa aivan alkuvuodesta 2020 julkaistu paketti, jonka kanssa tiedettiin täsmälleen, mitä ollaan tekemässä. Tuhannelle nopeimmalle tilaajalle oli tarjolla Collector’s Edition -paketti, jonka metallisen kotelon sisältä löytyi kehystettyjen postimerkkien lisäksi aitoustodistus sekä niissä esiintyviä pelejä esittelevä pieni kirjanen ja tyylikkäitä postikortteja. Mukana olikin briteissä tehtyjen pelien historiaa monelta vuosikymmeneltä kunnioittavia merkkejä.

Oman postimerkkinsä saivat Elite (BBC Micro), useissa peleissä seikkaillut Dizzy-hahmo (ZX Spectrum), Populous, Lemmings, Worms ja Sensible Soccer (Amiga) sekä Micro Machines (Mega Drive) ja Wipeout (PlayStaton). Tomb Raiderille ja sen historialle varattiin kokonainen arkki ja siitä löytyy myös 10 merkkiä sisältävä versio. Näitä kaikkia on toki edelleen saatavilla monenlaisina kokonaisuuksina, mutta metallirasiaversiota ei Royal Mailin valikoimasta enää löydy (shop.royalmail.com/special-stamp-issues/video-games).


Ranska


Ranskassa julkaistiin vuonna 2005 värikäs Héros des Jeux Video -postimerkkisarja. Peligrafiikoilla reunustettu arkki oli omistettu kuuluisille videopelisankareille ja ranskalaisuutta edusti lähinnä Ubisoftin Rayman sekä patonkimaan ulkopuolella melkoisen tuntematon Adibou, joka tähditti useita sikäläisiä opetuspelejä 90- ja 2000-luvuilla aina Atari ST:ltä Nintendo Wiille. Muissa merkeissä mukana olivat Link, Mario, Pac-Man, Prince of Persia, Lara Croft, Spyro, Donkey Kong sekä Les Sims.



Irlanti (Éire)


Irlanti ei ole tämän listan erikoisin peliaiheisia postimerkkejä julkaissut valtio. On silti mielenkiintoista, että maassa, jonka peliteollisuudesta ei paljon esimerkkejä tule mieleen, päädyttiin julkaisemaan sarja retropelimerkkejä. Simppelin siistit “Game Icons Cluichí Íocónacha” -merkit juhlistivat pelihahmoista kaikkein tunnetuimpia: Pac-Mania, Space Invadersia, Sonicia ja Mariota.



Yhdysvallat


Saattaa olla, että tähtien ja raitojen tasavalloissa on julkaistu muutakin peliaiheista postirintamalla, mutta omaan kokoelmaani on päätynyt 1980-lukua juhlistava arkki, jonka kävin omin käsin ostamassa pienestä postitoimistosta Pennsylvaniassa vuonna 2000, kun se julkistettiin. Mukana on enimmäkseen ei-peliaiheita, kuten E.T., avaruussukkulat, breakdance, Berliinin muurin kaatuminen ja The Cosby Show, mutta yhdessä merkissä lapset pelaavat Defenderin Atari 2600 -versiota.


Burjatia (Venäjä)


Oman kokoelmani ehdottomasti erikoisin yksilö, jonka julkaisun syytä on vaikea käsittää. Hankin aikoinaan eBaylta tämän kolmen postimerkin sarjan, jossa Venäjään kuuluva, alle miljoonan asukkaan Burjatian tasavalta juhlistaa kolmea PC-peliä: Warcraft III:a, Midtown Madnessia sekä Civilization II: Test of Timea. En sitten hyvällä tahdollakaan pysty käsittämään, mitä yhteistä peleillä on keskenään (paitsi PC-julkaisu), tai miksi ne ovat erityisen merkittäviä Burjatialle. Erinomainen mysteeri!


Suomi


Angry Birdseistä julkaistiin postimerkkiarkki vuonna 2013. Eiköhän olisi aika kunnioittaa muitakin suomalaisen peliteollisuuden merkkiteoksia?

Tietojeni mukaan pelimerkkejä on julkaistu yllä mainittujen lisäksi muun muassa ainakin Etelä-Koreassa, Hollannissa, Israelissa, Puolassa (The Witcher), Japanissa (Mario, tottakai), pienessä saarivaltio Palaussa (Atarin perustaja Nolan Bushnell sekä Myst-pelin kehittäjät Rand ja Robyn Miller) ja ehkä erikoisimpana Keski-Afrikan tasavallassa vuonna 1999 julkaistu arkki, joka juhlii Street Fighter 3rd Strike -peliä vuodelta 1999. Oman pikkuvaltion mainontaa kummempaa syytä tällekään julkaisulle en keksi, mutta se täytyy ehdottomasti pistää hankintalistalle.

Kuvat: Royal Mail, La Poste, Manu Pärssinen, USPS, Posti, Poczta Polska (CD Projekt Red)

Julkaistu aiemmin Retro Rewindin numerossa 2/2020
Lisätietoa Retro Rewind -lehdestä: https://retrorewind.fi
Tilaa Retro Rewind osoitteesta https://tilaaskrolli.fi

V2.fi | Manu Pärssinen
< Pelataanpa: New York... V2.fi tutustui: Apex... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova