Tuorein sisältö

V2.fi testasi: AGON Pro AG324UX -pelimonitori

Manu Pärssinen

05.04.2022 klo 13.10 | Luettu: 3367 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Valoa pöytään(kin)
Jokin aika sitten testasin Philips Momentum -pelimonitorin ja pohdin sen tarpeellisuutta omalla kohdallani. Erillinen 4K-näyttö konsolipelaamista varten tuntuu ylilyönniltä, varsinkin kun hintalaput lähentelevät 1000 euroa - ja vaikka laite maksaisi vähemmänkin. Kiehtova ajatus kävi kuitenkin taas mielessä, kun iskin sekä PS5:n että XSX:n kiinni noin 32-tuumaiseen AGONiin vaimon jatkaessa tosi-tv-sarjojensa seuraamista olohuoneen pääruudulta… olisihan se luksusta.


AGON Pro AG324UX on 4K-monitori, joka on erityisesti suunniteltu konsoli- ja PC-pelaamista varten. Ne pari AGONia, joita V2.fi:ssä on aiemmin testattu, ovat olleet päteviä laitteita, enkä kolmen viikon testiaikana sen tekniseen suorituskykyyn joutunut pettymään. Kun sain laitteen laatikostaan, sen kokoaminen sekä käyttökuntoon laittaminen oli suoraviivaista ja ongelmatonta. Ainoa ongelma omalle kohdalleni tuli jalustan kohtuullisen suuresta koosta - olohuoneen matalan lipastoni päälle se mahtui juuri ja juuri, jopa niin naftisti, että vähän arvelutti, että pienikin heilahdus saattaisi sen keikauttaa alas. Näin ei onneksi tapahtunut, mutta kannattaa varautua siihen, että tilaa tarvitaan.

Käydään ensi läpi se, että 1000 euron laitteeksi mukana on joukkio halvan oloisia tai halvan tuntuisia asioita. Jalustassa ei ole minkäänlaisia kaapelinhallintakouruja, vaan siistimistä varten pitäisi liimailla erillisiä kiinnikkeitä. Virtojen kytkemisen jälkeen huomio kiinnittyy valoihin, joita on kolme erilaista: yksi heijastaa AGON-logon pöytään, toinen on RGB-valonauha näytön alareunassa ja lisäksi näytön takana on muutama valonauha-alue. Vaikka RGB-valot saa säätää mieleisekseen, en oikein ymmärrä kuka ainakaan pelaajan suuntaan näkyviä valoja haluaisi pitää päällä, ellei olla messuosastolla. Onneksi ne saa molemmat kytkettyä pois pelielämystä häiritsemästä. Kolmas rimpulan oloinen ominaisuus on vasemmasta reunasta ulos työnnettävä kuuloketeline, eli ohut metallinen liuska. Senkin olisi voinut tyylikkäämmin toteuttaa.


Noh, näihin ei maailma kaadu, kunhan muu on kunnossa. Ja kyllähän se on. Horizon Forbidden West näyttää ruudulta erinomaisen kauniilta eikä IPS-paneeliksi mustien tummuudesta voinut suuremmin valittaa. Valoalueita ruudulla on 16. Tumman pään lisäksi HDR-efektit näyttivät AGONilta huomattavassa määrin paremmilta kuin vieressä vertailukohtana olleesta 65-tuumaisesta, jo usean vuoden vanhasta 4K-televisiostani.


Muutenkin AGONin ominaisuuslista on kohtuullinen: sen maksimipäivitystaajuus on 144 Hz (konsoleilla toki 120Hz), luvattu vasteaika 1 ms GTG ja liitinpuolelta löytyy USB-C (3.2, 90W lataus ulospäin), Display Port, mikrofoniliitin, kuulokeliitin, 4 tavallista USB-liitäntää sekä kaksi HDMI 2.1-liitäntää. Paketista löytyy HDMI-, Displayport- ja USB-C-kaapelien lisäksi OSD-pad-kytkinkiekko, jolla voi pikavaihtaa eri asetusten välillä ja käyttää valikkoa. Padikiekko onkin hyvä lisä, sillä vaikka laitteen menu on ikonein osioitu, koin sen käyttämisen hankalaksi varsinkin ruudun takana sijaitsevalla valikkotikulla. Käyttökieli löytyy myös suomeksi, mutta viimeistään silloin termit muuttuvat osittain käsittämättömiksi, joten sitä en suosittele.


Kuvanlaadun lisäksi olin varsin tyytyväinen Agon Pron kaiuttimiin, ne kuulostivat hyvältä iltaisin myös pienellä äänenvoimakkuudella ja tarjosivat tarpeeksi ytyä esimerkiksi Forza Horizonin drum’n’bassin tykittelyyn. Toki kuulokkeilla tai erillisillä kaiuttimilla päästään parempaan lopputulokseen.

Monitorin väriavaruuden kerrotaan olevan 125% SRGB:stä, 100% DCI-P3 sekä 107% Adobe RGB:stä. Omiin silmiini värit näyttivät hyviltä, mutta on vaikea arvioida, miten ne vertautuvat kilpailijoihin. Yksi asia, jota olisin halunnut kokeilla, on pistää XSX- ja PS5-kuvat vierekkäin Picture-By-Picture-toiminnolla, mutta kahdella HDMI-liitännällä moinen ei ilmeisesti onnistu - ainakin niin ruudulle tullut ilmoitus kertoi. PBP:n lisäksi tarjolla on niin PIP kuin KVM -ominaisuudetkin, joten Agonista on myös monipuoliseksi PC:n kaveriksi. Ominaisuuslistalla PC-pelaajille on myös AMD FreeSync Premium - sekä Nvidia G-Sync -yhteensopivuudet, näytön pivotointi pystyasentoon sekä G-Menu-sovellus, jonka kautta näyttöä voi säätää koskematta sen nappuloihin.

Tästäkin pelimonitorikokemuksesta jäi ristiriitainen loppufiilis. Agon Pro on selvästi kykeneväinen kumppani sekä pelailuun että työntekoon, mutta monta asiaa olisi voinut tehdä paljon tyylikkäämmin, jotta elämys olisi ollut miellyttävämpi ja sulavampi. Ehkä ne ovat lopulta pikkuasioita kokonaisuudessa, sillä kyllä tässä on monitoria monelle moneksi vuodeksi. Yli 1000 euron hintalapulla olisi vain kaivannut inasen lisää luksuksen tuntua.



AGON Pro AG234UX
Hintaluokka: hieman yli 1000 euroa
Lisätietoa: AOC

V2.fi | Manu Pärssinen
< Pelataanpa: Sega GT,... Retro Rewind: Driver... >

Keskustelut (2 viestiä)

asdhdfahd

05.04.2022 klo 16.40 1 tykkää tästä

Manu anna mulle pleikka5:nen ja vietä enemmän aikaa vaimon kanssa WIN WIN.
lainaa
asdasdda

05.04.2022 klo 17.41 1 tykkää tästä

Manu anna mulle vaimosi ja vietä enemmän aikaa pleikka5:sen kanssa WIN WIN.
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova