Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Steelseries-hiiret Aerox 3 (2022) ja Prime+

Anne Kukkura

15.02.2022 klo 19.27 | Luettu: 3179 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Kaksin verroin tuoreita Steelseries-hiiriä
Steelseries lähestyi taas toimitusta pelihiirillä, kaksin kappalein. Yhdistävä tekijä laitteille on se perinteisempi johtoliitäntä, vaikka molemmista on saatavana myös langattomat sisarmallit. Eroja taas löytyy enemmänkin, sillä hiiret on suunnattu keskenään hiukan erilaisten käyttäjien makuun.

Steelseries Aerox 3 (2022)


Aerox 3 -mallinimen alla on useampia eri tuotteita, joten sanottakoon vielä, että kyseessä on johdollinen, vuoden 2022 päivitetty malli. Valkoisen, ilmavan koteloinnin päällinen on täynnä neliskulmaisia reikiä. Hiiri on pölyn- ja vedenkestävä, mikä on hyvää suunnittelua rei’itetylle kapistukselle. Myös kytkimet ovat IP54-luokitellut, joten hiki, lika tai vaikka kaatunut kahvikuppi eivät tee hiirestä käyttökelvotonta. Aerox 3:n alaosa on lähes täysin ummistettu läpikuultavalla muovilevyllä, josta RGB-valotkin heijastuvat hienosti.


Painoa hiirellä luvataan olevan 59 g ilman johtoa. Se tuntuukin kädessä kevyeltä, toisaalta myös tasapainoiselta, sillä painopiste löytyy keskeltä. ABS-muovikuoressa on kevyt teksturointi, jonka ansiosta se ei tunnu liian liukkaalta, ja etenkin sivuilla olevilla tasaisilla pinnoilla ote pysyy vaivattomasti. Kuori on suhteellisen tukevan tuntuinen normaalissa käytössä, mutta pohja antaa jonkin verran periksi alustaan painettaessa. Muoviosat myös naukuvat ja rutisevat käytössä hieman. Jos hiirtään ei aio käyttää stressipallon tavoin, Aerox 3:n kotelointi voi olla siis kyllin hyvä.

Koteloinnin muoto sopii hyvin useimmille erikokoisille käsille ja eri otetyypeistä pitäville käyttäjille. Tuntuma oli yleisellä tasolla mukava, vaikka palasinkin testailun lomassa korkeammalla profiililla varustetun vanhemman hiireni pariin. Malli on symmetrinen, mutta sivunapit ovat vasemmalla, joten Aerox 3 on valmistettu oikeakätisille.

1- ja 2- nappien kytkimet ovat Steelseriesin omaa tekoa ja niiden luvataan kestävän 80 miljoonaa klikkausta. Klikkauksen syvyys pysyy hyvin hallittuna eikä kuori hypi ylöspäin painalluksen jälkeen. Kontakti on nopea ja responsiivinen, jonka ansiosta hiiri ei jätä pulaan aktiivisemmissakaan peleissä.


Silikonipäällystetty rulla taas on matalalla hiiren sisällä, joten näppikosketuspintaa jää hiukan vähemmän, kuin mitä useimpien muiden hiirten kanssa. Pykälät ottavat napakasti kiinni, mutta pyöriminen on sen verran pehmeää, ettei rullan painallus aina pysy tukevasti pohjassa. Sivuttaisklikkausta rulla ei sisällä. Hiiren päällä sijaitseva DPI- eli CPI-painike on sileää muovia ja siksi hyvin erottuva. Sama koskee myös tyyliin sopivia sivupainikkeita. Kaikkien noiden nappuloiden painallus tuntuu keskenään aika samalta, eli pehmeältä, mutta pohjaan naksahtaessaan selkeältä. Ero on kuitenkin siinä, että sivupainikkeet on upotettu vähän liian syvälle runkoon, joten ne alas painuessaan katoavat liian syvälle koteloon. Yhdistettynä painalluksen pehmeyteen vaikutelma on heikko.

Sensorina hiiressä on Steelseriesin optinen TrueMove Core, joka säätyy 200 ja 8500 CPI:n välillä. Kiihtyvyydeksi kerrotaan 35G ja päivitystaajuus on 1000 Hz. Rautapohjaista kiihdytystä ei käytetä, joten tarkkuus on käytännössä kohtuullinen suurimpaan osaan pelaamista. Käytännössä tarkkuutta alkaa olla huomattavasti vähemmän 4000 – 5000 CPI:n asetusten välillä ja siitä ylöspäin. Yhdistettynä sensorin korkeahkoon nostoetäisyyteen alustasta, Aerox 3 ei ole paras valinta FPS-pelien harrastajalle, mutta maltillisilla CPI-asetuksilla se toimii varmasti hyvin niin peli- kuin vaikkapa toimistotyökäytössäkin.

PTFE-pohjalevyistä tällä kertaa annan ihan erityistä kiitosta: levyjen kokoa ja muotoa on parannettu merkittävästi edeltäneistä versioista ja hiiri liukuu niiden päällä erinomaisesti. Merkittävää kulumistakaan en testikäytössä havainnut, joten vaikuttaa siltä, että tassuihin on panostettu sopivasti.

Irroitettava USB A-USB C-johto on kohtuullisesti joustava, hieman muotoon vetäytyvä ja päällystetty pituussuunnassa sileän tuntuisella punoksella. Poikittaissuunnassa meno on aavistuksen karhea. 1,8 m pitkä johto sisältää hiiren päädyssä melko pitkän liittimen ja vedonpoiston, jotka tuntuvat tulevan välillä tielle.

Valojen ja asetusten koordinointi on jätetty Steelseries GG-sovellukseen, josta sovelluksen kanssa yhteyden katketessa hiiren muistiin jäävät sensori- ja suorituskykyasetukset sekä painikkeiden uudelleenohjelmointi, mutta RGB-valoasetukset taas eivät. Tämä on vähän harmillista, sillä monet muut hintaluokan hiiret pystyvät tallentamaan valoasetuksetkin.

Aerox 3 (2022) ei pyri erottumaan kovin erikoisilla jutuilla omassa hintaluokassaan, mutta se tarjoaa toisaalta tasaista ja päivästä toiseen tuttuna ja turvallisena toistuvaa tuntumaa ja suorituskykyä. Kahdesta värivaihtoehdosta (musta ja valkoinen) löytyy myös sopivasti vaihtelua, jos työpöydän laitteiden värikoordinointi on tärkeää.



Hintaluokka: n. 70 €
Lisätietoa: SteelSeries

Steelseries Prime+


Toinen testattava hiiri, Prime+ edustaa erilasia suunnittelulähtökohtia Aerox 3:n verrattuna. Korkeaprofiilinen hiiri on muotoiltu ergonomisesti oikeakätiselle. Koko kapine on päältäpäin hyvin riisuttu, sisältäen kuitenkin yllättäviä ominaisuuksia.


Kotelointi on toisen hiiren tapaan ABS-muovia, tosin umpinaisena kokonaisuutena. Kuori on ohut ja tukevan tuntuinen. Pohjassa on pehmeyttä, joka ei onneksi käytössä tunnu tai näy. 1- ja 2-painikkeiden kohdalla kuori on omina paloinaan, mikä on pelaamisen kannalta todella mukavaa. Pinnassa on hento mattateksturointi joka tuntuu ainakin omasta mielestäni liian liukkaalta nihkeässä kädessä, mutta kokonaisuuden muoto kompensoi sileyttä hieman. Muoto sopii suurille käsille hyvin, mutta pienikätisille kaikki oteasennot eivät välttämättä tunnu mukavalta hiiren korkean profiilin ja pitkähkön muodon vuoksi. RGB-valot on rajoitettu hyvällä maulla rullaan, josta ne eivät loimota liiaksi pienieleistä tyyliä noudattavien iloksi.

Paino ilman johtoa laskettuna on 71 grammaa, joka jakautuu hyvin tasapainoisesti koko hiiren pohjan alueelle. Hiiren liikuttaminen tuntuu vaivattomalta ja mukavalta pehmeän kurvikkaasti muotoiltujen sivujen vuoksi. Alla ovat vähän pienempää kokoa edustavat PTFE-tassut, joissa on myös sensorin ympärillä oleva rengasosa. Ne liukuvat alustalla kuin alustalla hyvin, mutta ne pitävät myös rahisevaa ääntä. Tarkemmin katsottuna pohjalevyjen liima on heikkoa tekoa ja ne kupruilevat irti hiirestä. Korvaavat läystäkkeet voi ostaa valmistajalta jos tahtoo, mutta lähtökohtaisesti laatu saisi olla merkittävästi parempi.

1- ja 2- painikkeiden alta löytyvät Steelseriesin omat, magneettiset optiset kytkimet, joille luvataan huikeat 100 miljoonaa klikkausta pitkä elinikä. Klikkaus on rouhea, hyvin miellyttävä ja äänekäs, tosin selkeästi viiveinen. Valmistajan mukaan Prime+ on esports-hiiri, mutta tällä klikkausviiveellä sitä on vaikea kuvitella erityistä tarkkuutta ja nopeutta vaativaan pelaamiseen.

Prime+ käyttää myös valmistajan omaa TrueMove Pro+ -sensoria, joka tuntuu responsiiviselta, toimintavarmalta ja tarkalta käytössä. CPI-asetusväli on 100–18000 yksikköä, jossa sensorin suorituskyky tuntuu yllättävän tasaiselta. Päivitystaajuus on suurimmillaan 1000 Hz ja kiihtyvyydeksi on merkitty 50G, mikä tuntumasta päätellen pitää paikkansa. Erikoisuutena ykkössensorin tukena on toinen, nostokorkeutta tulkitseva sensori, joka katkaisee liikesignaalin tulkinnan alustasta valmistajan tietojen mukaan 0,5 – 2 millimetrin välillä, käyttäjän omien asetusten mukaisesti. Tämän mittaamiseen en testin aikana ryhtynyt, mutta väite on helppo uskoa. Ominaisuus on todella miellyttävä, jos omaan tyyliin kuuluu hiiren nostelu alustasta.


Pohjasta löytyy muutakin erityistä, nimittäin näyttö. Pohjassa, etupään painikkeiden ja rullan alapuolella sijaitsee pieni kaksivärinen OLED-näyttö, jonka avulla asetuksia voi säätää jonkin verran suoraan paketista ilman GG-sovelluksen käyttöä. Käytännössä sisäänrakennetun asetusvalikon käyttö on mukavinta sen jälkeen, kun asetukset on kerran säätänyt mieleisekseen ohjelmistosta ja tallentanut ne hiireen. Varsinainen hienosäätö onnistuu tosin vain tietokoneen kautta. Alapuolen valikon kanssa ei ole tarkoitus käyttää erityisen runsaasti aikaa eikä toisaalta myöskään säätää ja väkertää kovin usein, joten valikkorakenne on aika helppo ja se aukeaa näytön viereisestä nappulasta. Valikkorakenne sisältää heti ensimmäisenä CPI-tasot ja niiden säädöt, joista valinta tehdään rullaa pyörittämällä ja klikkaamalla. Loput valikosta toimivat samalla logiikalla, joka on helppo omaksua pari kertaa asetuksia tutkittuaan.

CPI-säädön ollessa piilotettuna pohjaan, hiiren päältä on jätetty koko sille pyhitetty nappi pois rullan vierestä. Niille, jotka eivät käytä tuota säätöä koko ajan ja joille nappula tuntuu olevan aina tiellä, ratkaisu on todella erinomainen laatuaan. Muut tärkeät painikkeet ovat kuitenkin mukana normaaliin tapaan: pitkien ja kapeiden sivupainikkeiden tuntuma on pehmeä, mutta klikkaus tukeva ja rulla nousee mukavasti koholle läheltä etulaitaa. Kumipäällysteisen rullan pykälävälit tuntuvat hiukan suurilta ja klikatessa ne myös luisuvat mielestäni liiaksi, mutta yleisfiilis on pelikäyttöön riittävä. Sivuttaisklikkauksia ei ole, mitä voisi jo tämän hintaiselta hiireltä hyvällä syyllä odottaa. Siksi sen puuttuminen on sääli, mutta useimmissa peleissä sen puuttuminen ei välttämättä haittaa merkittävästi.

Johto on hiiren päästä kolmion muotoinen, irroitettava Micro-USB-USB A-kaapeli. Valmistaja myy varakappaleita erikoisesta johdosta, mikä on mukavaa. Johto on materiaaliltaan vähän jäykempää – ei aivan tönkkölaatua, mutta selvästi vähemmän joustava kuin esimerkiksi Aerox 3:n mukana tuleva piuha. Sen päällä on myös hyvin luistava punos, joskin pitkä liitin sojottaa taas häiritsevästi hiiren edessä niin, että johdolla on suurempi riski jämähtää mutkaksi pöydälle.

Prime+:n vahvuudet ovat nähdäkseni ristiriitaisia. Jonkun esporttaajan makuun hiiri voisi toki toimiakin, mutta ennemminkin näkisin sen mahdollisesti tarkkuutta ja ominaisuuksia vaativan, mutta ylimääräisiä nappeja kaipaamattoman toimistokäyttäjän työkaluna tai hiirenä sellaiselle pelaajalle, joka tahtoo katsella mahdollisimman vähän nykyajan kotkotuksia ja korvata ne riisutulla helppoudella – ehkä jopa hieman vähemmän klikkailunopeutta vaativia pelejä ajatellen.



Hintaluokka: n. 90 €
Lisätietoa: SteelSeries

V2.fi | Anne Kukkura
< Pelataanpa: Kolme Ko... V2.fi pelasi: Far Cr... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova